Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

09.01.2018 31033144 Red ve iadelerde kamu alacaklarının mahsup edilmesi sonrası kalan meblağın ödenmesi HÖ

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü

Sayı :80572740-159.01

Konu :Red ve İadeler

16.01.2018 / 31213321 yazıda ilgi tutulmuştur

15.05.2018 / 34344160 yazıda ilgi tutulmuştur

09.01.2018 / 31033144

DAĞITIM YERLERİNE

31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 88 inci maddesinin onaltıncı fıkrasına, 5 Aralık 2017 tarihli ve 30261 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7061 sayılı Kanunun 87 nci maddesi ile “6183 sayılı Kanunun 23 üncü maddesine göre Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince reddiyat yapılması durumunda anılan maddenin birinci fıkrasına göre yapılacak mahsuptan sonra Kurumun prim ve diğer alacaklarından muaccel olanlara mahsup yapılır. Kurumun tahsil ettiği prim ve diğer alacaklardan reddi icap edenler, istihkak sahiplerinin Kuruma olan muaccel borçlarına mahsubundan sonra Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine olan muaccel borçlara mahsup edilmek üzere reddolunur. Bu suretle yapılan ödemelerde, reddedilen tutarın Kuruma ve/veya alacaklı tahsil dairesinin hesabına geçtiği tarihte ödeme yapılmış sayılır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ile Kurum tarafından müştereken belirlenir.” Hükmü eklenmiştir. Bu doğrultuda, 6183 sayılı Kanunun uygulamasını gösteren Seri: A Sıra No:1 Tahsilat Genel Tebliği’nde değişiklikler yapan Seri: A Sıra No: 9 Tahsilat Genel Tebliğ, 23/12/2017 tarihli ve 30279 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak gerekli düzenlemeler yapılmış ve yürürlüğe girmiştir.

Konuyla ilgili olarak, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alınan 25.12.2017 tarih ve E.155859 sayılı yazının bir örneği ekte gönderilmektedir.

6183 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrası doğrultusunda, amme alacağının geri verilmesinde Gümrük İdaresince öncelikle yükümlünün Bakanlığımıza bağlı tahsil dairelerine bulunan muaccel borçlarına mahsup yapılması, mahsup sonrası kalan bir tutarın bulunması halinde ise bu tutarın, Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine olan muaccel borçlarına mahsup edilmesi gerekmektedir.

Benzer şekilde, tahsil edildikten sonra kanuni sebeplerle nakden reddi icap ed en alacaklara ilişkin reddiyatın Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince yapılacağı hallerde;

- öncelikle borçlunun Maliye Bakanlığına bağlı tüm tahsil dairelerine olan muaccel borçlarına mahsup yapılması,

- mahsup sonrası kalan bir tutarın bulunması halinde bu tutarın, borçlunun alacaklı amme idaresi olan gümrük mevzuatından doğan amme alacaklarını takiple görevli Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine bulunan muaccel borçlarına mahsup edilmesi gerektiğinden, Maliye Bakanlığınca bu yönde yapılacak taleplerin karşılanması gerekmektedir.

Diğer taraftan, 21 Ocak 2014 tarihli ve 28889 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük Genel Tebliğinin (Tahsilat İşlemleri) (Seri No:2) ilgili maddelerinde değişiklik yapılmasına ilişkin çalışmalar devam etmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Hacı Hasan Murat ÖZSOY

Bakan a.

Genel Müdür

EK : 25.12.2017 tarih ve E.155859 sayılı yazı.

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı

Sayı :21002710-010.05[37-2]-E.155859

Konu :Tahsilat Genel Tebliği (Seri: A Sıra No:

1)'nde Değişiklik Yapılmasına Dair

Tebliğ (Seri: A Sıra No: 9)

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINA

Bilindiği üzere, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrasında "Devlete, vilayet hususi idarelerine ve belediyelere ait vergi, resim, harç, ceza tahkik ve takiplerine ait muhakeme masrafı, vergi cezası, para cezası gibi asli, gecikme zammı, faiz gibi fer'i amme alacakları ve aynı idarelerin akitten, haksız fiil ve haksız iktisaptan doğanlar dışında kalan ve amme hizmetleri tatbikatından mütevellit olan diğer alacakları ile; bunların takip masrafları hakkında bu kanun hükümleri tatbik olunur." hükmü yer almaktadır.

Anılan madde hükmü ile 6183 sayılı Kanun kapsamında alacakları takip edilecek amme idareleri Devlet, belediyeler ve il özel idareleri olarak belirlenmiştir.

Diğer taraftan, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda Devlet tüzel kişiliğine dahil olan kamu idareleri, anılan Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde yer alan idareler olarak belirlenmiş ve bu idarelerin bütçesi genel bütçe olarak tanımlanmıştır.

