Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

Tütün ve Tütün Mamulleri İle Alkollü İçki Yakalamalarında Numune Gönderilmesi - 16.11.2018-38959277

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü

Sayı :68326374-305.02

Konu :Tütün ve Tütün Mamulleri İle Alkollü İçki Yakalamalarında Numune Gönderilmesi

16.11.2018 / 38959277

DAĞITIM YERLERİNE

Bilindiği üzere, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun 13 üncü maddesinin beşinci fıkrasında, özel etiketi veya işareti olmayan ÖTV'ye tabi eşyanın bulundurulduğunun tespit edilmesi halinde uygulanacak müteselsil sorumluluk hükümleri düzenlenmiştir.

Bahsi geçen Kanun maddesi doğrultusunda, 30.07.2002 tarihli ÖTV Genel Tebliği (Seri No:1)'nde 28.11.2013 tarihli ÖTV Genel Tebliği (Seri No:27) ile düzenlemeye gidilerek, mezkur Tebliğin "4.3. Müteselsil Sorumluluk ve Ceza Uygulaması" başlıklı bölümü değiştirilmiştir. Bahse konu değişiklik kapsamında, bandrolsüz tütün ve tütün mamulleri ile alkollü içki yakalamalarında müteselsilen ÖTV tarhiyatı ve vergi ziyaı cezası uygulanabilmesi amacıyla gerçekleştirilmesi gereken işlemler düzenlenmiştir.

Söz konusu Tebliğin "4.3.5. Özel Etiketi veya İşareti Olmayan Malların Bulundurulması başlığı altında düzenlenmiş bulunan uygulamaya göre;

1- Özel etiketi veya işareti olmayan ÖTV'ye tabi eşyanın bulundurulduğunun tespit edilmesi halinde, bu eşyayı aracında, işyerinde veya herhangi bir yerde bulunduranlar adına; her bir tespit için 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan alkollü içkilerin 50 litreyi, (B) cetvelinde yer alan sigaraların 5.000 adedi (20 adet sigaradan oluşan 250 paketi) aşması halinde ise müteselsilen sorumlu olmak üzere, bu eşyayı bulunduranlar ile ithal veya imal edenlerden herhangi biri adına; eşyanın tespit tarihindeki emsal bedeli veya miktarı üzerinden ÖTV res'en tarh edilecek ve bu tarhiyata ayrıca vergi ziyaı cezası uygulanacaktır.

2- Söz konusu eşyanın tespit edilmesi üzerine, yakalama/el koyma işlemini gerçekleştiren kolluk birimleri tarafından; işleme ilişkin düzenlenen tutanağın (bu tutanakta yakalanan/el konulan malın miktar ve marka bilgileri ile bulunması halinde ayırt edici ibarelerine ilişkin bilgileri asgari olarak yer alacaktır) bir örneği ile yakalanan/el konulan eşyadan alınan yeterli sayıda numunenin, söz konusu eşyanın hangi ithalatçı ya da imalatçıya ait olduğunun tespiti için, Tarım ve Orman Bakanlığına (Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı) gönderilmesi gerekmektedir.

3- Yakalanan/el konulan eşyanın her bir tespit için toplamda bahsi geçen maddede belirtilen miktarların altında olması halinde, ilgili kolluk birimleri tarafından hazırlanacak tutanağın bir örneğinin numune olmaksızın doğrudan yakalamanın/el koymanın gerçekleştiği yerdeki Vergi Dairesi Başkanlığına (bulunmayan yerlerde Defterdarlığa) gönderilmesi gerekmektedir.

Bu itibarla, Bölge Müdürlüğünüz bağlantı idarelerince gerçekleştirilen tütün ve tütün mamulleri ile alkollü içki yakalamalarında, 14.11.2013 tarihli "5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Göre Elkonulan Eşya ve Alıkonulan Taşıtlara İlişkin Uygulama Yönetmeliği" hükümleri saklı kalmak üzere, yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinin de dikkate alınması hususunda,

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Mehmet AKILLI

Genel Müdür Yardımcısı

DAĞITIM:

Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine