Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

27.11.2017 29858760 Geri verme (reddiyat) kaldırma işlemlerinin tahsilat takip programı üzerinden yapılacağı HÖ

HİZMETE ÖZEL

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü

Sayı :80572740-159.01

Konu :Tahsilat Takip Programı - Geri

Verme/Kaldırma Modülü

16.05.2018 / 34393437 yazıda ilgi tutulmuştur

27.11.2017 / 29858760

DAĞITIM YERLERİNE

Tahsilat Takip Programı, ek tahakkuk ve/veya para cezası, geri verme/kaldırma ve bunlara ilişkin itiraz kararlarının düzenlenmesinden başlayarak tüm tahsilat aşamalarının elektronik olarak yürütüldüğü ve bu aşamalarda istenilen sorguların yapılabildiği bir program olarak planlanmıştır.

Bu kapsamda, anılan Programın fiilen uygulamaya alınmış olan Ek Tahakkuk, Ceza Kararları, Tahsilat, Sorgulama ve İtiraz modüllerine ilave olarak, programın “Geri Verme/Kaldırma Modülü”ne ilişkin teknik çalışma da tamamlanmıştır.

Söz konusu modül 28.11.2017 tarihi itibarıyla tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri ile bağlantıları Gümrük Müdürlüklerinde devreye alınacak olup, Geri Verme/Kaldırma Modülü Kullanım Kılavuzu yazımız ekinde yer almaktadır.

Diğer taraftan, Tahsilat Takip Programı Geri Verme/Kaldırma Modülü üzerinden alınan kararlara yapılan itiraz başvurularının Programın İtiraz Modülü üzerinden düzenlenmesine yönelik çalışmalar henüz bitmemiş olup, tamamlanmasını müteakip söz konusu ekran açılacaktır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

H. Hasan Murat ÖZSOY

Bakan a.

Genel Müdür

EK: Kullanım Kılavuzu

Dağıtım:

Gereği: Bilgi:

Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü

GERİ VERME/KALDIRMA MODÜLÜ KULLANIM KILAVUZU

BİLGE sisteminde Tahsilat Takip Programı üzerinde veri girişi ile sorgulama yetkileri birbirinden ayrılmıştır. Yani sorgulama ekranından veri girişi yapılamamaktadır.

“Ek tahakkuk/ceza/geri verme veri giriş ekranından” karar düzenlenmek üzere kayıt yapılır, “Ek tahakkuk/ceza/geri verme sorgu” ekranından ise sorgulama yapılır.

Tebliğ edilmiş yani Program üzerinde işi bitmiş kararlarda ihtiyaca bağlı olarak statü değişikliği veya karar iptali ihtiyacı doğması durumunda, amir onayı gerektiren durumlar için “Tahsilat Takip Amir Profilinden” girilmelidir.

Aşağıdaki belgeler geri verme kararına konu olabilir:

- TCGB

- Ek tahakkuk kararı

- Ceza kararı

- Ek tahakkuk kararı ve buna bağlı ceza kararı

Pano01

Sisteme Veri Girişi Yapılmasında Süre

Sisteme girilip 30 dakika içerisinde veri girişi yapılmadığında veya devam edilmediğinde, tekrar oturum açılması gerekmektedir.

1- Geri Verme Kararının Oluşturulması

“Tahsilat Takip Programı” > “Geri Verme Kaldırma” modülü> “Yeni Geri Verme Kararı” sekmesi seçilir. “Kapandı” statüdeki ek tahakkuk ve ceza kararları ile vergileri ödenmiş beyannameler için geri verme kararı düzenlenebilir.

Pano02

Aşağıdaki alana ait bilgiler doldurulduktan sonra “Kaydet” butonuna basılır ve geri vermeye konu karar/beyan alanı aktif hale gelir. İşlemde statüsündeki karar “GG” geçici numara alır.

Pano03

Olaylar, karara esas mevzuat hükümleri, geri verme/kaldırma konusu, değerlendirme ve sonuç alanlarına tıkanıldığında, bilgi girilecek metin alanı aşağıdaki şekilde büyütülür ve “Kaydet”e basılır.

Pano04

Bu kısımda karar veya beyanname için belge no doldurulur, tab tuşuna basıldığında veya bir boşluğa tıklandığında tarih bilgisi otomatik gelir. “Ekle” denildiğinde bilgiler sıralanır. Bu alanda sıralanan vergi tutarları değiştirilebilir. Bilgiler, “X” işareti ile silinebilir.

Pano05

Pano06

Eklenen belge için daha önce bir geri verme kaydı yapıldıysa, uyarı gelir. Bu soruya “Evet” cevabı verildiğinde işlemlere devam edilir. “Hayır” denildiğinde bu belge eklenmemiş olur.

Pano07

Bilgilerin doğruluğu teyit ediliyorsa “İşlemler” menüsünde yer alan “Rapor al, EBYS’ye aktar” butonuna basılarak imza makamı bilgileri ekranına gidilir. Bilgilerde değişiklik yapılmak isteniyorsa “İşlemler” menüsünde yer alan “Değiştir” butonuna basılarak tüm alanlar aktif hale getirilir. Daha sonra tekrar EBYS’ye aktarım süreci başlatılır.

Pano08

İmza makamı bilgileri girilerek “Kaydet” butonuna basılarak karar ön izleme ekranına geçilir. Bu aşamada karar kalıcı “GV”lı numara alır.

Pano09

Ön izleme ekranında açılan “pdf” formatındaki kaydın bilgileri kontrol edilir. Bu sayfada raporu yazdırmak, büyütmek ve küçültmek mümkündür. Bilgiler kontrol edildikten sonra devam edilmek isteniyorsa “EBYS Taslak Olarak Kaydet” butonuna basılarak rapor EBYS’nin Taslak klasörüne gönderilir. Bu aşamada kayıt “Onay bekliyor” statüsündedir. EBYS’de taslak kısmına gelen karar, EBYS akış kısmında gerekli bilgiler doldurularak imzaya sunulur. EBYS üzerinde karara ait konu başlığı otomatik olarak gelir, ancak isteğe göre akışa sunma işlemleri sırasında değiştirilmesi mümkündür.

Pano10

“Onay Bekliyor” statüsünde “iptal”, “EBYS İşlem Sonlandır” ve “Düzeltme Başlat” butonları aktiftir.

-

“Onay bekliyor” statüsünde düzeltme başlatılınca düzeltilen taslağın tekrar EBYS’ye aktarılması gerekir.

-

Yukarıda soruya “Evet” cevabı verildiğinde işlemler menüsünde “Rapor al, EBYS’ye aktar”, “Karar sil” ve “Değiştir” butonları aktiftir. “Değiştir” butonu ile bilgiler güncellenebilir.

-

Herhangi bir düzeltme başlatılmadığında veya düzeltme başlatılıp karar taslağı EBYS’ye aktarıldıktan sonra EBYS’de imzadan çıkan karar için “İşlemler” menüsünde “EBYS işlem sonlandır” butonuna tıklanır ve karar bilgileri girilir.

-

EBYS üzerinden imzadan çıkan ancak henüz tebliğ tarihi girilmemiş olan ret ya da kabul statüsündeki kararlarda işlemler menüsünde aktif olan alanlar aşağıdaki gibidir:

-

a) Karar sonucu değiştirilmek istenildiğinde bu değişiklik amir onayına tabidir ve amir tarafından amir onayı profiline girilerek onay verilir. Aşağıdaki uyarıda “Evet” denilerek devam edildiği takdirde açıklama girilerek işlemlere devam edilir.

-

b) Düzeltme başlatılmak istendiği takdirde, işlemler menüsünde aktif olan alanlar aşağıdaki gibidir:

-

Düzeltmeden vazgeçilebilir, düzelt denilerek bütün alanlar aktif hale getirilebilir veya düzeltmeyi bitir denildiğinde “Onay sonrası düzeltme” statüsüne gelir ve işlemler menüsünde sadece “Rapor al, EBYS’ye aktar” alanı aktif olmaktadır. EBYS’ye aktarıldığında ise “EBYS işlem sonlandır” ve “İptal” alanları aktiftir.

c) “Tebliğ et”e tıklandığında tebliğ bilgileri girilir. Bu aşamada işlemler menüsündeki seçeneklere göre tebliğ tarihi değiştirilebilir veya ihtiyaç olması halinde karar da iptal edilebilir.

Tebliğ edilen kararlarda iptal, amir onayına tabidir. “İptal onayı bekliyor” statüsündeki bu kararda amir profilinden onay verilerek karar iptal edilir.

-

2- Kaldırma Kararının Oluşturulması

Kaldırma kararlarında da yukarıda belirtilen adımlar aynı şekilde işler.

3- Sorgulama/Değiştirme Ekranı

Sorgulama/Değiştirme ekranında yer alan kriterler üzerinden sorgulama yapılarak kararın çağrılması ve karar üzerinde değişiklik yapılması mümkündür. Genel sorgu için “Sorgulama Modülünde” Geri Verme/Kaldırma sekmesi açılmıştır.

-

İletişim Bilgileri

Aysel DUĞAN A.Dugan@gtb.gov.tr 0312 449 3897

Melike AKMAN m.akman3@gtb.gov.tr 0312 449 3794

Ramazan ARI r.ari@gtb.gov.tr 0312 449 3791

Songül