T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Personel Dairesi Başkanlığı
Sayı :B.21.0.PER.0.07.10.06.01/
Konu :Taşra Teşkilatı Çalışma
Yönetmeliği
Taşra Teşkilatı Çalışma Yönetmeliği'nin 40 ıncı maddesinde değişiklik yapılması ve 49/A maddesinin eklenmesine ilişkin Bakanlık Makamından alınan 04/10/2012 tarihli Onayın bir örneği ilişikte gönderilmiştir.
Bilgilerinizi ve gereğini arz / rica ederim.
Yahya BABA
Başkan a.
Daire Başkanı
EK :
1- Onay (1 syf)
2- Yazı (1 syf)
DAĞITIM :
Merkez Birimleri
Bölge Müdürlükleri
T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Personel Dairesi Başkanlığı
Sayı :B.21.0.PER.0.07-10.06.01/
Konu :Taşra Çalışma Yönetmeliği
BAKANLIK MAKAMINA
Bilindiği üzere, Bakanlığımızın Bölge Müdürlükleri ve İl Müdürlükleri ile bunları oluşturan idareler ve personelin görev, yetki ve sorumluluklarının belirlendiği Taşra Çalışma Yönetmeliği hazırlanarak Makamlarının 21/2/2012 tarihli Onayı ile yürürlüğe girmiştir.
Gümrük işlemlerinde etkinlik ve verimliliğin arttırılabilmesi amacıyla, bugüne kadar muayene memurlarınca yerine getirilen tax-free dahil yolcu işlemleri ile Gümrük Yönetmeliğinin 72/B maddesi gereği araç depoları kontrollerinin, muhafaza memurları tarafından da yerine getirilmesi talimatı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünce verilmiş olup, muhafaza memurları tarafından muayene ve kontrolleri yapılacak olan eşya için uygulanması gereken muafiyet ve istisna ile ödenmesi gereken vergi, fon ve diğer yükümlülükler için yapılacak tahakkuk işlemlerinin de, idarece gerek duyulması halinde aynı personel tarafından yürütülebilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.
Bu sebeple, Taşra Teşkilatı Çalışma Yönetmeliğinin 40 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin;
"d) Araçların depolarında bulunan akaryakıt miktarının tespiti ile buna ilişkin işlemleri yapmak, yolculara ve ticari mahiyet arz etmeyen yolcu eşyasına ilişkin her türlü işlemleri yürütmek."
Şeklinde yeniden düzenlenmesi ile,
Gümrük gözetiminin yürütülmesinden sorumlu olacak personelin yapacağı iş ve işlemlerin belirlenmesi amacıyla söz konusu Yönetmeliğin 49 uncu maddesinden sonra gelmek üzere ekte yer alan 49/A maddesinin eklenmesi
Hususlarını olurlarınıza arz ederim.
Bünyamin ÖZGÜR
Personel Dairesi Başkanı
Mehmet GÜZEL
Müsteşar Yrd.
Uygun görüşle arz ederim.
Ziya ALTUNYALDIZ
Müsteşar
OLUR
Hayati YAZICI
Bakan
"Gözetimle görevli memurun görevleri
MADDE 49 - (A) Gümrük idare amirlerince gümrük gözetiminin yürütülmesi ile görevlendirilen personelin yapacağı işler aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
1- Gümrük işlemlerine konu eşya taşıyan taşıtları haricen kontrol etmek.
2- Gümrük işlemlerine konu eşyanın aktarılması ve yüklenmesi işlemlerine nezaret etmek, beyannamelerinde belirtilen kap sayıları ile taşıtlara yüklenmesi veya boşaltılması sonucu yüklenen/boşaltılan kap sayılarını karşılaştırarak kontrol etmek, dökme eşya ile şüpheli hallerde diğer eşyanın tartımının yaptırılmasını sağlamak ve sonuçlarını beyanneme üzerinde belirterek imza altına almak.
3- Gümrük işlemleri tamamlanmış eşyayı taşıyacak araçların varış gümrüğüne sevk edilmesi esnasında güvenlik mühürlerini tatbik etmek, gerektiğinde taşıtın plaka no.sunun düzeltilmesini sağlamak ve mühür numarası, güzergah, sevk ve varış tarih ve saatlerini sisteme işleyerek aracın sevkini yapmak.
4- Ağır ve havaleli yük taşıyan araçların, yol geçiş izin belgesinin olup olmadığım kontrol etmek.
5- Şüpheli hallerde beyanın kontolü amacıyla eşyanın muayene ve tarama sistemine yönlendirilmesini sağlamak üzere idare amirine ve ilgili Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü personeline ivedilikle bilgi vermek.
6- Geçici depolama yerlerinde veya gümrük idaresinin uygun gördüğü yerlerde depolanan eşyanın aynı gümrük idaresinin denetimindeki antrepoya şevkine veya yeddi emin olarak teslim edilmesi gereken eşyanın ilgili yerlere taşınmasına nezaret etmek, tartım, sayım ve teslim işlemlerini ikmal etmek.
7- Serbest bölgelerde, ihracat ve transit rejimleri kapsamında gelen eşyanın boşaltma işlemlerine nezaret etmek, bölgeye giren eşyaya ait ihracat ve transit beyannamelerinin üzerine gerekli şerh ile BİLGE sisteminde kapatma işlemlerini yapmak.
8- Gümrük idaresince işletilmeyen ve yetkilendirilmiş gümrük müşaviri bulunmayan antrepolar ile geçici depolama yerlerinde, eşyanın beyannamelerinde belirtilen kap sayıları ile karşılaştırarak alınmasına ve çıkartılmasına nezaret etmek, beyana aykırı durumları gümrük idare amirine bildirmek, alınacak talimata göre işlem yapmak.
9- Eşyadan alınacak numunenin tahlilinin yapılacağı laboratuvara yakın mesafede bulunması durumunda, numunenin laboratuvara götürülmesine refakat etmek.
10- Havayolu ile gönderilen gümrük işlemleri tamamlanmış ihracat eşyasını ilgili acentasına teslim etmek ve uçuş sonrasında çıkış bildirimi ile İhracat beyannamelerinin çakıştırılması işlemini yapmak.
11- Yurda girişine izin verilmeyen ve gümrük denetimi altında bulunan ambarlarda muhafaza edilen yolcu beraberi eşyanın ve süresi içinde yurt dışı edilmek üzere gümrük işlemleri tamamlanmış olan eşyanın yurt dışına çıkışma nezaret etmek, uçak bagaj check-in işlemlerinde bagaj fişinin alınıp sözlü beyan formuna eklenmesi işlemini yapmak.
12- Verilen diğer görevleri yerine getirmek."