Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

27.12.2017 30744282 Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Hukuk Müşavirliği Yönetmeliğinde Değişiklik yapılması

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Hukuk Müşavirliği

Sayı :11985113-045.02[HYS1926]

Konu :Yönetmelik Değişikliği

27.12.2017 / 30744282

DAĞITIM YERLERİNE

Bakanlık Makamının 27/12/2017 tarihli Onayı ile yürürlüğe giren "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Hukuk Müşavirliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ilişikte gönderilmektedir.

Bilgilerini ve gereğini arz ve rica ederim.

e-imzalıdır

Av. Suavi ÖNAL

Bakan a.

I. Hukuk Müşaviri

Ek:

1- Makam Onayı örneği (1 sayfa)

2- Yönetmelik örneği (2 sayfa)

Dağıtım:

Tüm Merkez Birimlerine

81 İl Valiliğine (Ticaret İl Müdürlüklerine)

Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Hukuk Müşavirliği

Sayı :11985113-045.02[HYS1926]

Konu :Yönetmelik Değişikliği

BAKANLIK MAKAMINA

3/6/2011 tarihli ve 640 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 34 üncü maddesi dayanak alınarak hazırlanan "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Hukuk Müşavirliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ilişikte sunulmaktadır.

Söz konusu Yönetmeliğin yürürlüğe konulmasını takdir ve tensiplerine arz ederim.

Av. Suavi ÖNAL

I. Hukuk Müşaviri

Uygun görüşle arz ederim.

..../..../2017

Cenap AŞCI

Müsteşar

OLUR

27/12/2017

Bülent TÜFENKCİ

Bakan

… /

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ YÖNETMELİĞİNDEDEĞİŞİKLİKYAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – Bakanlık Makamının 5/2/2015 tarihli onayı ile yürürlüğe giren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Hukuk Müşavirliği Yönetmeliğinin20 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Mütalaalar ve hukuki görüş yazıları

MADDE 20- (1) Hukuk Müşavirliğince, merkez birimlerine aşağıda belirtilen usul ve esaslar dahilinde mütalaa verilir ve merkez birimlerince bu esaslar uyarınca mütalaa istenilebilir.

a) Mütalaa talep yazısı, konuyla ilgili bilgi ve belgeler eklenerek merkez birim amirinin imzası ile Hukuk Müşavirliğine gönderilir. İlgili merkez birimince mütalaa talep edilirken tereddüt edilen hususların nedenleri ve konuya ilişkin birim görüşlerinin açıkça belirtilmesi gerekir.

b) Mevzuatta herhangi bir değişiklik söz konusu olmadığı halde, daha önce mütalaa bildirilen bir konuda tekrar mütalaa istemeyi haklı kılan yeni bir sebep olmadıkça mütalaa istenemez. Hukuk Müşavirliğinin önceki görüşünden vazgeçilmesini gerektiren hukuki bir neden yoksa önceki mütalâa doğrultusunda konunun çözümlenebileceği bildirilmek suretiyle cevap verilir.

c) Taşra birimlerince karşılaşılan sorunlar ve tereddüt edilen hususlar, öncelikle ilgili merkez birimlerince değerlendirilir. Uygulama birliği ve denetim sağlanması amacıyla, Hukuk Müşavirliğinden ancak merkez birimlerince mütalaa istenilebilir.

ç) Mütalaalarda, öncelikle görüş sorulmasına esas teşkil eden hususlar özetlenir ve ilgili merkez birimince hangi hususta tereddüde düşülerek görüş sorulduğu belirtilir. Daha sonra, ilgili mevzuat hükümlerine değinilir ve yorumlanır. Görüş sorulmasına esas teşkil eden maddi hususlar ve ilgili mevzuat hükümleri arasındaki bağlantı veya sebep-sonuç ilişkisi irdelenir. Mütalaa verilirken, evvelce aynı konuda mütalaa verilip verilmediği ve benzer konularla ilgili olarak mahkemelerce verilen ve yerleşik hale gelmiş yargı kararları imkanlar dahilinde araştırılır, maddi ve hukuki hususlar değerlendirilerek mütalaa oluşturulur. Gerek görülmesi halinde hukuk müşavirleri ve avukatlar toplantıya çağrılarak konu müzakere edilip karara bağlanır. Mütalaalarda, görüş isteyen birim nezdinde “talimat olarak” algılanabilecek ifadelere yer verilmez.

d) Süreli mütalaa talepleri hariç olmak üzere, ilgili hukuk müşaviri veya avukat en geç otuz gün içerisinde mütalaayı hazırlayarak I. Hukuk Müşavirinin imzasına sunar. Bu süre içerisinde mütalaa hazırlanmasının mümkün olmaması durumunda, I. Hukuk Müşavirinden ek süre istenilebilir.

(2) Taşra hukuk birimlerince; taşra birimlerine aşağıda belirtilen usul ve esaslar dahilinde hukukî görüş verilir ve taşra birimlerince bu esaslar uyarınca görüş istenilebilir.

a) Görüş talep yazısı, konuyla ilgili tüm bilgi ve belgeler eklenerek bağlı müdürlükler, ticaret il müdürlükleri ve bölge müdürlüğü şubelerince bölge müdürlüğüne gönderilir. İlgili taşra birimince hukuki görüş talep edilirken tereddüt edilen hususların nedenleri ve konuya ilişkin birim görüşlerinin açıkça belirtilmesi gerekir. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı raporlarında yer verilen görüş ve teklifler ile mevzuatta açıkça düzenlenen ya da çözümü hukuk dışında özel veya teknik bilgi gerektiren hususlar hakkında hukuki görüş talebinde bulunulamaz. Bu usule uygun olmayan görüş talep yazıları Bölge Müdürünce iade edilir. Bölge Müdürünce uygun görülen görüş talep yazıları, Hukuk Grup Başkanlığına gönderilir.

b) Hukuki görüş yazılarında, öncelikle görüş sorulmasına esas teşkil eden hususlar özetlenir ve ilgili taşra birimince hangi hususta tereddüde düşülerek görüş sorulduğu belirtilir. Daha sonra, ilgili mevzuat hükümlerine değinilir ve yorumlanır. Görüş sorulmasına esas teşkil eden maddi hususlar ve ilgili mevzuat hükümleri arasındaki bağlantı veya sebep-sonuç ilişkisi irdelenir. Görüş verilirken, evvelce aynı konuda görüş verilip verilmediği ve benzer konularla ilgili olarak mahkemelerce verilen ve yerleşik hale gelmiş yargı kararları imkanlar dahilinde araştırılır, maddi ve hukuki hususlar değerlendirilerek görüş oluşturulur. Hukuki görüş yazılarında, görüş isteyen birim nezdinde “talimat olarak” algılanabilecek ifadelere yer verilmez.

c) Hukuki görüş yazıları en geç on beş gün içerisinde hazırlanır. Bu süre içerisinde cevap verilmesinin mümkün olmaması durumunda, Hukuk Grup Başkanınca Bölge Müdüründen ek süre istenilebilir. Taşra birimleri tarafından, hukuki görüş talebinde bulunulduğu gerekçesiyle hak kaybına veya kamu zararına sebebiyet verilecek şekilde idari iş ve işlemler geciktirilemez.

ç) Hukuk grup başkanlıklarının hukuki görüş yazıları ivedilikle Hukuk Müşavirliğine gönderilir. Bakanlık merkez birimlerinin uygulamalarını etkileyen hukuki görüş yazılarına, ilgili merkez biriminin görüşü alınarak en geç onbeş gün içinde cevap verilir ve ilgili merkez birimine de bilgi verilir. Diğer hukuki görüş yazılarına en geç yedi gün içinde cevap verilir. Bu süre içerisinde cevap verilmesinin mümkün olmaması durumunda, I. Hukuk Müşavirinden ek süre istenilebilir.

(3) Hukuk Müşavirliğince ve hukuk grup başkanlıklarınca verilen görüşler istişarî nitelikte olup, uygulayıcı birimi bağlayıcı nitelikte değildir. Hukuk Müşavirliğince ve hukuk grup başkanlıklarınca verilen görüşler çerçevesinde değerlendirme yapma ve karar verme yetkisi ilgili uygulayıcı birime aittir.

(4) Mütalaalar ve hukuki görüş yazıları, Hukuk Yönetim Sisteminde oluşturulacak klasörlerde sistematik olarak dosyalanır ve uygulama birliği sağlanacak şekilde dikkate alınır.

(5) I. Hukuk Müşavirince uygun görülen mütalaalar ve hukuki görüş yazıları, gizlilik esaslarına riayet edilmesi şartıyla ve gizli bilgiler ile kişisel veriler çıkarıldıktan sonra yayınlanabilir.”

MADDE 2 – Bu Yönetmelik Bakanın onayı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı yürütür.

SEVİL