Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

PAAMK

Tasarruflu Yazılar 1 2 3 4 5 6

Pan Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyon Sistemi (PAAMK) ve PAAMK Sisteminde Menşe İspat Belgelerinin Düzenlenmesine İlişkin Temel Esaslar[1]

Bölüm I

Pan Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyon Sistemi (PAAMK)

  1. Pan Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyon Sistemi (PAAMK) nedir?

Türkiye, Avrupa Topluluğu ve EFTA Ülkeleri’nden (İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn) oluşan Pan Avrupa Menşe Kümülasyon Sistemine (PAMK) dahil ülkeler, Faroe Adaları ve Akdeniz ülkeleri arasında aynı menşe kurallarına sahip serbest ticaret anlaşmaları kapsamında yapılan tercihli ticarette, sisteme taraf ülkeler menşeli girdilerin diğer taraf ülkelerce serbestçe kullanılmasına, üretilen eşyanın söz konusu ülkelerin tercihli rejiminden yararlanabilmesine ve bu şekilde mevcut üretim kaynaklarının birleştirilmesine olanak tanıyan ticaret sistemidir.

PAAMK Sistemine taraf bir ülkeye ihraç edilecek eşyanın kümülasyon çerçevesinde menşe kazanması için (örneğin Türk menşeli olması için) üretimde kullanılan ve sisteme taraf diğer ülkelerden temin edilen materyaller üzerinde protokollerin 7. maddesinde belirtilen yetersiz işçilik ve işlemlerin ötesinde bir işçilik ve işlem yapılması gerekir.

Söz konusu materyallerin yetersiz işçilik ve işleme tabi tutulması halinde nihai eşyanın Türk menşeli kabul edilebilmesi için kullanılan girdiler arasında en yüksek katma değere sahip girdinin Türk menşeli olması gerekir. Aksi halde eşya, sisteme taraf ancak imalatta en yüksek katma değere sahip ülkenin menşeini taşıyacaktır. EUR.1 veya EUR-MED Dolaşım Belgelerinin 4 no.lu kutusuna ilgili menşe ülkesinin adı yazılır.

2- PAAMK Sistemi’ni oluşturan ülkeler hangileridir?

  1. PAMK Ülkeleri,

1-Türkiye,

2-Avrupa Birliği Ülkeleri: İngiltere, Fransa, Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, İrlanda Cumhuriyeti, İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Malta, Danimarka, İsveç, Finlandiya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Slovenya, Litvanya, Letonya, Estonya, Romanya ve Bulgaristan

3- EFTA Ülkeleri: İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn

  1. Akdeniz Ülkeleri; Filistin (Batı Şeria ve Gazze Şeridi), Cezayir, Fas, Tunus, İsrail, Lübnan, Mısır, Suriye ve Ürdün,
  2. Faroe Adaları

3- PAAMK Sistemini Oluşturan Ülkeler ile Türkiye arasındaki kümülasyon uygulaması neye dayanır?

PAAMK Sistemi kapsamında ihracata konu nihai eşyanın imalatında kullanılan girdilerin temin edildiği sisteme taraf ülke, Türkiye ve Türkiye’den ihracatın yapılacağı sisteme taraf bir başka ülke arasında aynı menşe kurallarına sahip bir STA yürürlükte bulunmadıkça kullanılan söz konusu girdiler üçüncü ülke menşeli olarak kabul edilecek ve menşe kazandırılmak üzere bunların yeterli işçilik ve işleme tabi tutulmaları gerekecektir.

Değişken geometri (variable geometry) ülkeler arasında çok taraflı kümülasyonun uygulanabilirliği, çapraz kümülasyonun yürürlükte olması halidir. Kümülasyon, nihai imalatın yapıldığı ülke ile nihai varış ülkesinin birbirleri arasında ve bunların ürünün menşe statüsünün kazanılmasına katılan tüm ülkelerle aynı menşe kurallarını içeren serbest ticaret anlaşmalarını imzalamış olmaları durumunda uygulanabilir; (Örneğin bir ürünün imalatında PAAMK sistemine dahil ülkelerden Türkiye, Tunus, Fas, AB ve İsrail menşeli girdiler kullanılmış olması halinde söz konusu ülkelerin birbirleri arasında aynı menşe kurallarına sahip Serbest Ticaret Anlaşmaları imzalamış ve yürürlüğe koymuş olmaları gerekmektedir.)

A ÜLKESİ(Maddelerin temin edildiği ülke)

B ÜLKESİ (İmalatın ve nihai ürünün ihracatının yapıldığı ülke)

C ÜLKESİ (İthalatın yapıldığı ülke)

Aile B arasında STA aynı menşe kurallarına sahip STA,

A ile C arasında STA aynı menşe kurallarına sahip STA,

B ile C arasında aynı menşe kurallarına sahip STA olmalıdır.

EUR-MED

Cumulation applied with A applied

EUR-MED

No-Cumulation applied applied

Türkiye’nin Nisan 2007 itibariyle PAAMK kurallarına sahip Serbest Ticaret Anlaşmaları ve eki menşe protokollerinin yürürlük tarihleri aşağıda yer almaktadır.

  1. Türkiye-Tunus STA: 1/7/2005.

Yönetmelik RG: 20/7/2005/25881

  1. Türkiye-Fas STA: 1/1/2006

Yönetmelik RG: 29/12/2005/26038

  1. Türkiye-Romanya STA: 1/2/2006 Yönetmelik RG. 5/3/2006/26099

(Romanya 1 Ocak 2007’de AB üyesi olduğundan, mükerrerliğin önlenmesi amacıyla Yönetmelik kapsamından 26 Ocak 2007 tarih ve 26415 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”le çıkartılmıştır.)

  1. Türkiye-İsrail STA: 1/3/2006

Yönetmelik RG 5/3/2006/26099,

  1. Türkiye-Suriye STA: 1/1/2007

Yönetmelik RG 19/12/2006/26381,

  1. Türkiye-AT (Tercihli Tarım Ürünleri Ticareti)-1 Ocak 2007

Yönetmelik R.G. 27/2/2007/26447

  1. Türkiye-Mısır STA: 1/3/2007

Yönetmelik RG 27/02/2007/26447

Türkiye’den Tunus, Fas, İsrail, Suriye, AT ve Mısır’a STA kapsamında ihracatta EUR.1 Dolaşım Belgelerinin yanı sıra EUR-MED Dolaşım Belgeleri de düzenlenebilmektedir. Yukarıda belirtilen ülkeler ile ülkemiz arasında yürürlüğe konulan Serbest Ticaret Anlaşmaları eki menşe protokolleri, EUR-MED Dolaşım Belgeleri düzenlenmesine imkan tanıyan PAAMK Model Menşe Protokollerine uygun Menşe Protokolleridir.

Ülkemizin Pan Avrupa Menşe Kümülasyon Sisteminde yer alan diğer ülkelerle mevcut (Örneğin EFTA STA, AB ile AKÇT STA) menşe protokollerinin PAAMK Model Menşe Protokolüne uygun olarak değiştirilmesi, yürürlüğe konulacak STA (Ürdün, Lübnan. Filistin) eki menşe protokollerinde ise PAAMK Model Menşe Protokolü’nün esas alınması amaçlanmakla birlikte bu konuda müzakereler henüz tamamlanmamıştır.

18/4/2003 tarihli ve 25083 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik Türkiye’den EFTA ülkelerinde ihracatta dikkate alınması gereken Yönetmelik’tir.

Türkiye ile AKÇT Ürünleri ticaretinde ise 21/02/1999 tarihli ve 23618 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik dikkate alınacaktır.

4- AT-Türkiye Tercihli Ticaretinde Kümülasyona ilişkin durum nedir?

  1. Gümrük Birliği Kapsamı Eşyanın (Sanayi Ürünleri ve İşlenmiş Tarım Ürünleri) Ticaretinde Kümülasyon

Türkiye-AT Gümrük İşbirliği Komitesi’nin 1/2006 Sayılı Kararı’nın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları gösteren “Türkiye ile Avrupa Topluluğu Arasında Gümrük Birliği’nin Uygulanmasına İlişkin Esaslar Hakkındaki Karar” 28 Eylül 2006 tarih ve 26303 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu Karar hükümleri çerçevesinde, Gümrük Birliği kapsamı eşyanın ticareti menşe esasına değil, serbest dolaşım ilkesine dayanmakta olup; eşyanın serbest dolaşımda olduğunu gösteren belge olarak A.TR Dolaşım Belgesi kullanılmaktadır.

Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı, Türkiye ve AB’nin Pan Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyonu kapsamında Serbest Ticaret Anlaşması yürürlüğe koyduğu ülkeler ile ticaretinde gümrük birliği kapsamı eşyanın 27 Temmuz 2006 tarihi itibariyle çapraz kümülasyonuna imkan tanımaktadır.

Örneğin Türkiye ve AB’nin Fas, Tunus, İsrail ve Mısır ile PAAMK Sistemi kapsamında aynı kuralları içeren menşe protokollerine havi Serbest Ticaret Anlaşmaları yürürlüktedir. Anılan Karar, Gümrük Birliği kapsamında AB’den temin edilen eşyanın Türkiye’de kümülasyona tabi tutularak işlenmesinin ardından, gerekli menşe kurallarını karşıladığını tevsik eden bir menşe ispat belgesi eşliğinde Fas, Tunus, İsrail ve Mısır’a tercihli rejim kapsamında ihraç edilmesine olanak tanımaktadır.

AB’den ATR Dolaşım Belgesi ve tedarikçi beyanı eşliğinde temin edilen maddeler AB menşeli olabileceği gibi bir başka PAAMK ülkesi menşeli maddeler de olabilir.

Söz konusu girdilerin Türkiye’ye ithal edilmesinin ardından yetersiz işçilik ve işlemin ötesinde bir işleme tabi tutulması ihraç konusu eşyanın Türk menşei kazanması için yeterli bulunmaktadır. Ancak bu durumda değişken geometriye halel gelmemelidir. Yani Türkiye’den ihracatın yapılacağı ülke ile hem AB’nin hem de Türkiye’nin PAAMK menşe kurallarına uygun STA’ları yürürlükte olmalıdır.

AB’den ithal edilen girdilerin Türkiye’de işlenmesinin ardından bir PAAMK ülkesine ihraç edilmesini sağlamak amacıyla öncelikli olarak girdilerin menşeini tevsik etmek gerekir. Bu amaçla ekte yer alan tedarikçi beyanı veya uzun dönem tedarikçi beyanı kullanılır.

PAAMK Sistemine dahil ülkelerden biri ile Türkiye arasında yeni bir STA imzalanmış olması halinde söz konusu STA’nın veya Türkiye’nin mevcut bir serbest ticaret anlaşması varsa söz konusu STA eki menşe protokolünde PAAMK değişikliklerinin yürürlüğe girişi konusunda taraflarca mutabakat sağlanması ve gerekli hukuki işlemlerin tamamlanmasının ardından Gümrük Müsteşarlığınca STA eki menşe protokolünün uygulanmasına ilişkin usul ve esasları gösteren bir Yönetmelik hazırlanır.

PAAMK Sistemi çerçevesinde ilk olarak Tunus için 20 Temmuz 2005 tarih ve 25881 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik” hazırlanmıştır. Türkiye’nin Fas, İsrail, Suriye, Mısır ve AT (Tarım ürünleri için) ile olan STA eki menşe protokollerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları göstermek için ise anılan Yönetmeliğin 1 inci maddesine ilgili ülkeler ilave edilmiştir. Böylece anılan ülkeler sistem kapsamına alınmıştır. Anılan Yönetmeliklere www.gumruk.gov.tr web adresinden ulaşmak mümkündür. (AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Bölümü/Yönetmelikler kısmı)

Türkiye’nin sisteme taraf bir ülke ile serbest ticaret anlaşması imzalaması ve Anlaşmanın iç onay işlemlerini müteakip bir Yönetmelik hazırlanması, iki taraflı menşe kümülasyonu uygulanması için yeterlidir.

Bununla birlikte Türkiye’nin çapraz menşe kümülasyonu uygulayabileceği ülkeler açısından Müsteşarlıkça bir duyuruda bulunması gerekmektedir. Bunun için ilgili ülkelerin Avrupa Komisyonuna bildirim mektupları göndermeleri ve bildirim mektuplarının Topluluk Resmi Gazetesinde yayımlanması gerekmektedir.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Topluluğu Resmi Gazetesinin 27 Nisan 2007 tarih ve C 92(14) sayılı nüshasında menşe kümülasyonu uygulayabilecek ülkeler ve uygulanabilme tarihleri yer almaktadır.

Bu çerçevede;

-Türkiye’nin Pan Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyonu Model Menşe Protokolüne sahip STA’ları (EUR-MED Dolaşım Belgesi düzenlenmesine imkan tanıyan STA’lar) Tunus, Fas, İsrail, Suriye, AT (Tarım ürünleri için) ve Mısır ile imzalanan STA’lardır. Bu kapsamda ülkemizden söz konusu ülkelerle STA kapsamında ticarette ikili kümülasyon, AB-Türkiye-İsrail ve Türkiye-Tunus-Fas-Mısır-AB arasında tarım ve gümrük birliği kapsamındaki eşyalar için çapraz kümülasyon uygulanabilmektedir.

-Türkiye-AB-Fas ve Türkiye-AB-İsrail arasında gümrük birliği kapsamında serbest dolaşımda bulunan eşyaların kümülasyonu 27 Temmuz 2006, Türkiye-AB-Tunus arasında 1/8/2006, Türkiye-AB-Mısır arasında 1/3/2007 tarihi itibariyle mümkündür. Mısır hariç yukarıda belirtilen ülkelerle Türk ve AB menşeli tarım ürünlerinin çapraz kümülasyonu 1 Ocak 2007 tarihi itibariyle, Türkiye-AB-Mısır arasındaki ticarette 1 Mart 2007 tarihi itibariyle mümkündür. Çapraz kümülasyona ilişkin detaylı son durum, 2. bölümde yer alan ekte görülmektedir.

AB’den ATR Dolaşım Belgesi ile ithal edilen ve 1/2006 GİK Kararı’nda ve dolayısıyla Gümrük Birliği tesis eden Bakanlar Kurulu Kararında öngörülen tedarikçi beyanı ile AB menşei tevsik edilen girdiler Türkiye’de kümülasyon kapsamında işlenerek Fas’a, İsrail’e, Tunus’a, Mısır’a STA kapsamında ihraç edilebilir. Suriye’nin AB ile PAAMK kapsamında henüz bir STA’sı yürürlükte bulunmamaktadır.

ATR Dolaşım Belgesi eşliğinde AB’den ithal edilen gümrük birliği kapsamındaki ürünler (sanayi ürünleri ve işlenmiş tarım ürünleri) Türkiye’de hiçbir işçilik ve işleme tabi tutulmazlar ise eşya yukarıda bahsi geçen tedarikçi beyanında belirtilen ülke menşeini korur. Tamamen AB’de elde edilen AB menşeli eşya ile yeterli işçilik ve işlem sonucu menşe kazanan AB menşeli bu tür eşyanın Türkiye’den Fas, Tunus, Mısır veya İsrail’e yeniden ihraç edilmek istenmesi halinde EUR-MED Dolaşım Belgesinin 7. nolu kutucuğundaki gözlemler kutusunda bulunan “No Cumulation Applied” ibaresi eklenmeli ve 4 no.lu menşe kutusuna eşyanın menşe ülkesi yazılmalıdır.

Halihazırda sadece Türkiye-AB-İsrail ve Türkiye-Mısır-AB-Tunus-Fas arasında çapraz kümülasyon yürürlükte olduğuna göre, AB’den ATR Dolaşım Belgesi eşliğinde gelen eşyanın Türkiye’de hiçbir işçilik ve işlemden geçmeksizin yani menşei değişmeksizin Tunus, Fas, İsrail veya Mısır’a yeniden ihraç edilmek istenmesi mümkündür.

b) Tercihli Tarım Ürünleri Ticaretinde Kümülasyon

Türkiye ile AB arasında tarım ürünlerine ilişkin tercihli ticarette halihazırda çapraz kümülasyon geçerlidir. AT-Türkiye Ortaklık Konseyi’nin 1/98 Sayılı Kararı eki Protokol 3, menşe kurallarına ilişkin olup, anılan Protokolün PAAMK çerçevesinde tadil edilmesine ilişkin AB ile ülkemiz arasındaki yasal süreç tamamlanmıştır. Avrupa Topluluğu - Türkiye Ortaklık Konseyi’nin 19 Aralık 2006 tarih ve 3/2006 Sayılı Kararı ile Tarım Ürünleri Ticaret Rejimine İlişkin 25 Şubat 1998 tarih ve 1/98 Sayılı Avrupa Topluluğu - Türkiye Ortaklık Konseyi Kararı’na ek “Menşeli Ürünler Kavramının Tanımı ve İdari İşbirliği Yöntemlerine İlişkin Protokol 3” tadil edilmiş ve ilgili Yönetmelik 27 Şubat 2007 tarih ve 26447 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

c) AKÇT Ürünleri Ticaretinde Kümülasyon

Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu ile Türkiye arasındaki tercihli ticaret, Pan Avrupa Menşe Kümülasyonu esasları çerçevesinde çapraz kümülasyona dayalı olarak yürütülmekte olup, STA eki menşe kurallarına ilişkin Protokol I’in PAAMK kuralları çerçevesinde tadil edilmesine yönelik süreç devam etmektedir. Halihazırda Türkiye ile AT arasındaki tercihli kömür ve çelik ürünleri ticareti Akdeniz kümülasyonuna dahil bulunmamakla birlikte, PAMK çerçevesinde kümülasyona tabi olan bu ürünler süreç tamamlandığında PAAMK çerçevesinde de AB ile ticarette kümüle edilebilecektir.

Hangi ülkeler ile kümülasyon uygulanacağı, Gümrük Müsteşarlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Menşe Şubesi, Gümrükler Genel Müdürlüğü Menşe Şubesi, Ticaret ve Sanayi Odaları ve İhracatçı Birlikleri’nden de öğrenilebilir.

5-PAAMK Sisteminde kullanılan Menşe İspat Belgeleri nelerdir?

Pan Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyon Sisteminde eşyanın tercihli menşeini gösteren belgeler aşağıda sıralanmaktadır;

1-EUR.1 Dolaşım Belgesi

2-EUR-MED Dolaşım Belgesi

3-Fatura Beyanı

4-EUR-MED Fatura Beyanı

5-Tedarikçi Beyanı (Türkiye-Fas-Tunus-Cezayir arasında tam kümülasyon çerçevesindeki ticarette geçerlidir.

6-Tedarikçi Beyanı (Gümrük Birliği kapsamı eşya için)

PAAMK Sistemi, PAMK Sisteminden farklı olarak menşe ispat belgeleri açısından EUR-MED Dolaşım Belgesi ve EUR-MED Fatura Beyanı olarak adlandırılan iki yeni menşe ispat belgesinin kullanımını gerektirmektedir.

Bu iki belgenin sistem kapsamında kullanılmasının temel nedenleri PAMK Sistemi ve PAAMK Sistemi açısından ülkemizle ilgili ülkeler arasında yürürlüğe konan STA eki menşe protokollerinin kısmen farklılık arz etmesi ve ticaretin tarafları olarak Akdeniz ülkelerinin de devreye girmesi olarak kabul edilebilir.

6- PAMK Sistemi ile PAAMK Sisteminde STA eki menşe protokolleri açısından temel farklar nelerdir?

PAMK Sisteminde taraflar arasında aynı menşe hükümlerini içeren menşe protokolleri bulunmaktadır. Ülkeler arasındaki ticarette üretimde kullanılan 3. ülke menşeli girdilerin gümrük vergilerinin firmalara geri ödenmesi yasağı (no-drawback rule) geçerlidir.

İster EUR.1 Dolaşım Belgesi ister EUR-MED Dolaşım Belgesi düzenlensin, PAMK ülkelerinin birbirleri arasındaki tercihli ticaretinde üretimde kullanılan 3. ülke menşeli girdilerin vergileri firmalardan mutlaka tahsil edilecektir. Yani PAMK ülkeleri arasında (Örneğin Türkiye’nin 1/98 Kapsamında tarım ürünleri, AKÇT STA kapsamında kömür-çelik ürünleri’nin AB’ye ihracatı, ve EFTA’ya STA kapsamındaki ihracatta) geri ödeme yasağına ilişkin kural (no-drawback rule) her zaman uygulanacaktır.

PAAMK Sisteminde ise örneğin Türkiye’den İsrail hariç bir Akdeniz ülkesine ihracatta EUR.1 Dolaşım Belgesi düzenlenmesi halinde üretimde kullanılan 3. ülke menşeli girdiler için tahsil edilen gümrük vergilerinin firmaya iade edilmesi mümkündür. Yani İsrail hariç EUR.1 Dolaşım Belgesi ile bir Akdeniz ülkesine (Tunus, Fas, Suriye ve Mısır’a) ihracatta “no-drawback” kuralı uygulanmaz. (3. ülke menşeli maddelerin gümrük ve eş etkili vergileri firmaya iade edilir.)

Menşe protokolleri taraf ülkeler arasında ikili ticarette bazı farklılıklar arz edebilmektedir. Ancak EUR.1 Dolaşım Belgesi ile yapılan ihracat, ihraç konusu eşyanın ithal ülkesinden daha sonradan bir Akdeniz ülkesine kümülasyon kapsamında yeniden ihraç edilmesine engel teşkil eder.

EUR-MED veya

EUR-MED

Cumulation applied with A applied

EUR 1

PAAMK Sisteminde taraf ülkeler sisteme taraf bir ülkeye EUR-MED Dolaşım Belgesi eşliğinde yaptıkları ihracatta üretimde kullandıkları 3. ülke menşeli girdiler için öngörülen gümrük vergilerini ödemek zorundadır.

Bir Akdeniz ülkesine ihracatta, ticaretin daha önceki aşamalarında yapılan sevkiyatlarda mutlaka EUR-MED Dolaşım Belgeleri düzenlenmiş ve imalatta kullanılan 3. ülke menşeli ürünler için öngörülen gümrük vergilerinin tahsil edilmiş, firmaya herhangi bir şekilde geri ödeme yapılmamış olması, PAAMK Sisteminin temel kuralıdır. EUR-MED Dolaşım Belgelerinin özelliği, ticaretin daha önceki aşamalarında sevkiyat konusu eşyanın hangi ülkeler menşeli girdilerin kümüle edilmesi suretiyle üretildiğini, bir başka ifadeyle eşyanın üretiminde kümülasyona ve/veya sevkiyata taraf ülkeleri göstermesidir.

EUR.1 Dolaşım Belgesinde ise üretime katkı sağlayan ülkeler ve sevkiyatın gerçekleştiği tüm ülkeler belirtilmez.

Türkiye’den bir PAAMK ülkesine EUR.1 Dolaşım Belgeleri ile ihracat yapılmasının ardından firmaların söz konusu sevkiyat için Yönetmeliğin 24. maddesi uyarınca EUR-MED Dolaşım Belgeleri düzenlemek istemeleri halinde bu talep Yönetmelik hükümlerine uygun olmak kaydıyla karşılanabilir. Bu taleplerin karşılanabilmesi için firmaların, daha önce EUR.1 Dolaşım Belgesi düzenlenmiş eşyanın üretiminde kullanılan üçüncü ülke menşeli girdilere ilişkin gümrük vergilerini ödemeleri gerekmektedir.

EK 1

Tedarikçi beyanı

Metni aşağıda belirtilen tedarikçi beyanı dipnotlara uygun olarak yapılmalıdır. Dipnotlar beyanda tekrar edilmez.

BEYANNAME

Aşağıda imzası bulunan ben, bu belgede belirtilen ...............................[2]tanımlı eşyanın ............................ [3] menşeli olduğunu ve………………………………………………………...

.......................................................................................................................................................[4] ile tercihli ticareti düzenleyen menşe kurallarına uygunluğunu beyan ederim.

beyan ederim. 

İstenildiğinde, gümrük idaresine bu beyanı destekleyecek tüm kanıtları sağlamayı taahhüt ederim.

...................................................................[6]

……………………...................................[7]

………………………...............................[8] 

EK 2

 

UZUN DÖNEM TEDARİKÇİ BEYANI

Not: Aşağıdaki dipnotlara uygun olarak doldurulan kutu içerisindeki metin, tedarikçi beyanını oluşturur. Dipnotlar beyanda tekrar edilmez.

Aşağıda imzası bulunan ben,

....................................................................[9]

....................................................................[10] tanımlı eşyanın,

…………………………………………....'e[11]düzenli olarak tedarik edildiğini, .....................................................................[12] menşeli olduğunu ve

…................................................................[13] ile tercihli ticareti düzenleyen menşe kuralına uyduğunu beyan ederim.

beyan ederim. 

Bu beyan, ..................................'den ................................... 'e[15] kadar, bu eşyanın tüm sevkiyatı için geçerlidir.

Bu beyanın geçerliliği süresi içinde dahi sona erdiğinde ..................... 3'e derhal bilgi vermeyi taahhüt ederim.

İstenildiğinde, bu beyanı destekleyecek tüm kanıtları gümrük idaresine sağlamayı taahhüt ederim.

 ..............……………………. [16]

……........................................ [17]

……………………………...[18]

Bölüm II

Pan Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyon Sistemi’nde (PAAMK)

Menşe İspat Belgelerinin Düzenlenmesine İlişkin Temel Esaslar

Açıklamalar

Pan Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyon Sistemi’nde eşyanın tercihli menşeini gösteren belgeler;

1-EUR.1 Dolaşım Belgesi

2-EUR-MED Dolaşım Belgesi

3-Fatura Beyanı

4-EUR-MED Fatura Beyanı

5-Tedarikçi Beyanı (Türkiye-Fas-Tunus-Cezayir arasında tam kümülasyon çerçevesindeki ticarette geçerlidir.)

6-Tedarikçi Beyanı (Gümrük Birliği kapsamı eşya için)

20/7/2005 tarihli ve 25881 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik’te Türkiye’nin PAMK ülkeleri ve Akdeniz ülkeleri ile tercihli ticaretinde menşe ispat belgelerinin düzenlenmesi konusunda ayrıma gidilmiştir. Bunun nedeni ülkemizin PAMK Sistemi’ne dahil olan ülkeler ve Akdeniz ülkeleri ile arasında yürürlüğe konan STA eki menşe protokolleri arasında kısmen farklılık bulunmasıdır.

Yönetmeliğin 19. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin;

1 no.lu alt bendi, Türkiye ile ilgili Akdeniz ülkeleri (Tunus, Fas, İsrail, Suriye ve Mısır) arasında STA kapsamındaki ticarette, EUR.1 Dolaşım Belgelerinin ne şekilde düzenleneceğini göstermektedir.

2 no.lu alt bendi ise, Türkiye ile PAMK ülkeleri (Halen sadece AT ile tarım ürünleri ticaretinde geçerli olup yakın bir zamanda EFTA ülkeleri ve AT ile demir-çelik ürünleri ticareti de bu kısma eklenecektir.) arasında STA kapsamındaki ticarette EUR.1 Dolaşım Belgelerinin ne şekilde düzenleneceğini göstermektedir.

19. maddenin birinci fıkrasının (d) bendi ise EUR-MED Dolaşım Belgelerinin düzenlenmesine ilişkin açıklık getirmektedir.

PAAMK Sistemine ilişkin “Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik, ilk olarak 20/7/2005 tarihli ve 25881 sayılı Resmi.Gazete’de Tunus için yayımlanmış olup, ülkemizin PAAMK sistemi kapsamında yer alan ülkelerden Fas, İsrail, Suriye, Mısır ve AB (tarım) ile STA kapsamındaki ticaretinde menşe protokollerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları göstermek üzere muhtelif defalar tadil edilmiştir. Söz konusu Yönetmelik en son 27/2/2007 tarih ve 26447 Sayılı Resmi.Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile değiştirilmiştir.

Yönetmeliğin konsolide haline Gümrük Müsteşarlığı’nın resmi internet sitesinin ana sayfasında (www.gumruk.gov.tr) yer alan AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü-Yönetmelikler bölümünden ulaşılması mümkündür.

İlgili kurallar aşağıdadır;

“EUR.1 veya EUR-MED Dolaşım Sertifikalarının doldurulması

Madde 19- ………….

c) EUR.1 Dolaşım Sertifikasının düzenlenebileceği durumlar, bu maddenin (d) bendi hükümleri saklı kalmak kaydıyla aşağıda belirtilmiştir.

1) EUR.1 Dolaşım Sertifikası söz konusu ürünlerin Türkiye, Tunus, Fas, İsrail, Suriye ve Mısır arasındaki tercihli ticaretinde;

i) Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen diğer ülkelerden biri ile kümülasyon uygulanmaksızın yukarıda anılan ülkeler menşeli olduğunun kabulü ve bu Yönetmeliğin diğer hükümlerinin yerine getirilmesi,.

ii) Söz konusu ürünlerin, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen ve Türkiye ile kümülasyon uygulanma imkanı bulunan ülkelerden biri menşeli olduğunun, anılan ülkelerle kümülasyon uygulanmaksızın kabulü ve bu Yönetmeliğin diğer hükümlerinin yerine getirilmesi

durumunda düzenlenebilir. Yukarıdaki (ii) bendinin uygulanmasında söz konusu ürün için menşe ülkesinde bir EUR-MED Dolaşım Sertifikası veya EUR-MED Fatura Beyanı düzenlenmiş olması gerekmektedir.

2) EUR.1 Dolaşım Sertifikası söz konusu ürünlerin Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasındaki tercihli ticaretinde;

i) Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen diğer ülkelerden biri menşeli maddelerle kümülasyon uygulanmaksızın Türkiye, Avrupa Topluluğu veya bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen kümülasyonun uygulanabilir olduğu diğer ülkelerden biri menşeli olduğunun kabulü ve bu Yönetmeliğin diğer hükümlerinin yerine getirilmesi ,

ii) Söz konusu ürünlerin, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen ve Türkiye ile kümülasyon uygulanma imkanı bulunan ülkelerden biri menşeli olduğunun, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen ülkelerle kümülasyon uygulanmaksızın kabulü ve bu Yönetmeliğin diğer hükümlerinin yerine getirilmesi,

durumunda düzenlenebilir.. Yukarıdaki (ii) bendinin uygulanmasında söz konusu ürün için menşe ülkesinde bir EUR-MED Dolaşım Sertifikası veya EUR-MED Fatura Beyanı düzenlenmiş olması gerekmektedir.

3) EUR.1 Dolaşım Sertifikası, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen kümülasyonun uygulanması ve bu Yönetmeliğin diğer hükümlerinin yerine getirilmesi kaydıyla söz konusu ürünlerin Türkiye veya ilgili taraf ülke menşeli olduğunun kabulü durumunda düzenlenebilir.

d) EUR-MED Dolaşım Sertifikası, söz konusu ürünlerin Türkiye, ilgili taraf ülke veya bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen ve kümülasyonun mümkün olduğu diğer ülkelerden biri menşeli olduğunun kabulü, bu Yönetmeliğin diğer hükümlerinin yerine getirilmesi ve

1) Türkiye, Tunus, Fas, İsrail, Suriye ve Mısır arasındaki tercihli ticarette;

i) Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen ülkelerden biri menşeli maddelerle kümülasyon uygulanması veya

ii) Ürünlerin bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen ülkelerden birine ihraç edilecek ürünlerin imalatına yönelik kümülasyon çerçevesinde madde olarak kullanılması veya,

iii) Ürünlerin varış ülkesinden, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen diğer ülkelerden birine yeniden ihraç edilmesi.,

2) Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasındaki tercihli ticarette;

i) Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen ülkelerden biri menşeli maddelerle kümülasyon uygulanması veya,

ii) Ürünlerin bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen ülkelerden birine ihraç edilecek ürünlerin imalatına yönelik kümülasyon çerçevesinde madde olarak kullanılması veya,

iii) Ürünlerin varış ülkesinden, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen ülkelerden birine yeniden ihraç edilmesi,

durumlarında düzenlenir.

e) EUR-MED Dolaşım Sertifikasına aşağıdaki İngilizce ibarelerinden biri yazılır:

1) Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen ülkelerden biri veya daha fazlası menşeli maddelerle kümülasyon uygulanması suretiyle menşe kazanılmışsa, “CUMULATION APPLIED WITH” (Ülkenin/Ülkelerin İsmi),

2) Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen ülkelerden biri veya daha fazlası menşeli maddelerle kümülasyon uygulanmaksızın menşe kazanılmışsa “NO CUMULATION APPLIED”.”

AÇIKLAMALAR

  1. Açıklamalarda ilgili Yönetmelik hükümleri koyu renk italik harfler ve altı çizgili olarak gösterilmiştir. Sisteme taraf olan ülkeler Yönetmeliğe aktarıldıkça ilgili ülkeler de anılan maddelere ilave edilecektir. Sistem, yeni olduğu ve sistemi oluşturan ülkeler arasında henüz STA ağları tam olarak tamamlanmadığı için ilgililer hangi ülke ile çapraz kümülasyonun yapılabileceği konusunda Gümrük Müsteşarlığından bilgi alabilir. Müsteşarlık, bu konuda bir düzenleme vasıtasıyla peyderpey duyuru yapacaktır.
  2. Türkiye-AT Gümrük İşbirliği Komitesi’nin 1/2006 Sayılı Kararının uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen “Türkiye ile Avrupa Topluluğu Arasında Gümrük Birliği’nin Uygulanmasına İlişkin Esaslar Hakkındaki Karar” 28 Eylül 2006 tarih ve 26303 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Türkiye-AB-Fas ve Türkiye-AB-İsrail arasında gümrük birliği kapsamında serbest dolaşımda bulunan eşyaların kümülasyonu 27 Temmuz 2006, Türkiye-AB-Tunus arasında 1/8/2006, Türkiye-AB-Mısır arasında 1/3/2007 tarihi itibariyle mümkündür.
  3. Kümülasyon yapılabilecek ülkeler ve uygulanma tarihleri bu kitapçığın sonundadır.
  4. Menşe İspat Belgelerin düzenleneceği durumlar Pan Avrupa Ülkeleri ve Akdeniz Ülkelerine göre değiştiği için Yönetmeliğin 19. Maddesinde alt açılımlara gidilmiştir. Bu farklılıklar söz konusu ülkelerle Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmaları eki menşe protokollerinde menşe ispat belgelerinin düzenlenmesine ilişkin hükümlerdeki farklılıklardan kaynaklanmaktadır.

1- EUR.1 Dolaşım Sertifikasının Düzenleneceği Durumlar ve Örnekler

Madde 19

c) EUR.1 Dolaşım Sertifikasının düzenlenebileceği durumlar, bu maddenin (d) bendi hükümleri saklı kalmak kaydıyla aşağıda belirtilmiştir.

1) EUR.1 Dolaşım Sertifikası söz konusu ürünlerin Türkiye, Tunus, Fas, İsrail, Suriye ve Mısır arasındaki tercihli ticaretinde;

i) Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen diğer ülkelerden biri ile kümülasyon uygulanmaksızın yukarıda anılan ülkeler menşeli olduğunun kabulü ve bu Yönetmeliğin diğer hükümlerinin yerine getirilmesi,”

Bu hüküm eşyanın ya tamamen Türkiye menşeli olduğu veya 3. ülke menşeli girdilerin Türkiye’de yeterli işçilik ve işleme tabi tutulduğu durumlarda EUR.1 Dolaşım Belgesi düzenlenebileceğini ifade etmektedir. Türkiye’de yapılan imalat işleminde 4. maddede yer alan ülkeler menşeli girdilerle kümülasyon yapılmamaktadır.

Örnek

Varsayalım ki, Türkiye, Fas, İsrail, Mısır, Tunus, Suriye arasında PAAMK kurallarına haiz STA yürürlükte ve dolayısıyla bu ülkeler arasında çapraz kümülasyon uygulanabilir olsun. (Hali hazırda bu Akdeniz ülkelerinin tümü arasında PAAMK STA bulunmamaktadır.)

-Türkiye, 3. ülke olan Brezilya’dan girdi temin etmektedir. Girdiler menşeli olmadığı için Yönetmeliğin II. No.lu ekinde yer alan liste kuralları uyarınca yeterli işçilik ve işleme tabi tutulmakta ve Türk menşei kazandırılmaktadır. Yani, Yönetmeliğin 4. maddesinde belirtilen herhangi bir ülke ile kümülasyon uygulanmamış, eşyanın imalatında 4. maddede yer alan ülkelerden (örneğin üretimde İsrail, Tunus, Suriye, Mısır ve Fas’dan) menşeli madde kullanılmamıştır.

Eşya Tunus, Suriye, Mısır, Fas ve İsrail’e EUR.1 Dolaşım Belgesi eşliğinde ihraç edilebilir. No-drawback kuralı İsrail’e ihracat istisna olmak üzere uygulanmaz. Firmalar menşeli olmayan maddeler için ödedikleri gümrük vergilerini iade alabilirler. İsrail, bir Akdeniz ülkesi olarak kabul edilmekle birlikte bu ülkeye yapılan ihracatlarda eşyanın imalatında kullanılan İsrail 3. ülke menşeli girdiler için geri ödemeden yararlanamamaktadır.

a) TÜRKİYE İSRAİL

EUR.1

(Eşya tamamen Türkiye’de elde edilmiş ise)

b) BREZİLYA TÜRKİYE İSRAİL EUR.1 (Türk menşeli)

No-drawback kuralı uygulanır.

(Brezilya (3. ülke) menşeli madde yeterli işçilik ve işleme tabi tutulmuş ve eşya Türk menşei kazanmış ise)

c) BREZİLYA TÜRKİYE TUNUS

EUR.1 (Türk menşeli)

No-drawback kuralı uygulanmaz.

(Brezilya (3. ülke) menşeli madde yeterli işçilik ve işleme tabi tutulmuş ve eşya Türk menşei kazanmış ise)

ii) Söz konusu ürünlerin, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen ve Türkiye ile kümülasyon uygulanma imkanı bulunan ülkelerden biri menşeli olduğunun, anılan ülkelerle kümülasyon uygulanmaksızın kabulü ve bu Yönetmeliğin diğer hükümlerinin yerine getirilmesi durumunda düzenlenebilir.

Yukarıdaki (ii) bendinin uygulanmasında söz konusu ürün için menşe ülkesinde bir EUR-MED Dolaşım Sertifikası veya EUR-MED Fatura Beyanı düzenlenmiş olması gerekmektedir.

Durum: Türkiye, Mısır ve Tunus arasında PAAMK kurallarına haiz STA’lar yürürlüktedir.

Örnek: Mısır, Yönetmeliğin 4. maddesinde belirtilen ve Türkiye’nin kümülasyon uygulayabileceği ülkelerden biridir. Ancak Türkiye, Mısır’dan ithal ettiği ürünler üzerinde hiçbir işçilik ve işlem yapmamış olup eşya halen Mısır menşeini korumakta olsun. Eşya Mısır’da üretilirken de Yönetmeliğin 4. maddesinde belirtilen bir ülke ile kümülasyon yapmamış olsun. Eşya Türkiye’ye Mısır’dan bir EUR-MED Belgesi ile gelmiş olsun. Bu durumda eşya Türkiye’den Tunus’a EUR.1 Dolaşım Belgesi ile ihraç edilebilmektedir.

MISIR TÜRKİYE TUNUS EUR-MED EUR.1

No-cumulation applied (Mısır menşeli)

(Mısır menşeli)

2) EUR.1 Dolaşım Sertifikası söz konusu ürünlerin Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasındaki tercihli ticaretinde;

i) Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen diğer ülkelerden biri menşeli maddelerle kümülasyon uygulanmaksızın Türkiye, Avrupa Topluluğu veya bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen kümülasyonun uygulanabilir olduğu diğer ülkelerden biri menşeli olduğunun kabulü ve bu Yönetmeliğin diğer hükümlerinin yerine getirilmesi,

Bahsi geçen (b) bendinde belirtilen ülkeler AKDENİZ Ülkeleridir. (Bu ülkelerden Türkiye’nin Tunus, Fas, İsrail, Suriye ve Mısır ile STA’sı bulunmaktadır.)

İhraç edilecek nihai eşya için bu madde kapsamında EUR.1 Dolaşım Belgesi düzenlenebilmesi için eşyanın;

  1. Tamamen Türkiye’de elde edilmiş olması veya,
  2. Söz konusu Akdeniz ülkeleriyle kümülasyon yapılmaksızın, (bu ülkeler menşeli maddeleri kümülasyona tutulmaksızın) imalatta 3. ülke menşeli maddelerin yeterli işçilik ve işleme tabi tutulması suretiyle üretilmesi veya
  3. PAMK ülkesinden (örneğin AB veya EFTA ülkelerinden) EUR.1 veya EUR-MED ile ithal edilen girdilerin kümülasyona tabi tutulması suretiyle üretilmesi gerekir.
  4. Öte yandan, bir PAMK ülkesinden (Örneğin AB veya EFTA ülkesinden) EUR.1 veya EUR-MED Dolaşım Belgesi ile Türkiye’ye ithal edilen eşya, aynı halde yani menşei değişmeksizin Türkiye’den EUR.1 Dolaşım Belgesi ile AB’ye veya EFTA’ya ihraç edilebilir.

*Halihazırda EFTA-Türkiye STA eki menşe protokolü PAMK sistemine uygun olup Pan Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyon Sistemi Model Menşe protokolüne uygun değildir. Yani bir EFTA ülkesinden Türkiye’ye STA kapsamındaki ticarette EUR-MED Dolaşım Belgesi şimdilik düzenlenememekte olup yukarıda belirtilen durum ve aşağıda verilen örnekler varsayım üzerine kurulmuştur.

Yukarıda belirtilen alternatifleri açıklayan örneklere aşağıda yer verilmiştir.

a) İhraç edilecek nihai eşya Tamamen Türkiye’de elde edilmiş olması durumu

TÜRKİYE AB

EUR.1 (Türk menşeli-Tarım ürünü için) veya ATR (Gümrük Birliği ürünleri için)

b) İhraç edilecek nihai eşya için bu madde kapsamında EUR.1 Dolaşım Belgesi düzenlenebilmesi için eşyanın söz konusu Akdeniz ülkeleriyle kümülasyon yapmaksızın, (bu ülkeler menşeli maddeler kümülasyona tutulmaksızın) imalatta 3. ülke menşeli maddelerin yeterli işçilik ve işleme tabi tutulması suretiyle üretilmesi durumu

TAYVAN TÜRKİYE AB

EUR.1 (Türk menşeli-Tarım ürünü için) Veya ATR (Gümrük Birliği ürünleri için)

Her iki durumda da No-drawback kuralı uygulanır

c) İhraç edilecek nihai eşya için bu madde kapsamında EUR.1 Dolaşım Belgesi düzenlenebilmesi için eşyanın PAMK ülkesinden (örneğin AB ve EFTA ülkelerinden) EUR.1 veya EUR-MED ile ithal edilen girdilerin kümülasyona tabi tutulması suretiyle üretilmesi durumu

İSVİÇRE TÜRKİYE AB

EUR.1 veya EUR-MED (İsviçre menşeli) EUR.1 (Türk menşeli)

No-drawback kuralı uygulanır. (firma vergiyi öder, iade alamaz) No drawback kuralı uygulanır.

d) Bir PAMK ülkesinden (Örneğin AB veya EFTA ülkesinden) EUR.1 veya EUR-MED Dolaşım Belgesi ile Türkiye’ye ithal edilen eşya, aynı halde yani menşei değişmeksizin Türkiye’den EUR.1 Dolaşım Belgesi ile AB’ye ihraç edilebilir.

İSVİÇRE TÜRKİYE AB

EUR.1 veya EUR-MED (İsviçre menşeli) EUR.1 (İsviçre menşeli)

No-drawback kuralı uygulanır. No drawback kuralı uygulanır

ii) Söz konusu ürünlerin, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen ve Türkiye ile kümülasyon uygulanma imkanı bulunan ülkelerden biri menşeli olduğunun, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen ülkelerle kümülasyon uygulanmaksızın kabulü ve bu Yönetmeliğin diğer hükümlerinin yerine getirilmesi, durumunda düzenlenebilir. Yukarıdaki (ii) bendinin uygulanmasında söz konusu ürün için menşe ülkesinde bir EUR-MED Dolaşım Sertifikası veya EUR-MED Fatura Beyanı düzenlenmiş olması gerekmektedir.

Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen ülkeler Akdeniz Ülkeleridir. Bu Ülkelerden Türkiye’nin Tunus, Fas, Suriye, Mısır ve İsrail ile STA’sı bulunmaktadır. Suriye hariç bu ülkelerin hepsi ile Türkiye ve AB arasında çapraz kümülasyon geçerli bulunmaktadır.

Örnek: Mısır-Türkiye ve AB arasındaki tercihli ticarette 1/98 Ortaklık Konseyi Kararı kapsamındaki bir Tarım ürünü EUR-MED ile Mısır’dan Türkiye’ye ithal edilsin. Eşya tamamen Mısır’da elde edilmiş yani Mısır menşeli olsun. (Yani Mısır bu eşyayı PAAMK kapsamında yer alan ülkeler (Yönetmeliğin 4. maddesinde sayılan ülkeler) ile kümülasyon yapmaksızın Mısır’da üretmiş olsun) Eşyanın menşei Türkiye’de değişmeksizin yani ithal edildiği şekliyle AB’ye yeniden ihraç edilsin. Bu durumda Türkiye’de 1/98 OKK eki menşe protokolü hükümleri kapsamında EUR.1 Dolaşım Belgesi düzenlenebilir.

MISIR TÜRKİYE AB

EUR-MED EUR.1

No-cumulation applied ( 4.No.lu kutuya Mısır menşeli yazılır)

(Mısır menşeli tarım ürünü)

3) EUR.1 Dolaşım Sertifikası, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen kümülasyonun uygulanması ve bu Yönetmeliğin diğer hükümlerinin yerine getirilmesi kaydıyla söz konusu ürünlerin Türkiye veya ilgili taraf ülke menşeli olduğunun kabulü durumunda düzenlenebilir.

Bu hüküm tam kümülasyona ilişkin olup halihazırda yürürlükte değildir. Tam kümülasyon çerçevesinde menşe kazanan bir ürün ancak Türkiye’nin STA’sı bulunduğu Tunus, Fas veya müzakerelerin tamamlanmasının ardından Cezayir’e EUR.1 Dolaşım Belgesi ile ihraç edilebilir. Bir başka ifadeyle tam kümülasyon temelinde menşe kazanan ürünler Pan-Avrupa-Akdeniz ticaretinin dışında kalırlar.

2- EUR-MED Dolaşım Sertifikasının Düzenleneceği Durumlar ve Örnekler

Madde 19

d) EUR-MED Dolaşım Sertifikası, söz konusu ürünlerin Türkiye, ilgili taraf ülke veya bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen ve kümülasyonun mümkün olduğu diğer ülkelerden biri menşeli olduğunun kabulü, bu Yönetmeliğin diğer hükümlerinin yerine getirilmesi ve

1) Türkiye, Tunus, Fas, İsrail, Suriye ve Mısır arasındaki tercihli ticarette;

i) Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen ülkelerden biri menşeli maddelerle kümülasyon uygulanması veya

Durum: Türkiye, Fas ve AB arasında tarım ürünleri ve gümrük birliği kapsamındaki ürünler için PAAMK Menşe protokolleri yürürlüktedir. (1/2006 Gümrük İşbirliği Komitesi Kararı, Türkiye ile AB arasında serbest dolaşımda bulunan eşyanın PAAMK ülkeleri ile ticaretinde eşyanın menşeine ilişkin tedarikçi beyanı düzenlenmesine ve böylelikle çapraz kümülasyonuna imkan tanımaktadır.

Örnek (a) AB’den EUR-MED Dolaşım Belgesi eşliğinde Türkiye’ye tarım ürünü ithal edilmiş olsun. AB makamları tarafınca düzenlenen EUR-MED Dolaşım Sertifikası üzerinde eşyanın kümülasyon uygulanmaksızın üretildiği ve ürünün AB menşeli olduğu belirtilmiş olsun. AB’den ithal edilen girdiler kümülasyona tabi tutularak Türkiye’de Türk menşeli yeni bir ürün üretilmiştir. (Yani Türkiye’de, Yönetmeliğin 4. maddesinde yer alan AB menşeli maddelerle kümülasyon yapılmıştır.) Eşya, Türk menşeli olarak Fas’a ihraç edilsin. Bu durumda Türkiye’de EUR-MED Dolaşım Sertifikası düzenlenecek ve AB ile kümülasyon yapıldığı 7 nolu kutucuğa dercedilecektir.

