Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

15.08.2012 04194 Kaçak Eşyanın Tesliminde Yaşanan Sorunlar

T.C.

GÜMRÜK ve TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü

Sayı: B.21.0.GMG.0.06.01.-305.23.01/4194

Konu: Kaçak Eşyanın Tesliminde Yaşanan Sorunlar

15.08.2012 / 4194

GÜMRÜK YE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE

İlgi: 06/08/2012 tarih ve 1775/4007 sayılı yazımız.

İlgide kayıtlı yazımızda 120. Dönem Kaçakçılık İstihbarat Koordinasyon Kurulu toplantısında kaçak eşyanın ilgili idarelere teslimi konusunda alman karar belirtilerek, konuya ilişkin yaşanan sorunların giderilebilmesi amacıyla 5607 sayılı Kanun'un geçici 3 üncü maddesi 3 üncü fıkrası hükmünün yerine getirilmesi gerektiğine ilişkin 81 İl Valiliğine gönderilen 2012/45 sayılı Genelge bilgi amaçlı olarak gönderilmişti.

Bu defa İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık İstihbarat Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı'nın Hakimler Savcılar Yüksek Kuruluna muhatap ve bir örneği ekte yer alan 01.08.2012 tarihli ve 1357 sayılı yazısında ise, özetle, kaçak veya kaçak zannıyla yakalanan eşyanın özellikle tütün ve tütün mamulleri ile gıda maddelerinin kolluğa ait binalarda depolanmasındaki esas sorunun eşyadan numune alındıktan soma kısa bir süre içerisinde imha edilememesinden kaynaklandığı, yargı mercilerince ilgili mevzuat hükümlerinin izin verdiği ölçüde verilecek kararların tasfiye sürecini hızlandıracağının değerlendirildiği belirtilmekte olup, söz konusu yazıdan bilgi edinilmesini rica ederim.

Ali GULŞEN

Bakan a.

Daire Başkam

EK: Yazı ve Eki Tablo ( 3 Sayfa)

DAĞITIM

Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine

TC.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Kaçakçılık İstihbarat, Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı

Sayı :B.05.0.KİH.0.01.00.00-450

Konu :Kaçak Eşyaların Tasfiyesinde Yaşanan Sorunlar.

01.08.2012 / 01357

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINA

İlgi :22.03.2012 tarih ve B.05.0.KİH.0.01.03.00.450.486 sayılı yazı.

Kaçakçılık İstihbarat Koordinasyon Kurulu (KİK): İçişleri Bakanlığı merkez, kuruluşundaki iki sürekli kuruldan birisi olup, 5152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunu’un 26. maddesi gereği kurulmuştur. Kurulun amacı, ülkemize yönelik kaçakçılık faaliyetlerinin değerlendirmesinin yapılarak bunlarla mücadele usullerinin tespitine yardımcı olunması konularında ilgili Bakanlık, Kurum ve Kuruluşlar arasında koordinasyonun sağlanmasıdır.

KİK Kurulu'nun 26 Ocak 2012 tarihinde gerçekleştirilen 119. dönem toplantısında, kaçakçılıkla mücadele mevzuatının uygulanmasında karşılaşılan problemlerin ele alınması gerektiği, özellikle el konulan kaçak eşyanın ilgili birimlerce teslim alınmaması nedeniyle tasfiye sürecinde sorunlar yaşandığı kolluk birimlerinde çok sayıda kaçağa konu eşyanın biriktiği hususları görüşülmüştür.

Sorununu çözümüne yönelik bahse konu toplantıda, KİK Kurulu üyesi kurum temsilcilerinin ortak görüşleri doğrultusunda; “Kaçakçılıkla mücadele alanında uygulama veya mevzuattaki eksikliklerden kaynaklanan sorunlar ile bu sorunların çözümüne yönelik çalışma yapmak üzere aralarında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu temsilcisinin de bulunduğu bir çalışma grubu kurulması” yönünde bir karar alınmıştır.

Alınan karar doğrultusunda; Kaçakçılık İstihbarat Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı (KİHBİ) koordinesinde oluşturulan Çalışma Grubu 21.02.2012 ve 29.02.2012 tarihlerinde olmak üzere iki toplantı yapmıştır. Söz konusu toplantılarda “Görüşülen önerilerde kanun ve yönetmeliklerde bir sıkıntının görülmediği, yaşanan sıkıntıların uygulamalardan kaynaklandığı, icracı kurumların yaşadıkları sıkıntıyı örnekleyerek Hakimler Savcılar Yüksek Kuruluna iletilmesi durumunda kurumun bu konuda gerekli incelemeyi yaparak gerekirse Hakim ve Savcılara bir Genelge ile bilgilendirme yapılabileceği ve böylece sorunların çözülebileceği” ifade edilmiştir. “Çalışma Grubu Toplantı Sonuç Raporu” diğer ilgili birimler ile birlikte Kurulunuza da ilgi yazı ekinde gönderilmiştir.