Buna göre, alacaklı amme idaresi olan Devletin alacaklarının takibinde, Bakanlığımıza bağlı tahsil daireleri ile gümrük mevzuatı uyarınca alınan amme alacakları için Bakanlığınıza bağlı tahsil daireleri yetkilidir.

Öte yandan, 6183 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasında; "Tahsil edilip de kanuni sebeplerle reddi icabeden amme alacakları, istihkak sahiplerinin reddiyatı yapacak olan amme idaresine olan muaccel borçlarına mahsup edilmek suretiyle reddolunur." hükmü yer almaktadır.

Söz konusu madde hükmüne göre, tahsil edildikten sonra kanuni sebeplerle iadesi gereken amme alacağının, hak sahibinin amme idaresine muacceliyet kazanmış borcunun bulunması halinde bu borca mahsup edilmek suretiyle red ve iade edilmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda, Devlet tüzel kişiliği içerisinde yer alan ve Devlet alacaklarının 6183 sayılı Kanun kapsamında tahsili görev ve yetkisine haiz olan Bakanlığımız ile Bakanlığınıza bağlı tahsil daireleri tarafından anılan Kanunun 23 üncü maddesine göre yapılacak red ve iadelerde, alacaklı amme idaresi olan Devlete ait tüm alacakların dikkate alınması gerekmektedir.

Öte yandan, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 87 nci maddesi ile değişik 88 inci maddesinin onaltıncı fıkrasında "6183 sayılı Kanunun 23 üncü maddesine göre Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince reddiyat yapılması durumunda anılan maddenin birinci fıkrasına göre yapılacak mahsuptan sonra Kurumun prim ve diğer alacaklarından muaccel olanlara mahsup yapılır. Kurumun tahsil ettiği prim ve diğer alacaklardan reddi icap edenler, istihkak sahiplerinin Kuruma olan muaccel borçlarına mahsubundan sonra Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine olan muaccel borçlara mahsup edilmek üzere reddolunur. Bu suretle yapılan ödemelerde, reddedilen tutarın Kuruma ve/veya alacaklı tahsil dairesinin hesabına geçtiği tarihte ödeme yapılmış sayılır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ile Kurum tarafından müştereken belirlenir." hükmü yer almaktadır.

Konu ile ilgili olarak, 23.12.2017 tarihli ve 30279 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Seri:A Sıra No:9 Tahsilat Genel Tebliği ile Seri:A Sıra No:1 Tahsilat Genel Tebliğinde yapılan değişiklikle, Tebliğin Birinci Kısım, İkinci Bölümüne "VI. Tahsil Edilen Amme Alacaklarından Yapılacak Reddiyat Sebebiyle Mahsuplar" başlıklı bölüm eklenmiş ve söz konusu bölümde 6183 sayılı Kanunun 23 üncü ve 5510 sayılı Kanunun 88 inci maddesine istinaden yapılacak işlemlere ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

Bu kapsamda, tahsil edildikten sonra kanuni sebeplerle nakden reddi icabeden alacaklara ilişkin reddiyatın Bakanlığımıza bağlı tahsil dairelerince yapılacağı hallerde;

- öncelikle borçlunun Bakanlığımıza bağlı tüm tahsil dairelerine olan muaccel borçlarına mahsup yapılması,

- mahsup sonrası kalan bir tutarın bulunması halinde bu tutarın, borçlunun Bakanlığınıza bağlı tahsil dairelerince 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip edilen muaccel borçlarına mahsup edilmesi,

- bu mahsup sonrasında da iadesi gereken bir tutarın bulunması halinde ise borçlunun Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) olan ve 6183 sayılı Kanuna göre takip edilen muaccel prim ve diğer borçlarına ödenmek üzere SGK'ya aktarılması,

gerekmektedir.

Diğer taraftan, alacaklı amme idaresi olan Devletin alacaklarının 6183 sayılı Kanun kapsamında takibinde, Bakanlığımız ile Bakanlığınıza bağlı tahsil dairelerinin görevli olduğu dikkate alındığında, Bakanlığınıza bağlı tahsil dairelerince anılan Kanunun 23 üncü maddesine göre yapılacak red ve iadelerde de öncelikle borçlunun Bakanlığınıza bağlı tahsil dairelerine bulunan muaccel borçlarına mahsup yapılması, mahsup sonrası kalan bir tutarın bulunması halinde bu tutarın, Bakanlığımıza bağlı tahsil dairelerine olan muaccel borçlarına mahsup edilmesinin sağlanması icap etmektedir.

5510 sayılı Kanunun 88 inci maddesi Bakanlığınıza bağlı tahsil dairelerini kapsamadığından, Bakanlığınızca anılan maddeye göre işlem tesis edilmeyeceği tabiidir.

Bilgi edinilmesi ve gereği ile konu hakkında teşkilatınıza gerekli duyurunun yapılmasını arz ederim.

Ayşe DİLBAY

Bakan a.

Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı

Songül