T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı : B.02.1.GÜM.0.06.10.00-10.05/2885
Konu :
27.06.2011 / 14929
GÜMRÜK VE MUHAFAZA BAŞMÜDÜRLÜĞÜNE
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan alınan 17.06.2011 tarihli, 3995 sayılı yazı ve eki ilişikte gönderilmektedir.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Güngör ÖZTÜRK
Daire Başkanı
EKLER
1- Yazı ve eki
Dağıtım:
Tüm Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlükleri
T.C.
SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI
Sanayi Genel Müdürlüğü
Sayı : B.14.0.SGM.0.12.00.02
Konu : SGM–2010/13 Tebliğ hk.
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞINA
(Gümrükler Genel Müdürlüğü)
Motorlu Araçlar ve Römorkların Model Yılının Belirlenmesi Hakkında Tebliğ (SGM–2010/13)[1], 17.12.2010 tarihli ve 27788 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olup, 01.06.2011 tarihi itibari ile uygulanmaya girmiştir. Ancak, bazı otomotiv imalatçısı ve ithalatçısı firmalar tarafından Bakanlığımıza gönderilen yazılarda, söz konusu Tebliğ kapsamında, Uygunluk Belgeleri ile ilgili uygulamalarda bir takım sorunların yaşandığı belirtilmektedir.
Bu çerçevede, anılan Tebliğin uygulanmasında ekteki açıklamaların dikkate alınması hususunda gereğini rica ederim.
Süfyan EMİROĞLU
Bakan a.
Genel Müdür
EK: Uygunluk Belgeleri İle İlgili Açıklama (1 Sayfa)
DAĞITIM:
İçişleri Bakanlığına (Emniyet Genel Müdürlüğü)
Gümrük Müsteşarlığına (Gümrükler Genel Müdürlüğü)
Türk Standardları Enstitüsü Başkanlığına
Otomotiv Distribütörleri Derneği
Otomotiv Sanayii Derneği
Ağır Ticari Araçlar Derneği
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği
Treyler Sanayicileri Derneği
UYGUNLUK BELGELERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
1. Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onayı Yönetmeliği (MARTOY) (2007/46/AT) kapsamında, Uygunluk Belgesi “Bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek IX’ da belirtilen imalatçı tarafından düzenlenen ve bu Yönetmeliğe uygun olarak onay verilmiş bir seri tipine ait bir aracın, imal edildiği dönemde yürürlükte olan bütün düzenleyici mevzuata uygun olduğunu teyit eden belge” olarak tanımlanmıştır. Ayrıca, anılan yönetmelikte “Uygunluk Belgesinin sureti sadece imalatçı tarafından düzenlenebilir. Herhangi bir Uygunluk Belgesi suretinin ön yüzüne açıkça görünebilecek şekilde ‘suret’ yazılır.” hükmü yer almaktadır. Bu çerçevede, bir araca ait sadece bir adet orijinal Uygunluk Belgesi olmalıdır. Orijinal Uygunluk Belgesi AB resmi dillerinden birinde düzenlenebildiği gibi Türkçe olarak da düzenlenebilir. Orijinal Uygunluk Belgesi, AB resmi dillerinden birinden düzenlenmiş ise bu belge ile birlikte aslına uygun onaylı Türkçe çevirisi de ibraz edilir.
2. MARTOY kapsamında, imalatçı “Tip onayı veya yetkilendirme sürecinin bütün aşamalarında ve imalat uygunluğunun sağlanmasında Onay Kuruluşuna karşı sorumlu olan ve onay sürecinin konusu olan araç, sistem, aksam veya ayrı teknik ünitenin bütün imalat aşamalarında doğrudan yer almasının şart olmadığı kişi veya kuruluş ile temsilcileri” olarak tanımlanmıştır. Ayrıca, Araçlar ve Bunların Aksam, Sistem ve Ayrı Teknik Üniteleri ile İlgili Tip Onayı Yönetmelikleri ve Teknik Düzenlemelerin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ (SGM–2010/1) kapsamında “Araç için tip onayı müracaat dosyasında Uygunluk Belgesini imzalamaya yetkili kişi veya kişilerin yetkili olduğuna dair firma yazısı ekindeki imza örnekleri yer alır. Bu kişiler, üretimden teslimata kadar geçen üretimin uygunluğu zincirinin herhangi bir noktasında yer alan veya bu amaçla yetkilendirilmiş yetkililerden olmalıdır. Usul tip onayı verilen ithal araçlar için varsa, yetkili temsilci Uygunluk Belgesini imzalayabilir.” hükmü yar almaktadır. Bu çerçevede, bir araca ait Uygunluk Belgesi, o aracın imalatçısı tarafından imzalanmakta, ancak imalatçısının yetki verdiği durumlarda yetkili temsilcisi tarafından da imzalanabilmektedir.
3. SGM–2010/13 Tebliğ kapsamında “Model yılı, aracın imal edildiği veya montajının yapıldığı yerde, MARTOY’un 18 inci, TORTOY’un 8 inci ve MOTOY’un 7 nci maddesine göre, araç sevke hazır hale geldiğinde imalatçı tarafından düzenlenen Uygunluk Belgesinin imzalandığı tarih esas alınarak belirlenir.” hükmü yer almaktadır. Bu çerçevede, gerek imalatçı gerek yetkili temsilcisi tarafından imzalanan bir araca ait Uygunluk Belgesi, o aracın imal edildiği veya montajının yapıldığı yerde düzenlenmelidir. Ancak, aracın imal edildiği veya montajının yapıldığı yerde elektronik ortamda düzenlenen Uygunluk Belgeleri, aracın imal edildiği veya montajının yapıldığı yer dışında da imzalanabilir.
4. SGM–2010/13 Tebliğ 01.06.2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu çerçevede, bu Tebliğ hükümleri, Uygunluk Belgesi imzalanma tarihleri 01.06.2011 tarihinden sonra olan araçlar için uygulanmalıdır.
5. SGM–2010/13 Tebliğ uygulamasında, çok aşamalı olarak üretilen araçlarla ilgili olarak, son aşama imalatçısı tarafından düzenlenen Uygunluk Belgesi dikkate alınmalıdır.
PcGK Not: Söz konusu tebliğ 23 Temmuz 2011 tarihli resmi gazetede yayımlanan SGM 2011/12 Tebliğ ile yürürlükten kaldırılmış olup, meri tebliğe internet adresi olarak link verilmiştir. ↑