Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

02.03.2018 32458108 Tuz sabunu ticari tanımlı eşyanın kullanım amacı ve sunum şekli dikkate alınarak tarife sınıflandırması

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı :17474625-162.01

Konu :Tuz Sabunu

02.03.2018 / 32458108

… GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE

İlgi :12.02.2018 tarihli ve 55360341-162.01/00031983659 sayılı yazınız.

İlgi yazınızda özetle, bağlantınız … Gümrük Müdürlüğü'nde … adına işlem gören 18.12.2017 tarihli, … sayılı Serbest Dolaşıma Giriş Beyannamesinin 2. kaleminde "tuz sabunu" ticari tanımı ile 2501.00.89.90.00 GTİP'inde beyan edilen ürünün bağlantınız Laboratuvar Müdürlüğü'ne gönderildiği, ilk tahlilinde ürüne 3307.30.00.00.00 GTİP'inin tespit edildiği, itiraz üzerine yapılan ikinci tahlilinde GTİP'inin 3307.90.00.90.19 olarak değiştirildiği, buna göre hesaplanan ….-TL'lik ithalat vergileri ve bu tutarın 3 katına tekabül eden … .-TL'lik Para Cezası Kararına mezkur sınıflandırmanın hatalı olduğu gerekçesiyle yükümlüsü tarafından 29.01.2018 tarihli dilekçe ile itiraz edildiği; ilgili Laboratuvar Müdürlüğünce mezkur ürünün “banyo tuzu” olduğu tespitine istinaden 33.07 pozisyonu önerilmesine karşın, Avrupa Birliğince verilen DE14867/16-1 BTB ile 16 seri no.lu Gümrük Genel Tebliği Ekinde benzer ürünler 68.02 tarife pozisyonunda değerlendirildiğinden tereddüt hasıl olduğu ifade edilerek konuyla ilgili görüşlerimizin beklenildiği belirtilmiştir.

Bilindiği üzere Armonize Sistemin 25. Faslına ilişkin Genel Açıklamalarda; "... Başka şekillerde işlem görmüş (mükerrer kristalizasyon işlemiyle saflaştırılmış, bu Faslın farklı veya aynı pozisyonlarındaki minerallerle karıştırılarak elde edilmiş, şekil verme, yontma vs. gibi işlemlerle mamul eşya haline getirilmiş) mineraller genellikle bundan sonraki Fasıllarda yer alırlar (örneğin, Fasıl 28 veya 68)..." denilmiştir.

Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesinin 68.02 pozisyonu açıklama notları ise; "Bu pozisyon, 25. Fasıldaki ürünler için mutad olan işçilikten daha ileri bir işçiliğe tabii tutulmuş bulunan yontulmaya ve inşaata elverişli tabii taşları (kayagan taşı hariç) kapsar. Bununla beraber, tarifenin diğer pozisyonlarında daha belirli bir şekilde yer alan bazı istisnalar mevcut bulunmakta ve bunlara dair bu Fasılın genel açıklamalar kısmı ile bu pozisyona ait açıklamanın sonunda örnekler verilmektedir. Böylece bu pozisyon, sadece yarılmak, biçilmek veya kabaca yontulmak suretiyle elde edilen blok, levha veya plaka halindeki yontulmaya veya inşaata elverişli taşlar (kare ve dikdörtgen yüzeyler) ve bunların daha ileri bir iççiliğe tabi tutulmuş olanlarını içine almaktadır..." hükmünü amirdir.

Yazınız ve eklerinin incelenmesinden mezkur ürünün, tuz olduğu ve başka maddelerle karışım halinde bulunmadığı, üzerinde ne amaçla kullanılacağını gösterir bir etiketi olmamakla birlikte ürüne dikdörtgen kalıp sabun şekli verildiği ve düz şeffaf ambalaj içinde perakende satışa sunulduğu anlaşılmıştır. İnternet üzerinde yapılan araştırmalarda benzer ürünlerin; cilt bakımı, cilt temizliği, ciltteki kötü kokuları veya sivilceleri önlemek gibi muhtelif amaçla kullanılabildiği anlaşılmıştır.

Armonize Sistemin 33 üncü Faslının 3 no.lu notunda, “33.03 ila 33.07 pozisyonlarına diğerleri meyanında, birbirleriyle karıştırılmış olsun olmasın (uçucu yağların damıtılmış aromatik suları ve sulu çözeltileri hariç), bu pozisyonlardaki eşya olarak kullanılmaya uygun ve bu tür kullanım için perakende satılmak üzere ambalajlanmış olan ürünler de dahildir.” hükmünü amirdir ve anılan Faslın genel açıklamalarında; “Yukarıda tanımlananlara ilave olarak başka kullanımlar için uygun olan müstahzarlar (vernikler gibi) ve karışım halinde olmayan ürünler (örneğin, parfümlenmemiş talk pudrası, çamaşırcı toprağı (kil), aseton, şap), sadece aşağıdaki şartlara haiz iseler bu pozisyonlarda (33.03-33.07) sınıflandırılırlar:

a) Tüketiciye satılacak şekilde ambalajlanmış ve parfümeri, kozmetik veya tuvalet müstahzarları veya oda deodorantları olarak kullanılacağı etiket, broşür (yafta) veya diğer göstergeler ile belirtilmiş olanlar; veya

b) Bu tür kullanım için açıkça belirlenmiş şekillerde olanlar (örn; cilayı tatbik etmek için gerekli olan fırçasıyla beraber küçük şişelere konulmuş tırnak cilası)…” denilmiştir.

Diğer taraftan, Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesinin 33.04 pozisyonunda diğer cilt bakım müstahzarları meyanında “bebek pudraları (karıştırılmamış, parfümlenmemiş, perakende satışa sunulmuş talk pudrası dahil); cilt bakımı için perakende satışa sunulmak üzere ambalajlanmış vazelin; … ; esas olarak cildi temizlemek üzere tertiplenmiş ve sivilceyi tedavi edici ve koruyucu etkisi olan aktif maddeleri yeterli derecede yüksek miktarda içermeyen, sivilceye karşı müstahzarlar (34.01 pozisyonundaki sabunlar hariç)…” örnekleri belirtilmiştir.

Anılan İzahnamenin 33.07 pozisyonu açıklama notlarında ise kullanım esnasında cilde temas etmesi öngörülmekle birlikte esas olarak doğrudan cilt üzerinde nemlendirme, kurutma, soyma, temizleme vb. etkiler sağlaması beklenilmeyen, tüy dökücü, koku verici maddeler veya banyo suyuna karıştırılarak kullanılan; doğrudan cilde tatbik edilmeyen (genellikle toz veya iri taneler halinde bulunan banyo tuzları veya banyo köpükleri gibi) banyo müstahzarları sayılmıştır.

Bu çerçevede mezkur ürünün, kullanım amacı ve sunum şekli dikkate alındığında ‘karışım’ niteliğinde olmamasının 33. Fasılda sınıflandırılmasına engel teşkil etmediği ve buna göre 68.02 pozisyonuna nazaran 33.04 pozisyonunda daha belirli şekilde yer aldığı; diğer taraftan ürünün esas olarak ciltte temizlik sağlama ve cildi besleme gibi amaçlarla kullanılmak üzere sunulduğu ve ‘banyo müstahzarı’ olarak kullanım alanının tali kaldığı kanaati oluştuğundan 3304.99.00.90.19 GTİP’te sınıflandırılmasının uygun olduğu değerlendirilmiştir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

e-imzalıdır

Mustafa GÜMÜŞ

Bakan a.

Genel Müdür V.