Konunun önemine binaen KİK Kurulu’nun 29 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleştirilen 120.dönem toplantısında, kaçak eşyanın tasfiyesinde yaşanan sorunlar bir kez daha ele alınmış, kolluk birimlerinde biriken kaçağa konu eşyanın tasfiye sürecinin zaman almasından dolayı karşılaşılan sorunların giderilmesine yönelik alınabilecek çareler görüşülmüştür. Yapılan değerlendirmeler neticesinde yine KİK Kurulu üyesi kurum temsilcilerinin ortak görüşleri doğrultusunda; “Emniyet ve Jandarma birimlerinde bulunan kaçak eşya miktarının belirlenmesi ve numune alındıktan sonra imha ve tasfiye işlemlerinin hızlı bir şekilde yerine getirilememesi nedeniyle kolluk birimlerinin karşılaştığı sorunların çözümü için, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna bir yazı yazılması” karara bağlanmıştır.

KİHBİ Dairesi Başkanlığı olarak; sorunun çözümüne yönelik gerekli tespitleri yapmak amacıyla öncelikle Bakanlığımıza bağlı kolluk birimlerince ele geçirilen, ancak çeşitli gerekçeler gösterilerek başta Gümrük Bölge ve İl Müdürlükleri ya da İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri olmak üzere ilgili idarelerce teslim alınmayan kaçak eşya miktarları tespit edilmiş ve ekte bulunan tablo hazırlanmıştır.

Bu meyanda 81 İl Valiliğine gönderilen 2012/45 sayılı genelgede, 5607 sayılı Kanun’un geçici 3.maddesinin 3.fıkrası doğrultusunda İl Jandarma Komutanlıkları ve İl Emniyet Müdürlükleri binalarında muhafaza edilen eşyaların ivedilikle uygun görülecek başka yerlere konulması istenilmiştir.

Öte yandan sorunun daha iyi anlaşılabilmesi adına şu hususların bilinmesinde fayda görülmektedir.

1-Depolama kapasitesinin artırılması yönünde çalışmalar. 5607 sayılı Kanun’un 11.maddesi gereğince kaçak şüphesiyle elkonulan eşyanın muhafazası görevi verilen gümrük idaresi yeni Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca halen devam ettirilmektedir.

2-Kaçak şüphesiyle elkonulan eşyanın özellikle tütün ve tütün mamulleri ile alkollü içkilerin depolanmasındaki esas sorun, yer temininden ziyade eşyanın imhasının mevzuat gereği belli bir sürece bağlı olması nedeniyle kısa süreler içerisinde imha işlemlerinin başlatılmamasından kaynaklanmaktadır.

3-Kaçak ve sahte zannıyla yakalanan veya yasadışı yollarla piyasaya arz edilen tütün mamulleri ve alkollü içkilerin muayene, ekspertiz ve değer tespitine ilişkin çalışmaları yürütmek, bu konularda iletilen talepleri değerlendirmek, gerektiğinde kamu kurum ve kuruluşlarına teknik eğitim ve destek vermek görevi “Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat, Görev ve Çalışma Esasları Yönetmeliği”ne göre Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunca yürütülmektedir. Ancak özellikle bazı bölgelerimizde çok yaygın olan ve çok sık karşılaşılan kaçak tütün mamulleri ile ilgili yargılama sürecinde ekspertiz ve değer tespiti çalışmaları. Türkiye genelindeki dava sayıları göz önüne alındığında olması gerektiği kadar hızlı bir şekilde yerine getirilememekte bu nedenle de davalar sonuçlandırılamamaktadır.

Sonuç olarak, kaçak veya kaçak zannı ile yakalanan eşyanın, özellikle tütün ve tütün mamulleri ile gıda maddelerinin kolluğa ait binalarda depolanmasındaki esas sorunu eşyanın numune alındıktan kısa bir süre içerisinde imha edilememesinden kaynaklandığı yargı mercilerince ilgili mevzuat hükümlerinin izin verdiği ölçüde verilecek kararların, tasfiye sürecini hızlandıracağı değerlendirilmektedir.

Kurulunuzca yapılacak çalışmalar ilgili tüm kurumlar için büyük önemi haizdir. Keyfiyeti bilgilerinize gereğini takdirlerinize arz ederim.

Seyfullah HACIMÜFTÜOĞLU

Bakan a.

Vali

Müsteşar

DAĞITIM:

Gereği: Bilgi:

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına

Gümrük ve Ticaret Bakanlığına

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumuna