Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

Gelirler Gen.Müd. 2002-2 Maden Fonu Tahisili ve uygulama iç genelgesi

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelirler Genel Müdürlüğü

SAYI : B.07.0.GEL.71/7100-77

KONU : Mülga Maden Fonu

UYGULAMA İÇ GENELGESİ

SERİ NO :2002/2

............................VALİLİĞİ

(Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne)

  1. KAPSAM

Bilindiği üzere 03.03.2001 tarih ve 24335 (M) Resmi Gazetede yayımlanan 4629 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin (İ) bendi hükmü ile 3213 sayılı Maden Kanununun çeşitli maddelerinde yer alan Madencilik Fonu ibareleri ile Madencilik fonunu düzenleyen 34 üncü maddesi 01.01.2002 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmıştır.

Ancak, aynı kanunun Geçici 1-A) a/5 bendinde “04.06.1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununun 34. üncü maddesi uyarınca maden ithalat ve ihracatı üzerinden Mülga Madencilik Fonu adına tahsil edilmekte olan fon kesintileri,

Bu kanunla yürürlükten kaldırılan hükümler çerçevesinde tahsil edilmeye devam edilir ve doğrudan bütçeye gelir yazılır” hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre konu ile ilgili iş ve işlemler aşağıdaki şekilde yapılacaktır.

2 ) MÜLGA MADENCİLİK FONU İŞLEMLERİNİ YAPMAYA YETKİLİ VERGİ DAİRESİ

Mülga Madencilik Fonu ile ilgili her türlü işlemi yapmaya vergi dairesi olarak Ankara Defterdarlığı Cumhuriyet Vergi Dairesi Müdürlüğü yetkili kılınmıştır. Diğer vergi dairelerinde Mülga Madencilik Fonu tahsilatı yapılmayacaktır.

  1. MÜKELLEFLERCE YAPILACAK İŞLEMLER

Mülga Madencilik Fonu 4 üncü maddesi gereğince maden ithalatı üzerinden ödenmesi gereken fon tutarlarına vergi tahsilatı yapmaya yetkili bankalara ödenmesi gerekmektedir. Mükelleflerce fonun ödenmesi sırasında vergi kimlik numarası ile Cumhuriyet Vergi Dairesi Müdürlüğü bildirilecek ve ödeme karşılığında “Vergi Tahsil Alındısı” alınacaktır.

  1. VERGİ DAİRESİNCE YAPILACAK İŞLEMLER

4.1 Sicil İşlemleri

Vergi tahsilatı yapmaya yetkili bankalarca düzenlenen Vergi Tahsil Alındılarının vergi dairesine gelmesi üzerine, sicil-yoklama servisinden Vergi Mükellefleri Merkez Sicil Kütüğüne ulaşılarak mükellefin vergi kimlik numarasının doğruluğu ve Yıllık Gelir Vergisi/ Kurumlar Vergisi mükellefi olup olmadığı araştırılacaktır. Vergi kimlik numarasının doğruluğu ve yıllık Gelir Vergisi/Kurumlar Vergisi mükellefiyeti tespit edildikten sonra Mülga Madencilik Fonu’ndan (Şube gibi) sürekli mükellefiyet tesis edilecek ve meslek kodu Maden ithalatı olarak girilecektir.

Mükellefiyet tasisinde düzenlenecek sicil bilgi giriş formlarının doldurulmasında Vergi Mükellefleri Merkez Sicil Kütüğü’ndeki bilgilerden yararlanılacaktır. Mükelleften Mülga Madencilik Fonu mükellefiyeti tesisi için ayrıca bir belge istenilmeyecektir.

Vergi Tahsil Alındısı üzerindeki vergi kimlik numarası Vergi Mükellefleri Merkez Sicil Kütüğü’nde potansiyel olarak kayıtlı ise Mülga Madencilik Fonu’ndan mükellefiyeti tesis edilecek ve meslek kodu Maden İthalatı olarak girilecektir.

Cumhuriyet Vergi Dairesi Müdürlüğü, Mülga Madencilik Fonundan mükellefiyet tesis ettiği ancak yıllık gelir ya da kurumlar vergisinden mükellefiyet kaydı olmayan mükelleflerin Mülga Madencilik Fonu ödemesine ilişkin Vergi Tahsil Alındısında belirtilen adresteki yetkili vergi dairesine vergi tahsil alındısının bir örneği ile varsa diğer belgelerin birer örneğini yazı ekinde gönderecektir. Yetkili vergi dairesince yapılacak araştırma ve yoklama sonucunda mükellefiyet halinde Yıllık Gelir ya da Kurumlar Vergisinden mükellefiyet tesisinin yapılacağı tabiidir.

4-2 Tahakkuk İşlemleri

Mülga Madencilik Fonu için tahakkuk fişi gelen Vergi Tahsil Alındısına göre düzenlenecektir. Mükellefiyet kaydı olmayanlar için 4.1’e göre mükellefiyet kaydı yapılacaktır.

Mülga Madencilik Fonu için tahakkuk fişi düzenlenirken aşağıda belirtilen esaslara göre işlem yapılacaktır.

4.3 Tahsilat İşlemleri

Bankadan alınan Vergi Tahsil Alındıları için İşlem Yönergesinde belirtilen esaslara göre bilgi girişi yapılacaktır.

4.4 Gün Sonu İşlemleri

Gün sonunda bilgisayardan tahakkuk ve tahsilat bordrosu ekinde ayrıca Mülga Madencilik Fonu tahakkuk ve tahsilat listesi alınacaktır. Alınan listeler , İşlem Yönergesinde tahakkuk ve tahsilat bordrolarını kontrole yetkili kişilerce, kontrol edilip uygunluğu görüldükten sonra imzalanacaktır.

Kontrol edilip uygunluğu anlaşılan Mülga Madencilik Fonuna ait tahakkuk ve tahsilat listeleri Sürekli Yükümlülükler Vergilendirme Servisi servis şefi tarafından ayrı bir klasörde muhafaza edilecektir.

5 ) MUHASEBE KAYIT İŞLEMLERİ

3213 sayılı Maden Kanununun 34 üncü maddesi uyarınca maden ithalatı ve ihracatı üzerinden Mülga Madencilik Fonu adına tahsil edilecek ve 4629 sayılı kanunun Geçici 1 ınci maddesi hükmü gereğince doğrudan bütçeye gelir yazılacak olan fon kesintileri “3240- Tasfiye Edilen Fon Gelirleri” gelir yardımcı hesabında izlenecektir.

  1. DİĞER İŞLEMLER

Mülga Madencilik Fonunun ;

Vergi Türü Kodu : 0060

Vergi Türü Adı : M.Madencilik Fonu

Olarak tespit edilmiştir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

Bakan a.

M.Akif KAMZAÇEBİ

Gelirler Genel Müdürü