Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

İçişleri Bakanlığı 2012-45 Kaçak eşyaların tesliminde yaşanan sorunlar

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Kaçakçılık İstihbarat Harekât ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı

Sayı :B.05.0.KİH.0.01.00.00.010.06

Konu :Kaçak Eşyaların Tesliminde Yaşanan Sorunlar

15.08.2012 / 4194 yazı ekidir

GENELGE 2012/45

GÜMRÜK VE TİCARET BAKALIĞINA

İlgi :120. Dönem KİK Kurul Kararı.

Kaçakçılık İstihbarat Koordinasyon Kurulu (KİK): İçişleri Bakanlığı merkez kuruluşundaki iki sürekli kuruldan birisi olup, 3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun’un 26. maddesi gereği kurulmuştur. Kurulun amacı, ülkemize yönelik kaçakçılık faaliyetlerinin değerlendirmesinin yapılarak bunlarla mücadele usullerinin tespitine yardımcı olunması konularında ilgili Bakanlık, Kurum ve Kuruluşlar arasında koordinasyonun sağlanmasıdır.

KİK Kurulunun 29 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleştirilen 120. dönem toplantısında “kolluk birimlerinde çok sayıda kaçağa konu eşyanın biriktiği, söz konusu eşyanın teslim alınmadığı ve tasfiye sürecinin zaman almasından dolayı, kolluk birimlerine ait binalarda muhafazasından kaynaklanan sorunların giderilmesine yönelik alınabilecek çareler” görülmüştür.

Sorunun çözümüne yönelik KİK Kurulu üyesi kurum temsilcilerinin ortak görüşleri doğrultusunda; “5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun geçici 3. maddesinin 3. fıkrasında ifade edilen “Kaçak eşyanın ilgili idarelere, bunun mümkün olmaması halinde İçişleri Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığınca belirlenecek usul ve esaslara göre mahallin en büyük mülki amirinin uygun göreceği bir yere konulması hususunda mülki idare amirlerce daha etkin işletilmesi” yönünde bir karar alınmıştır.

Kaçakçılıkla mücadeleye yönelik aşağıdaki hususların bilinmesi önem taşımaktadır:

- Kaçakçılık: çok boyutlu, çok aktörlü, değişken yapılı bir süreçtir. Kaçakçılıkla mücadele, mücadeleci kolluk birimlerinin yanı sıra, diğer kurum ve kuruluşları da ilgilendirmektedir. Kaçak malın yakalanması, muhafazası, tasfiyesi, yargılama safhası gibi aşamalar bu sürecin parçalarıdır. Kaçakçılıkla mücadelede etkinlik ve verimliliğin arttırılması açısından mücadeleci birimler ve ilgili diğer birimler arasında ,y, işleyen işbirliği, iletişim ve eşgüdüm önem taşımaktadır.

- Terörle mücadelenin ayrılmaz bir parçası da şüphesiz kaçakçılıkla mücadeledir. Başta bölücü terör örgütü ve onunla bağlantılı suç örgütlerinin önemli gelir kaynaklarını, kaçakçılıktan elde edilen gelir teşkil etmektedir.

- Kaçakçılığın ülkemizin ekonomisi, toplumun sosyal yapısı ve halk sağlığı üzerinde birçok olumsuz sonuçları bulunmaktadır. En önemli sonuçlarının başında ekonomik kayıp yani Devletimizin vergi geliri kaybı gelmektedir. Yine kaçakçılıkla mücadele kapsamında yapılan harcamalar büyük maliyetlere ulaşmakta. Devlet hazinesini önemli oranda kayba uğratmaktadır. Kaçakçılık ayrıca, özellikle sanayi mallarındaki yerli üretimin gelişmesini baltalamakla, yerli kuruluşların satışları uzatmakla, üretim fazlalığına sebebiyet vermekte ve üreticiler zarar etmektedir. Vergisiz gelir elde edildiğinden, vergisini ödeyen mükellefler haksız rekabet ortamına düşmektedir.

- Diğer önemli sonuçlar arasında ise halk sağlığının ve toplum yapısının olumsuz etkilenrnesi bulunmaktadır. Bilhassa ülkemize yönelik dışarıdan yapılan kaçakçılıkta; hijyen kurallarına uygun olmayan ve menşei belli olmayan mallar, özellikle gıda maddeleri getirildiğinden, bu kaçak mal ve gıda maddelerinin kullanımı tüketicilerin sağlığını ciddi şekilde tehdit edebilmektedir.

- 3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilatı ve Görevleri Hakkındaki Kanun’un 2. maddesinde, “Bakanlığa bağlı iç güvenlik kuruluşlarını idare etmek suretiyle ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü, yurdun iç güvenliğini ve asayişini, kamu düzenini ve genel ahlakı, Anayasada yazılı hak ve hürriyetleri korumak, sınır, kıyı ve karasularımızın muhafaza ve emniyetini sağlamak, suç işlenmesini önlemek, suçluları takip etmek ve yakalamak, her türlü kaçakçılığı men ve takip etmek” Bakanlığımızın görevleri arasında sayılmıştır. Bakanlığımız bu görevini buna uygun teşkilatlar yapısını, kendisine bağlı kolluk birimleri ve onların mülki görevlerinde amirleri olan vali ve kaymakamlar eli ile yerine getirmektedir.

- 5442 sayılı İl idaresi Kanunu da, vali ve kaymakamları, yurdumuzun sınır ve kıyı güvenliğini sağlamak, güvenlikle ilgili bütün işleri, yürürlükteki mevzuata göre yerine getirmekle görevlendirmiştir. Yine 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu mülki idare amirlerini kaçakçılığı önleme, izleme ve araştırmakla görevli kalmıştır.

- Bilhassa sınır bölgelerinde kaçakçılıkla mücadelede etkinlik ve verimliliğin arttırılmasına yönelik alınabilecek tedbirlerin başında, mücadeleci birimlerin kararlılığı, kendi aralarındaki eşgüdüm ve işbirliğinin, kaçakçılar tarafından bilinmesi ve hissedilmesi gelmektedir.

Bakanlığımıza bağlı kolluk birimlerince ele geçirilen, ancak çeşitli gerekçeler gösterilerek başta Gümrük Bölge ve İl Müdürlükleri ya da İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri olmak üzere ilgili idarelerce teslim alınmayan kaçak eşya miktarlarını gösterir tablo ektedir. Mevcut durumda ele geçirilen kaçak eşya, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüklerine ait binalarda depolanmaktadır.

Kolluk birimlerimiz tarafından etkin ve aralıksız bir şekilde sürdürülen kaçakçılık suçları ile mücadelenin olumsuz etkilenmemesi ve bu birimlerimizin çalışmalarına olumlu katkı sağlamasına yönelik olarak, ele geçirilen kaçak eşyalardan, mevzuat gereği başka idarelerce teslim alınması gerekirken, yer yokluğu gibi nedenler gerekçe gösterilmek suretiyle teslim alınmayıp, İl Jandarma Komutanlıkları ve İl Emniyet Müdürlükleri binalarında muhafaza edilen eşyaların ivedilikle uygun görülecek başka yerlere konulması gerekmektedir.

5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9. maddesine göre “Vali, ilde Devletin ve Hükümetin temsilcisi ve ayrı ayrı her Bakanın mümessili ve bunların idari ve siyasi yürütme vasıtasıdır.” Yine aynı Kanun’un 27. maddesine göre, “İlçe genel idaresinin başı ve mercii kaymakamdır. Kaymakam, ilçede Hükümetin temsilcisidir. İlçenin genel idaresinden kaymakam sorumludur.” Hükümleri uyarınca, kaçağa konu eşyanın muhafaza altına alınacak bina emininde kamu kurum ve kuruluşlarına ait bu hususta kullanılabilecek binalara öncelik verilmelidir.

Mülki idare amirlerimizce, kolluk birimlerinin ele geçirildiği kaçak eşyanın, ilgili idarelere teslimi ve imhasında yaşanan sorunlar ile yakından ilgilenmesine devam edilmeli. 5607 sayılı Kanun’un geçici 3. maddesinin 3. fıkrasında ifade edilen “Kaçak eşyanın ilgili idarelere, bunun mümkün olmaması halinde İçişleri Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığınca belirlenecek usul ve esaslara göre mahallin en büyük mülki amirinin uygun göreceği bir yere konulması” hükmü yerine getirilmelidir.

Bilgi ve gereğini arz ve rica ederim.

Seyfullah HACIMÜFTÜOĞLU

Müsteşar

EK

Tablo (1 Sayfa)

DAĞITIM:

Gereği: Bilgi;

81 İl Valiliğine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına

Gümrük ve Ticaret Bakanlığına

Jandarma Genel Komutanlığına (KOM Dairesi Başkanlığı)

Emniyet Genel Müdürlüğüne (KOM Dairesi Başkanlığı)

Sahil Güvenlik Komutanlığına (İstihbarat Başkanlığı)