AB TÜRKİYE FAS

EUR-MED EUR-MED

( No-cumulation applied) (Cumulation applied with EU)

AB menşeli Türk menşeli

b) AB’den ithal edilen tarım ürünü değil Gümrük Birliği kapsamında olan bir sanayi ürünü olsaydı AB gümrüklerince EUR-MED Dolaşım Sertifikası yerine ATR Dolaşım Belgesi düzenlenmesinin yanı sıra tedarikçi beyanı düzenlenmesi ve beyanda EUR-MED’de yer alacak ibareye yer verilmesi gerekecekti. Zira Gümrük Birliği kapsamında yer alan ürünler için menşe ispat belgeleri olan EUR.1 veya EUR-MED Dolaşım Sertifikası değil ATR. Dolaşım Sertifikası düzenlenir.

AB TÜRKİYE FAS

ATR+ Tedarikçi Beyanı EUR-MED

(No-cumulation applied) (Cumulation applied with EU)

AB menşeli Türk menşeli

ii) Ürünlerin bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen ülkelerden birine ihraç edilecek ürünlerin imalatına yönelik kümülasyon çerçevesinde madde olarak kullanılması veya,

DURUM: Mısır, Türkiye, Tunus ve AB arasında PAAMK menşe protokolleri yürürlükte olsun.

Örnek: Mısır’da AB ve Türkiye menşeli girdiler kümüle edilerek bir eşya üretilmekte eşya Mısır menşeini kazanmakta ve Tunus’a EUR-MED Dolaşım Belgesi ile ihraç edilmekte olsun. Mısır makamlarınca düzenlenen belgenin üzerinde “Türkiye ve AB ile kümülasyon yapılmıştır” ibaresinin yer alması gerekir. Türkiye ve AB, Mısır’da üretilen ürüne kümülasyon çerçevesinde girdi temin etmek üzere bu sevkiyatı yapmaktadır. PAAMK sistemi kapsamında yer alan bir ülke diğer ülkede üretilecek bir ürüne kümülasyon kapsamında girdi temin etmek istiyorsa EUR-MED Dolaşım Belgesi düzenlemesi gerekmektedir.

AB EUR-MED (no-cumulation applied)

MISIR TUNUS

EUR-MED EUR-MED

no-cumulation applied (Cumulation applied with Turkey and the EU)

TÜRKİYE

iii) Ürünlerin varış ülkesinden, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen diğer ülkelerden birine yeniden ihraç edilmesi

Durum: Fas, Türkiye, Mısır arasında PAAMK menşe protokolleri yürürlükte olsun.

Örnek : Mısır menşeli ürün Türkiye’ye EUR-MED ile ihraç edilmiştir. Varış ülkesi Türkiye’dir. Türkiye eşyayı, menşeini değiştirmeksizin Fas’a yeniden ihraç etmiştir. Fas, Yönetmeliğin 4. maddesinde belirtilen ülkelerden biridir. Türkiye’de EUR-MED Dolaşım Belgesi düzenlenir, üzerine “no-cumulation applied” ibaresi düşülür ve Mısır menşeli olduğu belirtilir.

MISIR TÜRKİYE FAS

(varış ülkesi)

EUR-MED EUR-MED

(No-cumulation applied) (no- cumulation applied )

Mısır menşeli Mısır menşeli

2) Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasındaki tercihli ticarette;

i) Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin (b) bendinde belirtilen ülkelerden biri menşeli girdilerle kümülasyon uygulanması veya,

Durum: Türkiye, Mısır ve AB arasında PAAMK menşe protokolleri yürürlükte olsun. Mısır-AB ve Türkiye arasında tarım ürünleri ve gümrük birliği kapsamındaki ürünler kümülasyona tabidir.

Örnek : Mısır, Yönetmeliğin 4. maddesinin (b) bendinde yer alan ülkelerden biridir. Bu örnekte Türkiye’deki bir ürünün imalatında Mısır menşeli girdiler kümülasyona tabi tutulmuş ve (yetersiz işçilik ve işlemin ötesinde bir işçilik ve işlem gerçekleştirilmiş olsun. Üretilen ürün Türk menşei kazanmakta ve EUR-MED Dolaşım Belgesi ile AB’ye ihraç edilebilmektedir

MISIR TÜRKİYE AB

EUR-MED EUR-MED

(No-cumulation applied) (Cumulation applied with Egypt)

ii) Ürünlerin bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen ülkelerden birine ihraç edilecek ürünlerin imalatına yönelik kümülasyon çerçevesinde madde olarak kullanılması veya

Durum: İsrail, Türkiye, AB ve EFTA arasında PAAMK menşe protokolleri yürürlükte olsun.

Örnek Bir AB ülkesi, EFTA ve Türkiye menşeli girdileri üretimde kümüle ederek AB menşeini kazandırmakta ve Yönetmeliğin 4. maddesinin (b) bendinde belirtilen ülkelerden İsrail’e EUR-MED Dolaşım Belgesi ile sevketmekte olsun. AB ülkesinin yetkili makamlarının düzenlediği EUR-MED Dolaşım Belgesi üzerine Türkiye ve EFTA ile kümülasyon yapılmıştır ibaresinin yeralması gerekir. Türkiye ve EFTA, AB’de üretilen ve Yönetmeliğin 4. maddesinin (b) bendinde belirtilen ülkelerden İsrail’e ihraç edilecek ürüne kümülasyon çerçevesinde girdi temin etmek üzere bu sevkiyatı yapmaktadır.

EFTA

EUR-MED (no-cumulation applied)

AB İSRAİL

EUR-MED (G.B. kapsamı eşya için EUR-MED

ATR+tedarikçi b.) (Cumulation applied with Turkey and EFTA)

(no-cumulation applied)

TÜRKİYE

iii) Ürünlerin varış ülkesinden, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen ülkelerden birine yeniden ihraç edilmesi,

Durum: İsrail, Türkiye ve AB Ülkesi arasında PAAMK menşe protokolleri yürürlükte olsun.

Örnek: AB menşeli ürün Türkiye’ye EUR-MED ile ihraç edilmiş olsun. Varış ülkesi Türkiye’dir. Türkiye eşyayı, eşyanın menşeini değiştirmeksizin İsrail’e yeniden ihraç etmiş olsun. Bu durumda EUR-MED Dolaşım Belgesi düzenlenir ve üzerine “no-cumulation applied” ibaresi düşülür ve AB menşeli olduğunu belirtilir.

AB TÜRKİYE İSRAİL

(varış ülkesi)

EUR-MED EUR-MED

(no-cumulation applied) (no-cumulation applied)

AB menşeli AB menşeli

Çeşitli Örnekler:

***Aşağıdaki örneklerde ülkeler arasındaki STA’ların tamamlandığı varsayılmaktadır. *** STA ağı tamamlanmadıkça yani ticaretin bir aşamasında girdilerin temin edildiği ülke ile ihracatın yapıldığı ülke (ler) arasında STA ağı olmadıkça girdiler 3. ülke menşeli addedilecektir.

Örnek 1- 17 01 tarife pozisyonunda sınıflandırılan şeker AB menşeli olsun. Bir EFTA ülkesi olan İsviçre’ye ihraç edilsin. İsviçre’de 17 04 tarife pozisyonunda sınıflandırılan şekerleme imal edilsin. İsviçre menşeli şekerleme Türkiye’ye ihraç edilsin.

Varsayım 1- Türkiye şekerlemeyi ülkesinde tüketsin. Ticaretin bu aşamasında sadece PAMK ülkeleri aktif olduğu için EUR-MED Dolaşım Belgesi düzenlemeye gerek bulunmamaktadır.

AB EFTA TÜRKİYE

EUR.1 EUR.1

Varsayım 2- Türkiye şekerlemeyi Tunus’a yeniden ihraç etsin.

a) AB EFTA TÜRKİYE TUNUS

EUR.1 EUR.1 EUR.1

EUR-MED

Ülkeler arasında STA ağı olmasına rağmen AB’den şeker EFTA’ya, EFTA’dan şekerleme Türkiye’ye EUR-MED Dolaşım Belgesi ile ihraç edilmeliydi. Zira AB’de şekerin kümülasyonla elde edilip edilmediğini bilmiyoruz.

Burada ihracatın daha önceki aşamalarında bir Akdeniz ülkesi devreye girdiği için ticaretin daha önceki aşamalarında EUR-MED Dolaşım Belgesi düzenlenmesi gerekmektedir. Herhangi bir aşamada EUR.1 Dolaşım Belgesinin düzenlenmiş olması nihai ürünün bir Akdeniz ülkesine ihracatına mani olmaktadır.

Doğru uygulama aşağıdaki şekilde olmalıdır.

b) AB EFTA TÜRKİYE TUNUS

EUR-MED EUR-MED EUR-MED

(no-cumululation applied) (Cumulation applied with EC) (Cumulation applied with EC and EFTA)

AB menşeli Efta menşeli Efta menşeli

Türkiye bu varsayımda İsviçre menşeli şekerlemeleri olduğu gibi menşeini değiştirmeksizin Tunus’a ihraç ettiği için EUR-MED Dolaşım Belgesinin üzerinde EFTA menşeli olduğunu belirtir. Türkiye, şekerlemeleri kümülasyona tabi tutarak yeni bir ürün üretmiş olsun olmasın (eşyayı olduğu gibi menşeine dokunmaksınız yeniden ihraç etmek istesin) bu durumda “cumulation applied with EFTA and EC” (AB ve EFTA ile kümülasyon yapılmıştır) ibaresini taşıyan bir EUR-MED Dolaşım Belgesi düzenlemesi gerekmektedir.

Türkiye’de hiçbir işçilik ve işlem yapılmamış olmasına rağmen EUR-MED Dolaşım Belgesi üzerinde “Cumulation applied with EFTA and EC” yazılmasının sebebi, AB’nin bu ticaret işlemine taraf olması ve doğrudan nakliyat kuralının gereğidir.

Varsayım 3- Türkiye şekerlemeyi Tunus’a yeniden ihraç etsin. Bu kez AB-EFTA-Türkiye arasında ve Tunus-EFTA-Türkiye arasında PAAMK düzenlemeleri mevcut olsun. Ancak AB-Tunus arasında bir STA olmasın.

AB EFTA TÜRKİYE TUNUS EUR-MED EUR-MED

(no-cumul) (cumul applied with EC)

AB menşeli Efta menşeli

AB ve Tunus arasında bir STA olmaması nedeniyle Türkiye, Tunus’a EFTA menşeli şekerlemeyi ihraç edememektedir.

Örnek 2.

Tek kat iplik Hindistan’dan Türkiye’ye ithal edilsin. Hindistan 3. ülkedir.

Türkiye ipliği yeterli işçilik ve işleme tabi tutsun ve 6303 tarife pozisyonunda sınıflandırılan perdeleri imal etsin.

a) Nihai ürün Fas’a ihraç edilsin. Menşe statüsü yeterli işlem ya da işçilik yoluyla Türkiye’de kazanıldığından ve bir Pan-Avrupa-Akdeniz ortağıyla kümülasyon uygulanmadığından, Türkiye gümrük idaresi Fas’a ihracatta bir EUR.1 Dolaşım Sertifikası düzenleyebilir ve firmaya Hindistan’dan temin ettiği girdilerin gümrük vergisini iade edilebilir.

HİNDİSTAN TÜRKİYE FAS

EUR.1

(no-drawback kuralı uygulanmaz)

b) Bununla beraber, bu örnekte Türkiye’de firma geri ödemeden yararlanmamayı tercih ediyorsa bir EUR.MED dolaşım belgesi düzenlenmesi de mümkündür. Perdeler ancak Madde 3 ve 4’te belirtilen ülkelerden birine yeniden ihraç edilebilir. Bu yüzden, ilk örnekte olduğu gibi, Türkiye’deki firma usulüne uygun olarak kendi gümrük idaresine bir EUR.MED dolaşım belgesi düzenlenmesi için başvurarak EUR.MED düzenleyebilir. EUR.MED dolaşım belgesinin 7 nolu kutusu ‘No cumulation applied/Kümülasyon uygulanmamıştır.’ ibaresini içermelidir.

HİNDİSTAN TÜRKİYE FAS

EUR-MED (no-cumulation applied)

no-drawback kuralı uygulanır.

*İsrail bir Akdeniz ülkesi olmasına rağmen bu ülkeye ihracatta ister EUR.1 ,ister EUR-MED Dolaşım Belgesi düzenlensin, no-drawback kuralı mutlak surette uygulanır.

c) Türkiye’den Fas’a ihracatta EUR-MED Dolaşım Belgesi düzenlenmesi durumunda Fas perdeleri bir başka PAAMK ülkesi olan Tunus’a yeniden ihraç edebilir.

HİNDİSTAN TÜRKİYE FAS TUNUS

EUR-MED EUR-MED

no-cumulation applied cumulation applied with Turkey

no-drawback kuralı uygulanır no-drawback kuralı uygulanır

d) Gerçekleştirilen son işlem ya da işçiliğin yetersiz işçilik ve işlemlerin ötesine geçmemesi halinde menşein belirlenmesi için örnek. (imalatta kullanılan maddelerin en yüksek kıymete sahip olanına başvurulması)

Bir takım, iki ülke menşeli farklı parçalardan oluşmakta ve Türkiye’de paketlenmektedir. İsviçre menşeli pantolon ve eteklerin kıymeti 180 Euro, Ürdün menşeli ceketlerin kıymeti ise 100 Euro olsun. Türkiye’de gerçekleştirilen minimum işlemin (bu durumda “paketleme”ki bu işlem yetersiz bir işçilik ve işlem olsun.) kıymeti ise 2 Euro olsun. İşletme Ukrayna’dan gelen ve değeri 0,5 Euro olan plastik paketler kullansın. Nihai ürünün fabrika çıkış fiyatı 330 Euro’dur.

Türkiye (Takım)

Montaj FÇF: 330€

İsviçre

Pantolon ve Etek 180 €

180 E

Türkiye

Plastik paket 0,5 €

Ürdün

Ceket 100 €

Bu durumda nihai ürün (Takım) İsviçre menşelidir.

Nedeni;

Türkiye’de gerçekleştirilen işlem yetersiz işçilik veya işlem olduğundan, menşein tespiti için Türkiye’de yaratılan katma değer ile diğer maddelerin gümrük kıymetleri karşılaştırılmalıdır.

Türkiye’deki katma değer (işlem için 2 Euro ve paketler için 0,5 Euro’yu içerir) = 330 Euro (fabrika çıkış fiyatı) – 280 Euro (180+100)=50 Euro= Türkiye “katma değeri”.

İsviçre maddelerinin kıymeti 180 Euro, Türkiye (50) ve kullanılan diğer menşeli maddelerin kıymetinden (100) daha yüksektir.

Bu yüzden nihai ürün İsviçre menşeli olacak ve kümülasyonun uygulanabilir olduğu diğer ülkelere ihraç edilebilecektir.

Eğer bu örnekte, Türkiye ile İsviçre arasında Pan-Avrupa-Akdeniz menşe kurallarına sahip bir STA olmamış olsaydı; İsviçre menşeli girdi yeterli işçilikten geçirilmediği ya da menşe kümülasyonundan faydalanmasına izin verilmediği için, takımın menşeli olmayan ürün olarak değerlendirilmesi gerekecekti.

e) İşlem ya da işçiliğin Kümülasyonu (Tam Kümülasyon)

Tam kümülasyon, menşeli olmayan girdiler üzerinde yapılması gereken yeterli işlem ya da işçiliğin sadece bir ülkenin gümrük alanı içinde değil bir grup ülkenin gümrük alanlarından oluşan bir alanda gerçekleştirilmesine olanak tanır. Bu tür kümülasyon, Pan-Avrupa-Akdeniz kapsamının dışında tutulmakta olup, Türkiye’nin Fas, Tunus ile Serbest Ticaret Anlaşmaları ile henüz yürürlükte olmamasına karşın ileride olması muhtemel Cezayir ile Serbest Ticaret Anlaşması eki menşe protokollerinde öngörülmektedir.

İşlem ya da işçiliğin kümülasyonu Pan-Avrupa-Akdeniz kapsamının dışında olduğunda, tam kümülasyon temelinde menşe kazanan ürünler Türkiye’den örneğin İsrail, EFTA, AB, Filistin, Mısır, Lübnan, Ürdün ve Cezayir’e PAAMK kapsamında ihraç edilemez. Söz konusu ürünler için EUR-MED Dolaşım Belgesi de düzenlenemez.

Örnek:

Çin menşeli pamuk ipliği (5205’de sınıflandırılmaktadır.) Türkiye’ye ithal edilmekte ve Türkiye’de kumaş (AS 5208’de sınıflandırılmaktadır.) dokunmaktadır. Kumaş daha sonra Türkiye’den Tunus’a ihraç edilmekte ve burada kesimi yapılarak erkek gömleği dikilmektedir.

5208 tarife pozisyonunda sınıflandırılan kumaşın imalatında kullanılan pamuk ipliği 3. ülke menşeli olduğu için liste kuralına (Ek II) bakılır. Kural:

5208 ila 5212

Pamuklu mensucat

- Kauçuk ipliklerle birleştirilmiş olanlar

Tek kat iplikten yapılan imalat  

- Diğerleri

- hindistan cevizi ipliğinden,

- tabii liflerden,

- karde edilmemiş, taranmamış veya başka şekilde eğirme için hazırlanmamış, sentetik ve suni devamsız liflerden

- kimyasal maddeler veya tekstil hamurundan, veya

- kağıttan,

imalat

veya

en az iki hazırlama veya finisaj işlemiyle (temizleme, ağartma, merserize etme, termofiksaj, şardonlama, kalenderleme, çekmezlik apresi, kalıcı finisaj, dekatize etme, emprenye etme, onarım ve tıraşlama gibi) beraber yapılan baskılama (kullanılan baskısız mensucatın kıymetinin, ürünün fabrika çıkış fiyatının % 47,5'ini geçmemesi koşuluyla)

Türkiye’de yapılan işçilik ve işlem (pamuk ipliğinden kumaş üretmek) kumaşa menşe statüsünü kazandırmamaktadır. Bu yüzden Türkiye’den Tunus’a yapılan kumaş ihracatında EUR.1 Dolaşım Belgesi düzenlenemez.

Türkiye’de yapılan işlem ve işçiliğin Tunus’ta yapılan gömlek imalatı sırasında dikkate alınabilmesini sağlamak üzere Türkiye’deki firma tarafından söz konusu firmanın yaptığı işçilik ve işlemi kanıtlayan bir tedarikçi beyanı sunulması gerekir.

6205 tarife pozisyonunda sınıflandırılan gömlek için menşe kuralı aşağıdaki şekildedir.

y Fasıl 62

Giyim eşyası ve aksesuarı (örülmemiş)

aşağıda belirtilenler hariç;

………………………….

