Gümrük Genel Tebliği (Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi) Seri No 3’ün EKİDİR
Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: 15.02.2017 tarih ve 29980 Mükerrer R.G.
GGT (GTC Açıklama Notları) Seri No 4 (Ulusal Açıklama Notları)
GGT (Tarife-Sınıflandırma Kararları) Seri No 25 Seri No 26
FASIL 73
DEMİR VEYA ÇELİKTEN EŞYA
Fasıl Notları.
GENEL AÇIKLAMALAR
Bu Fasıl demir (bu Faslın (1) Nolu Notunda tarif edilen dökme demir dahil) veya çelikten 73.01 ilâ 73.24 pozisyonlarında yer alan belli sayıdaki özel eşyaları ve 82. veya 83. Fasıllarda özel olarak yer almayan veya Tarifenin diğer Fasıllarında belirtilmeyen, 73.25 ve 73.26 pozisyonlarında yer alan bir grup eşyaları kapsar.
Bu Fasıl tatbikinde "ince ve kalın borular" ve "içi boş profiller" anlamları aşağıda belirtilmiştir:
72. Faslın Genel Açıklama Notu hükümleri, gerekli değişiklikler yapılmak şartıyla, bu Fasıla da uygulanır.
73.01- DEMİR VEYA ÇELİKTEN PALPLANŞLAR (DELİNMİŞ VEYA BİRLEŞTİRİLMİŞ PARÇALARDAN YAPILMIŞ OLSUN OLMASIN); DEMİR VEYA ÇELİKTEN KAYNAK YAPILMIŞ PROFİLLER.
7301.10 - Palplanşlar
7301.20 - Profiller
Palplanşlar haddelenerek, çekilerek, pres yapılarak, presle bükülerek veya haddeleme makinesinde biçimlendirilerek veya haddelenmiş parçalar birleştirilerek (kaynakla, perçinle, plise yaparak)elde edilen bölümlerden-parçalardan oluşur. Bu parçalar birbirlerine basit bir şekilde bağlanarak veya düzgünce uzunlamasına kenarlar yan yana bitiştirilerek kurulurlar. Bu sebeple de her iki şekilde de en azından uzunlamasına kenarlarda geçme tertibatı vardır (örneğin; çentik, flanj, kenetleme tertibatı).
Aşağıdakiler bu pozisyona dahildir:
Palplanşlar genellikle baraj, hendek gibi sivil mühendislik alanlarındaki kumlu, bataklık ve deniz dibi zeminlerde duvar yapmak için kullanılır.
Bu pozisyon ayrıca kaynak yapılmış profilleri de kapsar. 72.16 pozisyonundaki Açıklama Not Hükümleri kaynakla elde edilen profiller için, gerekli değişiklikler yapılarak uygulanır.
Aşağıdakiler bu pozisyona dahil değildir:
73.02 - DEMİR VEYA ÇELİKTEN DEMİRYOLU VE TRAMVAY HATTI MALZEMESİ: RAYLAR, KONT-RAYLAR, MAKAS DİLLERİ, MAKAS GÖBEKLERİ, KRUVAZMAN VE MAKASLAR, GERGİ ÇUBUKLARI, DİŞLİ RAYLAR, TRAVERSLER, CEBİRELER, YASTIK VE KÖŞELİKLER, SELETLER, SIKIŞTIRMA LEVHALARI VE KRAMPONLAR, RAYLARIN DÖŞENMESİ, EKLENMESİ VEYA SABİTLEŞTİRİLMESİ İÇİN BAĞLANTI LEVHA VE ÇUBUKLARI İLE ÖZEL OLARAK İMAL EDİLMİŞ DİĞER PARÇALAR.
7302.10 - Raylar
7302.30 - Makas dilleri, makas göbeği, diğer kruvarzman ve makas
elemanları
7302.40 - Cebireler ve seletler
7302.90 - Diğerleri
Bu pozisyon demir veya çelikten her nevi demiryolu ve tramvay hattı (dar ve geniş hatlar) inşaatında kullanılan malzemeyi içine alır.
Bu pozisyon, tasarlanan kullanım yerleri ne olursa olsun (havai hatlar, seyyar vinçlere mahsus hatlar vb.) demiryolu ve tramvay hatlarında kullanılan neviden olan bütün rayları içine alır. Buna rağmen, demiryolu ve tramvay hatlarında kullanılan neviden olmayan raylar bu pozisyon dışında kalır (kapı rayları, rulmanlı raylar vb.)
Kontr-raylar, aynı zamanda kılavuz veya emniyet rayları olarak da bilinirler ve bunlar bir raydan diğer bir raya geçişte raydan çıkmayı önlemek amacıyla sabitleştirilen raylardır.
Dişli raylar, dik meyilli hatlarda kullanılan özel raylardır. Bunların bir türü birbirine yakın çapraz kısa demir çubuklarla bağlanmış iki uzun paralel çubuktan oluşur; bu kısa demir çubukların arasındaki boşluklar lokomotifin altındaki dişli tekerleğin dişlerinin birbirine geçmesi için dizayn edilmiştir. İkinci bir tür ise, üzeri dişli raylardan müteşekkil olup, lokomotif tekerleklerinin dişleri ray üzerindeki dişlerin arasına geçmek suretiyle hareket ederler.
Yukarıdaki rayların tümü düz, eğri, delikli, kavisli olabilir.
Bunlar genelde haddeden geçirildikten sonra preslenerek son şekli verilir, bununla beraber, birçok parça birlikte kaynak yapılarak veya perçinlenerek, birleştirilerek traversler yapılır. Genelde kesitleri "U" şeklinde olurlar veya bacakları kısa "omega" harfi şeklindedir. Bunların delikleri açılmış olanları ile cebire ve seletlerle donatılmış olanları burada yer alır. Bunlar delikli, zımbalanmış, oluklu, cebire ve seletlerle veya tek parça sabitleyici yuva raylarıyla donatılmış olsun olmasın bu pozisyonda kalırlar.
Köşeliklerde, rayları, desteklere tutturmak için kullanılır.
Seletler (temel levha, travers levhası) gömülü rayları traverslere bağlamak için kullanılır. Traversleri korur ve kenetlenme, civata, vida, çivi vb. durumlarda kaynak yapılmış çeliklerle tutturulurlar.
Sıkıştırma levhaları da gömülü rayları traverslere bağlamak için kullanılır. Onlar traverslere vidalanır veya civatalanır.
Bu pozisyon, ayrıca diğer demiryolu raylarını sabitleştirici rijit parçaları kapsar, çelik çubuğun bükülerek aşağı yukarı L şekli verilmiş olan parçalar gibi, bu parçaların kısa kenarı ray flanşının aksi yönünde preslenir uzun kenarlarının ucu hafifçe yassılaştırılarak traverse özel olarak delinerek tutturulur.
Bunlara ek olarak demiryolu raylarını sabitleştirici esnek parçalarda bu pozisyonda yer alır. Bunlar rayı traverslere veya seletlere tutturmak için yay çeliğinden üretilmiştir. Bu kenetlenme kuvveti üretim biçiminden dolayı bağlantının geometrik sapmasından elde edilir. Koruyucu veya yalıtım parçaları genellikle plastik veya kauçuktan elde edilirler ve bunlar ray ile bağlantı veya traverslerle bağlantı arasında yer alırlar.
Bazı özel açıklık çubuk ve köşebentleri ard arda gelen tahtadan traverslerin üzerine cıvata ile tutturulacak şekilde dizayn edilmiştir; böylece traverslere dik açıyla sabitlenerek hatların bazı noktalarında deforme olmalarını(büzülmelerini) önleme görevi görürler.
Aşağıdakiler bu pozisyona dahil değildir:
73.03 - DÖKME DEMİRDEN İNCE VE KALIN BORULAR, İÇİ BOŞ
PROFİLLER.
Bu pozisyon bu Faslın 1 Nolu Not hükmünde tanımlanan dökme demirden üretilen için boş profilleri, ince kalın boruları kapsamaktadır.
Bu borular kalıba dökülmek suretiyle veya santrifüjlü döküm usulü ile elde edilir. Santrifujlü döküm usulünde erimiş haldeki demir süratle dönmekte olan yatay biçimindeki silindire dökülmekte ve merkezkaç kuvvetinin etkisiyle metal, silindir çeperlerine doğru harekete zorlanır ve orada katılaşır.
Bu ince ve kalın borular ve içi boş profiller, düz veya kavisli üzerleri düzgün veya çıkıntılı olabilir. Bundan başka birbirine geçmelerini temin maksadıyla ağızları yuvalı, kendinden flanjlı veya kaynak ya da yivli flanjlı olabilir. Birleşmeyi kolaylaştırmak amacıyla yuvalı borular bir ağzı ikinci borunun ağzını içine alacak şekilde genişletilmiş olan borulardır. Flanjlı borular bir diğerinin yakaları karşı karşıya getirilerek vida ve civatalarla birleştirilirler. Ucuna diş açılmış veya ucu düz borular, halkalar, tasmalar ve bağlamalarla birleştirilirler.
Bu pozisyon ayrıca, plastik, bitümen, çinko vb. ile kaplanan birden fazla ağzı bulunan ince ve kalın boruları ve içi boş profilleri kapsamaktadır.
Bu pozisyondaki ince ve kalın borular başlıca basınçlı su boru hatlarında, kanalizasyon tahliyesinde, düşük basınçlı gaz dağıtımında, su toplama kanalı, kanalizasyon borusu veya direnaj olarak kullanılır.
Aşağıdakiler bu pozisyona dahil değildir:
73.04 - DEMİR (DÖKME DEMİR HARİÇ) VEYA ÇELİKTEN İNCE VE
KALIN BORULAR VE İÇİ BOŞ PROFİLLER (DİKİŞSİZ) (+).
