Belirli Ülkeler Menşeli Malların İthalatında Gözetim ve Koruma Önlemleri Yönetmeliği
Yayım tarihi 1.11.1995 tarih ve 22450 sayılı Resmi Gazete
Çin Menşeli Gözetime ve Kotaya Tabi İthalat Madde 13
08.06.2004 tarihli, 25486 sayılı R.G ile yayımlanan İthalatta Korunma Önlemleri Yönetmeliği ile
YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞTIR[1]
BÖLÜM I
AMAÇ VE KAPSAM
Madde 1- Bu yönetmelik, 06.10.1995 tarih ve 95/7348 sayılı Karar ile Eki 24.10.1995 tarih ve 95/7433 sayılı Karar uyarınca, ülke yararının gerektirdiği durumlarda, Ek:1'de yer alan belirli ülkeler menşeli malların ithalatında;
- Gözetim uygulamasına,
İthalat Miktarlarında meydana gelen mutlak veya nisbi artışların veya bu malların ithalatının gerçekleştiği şartların aynı veya doğrudan rakip malların üreten yerli üreticiler üzerinde ciddi zarar veya ciddi zarar tehdidi oluşturması halinde, bu zarar veya zarar tehdidini ortadan kaldırmak üzere, uluslararası yükümlülükler de dikkate alınarak, korunma önlemlerinin alınmasına, ilişkin usul ve esasları kapsar.
BÖLÜM II
TANIMLAR VE KISALTMALAR
Madde 2- Bu Yönetmelikte yer alan;
-Bakanlık: Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanlığı,
-Müsteşarlık: Dış Ticaret Müsteşarlığı'nı,
-Genel Müdürlük: Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nü,
-Kurul: 30.04.1995 tarih ve 95/6814 sayılı Karar'da belirtilen "İthalatta Gözetim ve Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu"nu,
-Gözetim Belgesi: Gözetime tâbi malların ithali için Genel Müdürlükçe verilen veya onaylanan belgeyi,
-İthal Lisansı: Bu Yönetmelik kapsamında kotaya tabi tutulan malların ithali için Müsteşarlıkça düzenlenen belgeyi,
ifade eder.
BÖLÜM III
ÖN İNCELEME VE SORUŞTURMA
Madde 3- Bir malın, aynı veya doğrudan rakip mallar üreten yerli üreticiler üzerinde ciddi zarar veren veya ciddi zarar tehdidi yaratan miktar veya şartlarda ithal edilmesi durumunda, ilgili gerçek ve tüzel kişiler veya bağlı bulundukları Meslek Kuruluşları ya da Odalar, Genel Müdürlüğe yazılı başvuruda bulunarak inceleme talep edebilirler. Başvuruların, Ek:2'de örneği bulunan Başvuru Formu'nun tam ve usulüne uygun şekilde doldurularak yapılması gerekmektedir.
Genel Müdürlük, gerekli gördüğü takdirde, ön inceleme ve soruşturmanın herhangi bir aşamasında ilave bilgi ve belgeler isteyebilir.
Ön inceleme aşamasında, başvurunun geri çekilmesi halinde, Genel Müdürlükçe işlemlere son verilir.
Madde 4- Genel Müdürlük, 3 üncü Maddede belirtilen başvuru üzerine 1 (bir) ay içinde veya gerekli görülen hallerde kendiliğinden ön inceleme yapar. İhtiyaç duyulması halinde Genel Müdürlükçe, bu süre 1 (bir) ay uzatılabilir.
Yapılan ön inceleme sonuçları, Kurul'un değerlendirmesine sunulur. Kurul'un değerlendirmesinde, esas olarak;
-Sözkonusu malın ithalat düzeyi ve koşulları, ithal eğilimi ile ekonomik ve ticari durumuna ilişkin unsurlar,
-Varsa, bu Yönetmelik kapsamında alınabilecek önlemler,
üzerinde durulur.
Madde 5- I) Kurul, yapacağı değerlendirmede soruşturma açılmasını gerekli görmediği takdirde, keyfiyet, başvuru sahiplerine Genel Müdürlük tarafından yazılı olarak bildirilir.
