Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

18.04.2013 02771 Ek Tahakkuk ve Ceza Kararı Takip Programı 18.04.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir HÖ

HİZMETE ÖZEL

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü

Sayı :33047545-708.02

Konu :Ek Tahakkuk ve Ceza Kararı Takip Programı

19.04.2013 / 02809 yazıda ilgi tutulmuştur

18.04.2013 / 2771

GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE

İlgi: a) 01.09.2008 tarihli ve 337 sayılı yazı,

b) 27.04.2009 tarihli ve 172 sayılı yazı,

c) 02.03.2012 tarihli ve 1684 sayılı yazı.

İlgide kayıtlı yazılarla uygulaması başlatılan “Ek Tahakkuk ve Kesinleşmiş Vergi Borcu Takip Programı” ile “Ceza Kararları ve Kesinleşmiş Ceza Borcu Takip Programı” tek bir program “Ek Tahakkuk ve Ceza Kararları Takip Programı” adıyla yeniden hazırlanmıştır.

Söz konusu Program, 18.04.2013 itibariyle devreye alınacaktır.

Bu itibarla;

1) Ek tahakkuklar, Programın Ek Tahakkuk Ekranına,

2) Ceza kararları, Programın Ceza Kararları Ekranına,

3) Vergilerin geri verilmesi veya kaldırılması işlemleri Geri Verme ve Kaldırma Ekranına girilmesi,

4) Programın kullanıcı dostu bir program olması amacıyla, olabilecek bütün katkıların ve karşılaşılan sorunların çağrı merkezine veya 306 84 40, 306 83 43, 306 84 44 ve 306 81 22 no.lu telefonlara bildirilmesi,

Gerekmektedir.

Her iki Programdaki mevcut bilgiler, olduğu haliyle yeni Programa aktarılmıştır.

Kullanım klavuzları ekte gönderilmiş ve aynı zamanda program üzerine konmuştur.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Ali TOKSÖZ

Bakan a.

Genel Müdür Yardımcısı

EK- 3 Kullanım Klavuzu

DAĞITIM:

Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri

KULLANIM KILAVUZU

1) Program otomatik olarak “Ek Tahakkuk Sayısı” ve “Ek Tahakkuk Tarihi” alacak şekilde düzenlenmiştir. Bu nedenle ayrıca ek tahakkuk sayısı ve tarihi girilmeyecektir. Dosya no alanına idarelerce takip etmek üzere ek tahakkuklara verilen sayılar girilebilir.

2) Birden fazla beyanname ile ilgili ek tahakkuk (toplu ek tahakkuk) kaydı yapılması durumunda ise, Vergi No ve Unvan alanları manuel olarak doldurulacaktır. Bu alan ilerde otomatik hale getirilecektir.

3) Düzenlenen Ek Tahakkuka ilişkin vergi tutarları, ilgili vergi türlerinin yanında yer alan kutucuklara ayrı ayrı yazılır. Sistem vergi tutarları toplamını otomatik olarak hesaplayacak ve “Ek Tahakkuk Tutarı” alanına getirecektir.

4) Eğer ek tahakkukun konusu sıralanan vergi türleri arasında bulunmuyor ise, ek tahakkuk tutarı “Diğer” alanına girilecektir.

5) “Ek Tahakkukun İçeriği” alanına, ek tahakkuk konusu tespitin ne olduğu, neden ek tahakkuk düzenlendiği, mevzuat ihlalinin ne olduğu, sonradan yapılacak bir kontrolde ek tahakkuk kararına bakılmadan sadece program üzerindeki bu alanın okunmasıyla kolaylıkla anlaşılacak şekilde detaylı olarak yazılacaktır.

6) “Ek Tahakkuk Kaynağının” seçilmesi zorunludur. Ek Tahakkuk Kaynağını Denetim Raporunun oluşturduğu durumlarda “Raporun tarih/sayısı” ve “Raporu Düzenleyenin Adı ve Soyadı” zorunlu olarak yazılacaktır. Yapılmakta olan değerlendirmelerin doğruluğu açısından ek tahakkukun kaynağı doğru seçilmelidir.

7) Gümrük Uzlaşma Yönetmeliği uyarınca ”uzlaşma”ya gidildiği takdirde, “Uzlaşma Statüsü” “Uzlaşıldı” olarak seçildiğinde “Uzlaşılan Tutar” girilecektir. Uzlaşma sağlanamazsa “Uzlaşılmadı” seçilecektir.

8) Ek tahakkuka ilişkin itiraz yoluna gidildiği hallerde; itiraz mercii, itiraz tarihi ve itiraza ilişkin açıklama kısımları doldurulacaktır.

9) Ek tahakkukların, takibat aşamaları hakkında bilgi girişi veya hatalı verilerin düzeltilmesi vb. nedenlerle güncellenmesi gerektiğinde; “Sorgu ve güncelleme” alanından “Vergi No” ya da “TCGB/Diğer Belge No” bilgisi girilerek kayıtlı ek tahakkuk çağrılmak suretiyle işlem yapılabilir.

Bu kapsamda güncelleme ekranında, ek tahakkuk sayısı/tarihi ile beyanname sayı/tarihi dışında kalan alanlar güncellenebilmektedir.

10) Ek tahakkuk ve ceza karalarının saymanlıklara veya bankalara ödendiği anda (GÜMKART yoluyla ödeme dahil), bu programlardaki kayıtların otomatik kapanması uygulaması geliştirilmiştir. Bu uygulama 15 Şubat 2013 tarihi itibariyle tüm gümrük idarelerinde devreye alınmıştır. Bu nedenle ek tahakkuk ve ceza kararlarına ilişkin tebliğ tarihlerinin ve diğer bilgilerin program üzerine eksiksiz girilmesi gerekmektedir.

11) Bu Program üzerinde teknik çalışmalar devam etmektedir. Programın kullanıcı dostu olması amacıyla, karşılaşılan sorunların ve katkı sağlayacak önerilerin 306 83 43, 306 84 44, 306 84 40 ve 306 81 22 no.lu telefonlara bildirilmesi gerekmektedir.

Kolaylıklar dileriz.

KULLANIM KILAVUZU

1) TCGB No, ÖZBY No veya Toplu Ceza Kararı/Diğer alanlarından biri seçilir.

2) Birden fazla beyanname veya işlemle ilgili ceza kararı (toplu ceza kararı) kaydı yapılması durumunda, Vergi No ve Unvan alanları manuel olarak doldurulacaktır. Bu alan ilerde otomatik hale getirilecektir.

3) İhlaller alanında, “Gümrük Kanununa Göre Ceza/2976 sy Kanuna Göre Ceza”, “ÖTV Kanununa Göre Ceza” ve “KDV Kanununa Göre Ceza” alanları için, ilgili Kanun maddeleri ayrı ayrı seçilir.

Ardından, her bir Kanun maddesi itibariyle Ceza Kararı Tutarları, yandaki kutulara manuel olarak girilir.

Toplam ceza tutarı alanı, sistem tarafından otomatik olarak hesaplanarak “Ceza Kararı Toplam Tutarı” kutusuna aktarılır.

4) Ceza Kararı Dayanağı alanında seçilen dayanak doğrultusunda altında yer alan bilgiler zorunlu olarak girilmelidir.

Ceza kararının dayanağını Denetim Raporunun oluşturduğu durumlarda,”Raporun tarih/sayısı” ile “Raporu Düzenleyenin Adı ve Soyadı” zorunlu olarak girilmelidir.

Merkez birimlerinden ya da Bölge Müdürlüklerinden intikal eden rapor ve yazılarda, talimat yazısının Tarih ve Sayısı ilgili alana girilir.

5) “Ceza Kararının İçeriği” alanına, ceza kararı konusu tespitin ne olduğu, neden ceza kararı düzenlendiği, mevzuat ihlalinin ne olduğu; sonradan yapılacak bir kontrolde ceza kararına bakılmadan sadece program üzerindeki bu alanın okunmasıyla kolaylıkla anlaşılacak şekilde, detaylı olarak yazılacaktır.

6) Ceza kararlarının, takibat aşamaları hakkında bilgi girişi veya hatalı verilerin düzeltilmesi vb. nedenlerle güncellenmesi gerektiğinde; “Sorgu ve Güncelleme” alanından “Ceza Karar no”, “Vergi no” ya da “ TCGB/Diğer Belge No” bilgisi girilerek, kayıtlı ceza kararı çağrılmak suretiyle işlem yapılır.

Bu kapsamda güncelleme ekranında, ceza kararı sayısı/tarihi ile beyanname sayı/tarihi dışında kalan alanlar güncellenebilmektedir.

7) Ek tahakkuk ve ceza karalarının saymanlıklara veya bankalara ödendiği anda (GÜMKART yoluyla ödeme dahil), bu programlardaki kayıtların otomatik kapanması uygulaması geliştirilmiştir. Bu uygulama 15 Şubat 2013 tarihi itibariyle tüm gümrük idarelerinde devreye alınmıştır. Bu nedenle ek tahakkuk ve ceza kararlarına ilişkin tebliğ tarihlerinin ve diğer bilgilerin program üzerine eksiksiz girilmesi gerekmektedir.

8) Bu Program üzerinde teknik çalışmalar devam etmektedir. Programın kullanıcı dostu olması amacıyla, karşılaşılan sorunların ve katkı sağlayacak önerilerin 306 83 43, 306 84 44, 306 84 40 ve 306 81 22 no.lu telefonlara bildirilmesi gerekmektedir.

Kolaylıklar dileriz.

KULLANIM KILAVUZU

Geri verme ve kaldırma ekranına kayıt yapılırken;

(1) İlk olarak Başvuru Konusu, geri verme ve kaldırma seçenekleri arasından seçilir.

(2) Başvuru tarihi girilir. Başvuru tarihi ceza karar tarihi veya beyanname tarihinden eski olamaz.

(3) Başvurunun dayanağı, ilgili kutucuğun yanında bulunan “alt ok” tuşu tıklanmak suretiyle seçilir.

(4) Geri verme/kaldırmaya konu TCGB veya ceza kararının sayısı ilgili kutucuğa girildiğinde, TCGB veya ceza karar tarihi, vergi no., unvan başlıklı kutucuklara bilgiler otomatik olarak gelir.

Not: Ceza kararı sayısı sadece, dayanağı bir beyanname olmaksızın tahsil edilen para cezalarının geri verilmesi/kaldırılması durumunda ekrana girilir.

(5) Geri verme veya kaldırmaya konu para cezası, gümrük vergisi, anti-damping vergisi, KDV ve ÖTV tutarlarının girilmesiyle, ekran toplam tutarı otomatik olarak getirir.

(6) Dosya numarası ve Diğer Vergi Açıklaması elle doldurulur.

(7) Geri verme/kaldırmanın gerekçesi kısa ve öz bir biçimde ilgili kutucuğa girilir.

Örneğin; “Form A Menşe Belgesi Sonradan Getirilmiştir.”

“ Navlun Tutarı Yanlış Girilmiştir.”

“Beyanname İptal Edilmiştir.”

“Geri Vermeye İlişkin Mahkeme Kararına İstinaden İşlem Yapılmıştır” gibi

(8) Menüden kaydedilir, kayıttan sonra gümrük, kullanıcı, karar sayısı ve tarihi otomatik olarak gelir.