İplikten imalat,

6205 tarife pozisyonunda sınıflandırılan erkek gömlekleri için menşe kuralı iplikten imalattır. Tunus, gömleği Türkiye’den tedarikçi beyanı eşliğinde ithal edilen kumaştan üretmektedir. Kumaş Türk menşeli değildir. Ancak kümülasyon kurallarına göre, Türkiye’de gerçekleştirilen dokuma (pamuk ipliğinden kumaş imalatı) Tunus’ta gerçekleştirilmiş gibi kabul edilir.

Bu yolla AS 6205 için gerekli iplikten imalat kuralı sağlanmış olunur ve erkek gömlekleri (Tunus) menşei kazanır. (Tam kümülasyonda, menşeli olmayan maddeler üzerinde yapılması gereken işçilik ve işlemler sadece nihai imalat/ihraç ülkesinde değil, Türkiye, Fas, Tunus veya Cezayir’den oluşan ülkeler grubunda gerçekleştirilebilmektedir.) Bununla beraber, menşe statüsü, “dokuma ve dikme tek bir ülkede gerçekleştirilmelidir” olan Pan-Avrupa-Akdeniz menşe kuralına uygun olarak kazanılmadığından, gömlekler Tunus’tan tercihli tarife ile 3 ve 4 üncü maddelerden belirtilen ülkelerden Mağrip ülkeleri (Fas ve Cezayir) ve Türkiye dışındakilere ihraç edilemez.

Tedarikçi beyanı ile

AB

Ürdün

İsrail

Lübnan

Filistin

Romanya

Bulgaristan

Suriye

EFTA

EUR.1 ile e

Eurmede

SONUÇLAR

  1. İlgililer, bir ihracat esnasında, EUR.1 veya EUR-MED Dolaşım Belgeleri düzenleyecekleri esnada, girdilerin temin edildiği ülke ile ihracatın yapıldığı ülkeler arasında PAAMK çerçevesinde STA olup olmadığına dikkat etmelidirler. STA ağı yoksa kullanılan girdiler 3. ülke menşeli olarak işleme tabi tutulur.
  2. 20/7/2005 tarihli ve 25881 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik” PAAMK Sistemi kapsamında tercihli ticarette kullanılan bir düzenlemedir. Bu Yönetmelik Türkiye’nin PAAMK Sisteminde yer alan ülkelerle tercihli ticaretinde menşe kurallarını düzenler.
  3. a) Yönetmelik 20/7/2005 tarihli ve 25881 sayılı nüshasında Tunus,

b) 29/12/2005 tarihli ve 26038 sayılı nüshasında Fas,

c) 5/3/2006 tarihli ve 26099 sayılı nüshasında İsrail,

d)19/12/2006 tarih ve 26381 sayılı nüshasında Suriye,

e) 27/2/2007 tarih ve 26447 sayılı nüshasında AB ile tarım,

f) 27/02/2007 tarih ve 26447 sayılı nüshasında Mısır için

düzenleme getirmektedir. Bir başka ifadeyle Türkiye’nin PAAMK menşe kurallarına göre ticaret yapabileceği ülkeler Tunus, Fas, İsrail, AB (Tarım ürünleri), Suriye ve Mısır’dır. Ancak diğer ülkelerle Anlaşmaya ilişkin prosedürlerin tamamlanması halinde 20/7/2005 tarihli Yönetmelik tadil edilecek ve sisteme dahil ülke Yönetmeliğin 1. maddesine dercedilecektir.

Bununla beraber çapraz menşe kümülasyonunun uygulanması için en az 3 ülke arasında STA ağının bulunması gerekmektedir.

  1. Türkiye’den PAAMK çerçevesinde STA bulunan bir Akdeniz ülkesine (İsrail hariç) EUR.1 Dolaşım Belgesi ile yapılacak ihracatta firmalar üretimde kullanmak üzere ithal ettikleri 3. ülke menşeli girdiler için ödedikleri gümrük vergilerini geri alabilirler. Dahilde İşleme Rejim Karar ve Tebliğ hükümleri saklıdır. Ancak bu durumda eşya ihraç edilen ülkeden daha sonra bir PAAMK ülkesine kümülasyon ve tercihli rejim kapsamında yeniden ihraç edilemez.

İhracat sırasında EUR-MED Dolaşım Belgesi düzenlenmek istenmesi halinde firmalar 3. ülke menşeli girdiler için öngörülen gümrük vergilerinin geri ödenmesinden yararlanamazlar. (No-drawback kuralı uygulanır.) Bu durumda eşya, ihraç edildiği ülkeden bir başka PAAMK ülkesine tercihli rejim kapsamında yeniden ihraç edilebilir.

PAAMK SİSTEMİNDE TÜRKİYE’NİN DAHİL OLDUĞU

ÇAPRAZ KÜMÜLASYONA İLİŞKİN

SON DURUM

TÜRKİYE’NİN PAN AVRUPA AKDENİZ MENŞE KÜMÜLASYON SİSTEMİNDE ÇAPRAZ KÜMÜLASYON UYGULAYABİLECEĞİ ÜLKELER VE TARİHLERİ

3 ÜLKENİN

TARAF OLDUĞU ÇAPRAZ KÜMÜLASYON

1

TÜRKİYE

İSRAİL

AB (G.B Eşyası için)

27 TEMMUZ 2006

2

TÜRKİYE

İSRAİL

AB (tarım ürünleri için)

1 OCAK 2007

3

TÜRKİYE

FAS

AB (G.B Eşyası için)

27 TEMMUZ 2006

4

TÜRKİYE

FAS

AB (tarım ürünleri için)

1 OCAK 2007

5

TÜRKİYE

TUNUS

AB (G.B Eşyası için)

1 AĞUSTOS 2006

6

TÜRKİYE

TUNUS

AB (tarım ürünleri için)

1 OCAK 2007

7

TÜRKİYE

MISIR

AB

1 MART 2007

8

TÜRKİYE

MISIR

TUNUS

1 MART 2007

9

TÜRKİYE

MISIR

FAS

1 MART 2007

10

TÜRKİYE

TUNUS

FAS

6 TEMMUZ 2006

TÜRKİYE’NİN PAN AVRUPA AKDENİZ MENŞE KÜMÜLASYON SİSTEMİNDE ÇAPRAZ KÜMÜLASYON UYGULAYABİLECEĞİ ÜLKELER VE TARİHLERİ

4 ÜLKENİN

TARAF OLDUĞU ÇAPRAZ KÜMÜLASYON

1

TÜRKİYE

MISIR

FAS

AB

1 MART 2007

2

TÜRKİYE

TUNUS

FAS

AB (G.B Eşyası için)

1 AĞUSTOS 2006

3

TÜRKİYE

TUNUS

FAS

AB (tarım ürünleri için)

1 OCAK 2007

4

TÜRKİYE

TUNUS

FAS

MISIR

1 MART 2007

TÜRKİYE’NİN PAN AVRUPA AKDENİZ MENŞE KÜMÜLASYON SİSTEMİNDE ÇAPRAZ KÜMÜLASYON UYGULAYABİLECEĞİ ÜLKELER VE TARİHLERİ

5 ÜLKENİN

TARAF OLDUĞU ÇAPRAZ KÜMÜLASYON

1

TÜRKİYE

MISIR

FAS

AB

TUNUS

1 MART 2007

*Not: Türkiye ve AB’nin birlikte yer aldıkları çapraz kümülasyonda (örneğin Türkiye-Tunus-AB) sadece Gümrük Birliği kapsamında bulunan sanayi ve işlenmiş tarım ürünleri ile 1/98 Sayılı AT-Türkiye Ortaklık Konseyi Kararı kapsamındaki tarım ürünleri Pan Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyonuna dahildir.

Türkiye ve AB’nin birlikte yer aldıkları PAAMK kapsamındaki bir ticari işlemde AKÇT kapsamındaki demir çelik ürünleri henüz Pan Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyon Sisteminde kümüle edilememektedir. Söz konusu ürünler Pan Avrupa Menşe Kümülasyonu çerçevesinde kümüle edilebilmektedir.

  1. Bu Not, Pan Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyon Sistemi kapsamında menşe kurallarını açıklık getirmek amacıyla hazırlanmış olup yasal bağlayıcılığı bulunmamaktadır. İlgililerin bilgi talepleri Müsteşarlıkça yazılı olarak yanıtlanacaktır.

  2. Belgede yer alan eşyanın sadece bir kısmı söz konusu ise, bunlar açıkça gösterilmeli veya işaretlenmelidir. Beyandaki gösterim şu şekilde yapılmalıdır: "Belgede gösterilen veya ……………. ile işaretlenen, ......................................................(eşya tanımı), .......................Ülke’de menşelidir."

  3. Türkiye, Topluluk, veya 69 uncu maddenin 1 inci fıkrasında belirtilen ülkeler.

  4. 69 uncu maddenin 1 inci fıkrasında belirtilen ilgili ülke veya ülkeler.

  5. Kümülasyon uygulanmamışsa işaretlenecektir. Kümülasyon uygulanmışsa yazılmayacaktır.

  6. Tarih ve yer

  7. İmza sahibinin adı ve firmadaki pozisyonu.

  8. İmza

     

  9. Tanım

  10. Faturalarda kullanıldığı şekliyle ticari açıklamalar, (örn. model no)

  11. Tedarik konusu eşyanın gönderildiği firma. adı.

  12. Türkiye, Topluluk, veya 69 uncu maddenin 1 inci fıkrasında belirtilen ülke, ülkeler veya bölge grubu.

  13. 69 uncu maddenin 1 inci fıkrasında belirtilen ilgili ülke, ülkeler veya bölge grubu.

  14. Kümülasyon uygulanmamışsa işaretlenecektir. Kümülasyon uygulanmışsa yazılmayacaktır.

  15. Tarihler gösterilir. Süre, 12 ayı aşamaz.

  16. Yer ve tarih

  17. İmza sahibinin adı ve firmadaki pozisyonu, firma ad ve adresi.

  18. İmza