T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı
Sayı :91469708-813.01.05
Konu :Yemek Servis Yönergesi
Tasarruflu Yazılar 1
17.11.2015 / 11772313
DAĞITIM YERLERİNE
Bakanlık Makamından alınan 12.11.2015 tarihli ve 11323394 sayılı olur ekindeki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatı Yemek Servisi Yönergesi ilişikte gönderilmiştir.
Bilgi ve gereğini arz/rica ederim.
Lütfü KOP
Bakan a.
Destek Hizmetleri
Dairesi Başkan V.
EK: Bakan Oluru ve eki Yemek Servis Yönergesi (10 Sayfa)
DAĞITIM:
Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine
T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı
Sayı :91469708/744.05.04
Konu :Yemek Servisi Yönergesi
BAKANLIK MAKAMINA
Bilindiği üzere 640 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 21. maddesi uyarınca, Bakanlığımızın merkez ve taşra teşkilatına ait yemek servislerinin yönetimi, işlenmesi ve yararlanma esaslarını belirlemek amacıyla, Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği'ne dayanılarak hazırlanan "T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatı Yemek Servisi Yönergesi" taslağı ekte sunulmuştur.
Makamlarınca da uygun görüldüğü takdirde; "T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatı Yemek Servisi Yönergesi"nin yürürlüğe konulmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.
Takdir ve tensiplerine arz ederim.
Lütfü KOP
Destek Hizmetleri
Dairesi Başkan V.
Uygun görüşle arz ederim.
…./…/2015
Cemal DERELİ
Müsteşar V.
OLUR
…/…/2015
Cenap AŞÇI
Bakan
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI MERKEZ VE TAŞRA TEŞKİLATI YEMEK SERVİSİ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı. Bakanlık yemek servislerinin yönetimi, işletilmesi ve bu servislerden yararlanma koşullarına ilişkin usul ve esaslar ile bu alandaki hizmetleri yürütecek personelin görev, yetki ve sorumluluklarım belirlemektir.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Yönerge, 11/12/1986 tarihli ve 19308 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3- (1) Bu Yönergenin uygulanmasında;
a)Bakanlık :Gümrük ve Ticaret Bakanlığım,
b)Bakanlık Personeli :Gümrük ve Ticaret Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında
çalışan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personeli,
c)Başkanlık :Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığını,
ç)Görevli Personel :Yemek servislerinde hizmet amacıyla görevlendirilen personeli,
d)Yemek Servisi :Merkez ve taşra teşkilatında oluşturulan yemek servislerini,
e)Yönetim Kurulu :Bu yönergeye göre merkezde oluşturulan Yemek Servisi
Yönetim Kurulunu,
f)Yönetmelik :Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğini
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Yönetim Kurulunun Çalışma Usul ve Esasları
Yönetim Kurulunun oluşturulması
MADDE 4- (1) Destek Hizmetleri Dairesi Başkanının başkanlığında; Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğünün bağlı olduğu Daire Başkanı, Sosyal Hizmetler Şube Müdürü, Satmalına Şube Müdürü ve Bütçe Şube Müdüründen oluşur. Üyelerin izinli, raporlu veya herhangi bir nedenle bulunmaması durumunda vekâleten yerine bakan personel Yönetim Kurulu toplantılarına katılır.
Yönetim Kurulunun Görevi
MADDE 5- (1) Yönetim Kurulu, devlet memurlarına yiyecek yardımı yapılması amacıyla Bakanlık bütçesine konulan ödenek ile diğer kaynaklardan sağlanan gelirlerin yemek servisleri arasında dağıtımım sağlamak ve merkez teşkilatı yemekhaneleri için temin edilmesi gereken mal ve hizmet alımlarının belirlenmesine yönelik karar almakla görevlidir.
Toplantı ve karar yeter sayısı
MADDE 6- (l)Yönetim Kurulu, Başkanın çağrısı üzerine; üye tamsayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla karar alır. Oyların eşit olması halinde. Başkanın bulunduğu taraf çoğunluk sayılır. Oylamada çekimser kalınamaz, karara muhalif üye muhalefet şerhini yazarak kararı imzalamak zorundadır. Alman kararlar imzalanarak sıra numarasına göre dosyalanır.
Merkez yemek servis komisyonu
MADDE 7- (1) Merkez yemek servis komisyonu; Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Sosyal Hizmetler Şube Müdürünün başkanlığında. Sosyal Hizmetler, Satmalına ve Taşınır Taşınmaz Şubelerinden birer temsilcinin katılımıyla oluşur. Üyelerin izinli, raporlu olması veya herhangi bir nedenle bulunmaması durumunda vekâleten yerine bakan personel komisyon toplantılarına katılır.
Taşra yemek servis komisyonu
MADDE 8- (1) Taşra yemek servis komisyonu; Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünde, Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürünün görevlendireceği bir müdürün başkanlığında, bağlantılarında Gümrük Müdürünün başkanlığında en az 3 (üç) üyeden oluşur. Üyelerin izinli, raporlu olması veya herhangi bir nedenle bulunmaması durumunda vekâleten yerine bakan personel komisyon toplantılarına katılır.
Yemek servisi komisyonlarının çalışması ile ilgili ortak hükümler
MADDE 9- (1) Yemek servisi komisyonları, yemek servislerinin sevk ve idaresinden sorumludur.
Komisyonlar, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve salt çoğunlukla karar alır. Oyların eşitliği durumunda Başkanın bulunduğu taraf çoğunlukta sayılır.
Oylamada çekimser kalınamaz, karara muhalif üye muhalefet şerhini yazarak kararı imzalamak zorundadır. Alman kararlar imzalanarak sıra numarasına göre dosyalanır.
Yemek servisi komisyonları, Başkanın çağrısı üzerine her zaman toplanabilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yemek Servis Hizmetlerinin Yürütülmesi ve
Görevli Personelin Yetki ve Sorumlulukları
Yemek servis hizmetlerinin yürütülmesi
MADDE 10- (1) Yemek servisi hizmetleri aşağıda belirlenen personel ile yürütülür. Hizmetin gerektirdiği diğer personel kurum içinden sağlanabilir.
a) Yemek hizmetlerinin hizmet alımı ile yürütülmesi halinde
Yemek servisi müdürü (Yemek servisi komisyonu başkanı olan müdür),
Muhasebe görevlisi,
Yemekhane sorumlusu,
Fiş/kontör satış memura.
b) Yemek hizmetlerinin kadrolu personel tarafından yürütülmesi halinde
Yemek servisi müdürü (Yemek servisi komisyonu başkam olan müdür),
Muhasebe görevlisi
Yemekhane sorumlusu
Gıda mühendisi/diyetisyen
Satınalma memuru
Fiş/kontör satış memuru
Ambar memuru
Aşçıbaşı ve aşçı
Garson
10) Bulaşıkçı
Yemek servisi müdürü
MADDE 11- (1) Yemek servisinin yönetiminden, yemek salonunun temizliği ile demirbaşların bakım, onarımının takibinden sorumludur.
(2) Gıda mühendisi/diyetisyen veya aşçıbaşı ile birlikte sağlıklı ve dengeli beslenme koşullarına uygun biçimde, haftalık/aylık yemek tabldot cetvelini hazırlar.
Yiyecek maddelerinin kaliteli, yeter miktarda ve zamanında satınalınması, depolanması ve korunması için gerekli önlemleri alır.
Yemekhanede görevli personelin uyum içinde çalışmalarını, tutum ve davranışlarını, işe geliş, gidişlerini, izin durumlarım, kılık ve kıyafetlerini denetler.
Muhasebe görevlisi
MADDE 12- (1) a) Yemek servisinin muhasebe kayıt ve işlemlerini "Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca İşletilen Sosyal Tesislerin Muhasebe Uygulamalarına Dair Esas ve Usuller" ile "Genel Yönetim Mali İstatistikleri Genel Tebliği ve Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemindeki" (KBS) ilgili maddelere göre tutar.
b) Ambar memurunun kaşe ve imzasını taşıyan günlük ambar giriş-çıkış ve malzeme fişlerini muhasebeleştirir.
c) Bütün gelirler için gelir muhasebe fişi, bütün giderler için gider muhasebe fişi düzenler. Bu belgeleri 5 (beş) yıl süreyle saklar.
ç) Verilen avansları izler ve süresi içinde kapatılmasını sağlar.
Yemek servisi hesabını denetime hazırlar.
Yemek servisi komisyonuna karşı maddi hata ve kasa açığından tek başına, diğer mali işlemlerden yemek servisi komisyon başkanı ile birlikte sorumludur.
Yemekhane sorumlusu
MADDE 13- (1) Yemekhane sorumlusu;
a) Yemekhane hizmetlerinde çalışan personelin, işlerini en iyi şekilde ve zamanında yapmalarım sağlamak ve disipline riayet etmelerini temin etmekten,
Yemeklerin zamanında hazırlanarak servise sunulmasını temin etmekten,
Günlük erzakın ambardan çıkış ve hazırlanma aşamalarım kontrol etmekten,
ç) Gıda maddelerinin alımı, kontrolü ve muhafazasında gerekli tüm önlemleri almaktan,
Yemekhane personelinin temizliğe ve sağlık kaidelerine uymalarını kontrol etmekten,
Yılsonunda kayıtlı taşınır malların sayımını yapmaktan,
Günlük yenilen yemek adetlerinin sayısını tutanakla tespit etmekten,
Verilecek diğer görevleri yürütmekten, sorumludur.
(2) Yemekhane sorumlusu, yemek servisi müdürüne karşı sorumludur.
Gıda mühendisi/diyetisyen
MADDE 14- (1) Gıda Mühendisi/Diyetisyen;
Yemek pişirilen mahallin sıhhi durumunu kontrol etmek ve yemeklerin güvenli bir şekilde üretimini, hazırlanmasını, işlenmesini ve dağıtımım sağlamaktan,
Yemeklerin insan sağlığına uygun kaloride olmasını sağlamaktan,
Yemek listesini hazırlayarak onaya sunmaktan,
ç) Yemek malzemelerinin kalite kontrollerini yapmaktan,
d) Verilecek diğer görevleri yürütmekten, sorumludur.
(2) Gıda mühendisi/diyetisyen, yemek servisi müdürüne karşı sorumludur.
Satınalma memuru
MADDE 15- (1) Yemek servisi satınalma işlemlerinde, en az iki personel görevlendirilir. Satınalma memurları, satınalma komisyonuna bağlı olarak çalışır. Günlük ihtiyaç maddelerini sipariş fişine uygun olarak zamanında, istenilen kalitede ve en uygun fiyatla satın alır. Satınalınan malzemeleri ambar memuruna teslim eder ve bunlara ilişkin fatura ve makbuzları ambar memuruna onaylatarak muhasebe görevlisine verir. Satınalma memurlarına bir önceki avansın kapatılması koşulu ile yemek servisi komisyonunca belirlenecek miktarda avans verilebilir. Avansın en geç hafta sonuna kadar kapatılması zorunludur.
Fiş/Kontör satış memuru
MADDE 16- (1) Yemek yiyen personele fiş ve kontör satışım yapar. Yemek fişi/kontörü ile ilgili satış gelirlerini bankaya yatırır veya muhasebe görevlisine (kasaya) teslim eder. Günlük yenilen yemek sayısını tutanak altına alarak tutanağı muhasebe memuruna teslim eder.
Ambar memuru
MADDE 17- (1) a) Satın alman malzemeleri belgelere göre saymak veya tartmak suretiyle kontrol ettikten sonra ambara alır ve ambar giriş işlemlerinin kaydını yapar.
Günlük malzeme istek fişinde yazılı malzemeyi sayarak veya tartarak imza karşılığında aşçıbaşına vererek, ambar çıkış kaydım işler.
Ambar mevcudunu devamlı izleyerek toptan alınacak ihtiyaç madde ve malzemelerinin zamanında ve yeterli miktarda satın alınması için sipariş fişi düzenleyerek satınalma komisyonu başkanına verir.
ç) Ambarın temizliği ve yiyecek maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak saklanması, ambar işlemleri ile ambarın düzenli bir şekilde çalışmasından, yemek servisi müdürüne karşı sorumludur.
Aşçıbaşı, aşçılar, aşçı yardımcıları, garson ve bulaşıkçılar
MADDE 18- (1) Aşçıbaşı, günlük yemekleri zamanında hazırlamak, porsiyonların yeterlilik ve denkliğini, yemeklerin çeşitlerine göre sıcaklık veya soğukluğunu ayarlamak, mutfağın ve eşyaların sağlığa uygun şekilde temiz tutulmasını sağlamak, bakır kapların zamanında kalaylanmasını sağlamak, günlük ve hafta sonu genel temizliğini yapmak, yaptırmak, mutfağın personeli arasında uyumlu çalışmayı sağlamaktan yemekhane sorumlusuna, aşçılar, aşçı yardımcıları, garson ve bulaşıkçılar da aşçıbaşına karşı sorumludur.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
Yardımın şekli
MADDE 19- (1) Yiyecek yardımı yemek verme şeklinde yapılır. Bu yardım karşılığında personele nakden bir ödemede bulunulmaz.
(2) Yiyecek yardımı haftalık çalışma süresi 40 saati aşmayan yerlerde öğle yemeği olarak verilir. Ancak bütçe ödeneklerinin elverdiği ölçüde, günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan memurlara, görevlerinin diğer yemek saatlerinde de devam etmesi şartı ile üç öğüne kadar yemek verilebilir.
Yemek giderlerinin karşılanması
MADDE 20- (1) Yiyecek yardımının gerektirdiği giderler Maliye Bakanlığınca her yıl hazırlanan Bütçe Hazırlama Rehberinde, memurların öğle yemeğine yardım (EK: Standart 5'te) belirlenen memur kadrosu adedine göre Bakanlık bütçesine konulan ödenek ve diğer kaynaklardan sağlanan gelirlerden karşılanır.
(2) Yemek bedelinin bütçeden karşılanmayan kısmı yemek yiyenlerden alınır. 2155 sayılı Bazı Kamu Personeline Tayın Bedeli Verilmesi Hakkında Kanun'a göre tayın bedeli verilen personel ile sözleşmeli olarak çalıştırılanların, bu Yönergeye göre yiyecek yardımı yapılan yemek servislerinde yemek yemeleri halinde, yemek bedelinin tamamı kendilerinden alınır.
Yemek yardımının şartları
MADDE 21- (1) Yemek servisi, yiyecek yardımından faydalanılabilecek personel sayısının asgari 50 (elli) olması ve yemekhane için uygun yer bulunması şartıyla, atamaya yetkili amirin onayı ile kurulabilir.
(2) Yemek servisi için gerekli bina, tesis ve demirbaş eşya kurum tarafından sağlanır. Bunlara karşılık memurlardan ücret alınmaz.
Gelirler
MADDE 22- (1) Yemek servisi gelirleri, Bakanlık bütçesine konulan ödenek, personelden tahsil olunan yemek katkı bedeli, bunlara ilişkin banka faizleri, firmadan kesilen ceza gelirleri, ihale dosya satışı ve benzeri gelirlerden oluşur.
Giderler
MADDE 23- (1) Yönetmelik hükümlerine aykırı olmamak şartıyla, yemek servisinin yürütülmesi ile ilgili tüm giderleri kapsar.
Yemek maliyetinin hesaplanması
MADDE 24- (1) Bu Yönergenin 20'nci maddesinin uygulanmasında, kurum kadrolarından olup yemek servisinde görevlendirilen personel giderleri, kira, amortisman, su, elektrik ve doğalgaz giderleri yemek giderlerine dahil edilmez.
Satınalma komisyonu
MADDE 25- (1) Yemek servisi komisyonu aynı zamanda satınalma komisyonudur. Komisyon ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamaktan sorumludur.
Defter ve belgeler
MADDE 26- (1) Yemek servisi kayıtları Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca işletilen Sosyal Tesislerin Muhasebe Uygulamalarına Dair Esas ve Usuller ile Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi (KBS) ve Maliye Bakanlığınca yayımlanan ilgili tebliğ ve genelgeler esasına göre tutulur.
(2) Gelir, gider ve ambar kayıtları belgeye dayanır. Kayıt ve belgeler en az 5 ( beş) yıl süreyle saklanır.
Tasarruflu Yazılar 1
MADDE 27- (1) Yemek servisinin işlemleri dönem sonu itibariyle, merkezde Bakanlık denetim elemanlarınca, taşrada yetkili amir ve elemanlar tarafından denetlenir.
Gerek görülmesi halinde taşra yemek servislerinin denetimleri de merkez denetim elemanlarına yaptırılabilir.
Denetim raporlarının bir örneği müsbit evrakla beraber Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığına gönderilir.
Yemekhaneden faydalanacaklar, yer ve zaman
MADDE 28- (1) Yemekhaneden Bakanlık memurları, işçiler, sözleşmeli personel ile misafirler yemek yiyebilir. Yemeklerin yemekhanede yenilmesi şarttır. Hizmetin gerektirdiği zorunlu haller dışında, hiç bir personele yemekhaneden yemek gönderilmez.
(2) Yemek saatleri merkez teşkilatında Başkanlıkça, taşrada ilgili amirlerce tayin ve tespit olunur. Bu saatler dışında hiç bir kimseye yemek verilmez.
(3) Yemek hizmetinden faydalanan personel fiş, kart okutma, otomasyon gibi geçiş sistemine riayet etmek durumundadır. Söz konusu sisteme riayet etmeyen personele yemek hizmeti sunulmaz.
Banka ve para işlemleri
MADDE 29- (1) Her Yemek Servisi adına T.C. Ziraat Bankası'nda bir hesap açılır. Bu hesaptan Merkezde Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı, Taşrada; Bölge Müdürlüğünde Bölge Müdürü, bağlantılarında gümrük müdürü tarafından bankaya yazılan talimat yazısı ile ödeme, aktarma, vadeli hesap hareketleri veya para çekme işlemleri yapılır.
(2) Yemek Servisi Komisyonunca kasada ne kadar nakit bulundurulacağı ve ödeme yapılacağı yıllık olarak belirlenir. Belirlenen miktarın altındaki ödemeler yemek servisi müdürünün ile muhasebe görevlisince kasadan yapılabilir.
Sağlık ve hijyen denetimi
MADDE 30- (1) Mutfak, yemekhane, müştemilat ile içerisinde bulunan gıdalar, malzemeler, mutfak ve yemekhanelerde çalışan personel, temizlik, sağlık, hijyen, iş sağlığı, iş güvenliği vb. bakımından ilgili mevzuata göre, yemek servisi komisyonu, kontrol teşkilatı, yemekhane sorumlusu veya yemek servisi müdürü tarafından denetlenir.
Yemek ücretlerinin belirlenmesi ve tahsil şekli
MADDE 31- (1) Yemek bedellerinin belirlenmesinde, Maliye Bakanlığınca her yıl Resmi Gazete'de yayımlanan Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Tebliğinde yer alan hükümler uygulanır.
(2) Personel ve misafir yemek ücretleri, merkezde Makam, taşrada yemek servisi komisyonları tarafından belirlenir.
(3) Personel ve misafir yemek ücretleri, yemek servisi komisyonunun belirlediği (kart, fış, kontör, akıllı kart, vb.) belgeler karşılığında tahsil edilir.
Yetki
MADDE 32- (1) Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği, Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca İşletilen Sosyal Tesislerin Muhasebe Uygulamalarına Dair Esas ve Usuller ile Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi (KBS) hükümleri doğrultusunda, yemek servisi hizmetlerinin yürütülmesi, işlemlerin muhasebeleştirilmesi, satınalma, muhasebe ve benzeri konularda hangi belgelerin kullanılması, kaldırılması veya değiştirilmesine merkezde Başkanlık, taşrada yemek servisi komisyonu yetkilidir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Son Hükümler
Yönergede belirtilmeyen konular
MADDE 33- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan hükümler
MADDE 34- (1) Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı 19.01.1994 tarihli ve 1503-52 sayılı Merkez ve Taşra Teşkilatı Yemek Servisi Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 35- (1) Bu Yönerge hükümleri Bakan Onayı ile yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 36- (1) Bu Yönerge hükümlerini Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı yürütür.