- Gaz veya petrol boru hatlarında kullanılan ince ve kalın
borular
7304.11 -- Paslanmaz çelikten olanlar
7304.19 -- Diğerleri
- Gaz veya petrol sondajında, muhafaza veya üretiminde
kullanılan borular
7304.22 -- Paslanmaz çelikten sondaj boruları
7304.23 -- Diğer sondaj boruları
7304.24 -- Diğerleri, paslanmaz çelikten olanlar
7304.29 -- Diğerleri
- Diğerleri (demirden veya alaşımsız çelikten kesiti daire
şeklinde olanlar):
7304.31 -- Soğuk çekilmiş veya soğuk haddelenmiş
7304.39 -- Diğerleri
- Diğerleri (paslanmaz çelikten kesiti daire şeklinde olanlar)
7304.41 -- Soğuk çekilmiş veya soğuk haddelenmiş
7304.49 -- Diğerleri
- Diğerleri (diğer alaşımlı çelikten kesiti daire şeklinde olanlar)
7304.51 -- Soğuk çekilmiş veya soğuk haddelenmiş
7304.59 -- Diğerleri
7304.90 - Diğerleri
Bu pozisyondaki ince ve kalın borular ve içi boş profiller aşağıda belirtilen işlemlerle üretilebilirler.
(1) Haddehanede delme işlemi (Mannesmann yöntemi) bir disk haddesine veya koni şeklinde olan delicide son üründen daha kısa boyda, daha büyük et kalınlığı ve dış çapı olan içi boş boru taslağı elde etmekte kullanılır.
(2) Mandrelde veya tapa üstünde sıcak haddeleme;
- Dayanıklı boruların üretiminde kullanılan ana yöntem üç meyilli, haddeleyen uzatıcı yöntemle (Assel veya transval) veya iki meyilli haddeleyici, uzatıcı kılavuz disklerle (Diescher işlemi) veya üç meyilli düzleyen uzatıcı veya;
- Sürekli boru haddelemede “serbest yüzen" veya yarı yüzen kontrollü mandrel üstünde farklı hadde takımlarında (Neuval veya Dalmine işlemi) veya
- Pilger haddesinde veya
- Stiefel haddesinde veya
- İtici tezgahta malzemeyi merdane serisinden iterek veya
- Çekme haddesinde. Bu durumda ürün bitmiş bir boru olarak elde edilir.
Yukarıda açıklanan işlemleri farklı bitirme işlemleri takip eder:
İnce ve kalın borularla içi boş profiller arasındaki farklılık için bu faslın Genel Açıklama Notundaki ilgili yere bakınız.
*
* *
Bu pozisyonun ürünleri örneğin; plastik veya ziftle birleştirilmiş cam yünü ile kaplanabilirler.
Bu pozisyon ayrıca uzunluğuna veya transversal kanatları olan bütünsel olarak kanatlı ve solungaçlı borular gibi kanatlı ve solungaçlı ince ve kalın boruları ve içi boş profilleri de kapsar.
Bu pozisyondaki ürünler özellikle petrol veya gaz için kullanılan boru hatlarının bir çeşidini, muhafaza, üretim ve petrol veya gazın aranmasında kullanılan bir çeşit delme borularını, buhar kazanlarında, süper ısıtıcılarda, ısı eşanşörlerinde, kondansatörlerde, rafine ocaklarında, santraller için besleyici su ısıtıcılarında kullanılmaya elverişli boruları, binalarda yüksek veya orta basınç buhar veya gaz, su dağıtımı için galvenize edilmiş veya siyah boruları (gaz boruları olarak da bilinir) ve sıcak su ve gaz boru dağıtımları için kullanılan boruları kapsar. Buna ek olarak ince ve kalın borular otomobil parçaları imalinde veya makinalarda bilya yatakları için halka, silindirik bir uca doğru daralan tığ yatakları veya diğer mekanik kullanımlar için, yapı iskelelerinde, borusal yapılarda veya bina inşaatında parça üretiminde kullanılır.
Aşağıdakiler bu pozisyona dahil değildir.
o
o o
Altpozisyon Açıklama Notları.
7304.11, 7304.19,7304.22, 7304.23, 7304.24 ve 7304.29 Altpozisyonları
Bu altpozisyonlar sahip oldukları teknik spesifikasyonları veya standartları gözönünde bulundurmaksızın bütün bu gibi eşyaları kapsar (örn; Amerikan Petrol Enstitüsü (API) standartları 5L veya 5LU boru hatları için ve API standartları 5A, 5AC veya 5AX muhafaza, üretim ve sondaj borusu için).
7304.31, 7304.39, 7304.41, 7304.49, 7304.51 ve 7304.59 Altpozisyonları.
Bu Altpozisyonlardaki soğuk çalışılmış ürünler ile diğer ürünler arasındaki ayırım için 72.faslın Genel Açıklama Notuna bakınız. Bölüm IV (B), ikinci paragraf.
73.05 - DEMİR VEYA ÇELİKTEN DİĞER İNCE VE KALIN BORULAR
(DİKİŞLİ, PERÇİNLİ VEYA BENZERİ ŞEKİLLERDE KAPATILMIŞ) (İÇ VE DIŞ KESİTLERİ DAİRE ŞEKLİNDE OLUP,
DIŞ ÇAPI 406.4 mm.Yİ GEÇENLER)(+).
- Gaz veya petrol boru hatlarında kullanılan ince ve kalın
borular
7305.11 -- Uzunlamasına toz altı ark kaynağı yapılmış olanlar
7305.12 -- Diğerleri (uzunlamasına kaynaklı olanlar)
7305.19 -- Diğerleri
7305.20 - Gaz veya petrol sondajında kullanılan muhafaza boruları
- Diğerleri (dikişli)
7305.31 -- Uzunlamasına dikişli olanlar
7305.39 -- Diğerleri
7305.90 - Diğerleri
Bu pozisyondaki ince ve kalın borular yassı haddelenmiş ürünlerden örneğin; kaynak veya perçinleme ile kapatılarak boru şekli verilerek elde edilmişlerdir.
Boru şekilleri şu şekilde verilebilir;
- Merdane setinin yardımıyla rulo halindeki yassı haddelenmiş ürünler için sürekli bir işlemle uzunlamasına veya spiral olarak,
- Haddeleme makinasının veya pres yardımıyla yassı haddelenmiş rulo halinde olmayan ürünler için sürekli olmayan bir işlemle uzunlamasına;
Kaynak yapılarak elde edilen ürünlerde bitişik köşeler dolgu metali kullanmaksızın flaş kaynağı ile, elektrik direnciyle veya endüksiyon kaynakla veya oksidasyonu önlemek için, dolgu metalli ve eritkenli ya da gaz korumalı toz altı ark kaynağıyla kaynaklanır. Perçinlenerek elde edilen ürünlere gelince, bitişik köşeler üst üste getirilir ve perçin çivileri ile birleştirilir.
Bu pozisyondaki ürünler örneğin; plastik veya bitümenle birleştirilmiş cam yünüyle kaplanabilir.
Bu ürünler genellikle halkalarla pekiştirilmişlerdir ve petrol ya da gaz için kullanılan bir çeşit hat borularını, petrol veya gaz kuyuları için koruyucuları, uzak mesafe su hattı için boruları veya kömür veya öbür katı maddelerin yarı sıvıları için ana boru hatlarını, yapısal direkler ve sütun için boruları ve yalıtılmış elektrik tellerini kapsayan hidroelektrik borularını kapsarlar.
*
* *
Aşağıdakiler bu pozisyona dahil değildir:
o
o o
Altpozisyon Açıklama Notları.
7305.11, 7305.12, 7305.19 ve 7305.20 Altpozisyonları
7304.11, 7304.19, 7304.22, 7304.23, 7304.24 ve 7304.29 Altpozisyonlarının Açıklama Notları gerekli değişiklikler yapılmak şartıyla bu altpozisyonlara da uygulanır.
7305.11 Altpozisyonu
Bu altpozisyon presleyerek veya haddelenerek şekillendirilmiş, füzyon sırasında metal oksidasyonunu önlemek için eritken ve metal eklenmiş elektrik ark kaynağı ile kaynaklanmış çelik plakalardan yapılmış boruları kapsarlar.
Kaynaktan sonra, bitmiş borunun dış yüzeyinde açıkça görülebilen "kaynak taneleri" ve yığılmış maden taneleri vardır.
7305.12 Altpozisyonu
Bu altpozisyon esas olarak, haddelemeyle şekillendirilmiş ve sürekli şekilde imal edilen ve metal eklenmeksizin endüksiyon veya direnç elektrik kaynağı ile kaynaklanmış çelik rulolardan yapılmış boruları kapsar. Kaynaktan sonra, bitmiş borunun dış yüzeyinde yığılmış maden taneleri yoktur.
73.06 - DEMİR VEYA ÇELİKTEN İNCE VE KALIN BORULAR VE İÇİ BOŞ PROFİLLER (ÖRNEĞİN AÇIK DİKİŞ VEYA KAYNAK YAPILMIŞ, PERÇİN YAPILMIŞ VEYA BENZERİ ŞEKİLLERDE KAPATILMIŞ) (+).
- Gaz veya petrol boru hatlarında kullanılan borular
7306.11 -- Dikişli olanlar (paslanmaz çelikten)
7306.19 -- Diğerleri
- Gaz veya petrol sondajında kullanılan mahfaza veya üretim boruları
7306.21 -- Dikişli olanlar (paslanmaz çelikten)
7306.29 -- Diğerleri
7306.30 - Demir veya alaşımsız çelikten kesiti daire şeklinde olan diğerleri (Dikişli)
7306.40 - Paslanmaz çelikten kesiti daire şeklinde olan diğerleri (kaynaklı)
7306.50 - Diğer alaşımlı çeliklerden kesiti daire şeklinde olan diğerleri
(Dikişli)
- Diğerleri, kesiti daire şeklinde olmayanlar (Dikişli)
7306.61 -- Kesiti kare veya dikdörtgen şeklinde olanlar
7306.69 -- Kesiti daire şeklinde olmayan diğerleri
7306.90 - Diğerleri
73.05 pozisyonunun Açıklama Notu hükümleri, gerekli değişiklikler yapılmak şartıyla bu pozisyondaki eşyalara da uygulanır.