II) Kurul, soruşturma açılmasına karar verirse, durum, Müsteşarlık tarafından Resmi Gazete'de ilan edilir. Bu ilanda, toplanan bilgilerin bir özeti verilir ve soruşturmada kullanılmak üzere, Kurulca belirlenecek bir süre içinde, ilgililerden,konuya ilişkin bilgi ve belgeler ile görüşlerini yazılı olarak Genel Müdürlüğe bildirmeleri istenir.
III) Soruşturma, Genel Müdürlükçe yürütülerek 9 (Dokuz) ay içinde tamamlanır. Gerekli hallerde bu süre 2 (iki) ay uzatılabilir.
Soruşturma süresi içerisinde,başvurunun geri çekilmesi halinde, Kurul tarafından konu incelenerek soruşturmanın kapatılmasına karar verilebilir.
Madde 6- I) Genel Müdürlük, soruşturma için ihtiyaç duyulan bilgi ve belgeleri ilgili gerçek ve tüzel kişilerden isteyebilir ve gerekli gördüğü takdirde, bunların doğruluğunu ilgili kişi, firma ve kuruluşlar nezdinde kontrol edebilir.
II) İlgili gerçek ve tüzel kişiler ile ihracatçı ülke temsilcileri, Resmi Gazete'deki ilanda belirtilen süre içinde yazılı talepte bulunarak soruşturmanın sonucundan etkileneceklerini ve dinlenmeleri için özel nedenleri olduğunu kanıtladıkları takdirde Genel Müdürlük tarafından sözlü olarak dinlenirler. Ayrıca, anılan kişi ve temsilciler, yazılı olarak bilgileri incelemeyi talep edebilir ve Genel Müdürlükçe talebin haklı görülmesi halinde 7 nci Madde hükümlerine göre gizli sayılmayan bilgileri inceleyebilirler.
III) Genel Müdürlükçe istenen bilgilerin öngörülen süre içinde temin edilememesi ya da soruşturmanın engellendiğinin anlaşılması halinde soruşturma mevcut veriler üzerinden sonuçlandırılır. Genel Müdürlükçe ilgili taraf veya üçüncü kişilerin hatalı ya da yanlış bilgi sağladıkları tesbit edildiği takdirde bu bilgiler dikkate alınmaz.
Madde 7- Bu Yönetmelik kapsamında elde edilen bilgiler talep ediliş amacı dışında kullanılamaz. Toplanan gizli nitelikteki bilgiler veya gizli olduğu belirtilerek verilen bilgiler, bunları verenlerin yazılı izni olmadan açıklanamaz, mesleki gizlilik ilkesi ihlâl edilemez.
Bilgi, açıklanmasının kaynak veya tedarikçinin üzerinde olumsuz etki yapabilecek olması durumunda, gizli kabul edilir.
Bilgilerin gizli tutulmasına ilişkin taleplerde, bunların neden gizli olduğu ayrıca belirtilir. Ancak, bir bilginin gizli tutulması talebinin haklı olmadığı anlaşılır ve bu bilgiyi veren kişi bunun ne kamuya duyurulmasına ne de genel ya da özet olarak açıklanmasına izin vermezse, sözkonusu bilgiler soruşturmada dikkate alınmayabilir.
Yukarıdaki hükümler, toplanan bilgilerin, genel bilgilere ve özellikle bu Yönetmelik kapsamında alınan kararların gerekçelerine referans olarak kullanılmasını engellemez. Bununla beraber, referans yapılırken ilgili gerçek ve tüzel kişilerin meşru menfaatlerine ve bu meyanda meslek sırlarını ifşa etmemeye özen gösterilir.
Madde 8- I) İthalatın seyri ve gerçekleşme koşulları ile bu ithalat sonucunda yerli üreticilerin ciddi zarar görüp görmediği veya görme tehdidinin bulunup bulunmadığı hakkında yapılacak incelemede, özellikle aşağıdaki faktörler dikkate alınır:
a) İthalatın hacmi: Özellikle ithalatta mutlak rakamlar itibariyle ya da yerli üretime veya tüketime göre nisbi olarak önemli bir artış olup olmadığı.
b) İthal fiyatları; özellikle aynı veya doğrudan rakip yerli malın fiyatına oranla belirgin bir fiyat düşüklüğü olup olmadığı.
c) -Üretim,
-Kapasite kullanımı,
-Stoklar,
-Satışlar,
-Pazar payı,
-İstihdam,
-Kârlar,
-Yatırılan sermayenin geri dönüşü,
-Nakit akışı,
-Fiyatlar (normalde olması gereken fiyat artışlarının engellenmesi ya da fiyatların bastırılması),
gibi bazı ekonomik göstergelerdeki gelişmelerin aynı veya doğrudan rakip mallar üreten yerli üreticiler üzerindeki etkisi.
d) İlgili ülkelerin iktisadi yapılarının özellikleri.
II) Genel Müdürlük, bir zarar tehdidi iddiasında bulunulduğu durumlarda, bu iddia konusu hususun fiili bir zarara dönüşmeye elverişli olup olmadığını da araştırır. Bu konuda aşağıdaki faktörler dikkate alınabilir:
a) Türkiye'ye yönelik ihracatın artış oranı.
b) İhracatçı ve/veya menşe ülkedeki stoklar, mevcut veya yakın gelecekte olabilecek ihracat kapasitesi ve bu kapasiteden doğan ihracatın Türkiye'ye yapılması olasılığı.
Madde 9- I) Soruşturmanın tamamlanmasına müteakip Genel Müdürlük, önerileri ile birlikte soruşturma sonuçlarını Kurul'a sunar.
II) Kurul'un yapacağı değerlendirmede herhangi bir gözetim veya korunma önlemine gerek olmadığı sonucuna varılırsa soruşturma kapatılır ve kapatma kararı özet gerekçesiyle birlikte Müsteşarlıkça Resmi Gazete'de yayımlanır.
III) Kurul, ithalatta gözetim veya korunma önlemi alınmasına karar verirse, karar Bakanlıkça onaylandıktan sonra Resmi Gazete'de yayımlanır ve kararın niteliğine göre, IV üncü veya V inci Bölümlerdeki hükümler çerçevesinde gerekli işlemler başlatılır.
BÖLÜM IV
GÖZETİM ÖNLEMLERİ
Madde 10- I) Ülke menfaatleri gerektirdiği takdirde, bir malın ithali, Kurul tarafından gözetime tabi tutulabilir.
Gözetimin amacı, bir malın ithalatında kaydedilecek gelişmelerin yakından izlenmesi olup, "Gözetim Belgesi" düzenlenmesi yoluyla uygulanır. Kurul'ca gerekli görülmesi halinde, "ileriye yönelik" gözetimin yanısıra, sözkonusu malın mevcut ve muhtemel ithalatı ile daha önceki ithalatı arasında ilişki kurulmasını sağlamak üzere "geçmişe dönük" gözetim de öngörülebilir.
Bu durumlarda, Müsteşarlıkça, sözkonusu malın gözetime alındığını belirten bir kayıt tutulur.
II) Gözetim önlemleri geçici olup, Kurul tarafından aksi kararlaştırılmadıkça, ileriye yönelik gözetim önlemi, alındığı 6 (altı) aylık dönemi izleyen ikinci 6 (altı) aylık dönemin sonunda kendiliğinden yürürlükten kalkar.
Madde 11- I) Gözetime tâbi bir mal, örneği Ek:3'de gösterilen "Gözetim Belgesi"nin ibrazı halinde ithal edilebilir. Gözetim Belgesi, yürürlükteki mevzuatın öngördüğü diğer koşullara halel getirmeksizin, ithalatçının usulüne uygun başvurusunun Genel Müdürlüğe ulaşmasından itibaren 5 (beş) iş günü içinde ve talep edilen tüm miktar üzerinden, Müsteşarlıkça ücretsiz olarak verilir.
Gözetime tâbi tutma kararında öngörülen farklı bir hüküm olmadıkça, Gözetim Belgesi taleplerinde;
a) İthalatçının ünvanı,iş adresi ve ithalat belgesi numarası,
b) Malın "İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Gümrük Giriş Tarife Cetveli"ne uygun ticari tanımı,
c) Gümrük Tarife ve İstatistik Pozisyonu (8'li bazda),
d) Menşe ülke,
e) İhracatçı ülke (çıkış ülkesi),
f) Malın fiyatı FOB/CIF (mal bedeli, sigorta, navlun) ve ticarette kullanılan birim üzerinden miktarı (adet, ton, metre, litre vs.),
g) İthalat için öngörülen tarih ve yer (liman, gümrük kapısı gibi),
hakkında bilgiler bulunur. Genel Müdürlük gerekli görürse ek bilgiler isteyebilir.
II) Fiili ithalat sırasında, malın birim fiyatının, toplam değerinin ve miktarının, Gözetim Belgesinde kayıtlı birim fiyatını veya malın değerini veya miktarını, toplam %5'den daha az bir oranda aşması ithalatın yapılmasını engellemez. Ancak, Genel Müdürlük, malın ve işlemlerin özelliklerini dikkate alarak, normalde %10'u aşmamak üzere farklı bir oran da tesbit edebilir.
III) Gözetim Belgesi, aksine bir hüküm olmadıkça gözetim önlemine ilişkin düzenleme yürürlükte olduğu sürece geçerlidir.
IV) 10 uncu madde uyarınca alınan kararda öngörülmesi halinde, gözetime tabi bir malın menşei "menşe şahadetnamesi" ile belgelenir. Menşe şahadetnamesi ibrazını gerektiren diğer mevzuat hükümleri saklıdır.
BÖLÜM V
KORUNMA ÖNLEMLERİ
Madde 12- Bir malın, aynı ya da doğrudan rakip mallar üreten yerli üreticiler üzerinde ciddi zarar veren veya ciddi zarar tehdidi oluşturan miktar veya şartlarla ithal edilmesi halinde, Kurul, korunma önlemi olarak;
a) 11 inci madde kapsamında verilen Gözetim Belgelerinin geçerlilik süresini sınırlandırabilir veya gerekli hallerde şarta tabi tutabilir,
b) İlgili malın ithalini, belli miktar ve/veya değerleri tesbit ederek Müsteşarlığın iznine bağlayabilir. İzne bağlanan mal ancak, Müsteşarlıkça ilgili mevzuat çerçevesinde kota tahsisi suretiyle verilecek ithal lisansı ile ithal edilebilir.
Madde 13- Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Gümrük Birliğinin gerçekleşme tarihi itibariyle, Çin Halk Cumhuriyeti Menşeli Ek:IV'de yer alan maddeler gözetime, Ek:V'de yer alan maddeler ise yıllık olarak tesbit edilecek miktarlarda kotaya tabi tutulacaklardır.
ACİL ÖNLEM
Madde 14- Bir malın ciddi zarar veren veya ciddi zarar tehdidi oluşturan miktar ve/veya şartlarda ithal edilmesi ve gecikmenin, telafisi güç zararlara yol açabileceği kritik durumlarda Kurul tarafından, 10 ncu maddede yer alan gözetim önlemleri veya 12 inci maddede yer alan korunma önlemleri uygulanabilir.
Acil önlem uygulanması halinde de gerekli soruşturma sürdürülür veya kapatılır.
08.06.2004 tarihli, 25486 sayılı R.G ile yayımlanan İthalatta Korunma Önlemleri Yönetmeliği ile
YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞTIR
BÖLÜM VI
DİĞER HÜKÜMLER
Tasarruflu Yazılar 1
Madde 15- Gözetim Belgeleri, ithal müsaadesi düzenlenmesi aşamasında bankalarca, fiili ithal sırasında ilgili gümrük idaresince aranır.
10 uncu ve 12 inci maddelerde belirtilen önlemler, önlemin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçerlidir. Ancak, 10 uncu ve 12 inci maddelerde yer alan önlemler, önlemin yürürlüğe girdiği tarihten önce ilgili ihraçatcı ülke tarafından gümrük işlemleri tamamlanmış veya gümrüklere gelmiş olan mallara uygulanmaz.
Madde 16- IV ya da V No'lu Bölümler uyarınca alınan bir gözetim ya da korunma önlemine ilişkin kararlar yürürlükte olduğu süre içinde, Genel Müdürlük, kendiliğinden veya başvuru halinde;
a) Önlemin etkilerini incelemek,
b) Uygulanmasının hâlâ gerekli olup olmadığını gözden geçirmek,
c) Önlemin niteliğinde değişikliğe gitmek veya,
d) Önlemin süresini uzatmak
üzere Kurul'u toplantıya çağırabilir.
Bu toplantılarda Kurul, yürürlükteki önlemin etkilerini ve sonuçlarını değerlendirir ve uygulamanın devamına, kaldırılmasına veya değiştirilmesine, gerekli görülmesi halinde önlem süresinin uzatılmasına karar verebilir. Bakanlıkça onaylanan bu kararlar özet gerekçesiyle birlikte Resmi Gazete'de yayımlanır.
Madde 17- IV üncü Bölümde anılan Gözetim Belgesine tabi bir malın ithalatıyla ilgili veriler (malın ticari tanımı, 8'li GTİP'i, miktarı, fiyatı, menşe veya ihracatçı ülkesi vs.),
a) İlgili gümrük idaresi tarafından, ithalatın gerçekleştiği ayı izleyen ayın ilk 10 (on) günü içinde,
b) Belge sahibi kişi ve firmalarca belgenin alınış tarihinden itibaren her 2 (iki) ayda bir ve her halükârda belgenin kullanım süresinin bitiminde, Genel Müdürlüğe bildirilir.
Madde 18- Bu Yönetmelik;
a) Kamu ahlakı, kamu düzeni veya kamu güvenliğinin; insan, hayvan ve bitki sağlığı ve yaşamının; sanatsal, tarihsel veya arkeolojik değer taşıyan ulusal hazinelerin veya sınai ve ticari mal varlığının, korunması amacıyla belirli yasakların, miktar kısıtlamalarının veya denetim engellerinin,
b) Kambiyo ile ilgili işlemlerin,
c) Uluslararası anlaşmalardan doğan yükümlülüklerin,
d) İthalat Rejimi Kararı ve Yönetmeliği ile ithalata ilişkin diğer mevzuatın bu Yönetmeliğe aykırı olmayan hükümlerinin,
uygulanmasını engellemez.
Madde 19- Kota konusu ithalat işlemlerine esas olan belgelerde tahrifat yapıldığı veya sahte belge kullanıldığının, ithal lisansının üçüncü kişilere devredildiğinin veya verilen taahhütnamelere aykırı davranıldığının Müsteşarlık Denetim Birimince belirlenmesi durumunda, Müsteşarlıkça firmaların ithal lisansı ve ithal müsaadesi iptal edilir ve bir daha kota tahisisi yapılmaz. Taahhütname alınan durumlarda, taahhütnamede belirtilen meblağ, 6183 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde tahsil edilerek Yatırımları ve Döviz Kazandırıcı Hizmetleri Teşvik Fonu'na gelir kaydedilir.
Madde 20- İthalatta Gözetim ve Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu'nun çalışması aşağıdaki esas ve usüllere göre yürütülür.
Kurul, ithalatta gözetim ve korunma önlemleri konusunda Genel Müdürlüğün teklifi üzerine karar alır.
Kurul, başkanın çağrısı üzerine, çağrıda belirtilen yer ve tarihte toplanır.
Kurul, salt çoğunluk ile toplanır. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde ertesi gün yapılacak toplantıda çoğunluk aranmaz.
Kurul kararları, toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır. Oyların eşit olması halinde Kurul Başkanının oy vermiş olduğu taraf çoğunluğu sağlamış olarak kabul edilir.
Kurul üyeleri, soruşturma tarafları ile Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 245 inci Maddesinde belirtilen tür ilişkide bulunduklarının tesbiti halinde toplantılara katılamazlar.
Kurul üyesi meslek kuruluşu temsilcilerinin, soruşturma konusu aynı veya benzer malın üreticisi, ihracatçısı ve ithalatçısı olmaması ve bu malların herhangi bir şekilde ticaretiyle iştigal etmemesi zorunludur. Aksi takdirde yukarıdaki fıkra hükmüne göre işlem yapılır.
Kurul'un sekreterya hizmetleri Genel Müdürlük tarafından yürütülür.
Madde 21- Bu Yönetmelik çerçevesinde yapılacak kota tahsislerinde ithalatçılar adına düzenlenecek belgeler teminata bağlanabilir. İthalatın teminata bağlanması halinde başvuru sahipleri, Müsteşarlığa (İthalat Genel Müdürlüğü) yaptıkları kota tahsis başvurusu ekinde yer alan proforma faturada belirtilen dövizin satış kuru üzerinden mal bedelinin % 1 (yüzde bir)'i oranındaki Türk Lirası karşılığını nakdi teminat olarak bankalara yatırmak ve teminatın yatırıldığını gösteren belgenin (banka dekontu) aslını, kota tahsis başvurusuna eklemek zorundadırlar.
Başvuru esnasında yatırılan teminatın eksik olması halinde, teminatın yatırılmayan kısmı başvuru talebinin yapıldığı gündeki cari döviz satış kuru üzerinden tahsil edilir. Teminat mal bedeline mahsup edilmez.
Bankalarca teminata ilişkin tüm işlemler, teminatın yatırıldığı tarihteki döviz kurları üzerinden yapılır ve müteakip kur değişmelerine tabi tutulmaz.
İthal lisansında yer alan miktar ve/veya değere tekabül eden teminatın, kota tahsis başvurusu esnasında tahsil edilen teminattan düşük olması halinde fazla tahsil edilen teminat, kota tahsisi yapılamaması halinde ise teminatın tamamı, bankalarca, başkaca bir işleme gerek olmaksızın ilgililere geri verilir.
Bankalara yatırılan teminat, bankalarca;
a) İthal lisansında belirtilen malların tamamının İthal Lisansının geçerlilik süresi içerisinde fiilen ithal edildiğinin, ilgili mevzuat hükümlerine göre bedellerinin ödendiğinin ve ithalat hesabının kapatıldığının tevşik edilmesi,
b) Kısmen veya tamamen kullanılmayan İthal Lisanslarının geçerlilik süresinin bitiminden itibaren 10 iş günü içerisinde Müsteşarlığa (İthalat Genel Müdürlüğü) iade edilmesi,
c) Geçerlilik süresinin bitiminden itibaren 10 (on) iş günü içinde Müsteşarlığa (İthalat Genel Müdürlüğü) müracaat edilmesi ve belgenin geçerlilik süresinin bitiminden itibaren en geç 30 (otuz) gün içinde, bu maddenin (b) bendinde belirtilen süre içinde İthal Lisansının Müsteşarlığa (İthalat Genel Müdürlüğü) iade edilememe nedeninin tevsik edilmesi,
şartıyla, ilgililere geri verilir. Ancak, (b) ve (c) bentleri çerçevesinde teminatın geri verilmesi, bankalarca, Müsteşarlığın (İthalat Genel Müdürlüğü) yazılı bildirimi üzerine gerçekleştirilir.
Yukarıdaki esaslar çerçevesinde, ilgililere geri verilmesi mümkün olmayan teminatlar, bankaların bildirimi üzerine Merkez Bankası'nca Yatırımları ve Döviz Kazandırıcı Hizmetleri Teşvik Fonu'na gelir kaydedilir.
Bankalarca, tahsil olunan teminat, hafta sonlarında, global olarak Merkez Bankasına devredilir ve yukarıdaki esaslar çerçevesinde gelir kaydettirilir ya da ilgililere iade edilmek üzere geri alınır.
Madde 22- Bu Yönetmelikte yer alan hususlarla ilgili olarak uygulamaya yönelik Tebliğ çıkarmaya Müsteşarlık yetkilidir.
Yürürlük
Madde 23- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 24- Bu Yönetmeliği Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.
AZERBAYCAN
ARNAVUTLUK
BEYAZ RUSYA
ERMENİSTAN
ÇİN HALK CUMHURİYETİ [2]
GÜRCİSTAN
KAZAKİSTAN
KIRGIZİSTAN
KUZEY KORE
MOĞOLİSTAN
MOLDOVA
ÖZBEKİSTAN
RUSYA FEDERASYONU
TACİKİSTAN
TÜRKMENİSTAN
UKRAYNA
VİETNAM
EK 4 (20.06.98 tarih ve 23378 sayılı R.G.ile yayımlanan Yönetmelik ile değişik hali)
GÖZETİME TABİ ÇİN HALK CUMHURİYETİ MENŞELİ ÜRÜNLER LİSTESİ
G.T.İ.P. MADDE İSMİ
2827.10.00.00.00 Amonyum klorür (nitadyr)
2905.49.90.90.00 Diğerleri
2918.14.00.00.00 Sitrik asit
2941.30 Tetrasiklinler ve türevleri; bunların tuzları
2941.40 Kloramfenikol ve türevleri; bunların tuzları
3204.13.00.00.00 Bazik boyalar ve esası bu boyalar olan müstahzarlar
3204.15.00.00.00 Vat boyalar (bu durumda pigment olarak kullanılanlar dahil) ve esası bu boyalar olan müstahzarlar
36.04 Tenlik fitekleri, itaret fitekleri,yadmur fitekleri, sis itaretleri ve diğer pirotekni eşyası
3905.30.00.00.00 Polivinil alkol (hidrolize olmamış asetat grupları içersin içermesin)
4203.29.91.00.00 Erkeklere ve erkek çocuklara ait olanlar
4203.29.99.00.00 Diğerleri
6402.19.00.00.00 Diğerleri
( 1)6402.99 Diğerleri
6403.19.00.00.00 Diğerleri
(1)6403.91 Bileği örtenler
(1)6403.99 Diğerleri
(2)6404.11.00.00.00 Spor ayakkabıları,tenis ayakkabıları,basketbol ayakkabıları, jimnastik ayakkabıları,antrenman ayakkabıları ve benzerleri
6913.10.00.00.00 Porselenden olanlar
70.13 Sofra, mutfak, tuvalet, yazıhane, ev tezyinatı ve benzeri işler için cam (70.10 ve 70.18 pozisyonundakiler hariç)
8712.00 Motorsuz bisikletler ve diğer motorsuz tekerlekli taşıtlar (üç tekerlekliler dahil)
9503.30 Diğer inşaat takımları ve inşaat oyuncakları
9503.41.00.00.00 İçleri doldurulmuşu olanlar
9503.49 Diğerileri
9503.60 Bilmeceler
9503.90 Diğerleri
9504.40.00.00.00 Oyun kağıtları
9603.29 Diğerleri
9603.30 Resim fırçaları,yazı fırçaları ve kozmetik ürünlerinin tatbikinde kullanılan fırçalar
9603.40 Boya,badana,vernik yapma ve benzeri itlerde kullanylan fyrçalar (9603,30 alt pozisyonundaki fırçalar hariç); boya yastık ve rulolar
9603.90 Diğerleri
(1) Yalnız;
Özel teknoloji ihtiva eden ayakkabılar: Sportif faaliyetler için kullanılan, her bir çiftinin CİF fiyatı 11,5 $’dan az olmayan, tek veya çok katlı kalıplanmış tabanlı (enjekte edilmemiş), dikey veya yatay hareketlerin baskısını emecek şekilde özel olarak tasarlanmış sentetik malzemelerden imal edilmiş ve gaz veya sıvı içeren sızdırmaz yastıklar, alçak yoğunluk polimerler gibi maddeler veya etkiyi emen veya yok eden mekanik parçalar gibi teknik özelliklere sahip ayakkabılar.
(2) Yalnız;
a) Sportif faaliyetler için yapılmış olup, kabara çivileri, sivri uçlu çiviler, uç demirleri, kıskaçları, şeritleri olan ve ek parça mahiyetinde bu gibi parçalara haiz olan enjekte edilmemiş tabanlı ayakkabılar,
b) Özel teknoloji ihtiva eden ayakkabılar: Sportif faaliyetler için kullanılan, her bir çiftinin CİF fiyatı 11,5 $’dan az olmayan, tek veya çok katlı kalıplanmış tabanlı (enjekte edilmemiş), dikey veya yatay hareketlerin baskısını emecek şekilde özel olarak tasarlanmış sentetik malzemelerden imal edilmiş ve gaz veya sıvı içeren sızdırmaz yastıklar, alçak yoğunluk polimerler gibi maddeler veya etkiyi emen veya yok eden mekanik parçalar gibi teknik özelliklere sahip ayakkabılar.
