T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Kontrol Genel Müdürlüğü
Sayı :B.02.1.GUM.08.08.00-010.05
Konu :TIR Güzergahları Haritası
25.02.2011 / 03276
GÜMRÜK VE MUHAFAZA BAŞMÜDÜRLÜĞÜNE
İlgi: a) 04.01.2011 tarihli ve 84 sayılı yazımız.
b) 13.01.2011 tarihli ve 692 sayılı yazımız.
c) 19.01.2011 tarihli ve 983 sayılı yazımız.
Bilindiği üzere, 05.03.1993 tarihli ve 93/4207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki “Karayolu ile Uluslararası Eşya Taşıyan Araçların Seyir, Konaklama, Denetleme, Güvenlik ve Gümrük İşlemlerine Ait Yönetmelik”, 28.08.2010 tarihli ve 27686 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik ile 01.03.2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılmıştır.
1 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (TIR işlemleri) nin 4, 5, 6, 7, 8 ve 9 uncu maddeleri ile Geçici 1 inci maddesi 01.03.2011 tarihinde söz konusu Yönetmeliğin yürürlükten kalkması ile birlikte yürürlüğe girecektir.
1 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliğinin 4 üncü maddesi;
“(l) TIR karnesi himayesinde yapılan uluslararası taşımalar için kullanılabilecek transit ve bağlantı yolları ile yükleme ve boşaltma yerleri ek-5 ve ek-6’da gösterilmiştir. TIR karnesi himayesinde yabancı menşeli eşya taşıyan taşıtların bu yolların dışında seyretmeleri yasaktır.
(2) Kaçakçılık yapılacağına dair ihbar, istihbarat, kuvvetli şüphe bulunması veya gerek taşınan eşya gerekse taşıyıcı hakkında gümrük idarelerinde risk verilerinin mevcut olması ile ATS cihazının takılması hallerinde, TIR karnesi himayesinde yabancı menşeli eşya taşıyan taşıtların izleyeceği güzergâhları belirlemeye gümrük idareleri yetkilidir. Belirlenen bu güzergâh TIR karnesinin 22 no.lu kutusuna yazılır.
(3) İkinci fıkrada belirtilen haller dışında ek-5 ve ek-6’da belirlenen yollarda seyretmek koşuluyla, güzergâh kısıtlaması yapılamaz.
(4) Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen özel izin belgesi veya özel yük taşıma izin belgesinde bir güzergâh belirlenmesi halinde, bu güzergâh gümrük idaresi tarafından esas alınır ve taşıtların bu güzergâhı izlemeleri zorunludur.
….”,
Aynı Tebliğin 5 inci maddesi;
“(1) Giriş gümrük idarelerinden varış veya çıkış gümrük idarelerine, serbest bölgelerden çıkış gümrük idarelerine sevk edilecek taşıtlara kılavuz TIR güzergâhları haritası verilir.”,
hükümlerini amirdir.
Buna göre; kaçakçılık yapılacağına dair ihbar, istihbarat, kuvvetli şüphe bulunması veya gerek taşınan eşya gerekse taşıyıcı hakkında gümrük idarelerinde risk verilerinin mevcut olması ile ATS cihazının takılması hallerinde yerli veya yabancı plakalı ayrımı yapılmaksızın serbest dolaşımda olmayan eşyayı taşıyan taşıtlar ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen özel izin belgesi veya özel yük taşıma izin belgesinde bir güzergâh belirlenen taşıtlar için belli bir güzergâhın takip edilmesi zorunlu olup, bu durumda belirlenen güzergah TIR karnesinin 22 no.lu kutusuna yazılacaktır.
Belirtilen bu haller dışında, Tebliğin 5 ve 6 no.lu eklerinde belirlenen yollarda seyretmek koşuluyla, belli bir güzergâhın takip edilmesi zorunluluğu kaldırılmıştır.
Uluslararası taşımalar için kullanılabilecek transit ve bağlantı yollarını göstermek üzere, Tebliğin 5 inci maddesi gereğince de giriş gümrük idarelerinden varış veya çıkış gümrük idarelerine, serbest bölgelerden çıkış gümrük idarelerine sevk edilen taşıtlara TIR güzergahı haritası verilmesi gerekmektedir.
Bu itibarla, bastırılan TIR güzergah haritaları, ekteki çizelgede belirtilen miktarda Başmüdürlüğünüze gönderilecektir. Ancak, uygulama 01.03.2011 tarihi itibariyle başlayacağından, söz konusu haritalar Başmüdürlüğünüze ulaşıncaya kadar ekte gönderilen haritanın Başmüdürlüğünüz tarafından çoğaltılarak dağıtımının sağlanması hususunda gereğini rica ederim.
Haydar GÖÇER
Müsteşar a.
Genel Müdür
EKLER
1- 1 Dağıtım Çizelgesi
2- TIR Güzergahları Haritası
DAĞITIM:
Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine