Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

20.09.2017 28050792 Gümrük Taşra Teşkilatı Çalışma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Hukuk Müşavirliği

Sayı :11985113-045.02[HYS1926]

Konu :Yönetmelik Değişikliği

20.09.2017 / 28050792

DAĞITIM YERLERİNE

Bakanlık Makamının 15.09.2017 tarihli Onayı ile yürürlüğe giren "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Taşra Teşkilatı Çalışma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ilişikte gönderilmektedir.

Bilgilerini ve gereğini arz ve rica ederim.

Av. Suavi ÖNAL

Bakan a.

I. Hukuk Müşaviri

Ek:

1- Makam Onayı örneği

2- Yönetmelik örneği

Dağıtım:

Tüm Merkez Teşkilatı

81 İl Valiliği (Ticaret İl Müdürlüğü)

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Hukuk Müşavirliği

Sayı :11985113-045.02[HYS1926]

Konu :Yönetmelik Değişikliği

16.08.2017 / 27329997

BAKANLIK MAKAMINA

03.06.2011 tarihli ve 640 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 34 üncü maddesi dayanak alınarak hazırlanan "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Taşra Teşkilatı Çalışma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ilişikte sunulmaktadır.

Söz konusu Yönetmeliğin yürürlüğe konulmasını takdir ve tensiplerine arz ederim.

Av. Suavi ÖNAL

I. Hukuk Müşaviri

Uygun görüşle arz ederim.

.../..../2017

Cenap AŞCI

Müsteşar

OLUR

..../..../2017

Bülent TÜFENKCİ

Bakan

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

TAŞRA TEŞKİLATI ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI

MADDE 1 - Bakanlık Makamının 21/2/2012 tarihli Onayı ile yürürlüğe giren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Taşra Teşkilatı Çalışma Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.

“c) Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası ile sertifika kapsamı izin ve yetkilerin verilmesine ilişkin koşulların sağlanmaya devam edilip edilmediğini belirli aralıklarla izlemek.”

MADDE 2 - Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “denetlemek” ibaresinden sonra gelmek üzere “, kaçak akaryakıt hariç 5607 sayılı Kanun uyarınca elkonulan her türlü eşya ve alıkonulan taşıtlarla ilgili tasfiye talepleri ve işlemlerini yürütmek” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (cc) bendine aşağıdaki alt bentler eklenmiştir.

“1) Kolluk kuvvetlerince yakalanan ve gümrüğe teslim edilen kaçak eşya veya numune ile kaçak araç ve kaçak eşya naklinde kullanılan taşıta ilişkin dosya oluşturmak, kamu davası açılması halinde, oluşturulan dosyanın bir örneği/onaylı örneğini davanın takibi için hukuk birimlerine intikal ettirmek.

2) Mahkemeler, Cumhuriyet savcılıkları, kolluk birimleri veya hukuk birimlerinden gelen kaçakçılık dava ve soruşturma dosyaları ile ilgili talepleri karşılamak ve Kaçak Eşyaya Mahsus Tespit Varakasına (KEMTV) ilişkin işlemleri yürütmek.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendine aşağıdaki ibare eklenmiştir.

“ Gümrük muhafaza birimleri ve diğer kolluk kuvvetlerince ortaya çıkarılan kaçakçılık fiilleri ile ilgili Kaçakçılık Bilgi Bankası veri girişlerini yapmak.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 29/A maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.

“d) Mahkemeler ve Cumhuriyet savcılıklarının kaçakçılık dava ve soruşturma dosyaları ile ilgili bilgi ve belge talepleri ile Kaçak Eşyaya Mahsus Tespit Varakalarına (KEMTV) ilişkin talepleri gümrük birimlerinden temin ederek ilgili merciye göndermek.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve mevcut fıkra buna göre teselsül ettirilmiştir.

“(2) İcra memurları, Bölge Müdürlüklerinin Tahsilât, Taksitlendirme ve Geri Verme Şubesinde veya Gümrük Müdürlüklerinin kesinleşen amme alacaklarının 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde tahsilini temin etmek üzere gerekli haciz ve tahsilat işlemlerini yürüten birimlerinde görev yaparlar.”

MADDE 7- Bu Yönetmelik onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

MADDE 8 - Bu Yönetmelik hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı yürütür.

GEREKÇE

Mülga Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerinin şube organizasyonu Müsteşarlık Makamının 23/10/2003 tarihli ve 7429 sayılı Onayı ile düzenlenmiş, idari davalar takip işlemleri, kaçakçılıkla mücadele, narkotik, kaçakçılık davaları hazırlık ve takip işlemleri, diğer ceza davaları takip işlemleri, hukuk davaları takip işlemleri, cebri tahsilat, icra, iflas konularına ilişkin görevler “08. HKM Hukuk İşleri ve Kaçakçılıkla Mücadele” şubesi tarafından yerine getirilmiştir.

Bakanlık Makamının 21/2/2012 tarihli Onayı ile yürürlüğe giren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Taşra Teşkilatı Çalışma Yönetmeliğinin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi ile Bölge Müdürlüğü bünyesinde mülga “Hukuk İşleri Şubesi” oluşturulmuş, mülga 19 uncu madde ile bu şubelerin görevleri belirlenmiştir. Şubenin görevleri arasında yer almamasına rağmen mülga “08. HKM Hukuk İşleri ve Kaçakçılıkla Mücadele” şubesi tarafından yerine getirilen bazı görevler, mülga Hukuk İşleri Şubesi tarafından yerine getirilmeye devam etmiştir.

Bakanlık Makamının talimatları ile taşra hukuk birimlerinin yeniden yapılandırılması amacıyla Taşra Teşkilatı Çalışma Yönetmeliğinde değişiklik yapılmış, Bakanlık Makamının 4/2/2015 tarihli Onayı ile yürürlüğe giren değişiklik ile, taşra birimlerinde, Hukuk İşleri Müdürlükleri ve Hukuk İşleri Servisleri kaldırılmış, Hukuk Grup Başkanlıkları ile Hukuk Bürolarından oluşan hukuk birimleri oluşturulmuştur. Anılan Yönetmeliğe eklenen 29/A maddesi ile hukuk birimlerinin görevleri sayılmıştır.

Bakanlığımıza intikal eden olaylardan, Hukuk İşleri Müdürlükleri ve Hukuk İşleri Servislerinin kaldırılması sonucunda, 2003 yılında kurulan mülga 08. HKM Hukuk İşleri ve Kaçakçılıkla Mücadele şubesi tarafından yerine getirilen daha sonra hukuk işleri şubeleri veya servislerince yerine getirilen bir takım görevlerle ilgili tereddütler olduğu, bu görevlerin Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan hangi şube tarafından veya Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Gümrük Müdürlükleri, Bölge Müdürlükleri idari yapılanmasına paralel şekilde servisler itibariyle yapılanır.” düzenlemesi uyarınca Gümrük Müdürlüklerinde hangi servis tarafından yerine getirileceğine ilişkin sorunlar olduğu anlaşılmaktadır.

Bu itibarla, tereddütlere yol açan görevlerin ilgili şubeler tarafından yerine getirilmesini teminen yönetmelik değişikliği hazırlanmıştır.

Ayrıca; ilgili birimlerden gelen talepler doğrultusunda, birimlerin görev ve yetki çatışmasının önlenmesi ve tereddütlerin giderilmesi amacıyla Yönetmelikte değişiklik yapılmıştır.