Bu pozisyon şunları da kapsar:
Bu pozisyonda yer alan uzunluğu boyunca kaynaklanmış ince ve kalın borular azaltılmış dış çap veya et kalınlığı ve daha sıkı boyut töleransına sahip ürünler elde etmek için sıcak veya soğuk çekme veya haddeleme işlemlerine tabi tutulurlar. Bu soğuk çalışma metotları da 73.04 pozisyonunun Açıklama Notunda anılan cilalı yüzeyler dahil olmak üzere farklı yüzeyler oluşmasını sağlar.
İnce ve kalın borular ve içi boş profiller arasındaki farklılıklarla ilgili olarak bu bölümün Genel Açıklama Notlarına bakınız.
*
* *
Bu pozisyon özellikle petrol veya gaz için kullanılan bir çeşit hat borularını, petrol veya gaz sondajında kullanılan bir çeşit muhafaza ve üretim borularını, buhar kazanlarında, süper ısıtıcılarda, ısı eşanşörlerinde kondanstörlerde, santrallerdeki besleyici su ısıtıcılarında, binalarda yüksek veya orta basınç buhar veya su dağıtım için galvanize edilmiş siyah borular (gaz boruları diye bilinirler) ve sokak su ve gaz ana dağıtım şebekeleri için olan boruları kapsar. Ek olarak ince ve kalın borular ve içi boş profiller, otomobil ve makine parçası üretiminde, bisiklet çerçeveleri, çocuk arabaları parçaları yapımında ya da diğer yapısal kullanımlarda, yapı iskelelerinde, borusal yapılarda veya bina inşaatlarında kullanılırlar "Açık dikişli" borular örneğin; metal mobilyalar için çerçeve olarak kullanılırlar.
Bu pozisyon ayrıca, plastikle veya bitümenle birleştirilmiş cam yünüyle kaplanmış ince ve kalın boruları ve içi boş profilleri kapsadığı gibi, uzunlamasına veya transversal olarak kanat yapılmış veya bir şekil verilmiş boruları da kapsar.
Aşağıdakiler bu pozisyon haricindedir:
o
o o
Altpozisyon Açıklama Notu.
7306.11, 7306.19, 7306.21, 7306.29 Altpozisyonları
7304.11, 7304.19, 7304.22, 7304.23, 7304.24 ve 7304.29 altpozisyonlarındaki Açıklama Not hükümlerindeki gerekli değişiklikler yapılarak bu altpozisyonlara uygulanır.
73.07 - DEMİR VEYA ÇELİKTEN BORU BAĞLANTI PARÇALARI
(RAKORLAR, DİRSEKLER VE MANŞONLAR GİBİ).
- Dökme bağlantı parçaları
7307.11 -- Dövülemeyen dökme demirden olanlar
7307.19 -- Diğerleri
- Diğerleri (paslanmaz çelikten olanlar)
7307.21 -- Flanşlar
7307.22 -- Dirsekler, kavisler ve manşonlar (diş açılmış)
7307.23 -- Uç uca kaynak yapılacak bağlantı parçaları
7307.29 -- Diğerleri
- Diğerleri
7307.91 -- Flanşlar
7307.92 -- Dirsek, kavis ve manşonlar (diş açılmış)
7307.93 -- Uç uca kaynak yapılacak bağlantı parçaları
7307.99 -- Diğerleri
Bu pozisyon genellikle iki borunun çaplarını birlikte birleştiren veya bir boruyu başka bir aletle birleştiren veya borunun açık ucunu kapatan demir veya çelik teferruatı (bağlantı parçalarını) kapsar. Ancak bu pozisyon boru çapıyla bir bütün oluşturmayan ince ve kalın boruları tesis etmekte kullanılan parçaları kapsamaz (Örneğin; kancalar, payandalar, duvarlarda boruları sabitleştiren veya destekleyen benzeri destekler, esnek boruları veya hortumları sıkarak sabitleştirmek için kullanılan sıkıştırıcı veya daraltıcı bantlar veya bilezikler (hortum bağlantıları)) (73.25 veya 73.26 pozisyonu)
Bağlantı aşağıda belirtilen şekillerde elde edilir:- Dökme demir veya çelik dişli donanımları kullanırken, vidalayarak;- Menşet kaynaklı veya soket kaynaklı çelik donanımları kullanırken, kaynaklayarak.
Manşet kaynaklı durumlarda bağlantı parçalarının ve boruların uçları kare kesilir
veya yivlenir;- Veya sökülebilir çelik donanımlar kullanırken, bağlantıyla.
Bundan dolayı bu pozisyon, düz flanşları, dövme bilezikli flanşları, köşeleri ve dirsekleri, geri dönüş dirseklerini, azaltıcıları, T boruları, haç şeklinde boru parçasını, boru kapakları, tıpaları, yapısal elementleri ve boru parmaklıkları için donanımları, engel aşan boru parçaları, çok kollu parçaları, rakorları, manşonları, S şeklindeki boru parçalarını, bilezikleri, kelepçeleri, halkaları içine alır.
Aşağıdakiler bu pozisyon haricindedir:
73.08 - DEMİR VEYA ÇELİKTEN İNŞAAT (94.06 POZİSYONUNDAKİ PREFABRİK YAPILAR HARİÇ ) VE İNŞAAT AKSAMI (KÖPRÜLER, KÖPRÜ AKSAMI, BENT KAPAKLARI, KULELER, PİLONLAR, AYAKLAR, SÜTUNLAR, İNŞAAT İSKELELERİ, ÇATILAR, KAPILAR, PENCERELER VE BUNLARIN ÇERÇEVELERİ VE KAPI EŞİKLERİ, KEPENKLER, KORKULUKLAR, PARMAKLIKLAR GİBİ) İNŞAATTA KULLANILMAK ÜZERE HAZIRLANMIŞ DEMİR VEYA ÇELİKTEN SAÇLAR, ÇUBUKLAR, PROFİLLER, BORULAR VE BENZERLERİ. (+)
7308.10 - Köprüler ve köprü aksamı
7308.20 - Kuleler ve pilonlar
7308.30 - Kapılar, pencereler ve bunların çerçeveleri ile pervazları ve
kapı eşikleri
7308.40 - İskelelere, kepenkle kapatmaya, destek vurmaya veya maden
direkleri yapmaya mahsus benzeri malzeme
7308.90 - Diğerleri
Bu pozisyon, tamamlanmış veya tamamlanmamış metal yapıları ve bunların parçalarını da kapsar. Bu pozisyonun uygulanmasında bu yapılar bir kez yerine konulduğunda genellikle bu yerde kalmalarıyla karakterize edilirler. Bunlar genellikle çubuk, boru, profil, saç, geniş levha ve şeritlerden yahut dövme veya döküm ürünü diğer yarı mamullerden perçinle, cıvata ve somunlarla, kaynak veya sair suretle imal edilmekte ve bu Faslın diğer pozisyonlarına ve 73.14 pozisyonlarına giren demir veya çelikten mensucat, örgüler ve metalle depluvayye ile birleşik olabilmektedir. Borudan veya yuvarlak çaplı çubuktan inşaat aksamının bir diğerine çatılmasında kullanılmak üzere özel şekilde imal edilmiş türden kelepçeler ve diğer tertibatta, inşaat aksamından sayılır. Bunların üzerinde dişli vida delikleri, çeşitli şişkinlikler bulunmakta ve bu deliklerden geçirilen vidalarla bunlar çatılacak aksama tespit edilmektedir.
Bu pozisyonda sözü edilen yapı parçaları ve yapılardan başka bu pozisyon ayrıca şu ürünleri de kapsar:
Üst yapılar; ayarlanabilir veya iç içe geçmiş destekler, borulu destekler, uzatılabilir kirişler, borulu iskeleler vb. malzeme; ambar kapakları, iskeleler, kazıklı iskeleler ve deniz iskeleleri; deniz feneri üst yapıları, gemiler için direkler, geçitler, bölmeler, demiryolları vb.; balkonlar ve verandalar, kapaklar, kapılar, sürme kapılar; monte edilmiş korkuluklar ve çitler; hem zemin geçitler vb. bariyerler, seralar için iskelet ve zorlayıcı çerçeveler; dükkanlarda, mağazalarda ve depolarda montaj ve daimi donanım için geniş ölçüde raflama vb. bölmeler ve raflar, düz metal veya köşebendlerden, kesme veya kalıplardan yapılmış otomobil yolları için belli koruyucu engeller.
Bu pozisyon ayrıca yapılarda kullanım için hazırlanmış (örn; delinmiş, bükülmüş, kertik açılmış) yassı haddelenmiş ürünleri, geniş yassı ürünleri (üniversal plaka olarak bilinenler dahil), şeritleri, çubukları, profilleri, boruları da kapsar.
Bu pozisyon, daha başka olarak, beton işlerinde sağlamlaştırmak için kullanılan ayrı haddelenerek birbirine sarılmış farklı yuvarlak çubukları kapsayan ürünleri de içine alır.
Aşağıdakiler bu pozisyona dahil değildir:
Alt Pozisyon Açıklama Notu.
7308.30 tarife alt pozisyonu
Bu alt pozisyon, tüm konut tipleri için çelik güvenlik kapılarını da kapsar.
73.09 - HER TÜRLÜ MADDE İÇİN (SIKIŞTIRILNIŞ VEYA SIVILAŞTIRILMIŞ GAZ HARİÇ) HACMİ 300 LİTREYİ GEÇEN VE MEKANİK VEYA TERMİK TERTİBATI OLMAYAN DEMİR VEYA ÇELİKTEN DEPOLAR, SARNIÇLAR, KÜVLER VE BENZERİ KAPLAR (ISIYI İZOLE EDİCİ VEYA İÇ YÜZEYLERİ KAPLANMIŞ OLSUN OLMASIN).