EK 5 (20.06.98 tarih ve 23378 sayılı R.G.ile yayımlanan Yönetmelik ile değişik hali)
ITHALINDE KOTA UYGULANACAK ÇIN HALK CUMHURIYETI MENSELI ÜRÜNLER LISTESI
G.T.I.P. MADDE ISMI
(1)6402.99 Digerleri
6403.51 Bilegi örtenler
6403.59 Digerleri
(1)6403.91 Bilegi örtenler
(1)6403.99 Digerleri
(2)6404.11.00.00.00 Spor ayakkabilari,tenis ayakkabilari, basketbol ayakkabıları, jimnastik ayakkabıları, antrenman ayakkabıları ve benzerleri
6404.19.10.00.11 Erkekler için
6404.19.10.00.12 Kadinlar için
6404.19.10.00.13 Çocuklar ve bebekler için
6911.10 Sofra ve mutfak esyasi
6912.00 Seramikten sofra ve mutfak esyasi, diger ev
esyasi ve tuvalet esyasi (porselenden olanlar hariç)
(1) Atadyda Özellikleri belirtilenler hariç:
Özel teknoloji ihtiva eden ayakkabılar: Sportif faaliyetler için kullanılan, her bir çiftinin CİF fiyatı 11,5 $’dan az olmayan, tek veya çok katlı kalıplanmış tabanlı (enjekte edilmemiş), dikey veya yatay hareketlerin baskısını emecek şekilde özel olarak tasarlanmış sentetik malzemelerden imal edilmiş ve gaz veya sıvı içeren sızdırmaz yastıklar, alçak yoğunluk polimerler gibi maddeler veya etkiyi emen veya yok eden mekanik parçalar gibi teknik özelliklere sahip ayakkabılar.
(2) Atadyda özellikleri belirtilenler hariç;
a) Sportif faaliyetler için yapılmış olup, kabara çivileri, sivri uçlu çiviler, uç demirleri, kıskaçları, şeritleri olan ve ek parça mahiyetinde bu gibi parçalara haiz olan enjekte edilmemiş tabanlı ayakkabılar,
b) Özel teknoloji ihtiva eden ayakkabılar: Sportif faaliyetler için kullanılan, her bir çiftinin CİF fiyatı 11,5 $’dan az olmayan, tek veya çok katlı kalıplanmış tabanlı (enjekte edilmemiş), dikey veya yatay hareketlerin baskısını emecek şekilde özel olarak tasarlanmış sentetik malzemelerden imal edilmiş ve gaz veya sıvı içeren sızdırmaz yastıklar, alçak yoğunluk polimerler gibi maddeler veya etkiyi emen veya yok eden mekanik parçalar gibi teknik özelliklere sahip ayakkabılar.
08.06.2004 tarihli, 25486 sayılı R.G ile yayımlanan Yönetmeliğin GEÇİCİ MADDELERİ
Geçici Madde 1- Bu Yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihinden önce 1/6/1995 tarihli ve 22300 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Gözetim ve Korunma Önlemleri Yönetmeliği ile 1/11/1995 tarihli ve 22450 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Belirli Ülkeler Menşeli Malların İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemleri Yönetmeliği çerçevesinde başlatılmış soruşturmalar ve uygulanmakta olan korunma önlemlerine ilişkin işlemlere bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde devam olunur.
Geçici Madde 2- Diğer mevzuatta bulunan 1/6/1995 tarihli ve 22300 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Gözetim ve Korunma Önlemleri Yönetmeliği ile 1/11/1995 tarihli ve 22450 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Belirli Ülkeler Menşeli Malların İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemleri Yönetmeliği çerçevesinde korunma önlemi uygulamasına ilişkin olarak yapılan atıflar bu Yönetmeliğe yapılmış sayılır. ↑
12.06.2003 tarihli, 25136 sayılı R.G. ile yayımlanan Çin Halk Cumhuriyeti Menşeli Malların İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemleri Yönetmeliğin 20 nci maddesinde, Ç.H.C. menşeli ürünler için uygulanan kotalar 1/1/2005 tarihinde yürürlükten kalkacağı belirtilmiştir. ↑