T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Sayı :73421605/010.06.01 12.09.2014
Konu :Gözetim ile Görevli Memurların
NCTS ve BİLGE Sistemindeki İşlemleri
NCTS İşlemleri Takibinde Önemli Hususlar
2017/3 Genelgenin (II.Bölüm 10.Maddesinde) atıf yapılmıştır
Tasarruflu Yazılar 1
GENELGE
2014/10
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Taşra Çalışma Yönetmeliğinin 49/A maddesi uyarınca; deniz liman sahasından yapılan transit işlemleri için NCTS Uygulamasında transit beyannamesi tescil edilmesi durumunda aşağıdaki şekilde işlem yapılması uygun bulunmuştur.
1- Gözetim ile görevli memurlar, ilgili gümrük idaresi tarafından GZM (Gözetim) profilinde yetkilendirilecektir.
2- Serbest bölgeye giren eşyaya ilişkin ihracat ve transit beyannameleri GZM profilinde yetkilendirilmiş olan gözetim ile görevli memurlar tarafından BİLGE sistemi detaylı beyan modülünde “EXT” ve “TRT” tutanağı düzenlenmek suretiyle kapatılacaktır.
3- Gözetim ile görevli memurlarca gümrük işlemleri tamamlanmış eşyayı taşıyacak araçların varış gümrüğüne sevk edilmesi esnasında, gerektiğinde taşıtın plaka numarasının düzeltilmesi ile mühür numarası, güzergâh, sevk ve varış tarih ve sürelerinin sisteme işlenerek aracın sevkinin yapılabilmesini teminen:
3.1- NCTS uygulamasında hareket gümrük idaresinde muayene ile görevli memur tarafından kullanılan "Teminatı Tescil Et" menüsünün adı "Teminat tescili ve muayene onayı" olarak değiştirilmiş olup, "teminatın tescili" ve "kontrol" işlemleri muayene ile görevli memurca tek seferde tamamlanacaktır. Muayene ile görevli memur bu aşamada muayene işlemini gerçekleştirerek kontrol sonuçlarını ve bulunması halinde damga vergisi ödeme tarihini sisteme girecektir.
3.2- "Teminat tescili ve muayene onayı" işleminin tamamlanmasından sonra transit beyannamesinin statüsü GUA_USE (Teminat Tescili ve Muayene Tamamlandı) olacaktır.
3.3- Teminat tescili ve muayene onayının ardından gümrük işlemleri tamamlanmış eşyayı taşıyacak araçların mühür numarası ve transit süre sınırı gözetim ile görevli memur tarafından NCTS uygulamasında yer alan “Serbest Bırak” komutu kullanılarak sisteme kaydedilecek olup, bu aşamada transit beyannamesi üzerinde yer alan plaka numarası değiştirilebilecektir.
3.4- Serbest bırakma işlemi tamamlanmak suretiyle transit beyannamesi transit serbest bırakıldı (REL_TRA) statüye getirilecek ve transit refakat belgesinin çıktısı alınacaktır. Transit refakat belgesi üzerine gözetim ile görevli memur tarafından kaşe ve imza tatbik edilmek suretiyle araç varış gümrüğüne sevk edilecektir.
4. İşbu genelge yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
5. Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 2013/18 ve 2014/2 sayılı Genelgeleri yürürlükten kaldırılmıştır.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Ziya ALTUNYALDIZ
Bakan a.
Müsteşar