Bu depolar normal olarak, depolama veya üretim için, örneğin; fabrikalarda, kimyasal işlerde, boya işlerinde, gazhanelerde, bira fabrikalarında, damıtık içki fabrikalarında, rafinerilerde ve az bir oranla da evlerde ve dükkanlarda vb. yerlerde sabit olarak tesis edilirler. Bu pozisyon sıkıştırılmış veya sıvılaştırılmış gazlar dışındaki her madde için kapları kapsar. Böyle gazlar için olan konteynerler kapasitelerine bakılmaksızın 73.11 pozisyonunda sınıflandırılırlar. Karıştırıcılar ve ısıtıcılar veya soğutucu bobinler veya elektriksel maddeler gibi mekanik veya termik malzemeyle tamamlanmış konteynerler 84 veya 85. Fasıllarda yer alır.
Buna karşın sadece musluklar, kapakçıklar, düzey ölçen araçlar, güvenlik vanaları, monometreler vb ile tamamlanmış konteynerler bu pozisyonda yer alır.
Bu konteynerler, açık veya kapalı, ebonit, plastik veya demir olmayan metallerle veya bir dış levha ile kaplanarak korunmuş olsun veya olmasın, yalıtkan bir malzemeyle (örneğin; asbest, cüruf pamuğu veya cam yünü) ile kaplanmış olabilir.
Bu pozisyon ayrıca duvarları arasında ısıtıcı veya soğutucu akışkanlar bulundurmayan, çift duvar veya çift taban maddeleri yardımıyla yalıtılmış konteynerleri de kapsar (öyle tedbirleri olan konteynerler bu pozisyon dışında kalır (84.19 pozisyonuna bakınız).
Aşağıdakiler bu pozisyona dahildir:
Petrol veya yağ depoları; malt evlerinde arpayı ıslatmakta kullanılan fıçılar; sıvılar için (şarap, bira vb.) fermantasyon fıçıları; her çeşit sıvılar için, süzme veya durultma fıçıları; metal eşyaları yumuşatmak ve tavlamak için fıçılar, merkezi ısıtma malzemesi için yayılma depolarını da kapsayan su depolama tankları (ev içi veya başka kullanımlar için); katılar için konteynerler.
Bu pozisyon, bir veya daha fazla taşıma tipi için özel olarak dizayn edilmiş ve malzemelendirilmiş olan depoları kapsamaz (86.09 pozisyonu).
73.10 - HER TÜRLÜ MADDE İÇİN (SIKIŞTIRILMIŞ VEYA SIVILAŞTIRILMIŞ GAZ HARİÇ) HACMİ 300 LİTREYİ GEÇMEYEN VE MEKANİK VEYA TERMİK TERTİBATI OLMAYAN DEMİR VEYA ÇELİKTEN DEPOLAR, SARNIÇLAR, VARİLLER, FIÇILAR, KUTULAR VE BENZERİ KAPLAR (ISIYI İZOLE EDİCİ VEYA İÇ YÜZEYLERİ KAPLANMIŞ OLSUN OLMASIN).
7310.10 - Hacmi 50 litre veya daha fazla olanlar
- Hacmi 50 litreden az olanlar
7310.21 -- Lehimlenerek veya kenarları kıvrılarak kapatılacak kutular
7310.29 – Diğerleri
Önceki pozisyonun normalde fabrikalarda sabit olarak tesis edilmiş, kapasitesi 300 litreyi aşan konteynerleri kapsamasına rağmen bu pozisyon kapasitesi 300 litreyi aşmayan levha veya tabaka demir ya da çelikten kolayca taşınabilen ve kolayca hareket ettirilecek ebatlarda, genellikle ticari taşıma için ve ürünlerin paketlenmesinde kullanılan konteynerleri ve sabit olarak yerleştirilmiş konteynerleri de kapsar.
Bu pozisyon, daha geniş konteynerler olan, katran veya yağ fıçılarını; petrol tenekelerini; süt yayıklarını; alkol, lateks, kostik soda, kalsiyum karbit, boya malzemeleri veya diğer kimyasal maddeler için fıçı ve varilleri içine alır. Daha küçük konteynerler esas itibariyle yağ, süt, bira, reçel, meyve, meyve suları, bisküviler, çay, tatlılar, tütün, sigaralar, ayakkabı cilası, ilaçlar, satış ambalajı için kullanılan kutuları, teneke kutuları vb içine alır.
Fıçılar ve varilleri yuvarlamayı veya elle tutmayı kolaylaştırmak için özellikle fıçı çemberleriyle sarılıp takviye edilir ya da uygun hale getirilir. Bütün konteynerler boşaltma ve doldurmayı sağlayabilmek için musluk delikleri, tıkaçlar, kapaklar veya diğer kapatıcılarla donatılabilir.
Bu pozisyon ayrıca, duvarlar arasında ısıtıcı veya soğutucu akışkanların sirkülasyonunu sağlayan bir sisteme sahip olmayan, çift duvar veya çift taban vasıtasıyla yalıtılmış varilleri vb. kapsar (bu tür donanımlı konteynerler için 84.19 pozisyonuna bakınız)
Aşağıdakiler bu pozisyon haricindedir:
73.11 - DEMİR VEYA ÇELİKTEN SIKIŞTIRILMIŞ VEYA SIVI HALE GETİRİLMİŞ GAZLAR İÇİN KAPLAR.
Bu pozisyon, sıkıştırılmış veya sıvılaştırılmış gazları (örneğin; helyum, oksijen, argon, hidrojen, asetilen, karbondioksit veya bütan) taşımak veya depolamak için her kapasitedeki konteynerleri kapsar.
Yüksek basınç altında test edilmiş, dayanıklı bazı silindirler, tüpler, şişeler, kaynaksız veya kaynaklı (örneğin; tabanında, ortasında veya uzunluk boyunca) olabilirler. Bir iç kanal ve bir veya daha fazla dış tabakadan oluşan ve ara boşluğu yalıtkan bir maddeyle kaplanmış olan diğer kaplar ise, vakum altında tutulan veya soğutucu bir sıvı içermesi sağlanarak sıvılaştırılmış gazları atmosferik basınçta veya daha düşük basınçta korunmasını mümkün kılar.
Bu konteynerler, kapakçıklar, musluklar, basınç, ölçerler, düzey göstericiler vb. gibi kontrol ayarlama ve ölçme aletleri ile donatılabilirler.
Bazıları doldurmayı kolaylaştırmak ve (örn; asetilen için) yalnız başına sıkıştırıldığında bir patlama riskini önlemek için, çimento ve bazen aseton emdirilmiş bir bağlayıcı ile kizelgur, odun kömürü veya asbest gibi gözenekli tepkime vermeyen bir madde içerebilir.
Gerekli olan sıvı veya gazı sağlamak için dizayn edilmiş olanlar gibi diğer konteynerlerde, sıvılaştırılmış gaz, dış tabakanın iç duvarına tutturulmuş bir bobinden geçmek suretiyle, sadece atmosfer sıcaklığının etkisi ile buharlaştırılır.
Buhar akümülatörleri bu pozisyona haricindedir (84.04 pozisyonu).
73.12 - DEMİR VEYA ÇELİKTEN DEMETLENMİŞ TELLER (TORON), HALATLAR, KABLOLAR, ÖRME HALATLAR, BUCURGAT HALATLARI VE BENZERLERİ (ELEKTRİK İŞLERİNDE KULLANILMAK ÜZERE İZOLE EDİLMEMİŞ).
7312.10 - Demir veya çelikten demetlenmiş teller (toron), halat ve kablolar
7312.90 - Diğerleri
Bu pozisyon iki veya daha fazla tellerin sıkı bir şekilde kıvrılmasıyla elde edilen demetlenmiş telleri, kabloları ve bunların bir arada kıvrılmasıyla elde edilen her ölçüdeki halatları kapsar. Bunlar esas itibariyle demir veya çelik tel, halat ve kablolardan eşya olmaları şartıyla dokumaya elverişli mensucat hammaddelerinin (kendir, jüt vb.) üzerlerine sarılmış olabilirler veya dokumaya elverişli mensucat, plastik vb. ile kaplanmış olabilirler.
Halat ve kablolar genellikle yuvarlak kesitlerdedir fakat bu pozisyon ayrıca genellikle dikdörtgen şeklinde (kare dahil), tek veya bükülmüş tellerin örülmesi ile oluşan bantları da kapsar.
Bu pozisyon, muhtelif boylarda kesilmiş veya kesilmemiş veya kanca, sustalı kanca, fırdöndü bilezikler, ataçlar, soketler, vb. ile donatılmış (diğer pozisyonlarda yer alan ürün karekterini kazanmamış olmak şartıyla) veya tek veya çok katlı askı, ustura kayışları vb. halinde yapılmış halatları, kabloları, bantları vb. kapsar.
Bu ürünler, madencilikte, taş ocağında, teknecilikte, vb. de kaldırma için (maçuna, vinç, makara, kaldıraç vb. ile); yedeğe alma veya çekme için; halatlar olarak; güç aktarım kayışı olarak; donanım olarak veya çadır direklerini, yüksek gerilim hattı taşıyan çelik iskeletli kuleleri sabit tutturmak üzere; çit örgüsü olarak; taş kesme kablosu olarak (genelde 3 kıvrım özel çelikten örgülenerek) kullanılır.
Aşağıdakiler bu pozisyona dahil değildir.
73.13 - DEMİR VEYA ÇELİKTEN DİKENLİ TELLER; DEMİR VEYA ÇELİKTEN ÇİT YAPMADA KULLANILACAK TÜRDE BURULMUŞ ÇEMBER VEYA YALIN KAT DÜZ TEL (DİKENLİ OLSUN OLMASIN) VE GEVŞEKÇE BURULMUŞ ÇİFT KATLI TELLER.
Bu pozisyon aşağıda belirtilen tipteki çit veya etrafı çevirmede kullanılacak türde çember ve telleri (2 nolu Fasıl notunda tanımlanan tel) kapsar:
Bu pozisyon, askeri amaçlar, parmaklıklar vb. için kullanılan, bazen metal veya tahta kazıklara oturtulmuş "dannertleri" ve benzeri düzensiz olarak bırakılmış dikenli telleri de kapsar.
Kullanılan çember ve tel genellikle galvanizlenmiş veya diğer bir şekilde kaplanmıştır (örneğin plastiklerle kaplanmış).
Bazen kafeslik olarak kullanılan, sıkı bir şekilde demetlenmiş bükülmüş teller ve kablolar bu pozisyon haricindedir (73.12 pozisyonu).
73.14 - DEMİR VEYA ÇELİK TELLERDEN MENSUCAT (SONSUZ VEYA DEVAMLI BANDLAR DAHİL), IZGARA, AĞ VE KAFESLİKLER; DEMİR VEYA ÇELİKTEN METAL DEPLUVAYE (+).
- Dokunmuş mensucat (metal mensucat)
7314.12 -- Makinalar için paslanmaz çelikten sonsuz bantlar
7314.14 -- Paslanmaz çelikten diğer dokunmuş mensucat
7314.19 -- Diğerleri
7314.20 - Izgara, ağ ve kafeslikler (kesişme noktalarına kaynak
yapılmış, enine kesitinin en geniş yeri 3 mm veya daha fazla
göz aralığı 100 cm2 veya daha fazla olan tellerden)
- Diğer ızgara, ağ ve kafeslikler (kesişme noktalarına kaynak
yapılmış)
7314.31 -- Çinko ile kaplanmış olanlar
7314.39 -- Diğerleri
- Diğer metal mensucat, ızgara, ağ ve kafeslikler
7314.41 -- Çinko ile kaplanmış olanlar
7314.42 -- Plastik maddelerle kaplanmış olanlar
7314.49 -- Diğerleri
7314.50 - Metal depluvayye
(A) MENSUCAT (SONSUZ VEYA DEVAMLI BANDLAR DAHİL), IZGARA, AĞ VE KAFESLİKLER
Genelde bu grubun ürünleri, demir veya çelik telden elde veya makinada birbirine geçme, birbirine bağlama, kafes yapma yolu ile üretilirler. İmal metotları, büyük oranda tekstil sanayisinde kullanılanları andırır (basit atkı ve çözgü dokumalar, örülmüş veya kroşe edilmiş dokumalar vb.)
Bu grup teller birbirine geçirilmiş olsun ya da olmasın, temas eden yerlerden bir ilave tel yardımıyla veya kaynaklanmış tel ızgaraları kapsar.
"Tel" terimi, hiçbir kesit ebadı 16 mm’yi aşmayan herhangi bir kesit şeklinde soğuk veya sıcak biçimlendirilmiş ürünler anlamına gelir (haddelenmiş tel, tel çubuk ve yassı şeritlerin levhalardan kesilmesi gibi) (bu Faslın 2 nolu Notuna bakınız).
Bu pozisyonda yer alan maddeler birçok amaç için, örneğin; birçok maddenin yıkanması, kurutulması ve filtre edilmesinde, parmaklık yapmada, yiyecekleri koruyan kaplarda, böceklerden saklamada, makinalar için emniyet sistemlerinde, taşıyıcı bant, raflama, somya, döşeme, elekler ve kalburlar vb. betonu desteklemek için kullanılabilirler.
Bu maddeler şekil vermek için kesilmiş veya kesilmemiş rulolar, sonsuz bantlar (örneğin; kuşaklama için) veya levhalar halinde; iki veya daha fazla katlı olabilirler.
(B) METAL DEPLUVAYYE
Metal depluvayye, demir veya çelikten düz saç veya şeritlerin üzerine özel bir makina ile paralel yarıklar açılması ve bu yarıkların yine aynı makina ile gerilerek baklava biçimine sokulması suretiyle elde edilen kafes haline gelmiş mamullerdir.
Metal depluvayyeler çok sert ve çok sağlam olmaları sebebiyle parmaklık yapımında, makinalar için güvenlik sistemlerinde köprülerin veya vinç pistlerinin döşenmesinde, değişik inşa malzemelerinin sağlamlaştırılmasında (örneğin; beton, çimento, sıva, cam vb.) tel ızgara veya delikli levha yerine kullanılır.
*
* *
Genel olarak bu pozisyon haricinde kalan tel mensucattan mamul eşyadan başka, aşağıda yazılı olanlar da Tarifenin diğer Fasıllarında yer alır:
(a) Metal tellerden dokunmuş olup giyim eşyası olarak kullanılan türden olanlar (döşemelik mensucat vb. gibi) (58.09 Pozisyonu).
(b) Metal telden mensucat, örgü ve kafesliklerle takviye edilmiş suni plastik maddeler, amyant ve cam (39, 68 ve 70 Fasıllar) üzeri pişmiş kil ile kaplanmış inşaatta kullanılan tel örgü ve kafeslikler (69. Fasıl) genelde damlarda kullanılan katranlanmış ve tel kafesle takviye edilmiş kağıtlar (48. Fasıl) ancak basitçe plastikle kaplanmış tel mensucat örgü ve kafeslikler (dokuma ve örgü gözleri plastik madde ile kaplanmış olsun olmasın) ile betonarme işlerinde, tavana ait alçı işlerinde vb. kağıt mesnetli tel mensucat, örgü ve kafeslikler bu pozisyonda yer alır.
(c) Tel mensucattan örgü ve kafesliklerden mamul makina aksamı halinde yapılmış olanlar (özellikle diğer maddelerle birlikte bu hali almış olanlar) (84 veya 85. Fasıl).
(d) Tel mensucat vb.’den yapılan el elekleri ve kalburları (96.04 Pozisyonu).
o
o o
Altpozisyon Açıklama Notu.
7314.12, 7314.14 ve 7314.19 Altpozisyonları
"Dokunmuş ürünler (mensucat)" terimi sadece dokunmuş mensucat ile aynı yöntemde dik açılardan geçen iki düzme sistemi ile imal edilen tellerden mamul ürünlere tatbik edilir.
Metal mensucat, çapraz örgülü veya diğer dokuma olabilmesine rağmen genellikle düz dokumadır. Atkı ipliği çözgü ipliğinin önünde ve arkasında hareket eden sürekli bir ipliktir. Madeni mensucat, sürekli hareketli tezgahlarda üretilir. Örgülerin kesiştiği noktalar güçlendirilebilir(örn; ekstra bir örgü ile bağlanarak). Bu çeşit dokumalar, kare örgü ızgara etkisi veren, göreceli olarak geniş aralıklı örgüleri de kapsar. Bükülmüş çeşitler, bükülmüş tellerden yapılır; kesişim noktalarını daha sert yapmak için kenarlar kenetlenir. Alternatif olarak, mensucat, düz örgüden dokunabilir sonra bastırılır, kesişme noktalarında oluşan deformasyon dokumayı kuvvetlendirir.
Mensucat, rulolar veya boyuna kesilmiş tabakalar veya kalıplar halinde konulabilir, tabakaların köşeleri kaynaklanabilir veya lehimlenebilir.
73.15 - DEMİR VEYA ÇELİKTEN ZİNCİRLER VE AKSAMI.
- Mafsal halkalı zincirler ve aksamı
7315.11 -- Makaralı zincirler
7315.12 -- Diğer zincirler
7315.19 -- Aksamlar
7315.20 - Patinaj zincirleri
- Diğer zincirler
7315.81 -- Destekli halkalı zincirler
7315.82 -- Diğerleri (kaynaklı halkalı)
7315.89 -- Diğerleri
7315.90 - Diğer aksamlar
Bu pozisyon, boyutları, imalat işlemleri veya genelde amaçlanan kullanımlarına bakmaksızın dökme demir, (genellikle dövülmeye elverişli dökme demir) işlenmiş demir veya çelikten zincirleri kapsar.
Bu pozisyon mafsallı olmayan zincirleri yani tek parça halkalardan oluşmuş zincirler (dövme, dökme veya kaynak yapmak suretiyle veya madeni saç veya şeritlerden kesilmek suretiyle veya zincir vb. den yapılan destekli veya desteksiz zincirler), mafsallı zincirler (rulolu zincirler, ("sessiz") denilen dişli zincirler, Galle tipi zincirler) ve metal bilyaların birbirine eklenmesi suretiyle elde edilen zincirleri kapsar.
Aşağıdakiler bu pozisyona dahildir:
Bütün bu zincirler gerekli parçalar veya aksesuarlarla (örneğin; kancalar, sustalı kancalar, pimler, kelepçeler, soketler, halkalar, yarık halkalar ve T parçalar) donatılabilirler. Bunlar özel kullanımlar için tasarlanmış veya muhtelif boylarda kesilmiş olabilir.
Oynak zincir için kenar halkalar, sarıcılar, silindirler vb. oynak olmayan zincirlere mahsus halkalar ve kelepçeler için özel olarak demir veya çelik zincir teferruatı da bu pozisyonda yer alır.
Aşağıdakiler bu pozisyona dahil değildir:
73.16 - DEMİR VEYA ÇELİKTEN ÇAPALAR, FİLİKA DEMİRLERİ VE BUNLARIN AKSAMLARI
Bu pozisyon, sadece her tonajdaki gemiler, açık deniz platformları, şamandıralar, işaretler, yüzer mayınlar vb. için kullanılan çapaları içine alır; bazen "çapalar" diye bilinen (örneğin; kâgir inşaatı birleştirmekte veya krişleri binaların duvarlarına monte etmekte kullanılanlar) diğer eşyalar bu pozisyon dışında kalır.
Çapalar bazen tahtadan bir çapraz parçayla veya sapla donatılabilirler ve çapanın tırnakları sabit olabilir veya olmayabilir.
Bu pozisyon, filika demirlerini de kapsar, çapalardan küçüktürler, ikiden fazla tırnağa (genelde 4) sahiptirler ve hiç sapları yoktur. Küçük tekneleri demirlemekte, diğer tekneleri yakalamakta vb. batan nesneleri çıkarmada ve ağaçlarda, kayalarda vb. tutunacak bir yer sağlamada kullanılırlar.
Bu pozisyon ayrıca, çapa veya filika aksamı olan parçaları da kapsar.
73.17 - DEMİR VEYA ÇELİKTEN KÜÇÜK VE BÜYÜK ÇİVİLER, PÜNEZLER, OLUKLU VE YİVLİ ÇİVİLER (83.05 POZİSYONUNDAKİLER HARİÇ) VE BENZERİ EŞYA (BAŞLARI DİĞER MADDELERDEN OLSUN OLMASIN FAKAT BAŞLARI BAKIRDAN OLANLAR HARİÇ)
Aşağıdakiler bu pozisyona dahildir:
Bu malzemeler çok çeşitlidir ve aşağıdakileri kapsar.
Marangozlar tarafından kullanılan boydan boya aynı kalınlıkta tel çiviler; dökümcü çivileri; camcı çivileri; ayakkabı tamirci çivileri; elektrik tesisatında, resim çerçeveciliğinde, çitler ve benzeri yerlerde kullanılan köprülü çiviler (yalıtılmış veya yalıtılmamış); uçları sivri, gövdeleri burmalı, baş kısmında vidalama yarığı bulunmayan çiviler; döşemeciler ve ayakkabıcılar vb. için karfiçe çivileri, başsız küçük çiviler, resimler, aynalar, çitler vb. için çiviler, ağır iş ayakkabıları için kabaralar, toynaklı hayvanları nallamaya mahsus vidasız çiviler; hayvanların ayaklarına çakılan buzda kaymayı önleyici vidasız çiviler; pencere ve camlarını sıkıştırmak için kullanılan küçük üçgen çiviler (genellikle kalay) ve benzerleri, döşemeler için süs çivileri; demiryolu traverslerini işaretlemeye mahsus çiviler.
Yukarıda bahsedilen çivilerin başları ferro olmayan metallerden (bakır ve bakır alaşımları hariç) ya da diğer maddelerden (porselen, cam, ağaç, kauçuk, plastik vb.) olsun ya da olmasın ve bunlar kaplama, bakır kaplama, altın kaplama, gümüş kaplama, vernikli yada başka metallerle kaplanmış olsun yada olmasın bu pozisyonda yer alır.
Aşağıdakiler bu pozisyona dahil değildir.
73.18 - DEMİR VE ÇELİKTEN VİDALAR, CİVATALAR, SOMUNLAR, TİRFONLAR, ÇENGELLİ VİDALAR, PERÇİN ÇİVİLERİ, PİMLER, KAMALAR, RONDELALAR (YAYLANMAYI SAĞLAYICI RONDELALAR DAHİL) VE BENZERİ EŞYA (+).
Gümrük Genel Tebliği (Tarife-Sınıflandırma Kararları) Seri No 25
- Diş açılmış olanlar
7318.11 -- Tirfonlar
7318.12 -- Diğer ahşap vidalar
7318.13 -- Çengelli ve halkalı vidalar
7318.14 -- Ototaradöz vidalar
7318.15 -- Diğer vida ve civatalar (somunlu veya rondelalı olsun
olmasın)
7318.16 -- Somunlar
7318.19 -- Diğerleri
- Diş açılmamış olanlar
7318.21 -- Yaylanmayı sağlayıcı rondelalar ve diğer sıkıştırma
rondelaları
7318.22 -- Diğer rondelalar
7318.23 -- Perçin çivileri
7318.24 -- Kamalar ve kamalı pimler
7318.29 -- Diğerleri
(A) VİDALAR, CİVATALAR VE SOMUNLAR
Civata ve somunlar (civata uçları dahil), vidalı büyük çiviler ve diğer metal vidaları, (ister dişli, ister sapmalı olsun olmasın) ağaç vidaları ve tirfonlar dişlidirler (bitmiş haliyle) ve eşyaların takılması yada tutturulmasında kullanılırlar ve bu suretle eşyaların hasar meydana gelmeden kolaylıkla parçalara ayrılmasını sağlarlar.
Civatalar ve metal eşya için vidalar, sıkı ve çok az eğimi olan dişlere sahiptir ve şekil olarak silindiriktirler. Nadiren sivri uçludurlar ve başları oyuklu ya da somun anahtarı ile sıkıştırılabilecek şekilde ayarlanmıştırlar veya girintili de olabilirler. Civatalar somunun içine geçirilecek şekilde imal olunur. Fakat metal vidaları genellikle tutturulacak malzemenin içinde açılan dişlerden girer ve bundan dolayı bütün uzunluğu boyunca bunlara diş açılır, oysa civatalarda genellikle gövdelerinin orta kısımlarında bir bölüm dişsiz olabilmektedir.
Bu pozisyon, tutturmakta kullanılan bütün civata ve metal vidaları, şekillerine ve kullanımlarına bakmadan içine alır. Bu pozisyon ayrıca U-Civatalarını, civata uçlarını (yani bir ucu dişli silindirik çubuklar), tespit vidaları (yani iki tarafına diş açılmış kısa boylu çubuklar) ve boydan boya diş açılmış tespit vidalarını içerir.
Somunlar, sözü edilen civataları yerlerine tutturmak için yapılmış metal parçalarıdır. Bunlar genellikle, iç kısımları tamamen dişli, fakat bazen kördürler. Bu pozisyon kulaklı somunları, kelebekli somunları vs. içerir. Kilitleme somunları (genellikle ince ve cidarlı) olup bazen civatalarla birlikte kullanırlar.
Civata ve klavuz somun taslakları da ayrıca bu pozisyonda yer alırlar.
Ağaç vidaları, diş açılmaları ve sivriltilmeleri bakımından metal civata ve vidalardan farklıdır ve malzeme içinde kendi yollarını kendileri açtığı için daha dik ve kesici dişlere sahiptirler. Bunun yanında ağaç vidalarının başları daima yarıktır ve hiç bir zaman somunla kullanılamazlar.
Tirfonlar (sivri uçlu vidalar) başları kare veya altıgen olup, başları yarık olmayan büyük ağaç vidalarıdır. Tirfonlar demir yolu raylarını traverslere tespitinde, kirişleri monte etmek ve benzer ağır ağaç işleri için kullanılırlar.
Bu pozisyon parker vidaları denilen sac vidalarını içerir, bunlar yarık başları ve kesici dişlere sahip olmaları ve ayrıca uçlarına doğru incelmeleri, bakımından, ağaç vidalarına benzerler. Bundan dolayı, bunlar kendi yollarını ince metali, plastik maddeleri, kayagan taşını, mermer ve benzeri plakaları delerek açabilirler.
Bu pozisyon uçları sivri olmayan bütün vidaları (ya da vida mıhları) ve ayrıca, sivri uçlu olan vidaları başları yarık olmak şartıyla kapsar. Bu vidalar çok meyilli dişlere sahiptirler ve daha çok malzemenin içine çekiçle çakılırlar fakat genellikle tornavida ile çıkarılabilirler.
Aşağıdakiler bu pozisyon haricindedir.
(B) ÇENGELLİ VE HALKALI VİDALAR
Bunlar cisimleri asmakta veya birbirlerine tutturmakta kullanılırlar ve önceki pozisyonda yer alan, kancalı çivilerden, sadece gövdelerinin dişli olmalarıyla ayrılırlar.
(C) PERÇİN ÇİVİLERİ
Perçin çivileri dişlerinin olmaması nedeniyle yukarıda belirtilen eşyadan ayrılırlar; bunların başları genellikle dairesel, düz, tepsi şeklinde veya vida girecek şekilde genişletilmiş, gövdeleri ise silindirik şekillerdedir.
Perçin çivileri, metallerin daimi montajları için kullanılırlar (örneğin, büyük çerçeve işlerinde, gemilerde ve varillerde).
Bu pozisyon diğer amaçlar için kullanılan boru şeklindeki veya yarık gövdeli perçinleri kapsamaz (83.08 pozisyonu) fakat kısmen boşluklu perçin çivileri bu pozisyonda yer alırlar.
(D) KAMALI PİMLER VE KAMALAR
Kamalı pimler genellikle gövdeleri çatallı (yarık) şekilde olup, manivela kollarının, şaftlarının, aksların, civata vb. deliklerine geçirilmek suretiyle bunların takıldıkları yerden çıkmasını önler.
Kamalar ve kesik pimler benzer amaçlar için kullanılmalarına rağmen daha geniş ve sağlamdırlar. Bunlar pimler gibi deliklerden geçmeleri için (bu durumda çoğunlukla kama şeklindedirler) ya da millerin, manivela kollarının ve benzerlerinin üzerindeki yarık ve oyuklara uyabilmeleri için düzenlenmişlerdir (bu durumda nal ve konik gibi çeşitli şekillerde olabilirler).
Yay halkaları (Circlips), aralıklı basit bir halkadan, daha kompleks şekillere kadar üretilirler. (özel pense yardımı ile uygulanabilmeleri için delikli veya V şeklinde çentikli biçimlerdedir) şekilleri ne olursa olsun bunlar daima ya şaftların üzerindeki oluklara ya da silindirik deliklere parçaların birbiriyle hareketini önlemek için yerleştirilirler.
(E) RONDELALAR
Rondelalar, genellikle küçük, ortası delik ince daire şeklindedirler, bunlar somunla sıkıştırılacak eşyanın arasına eşyayı korumak için yerleştirilirler. Düz, kesik, yarık (Grower's tipi yaylı rondelaları) kavisli, konik, vs. şekillerinde olabilirler.
o
o o
Altpozisyon Açıklama Notları.
7318.12 Altpozisyonu
"Vida" ifadesi, çengelli vidalar ve halkalı vidaları kapsamaz. Bunlar 7318.13 Altpozisyonunda sınıflandırılmışlardır.
7318.14 Altpozisyonu
Altpozisyon 73.18 pozisyonun açıklama notunun (A) Bölümünün 8'nci paragrafında belirtilen parker vidalarını içerir.
73.19 - DEMİR VEYA ÇELİKTEN EL İLE KULLANMAYA MAHSUS DİKİŞ İĞNELERİ, ÖRGÜ ŞİŞLERİ, ÇUVALDIZLAR, TIĞLAR, İŞLEME BIZLARI VE BENZERİ EŞYA; TARİFENİN BAŞKA YERİNDE BELİRTİLMEYEN VEYA YER ALMAYAN DEMİR VEYA ÇELİKTEN ÇENGELLİ İĞNELER VE DİĞER İĞNELER.
7319.40 - Çengelli iğneler veya diğer iğneler
7319.90 - Diğerleri
(A) DEMİR VEYA ÇELİKTEN EL İLE KULLANMAYA MAHSUS
DİKİŞ İĞNELERİ, ÖRGÜ ŞİŞLERİ, ÇUVALDIZLAR, TIĞLAR,
İŞLEME BIZLARI VE BENZERİ EŞYA
Bu pozisyon elle kullanılan, dikiş dikmeye, örmeye, nakış işlemeye, dantel yapmaya, halı yapımına v.b. yarayan iğneleri içerir.
Şunları kapsar:
Bu eşyaların bazıları saplı olabilirler.
Bu eşyanın taslak halinde olanları da bu pozisyon yer alır, imali bitirilmemiş gövdeler (göz açılmış veya açılmamış), göz açılmış fakat uçları sivriltilmemiş veya parlatma ameliyesi görmemiş iğneler, sapları henüz takılmamış haldeki bızlar ve çuvaldızlar bu pozisyonda yer alır.
Aşağıda yazılı olanlar bu pozisyona dahil değildir;
(B) TARİFENİN BAŞKA YERİNDE BULUNMAYAN VEYA BELİRTİLMEYEN
DEMİR VE ÇELİKTEN ÇENGELLİ İĞNELER VE DİĞER İĞNELER
Bu guruptaki iğneler, mutlak olarak demir veya çelik iğneler olarak kalması ve eklenen parçalarla süsleyici bir karakter kazanmaması şartıyla cam, plastik veya adi metal başlara ya da diğer aksesuarlara sahip olabilirler. Bu gurupta şunlar yer alır.
(1) Çengelli iğneler
(2) Toplu iğneler
Broşlar, rozetler (döner mafsallı ya da ilintili olsun olmasın) şapka iğneleri vb. için başsız sivri uçlu parçalar, etiketler, böcek ve benzeri kolleksiyonları tutturmak için kullanılan başlı veya başsız iğneler de bu grupta yer alırlar.
Aşağıdakiler bu pozisyona dahil değildir.
73.20 - DEMİR VEYA ÇELİKTEN YAYLAR VE YAY YAPRAKLARI.
7320.10 - Yaprak yaylar ve bunların yaprakları
7320.20 - Helezoni yaylar
7320.90 - Diğerleri
Bu pozisyon 91.14 pozisyonundaki duvar ve kol saati yayları hariç demir veya çelik yayların bütün çeşitlerini, kullanımlarına bakılmaksızın kapsar.
Yaylar önemli bir miktar yer değiştirmeden sonra orjinal formlarına dönebilme özelliği gösterecek şekilde levha metal, tel veya elastik çubuklardan yapılırlar.
Aşağıdaki yay çeşitleri bu pozisyona dahildirler.
Yaylar montaj veya birleştirme için U-Civataları (örneğin yaprak yaylar için) veya diğer teferruatlarla teçhiz edilebilirler.
Yay yaprakları da bu pozisyonda sınıflandırılırlar.
Aşağıdakiler bu pozisyona haricindedir.
73.21 - DEMİR VEYA ÇELİKTEN SOBALAR, MUTFAK SOBA VE OCAKLARI (MERKEZİ ISITMADA YARDIMCI KAZANLARLA BİRLİKTE KULLANILANLAR DAHİL), BARBEKÜLER, MANGALLAR, GAZ OCAKLARI, TABAK ISITMAYA MAHSUS OCAKLAR İLE EV İŞLERİNDE KULLANILAN ELEKTRİKLİ OLMAYAN BENZERİ HER TÜRLÜ CİHAZLAR İLE BUNLARIN AKSAM VE PARÇALARI
- Yemek pişirme cihazları ve tabak ısıtma ocakları
7321.11 -- Gaz yakıtlı veya hem gaz hem diğer yakıtlı olanlar
7321.12 -- Sıvı yakıtlı
7321.19 -- Diğerleri (Katı yakıtlı cihazlar dahil)
- Diğer cihazlar
7321.81 -- Gaz yakıtlı ve hem gaz hem diğer yakıtlı olanlar
7321.82 -- Sıvı yakıtlı
7321.89 -- Diğerleri, (Katı yakıtlı cihazlar dahil)
7321.90 - Aksam ve parçalar
Bu pozisyon aşağıda belirtilen gereklere haiz bir grup cihazları içerir:
Bu cihazlar, tiplerine göre, ayrıntılı boyutlar, dizayn, maksimum ısıtma kapasitesi, sıvı yakıt kullanılıyorsa tank büyüklükleri gibi bir veya birden çok karakteristik özelliklerine göre tanınabilirler. Bu cihazların ev ihtiyaçlarından daha üst düzeyde çalıştırılıp çalıştırılmadığı yukarıdaki özellikler kıstas alınarak bulunabilir.
Bu pozisyon şunları kapsar:
Bu pozisyon merkezi ısıtma için yardımcı elemanları yapısında bulunduran sobaları da kapsar, diğer yandan bu pozisyon ısıtma amaçlı elektrik kullanan bu cihazları kapsamaz. Örneğin birleştirilmiş gazlı, elektrikli ocaklar gibi (85.16 pozisyonu).
Bütün bu cihazlar emaye, nikel kaplama, bakır kaplama vb. olabileceği gibi bazı adi metallerden aksesuarlarla donatılmış veya ısı dirençli malzemeyle kaplanmış olabilirler.
Bu pozisyon yukarıda bahsedilen eşyaya ait olduğu açıkça anlaşılabilen demir veya çelikten aksam ve parçaları da (örneğin; fırınlar için iç raflar, pişirme levhaları ve bilezikleri, küllükler, hareket edebilir ateş kovaları ve sepetleri, petrol ve gaz yakıtlar için brülörler, kapılar, ızgaralar, ayaklar, koruma çubukları, havlu askılıkları ve tabak ısıtma cihazlarına mahsus raflar) içine alır.
Aşağıdakiler bu pozisyon haricindedir.
73.22 - DEMİR VEYA ÇELİKTEN ISITMASI ELEKTRİKLİ OLMAYAN MERKEZİ ISITMAYA MAHSUS RADYATÖRLER VE AKSAM VE PARÇALARI; DEMİR VEYA ÇELİKTEN ISITMASI ELEKTRİKLİ OLMAYAN, MOTORLU BİR HAVA PÜSKÜRTÜCÜSÜ VEYA VANTİLATÖRÜ OLAN SICAK HAVA JENARATÖRLERİ VE DİSTRİBÜTÖRLERİ (AYNI ZAMANDA SOĞUK HAVA VEYA KONDİSYONE HAVA VEREBİLEN DİSTRİBÜTÖRLER DAHİL) VE BUNLARIN AKSAM VE PARÇALARI.
- Radyatörler ve aksam ve parçalar
7322.11 -- Dökme demirden olanlar
7322.19 -- Diğerleri
7322.90 - Diğerleri
Bu pozisyon aşağıdakileri kapsar:
Bu grup, sıcak ve soğuk suyun içinde dolaştığı radyatör, basınç altındaki uygun duruma getirilmiş havanın içinde dolaştığı enjektör memelerinin birleşiminden oluşan aletleri de içerir. İki kısım birbirine ortak bir mahfazada bir ızgarayla monte edilir. Radyatör kapatılınca, alet uygun hale getirilmiş hava dağıtıcısı olarak iş yapar.
Bu pozisyon, hava klima ünitelerini (84.15 pozisyonunu) veya elektrik radyatörlerini (85.16 pozisyonu) içermez.
Aşağıda belirtilenler aksam ve parça olarak kabul edilmez:
Bağımsız düzenli ısıtıcılar (sabit veya hareketli), esas olarak bir ateşleme bölümü (yakıcı ile birlikte) veya bir ateşleme yeri, dış yüzeyindeki havaya ateşlenen gazların verdiği ısıyı ileten bir eşanjör (tüp birleşiminden) ve bir motorlu pervane veya üfleyiciden meydana gelirler. Genellikle bu ısıtıcılar yanmış gazların çıkışı için bir eksoz bacasına sahiptirler.
Direkt diffüzyon için sıcak hava üreten hava ısıtıcıları (sabit veya hareketli) radyatörlerden, bünyelerinde kendi ısıtıcı elemanları içermeleri bakımından farklıdırlar. (pozisyon 73.21'deki Açıklayıcı Notta tarif edildiği gibi) Bu durumda ısıtılacak olan değişik yerlere sıcak havayı dağıtan bir üfürücü alete (vantilatör veya üfleyici) sahiptirler.
Hava ısıtıcıları, yakıcılar (pompayla birlikte) yakıcılara hava sağlayan elektrik vantilatörleri, kontrol eden veya düzeltici aletler (termostatlar, pirostatlar vs.), hava filtreleri gibi değişik yardımcı aletler ile donatılabilirler.
Bu dağıtıcılar, bir merkezi ısıtma kazanına bağlanabilecek şekilde ve yerde durabilecek, duvara tutturulabilecek veya tavandan, kirişlerden veya sütunlardan asılabilecek şekilde düzenlenirler.
Bu cihazlardan bazılarını, ısıtıcıları kapatıldığı zaman temiz hava dağıtıcıları olarak kullanmak üzere dışardan hava alan alıcılarla da donatmak mümkündür.
Ortak bir muhafazada monte edilen ve ne radyatör ne de motorlu vantilatörler veya üfleyicilerle alakası olmayan, basınç işletme kolu ile hareket eden kontrol valflarıyla teçhiz edilmiş, iki emme memesi ve esas olarak karıştırma bölümünden ibaret olan ve sıcak ve soğuk havayı yüksek basınç altında sağlayan ve oda sıcaklığının kontrolü altında uygun hava üfleyicileri bu pozisyon dışındadır (84.79 pozisyon).
*
* *
Nerede kullanılırsa kullanılsınlar hava ısıtıcıları ve sıcak hava dağıtıcıları bu pozisyonda bulunurlar. Pozisyon bundan dolayı ısıtma ve değişik malzemeleri (hayvan yemleri, tahıllar vb.) kurutma amacıyla kullanılan hava ısıtıcılarını ve Bölüm XVII'deki taşıtları ısıtmakta kullanılan aletleri de kapsar, fakat mutlaka motora bağlı kalmak zorunda olan ve motorun ürettiği ısıyı kullanan sıcak hava dağıtıcıları Bölüm XVII'de sınıflandırılacaktır. (Bölüm XV 1 (g) notuna ve Bölüm XVII’nin 3 nolu not hükmüne bakınız)
Aşağıdakiler aksam olarak kabul edilmez:
73.23 - DEMİR VEYA ÇELİKTEN SOFRA, MUTFAK VEYA DİĞER EV İŞLERİNDE KULLANILAN EŞYA VE AKSAM; DEMİR VEYA ÇELİK YÜNÜ; DEMİR VEYA ÇELİKTEN SÜNGER VE TEMİZLEME VEYA PARLATMADA KULLANILAN EŞYA, ELDİVENLER VE BENZERLERİ.
7323.10 - Demir veya çelik yünü; sünger ve temizleme veya parlatmada kullanılan eşya eldivenler ve benzerleri
- Diğerleri
7323.91 -- Dökme demirden olanlar (emaye yapılmamış)
7323.92 -- Dökme demirden olanlar (emaye yapılmış)
7323.93 -- Paslanmaz çelikten olanlar
7323.94 -- Demirden (dökme demir hariç) veya çelikten (emaye
yapılmış)
7323.99 -- Diğerleri
(A) MASA, MUTFAK VE DİĞER EV EŞYALARI VE BUNLARIN
AKSAM VE PARÇALARI
Bu grup masa, mutfak ve diğer ev içi amaçlarla kullanılan otellerde, lokantalarda, pansiyonlarda, hastanelerde, kantinlerde, kışlalarda aynı amaçla kullanılan, Tarifenin diğer pozisyonunda özellikle yer almamış demir veya çelik eşyaları kapsar.
Bu eşyalar döküm veya demir veya çelikten levha, plaka, çember, şerit, tel, tel kafes, tel mensucat vb. olabilirler ve herhangi bir işlemle üretilmiş de olabilir (kalıplama, dövme, zımbalama, ıstampalama vb. gibi). Demir veya çelik eşya karakterini muhafaza etmek şartı ile bu eşyalara kapaklar, kulplar veya diğer parçalar veya diğer maddelerden aksesuarlar takılmış olabilir.
Bu grup şunları içine alır.
Bu grup yukarıda liste edilen eşyaların demir veya çelikten aksam ve parçalarını (kapak, tutamak, sap, düdüklü tencerelerin ayrılan parçaları, vb.) kapsar.
(B) DEMİR VE ÇELİK YÜNÜ, SÜNGER VE TEMİZLEME VEYA
PARLATMADA KULLANILAN EŞYA, ELDİVENLER VE BENZERLERİ
Demir veya çelik yünü çok ince ve birbirine dolaşık durumda tel veya şeritlerden oluşur ve genellikle perakende satış için ambalajlanmışlardır.
Çelik yünü, tel ve şeritten vb. yapılan sünger, temizlemede ve parlatmada kullanılan buna benzer hazır eşyalar bazen bir sap ile monte edilmiş durumdadır; bu eşyalar dokumaya elverişli maddelerle birlikte dokunmuş olsun olmasın, esas olarak demir veya çelikten mamul eşya özelliğini kaybetmemiş olmaları şartıyla bu pozisyonda yer alırlar.
Çok çeşitli kullanım alanına sahip olan demir veya çelik yün hariç bu eşyalar esas olarak ev işlerinde kullanılır (Örneğin; mutfak aletlerinin ve hijyenik cihazların temizlenmesinde, metal mutfak eşyasının parlatılmasında, parke ve döşemelerin, ahşap yer kaplamalarının ve ahşap eşyaların bakımında).
*
* *
Aşağıdakiler bu pozisyon haricindedir:
(ij) 85. Fasıldaki elektrikli ev aletleri (özellikle 85.09 ve 85.16 pozisyonundaki
alet ve cihazlar)
(k) 94. Fasıldaki et koymaya mahsus dolaplar ve diğer mobilyalar;
(m) El kalburları (96.04 pozisyonu) sigara çakmakları ve diğer ateşleyiciler (96.13 pozisyonu), vakumlu kaplar ve diğer vakum şişeleri (96.17 pozisyonu)
73.24 - DEMİR VEYA ÇELİKTEN SAĞLIĞI KORUYUCU EŞYA VE BUNLARIN AKSAM VE PARÇALARI.
7324.10 - Paslanmaz çelikten evyeler ve lavabolar
- Küvetler
7324.21 -- Dökme demirden (emaye yapılmış olsun olmasın)
7324.29 -- Diğerleri
7324.90 - Diğerleri (aksam ve parçalar dahil)
Bu pozisyon Tarifenin diğer hiçbir pozisyonunda özellikle yer almayan ve sıhhi amaçlar için kullanılan çok çeşitli demir veya çelik eşyaları ihtiva eder.
Bu eşyalar, dökme demirden, demir veya çelik saçlardan, şeritlerden, tellerden, tel mensucat veya kafesliklerden olabilir ve herhangi bir usul ile (kalıba dökme, dövme, zımbalama, presleme vb.) üretilmiş olabilir. Bu pozisyonda yer alan eşyanın kapakları, kulpları veya diğer teferruatı diğer maddelerden olabileceği gibi, kısmen diğer maddelerle birlikte olabilir, bu takdirde bu eşyanın dökme demirden, demir veya çelikten mamul eşya vasfını koruması şarttır.
Pozisyon küvetler, bideler, kurnalar, ayak yıkama kapları, eviyeler, lavabolar, idrar ördekleri, hasta yataklarına mahsus sürgüler, oturaklar, tuvalet küvetleri, rezervuarlar, (mekanizmalarıyla birlikte olsun olmasın), tükrük hokkaları, tuvalet kağıdı askıları gibi eşyaları kapsar.
Aşağıdakiler bu pozisyon haricindedir.
73.25 - DEMİR VEYA ÇELİKTEN DİĞER DÖKME EŞYA.
GGT (Tarife-Sınıflandırma Kararları) Seri No 26
7325.10 - Dövülmeye elverişli olmayan dökme demirden olanlar
- Diğerleri
7325.91 -- Öğütücü bilyalar ve öğütülmeye mahsus benzeri eşya
7325.99 -- Diğerleri
Bu pozisyon Tarifenin başka yerlerinde yer almamış veya belirtilmemiş demir veya çelikten bütün dökme eşyaları kapsar.
Bu pozisyon kontrol kapakları, ızgaralar, çıkış kapaklar, kanalizasyon ve su sistemleri için benzeri dökme eşya; yangın musluğu sütun ve kapakları; çeşme gövdeleri; mektup atmaya yarayan kutular, yangın alarm sütunları, gemi babaları vb; oluklar ve oluk ağızları; maden ocaklarında havalandırma ve su naklinde kullanılan borular, öğütme ve ufalama makinalarına mahsus bilyalar; mekanik veya termik tertibata sahip olmayan maden potaları; kontr-pualar; yapma çiçekler, dallar vb. (83.06 pozisyonuna girenler hariç), civa kaplarını kapsar.
Bu pozisyon Tarifenin diğer pozisyonlarında yer alan dökme ürünleri (Örn; makina ya da mekanik aletlerin aksamı olduğu anlaşılabilenler) veya mamul ürünlerin karakterini içeren fakat henüz bitirilmemiş olup üzerinde çalışılması gereken dökümleri kapsamaz.
Aşağıdakiler bu pozisyon haricindedir.
73.26 - DEMİR VEYA ÇELİKTEN DİĞER EŞYA (+).
Gümrük Genel Tebliği (Tarife-Sınıflandırma Kararları) Seri No 25
- Dövülmüş veya kalıpta basılmış fakat daha ileri bir işlem
görmemiş
7326.11 -- Öğütücü bilyalar ve öğütülmeye mahsus diğer eşya
7326.19 -- Diğerleri
7326.20 - Demir veya çelik tellerden eşya
7326.90 - Diğerleri
Bu pozisyon, bu faslın önceki pozisyonunda veya XV. Bölümün 1 nolu notunda veya 82. veya 83. Fasıllarda veya Tarifenin herhangi bir yerinde özellikle belirtilen eşyalar dışındaki; dövme veya zımbalama, kesme veya ıstampalama veya bükme birleştirme, kaynaklama, tornalama, öğütme veya delme gibi diğer yöntemlerle elde edilen demir veya çelik bütün eşyaları kapsar.
Bu pozisyon şunları kapsar:
Bu pozisyon aynı zamanda bir nesneye (özellikle camlar için) geçici olarak tutturularak bu nesneyi hareket ettiren, taban, kulp ve vakum kaldıraçlarından oluşan vakumlu kap tutturucuları da kapsar.
Tarifenin diğer pozisyonlarında yer alan dövme ürünleri (makina veya mekanik cihazların aksam ve parçası olduğu açıkça görülenler) veya henüz bitirme işlemine tabi tutulmadığı halde mamul ürün karakterine haiz dövme ürünler bu pozisyona dahil değildir.
Aşağıda belirtilenler de bu pozisyon haricindedir:
o
o o
Altpozisyon Açıklama Notu.
7326.11 ve 7326.19 Altpozisyonları
Dövme veya ıstampalama işlemlerinden sonra bu altpozisyonlarda yer alan ürünler aşağıda belirtilen yüzey işlemlerine veya işlemlere tabi tutulabilirler:
Doldurma işlemi veya keskiyle keserek, çekiçle döverek, perdahlama, kaba çapak çıkarma işlemleri ile çapaklardan temizleme, aşındırma, ıstampa ameliyesi bozuklukları giderme; aside daldırarak tavlama; basit kumla pasını giderme; kabaca ağartma veya metalden bozuklukları, hataları gidermek için özel olarak tasarlanmış diğer işlemler; paslanmaya veya diğer tipteki oksidasyonlara karşı eşyayı korumak için katran, yağ, grafit, kırmızı kurşun veya benzeri ürünlerle kabaca kaplama; ıstampalama, zımbalama, baskılama vb. ile âlameti farika gibi basit işaretler yapma.