Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

Emniyet Genel Müdürlüğünün 1988-10 Trafik Uygulama. Motor ve Şasi numaralarının satış öncesi çelik mühür tatbiki

T.C

İÇŞİLERİ BAKANLIĞI

Emniyet Genel Müdürlüğü

SAYI: TASİŞ: 161718-01 ANKARA

KONU: Trafik Uygulama Motor ve Şasi Numaraları 11.01.1998

2002-57 Genelge Trafik Şahadetnamesi

Tasarruflu Yazılar 1

GENELGE No. 10

MALİYE ve GÜMRÜK BAKANLIĞINA

Çeşitli nedenlerle gümrük idarelerine terk edilen araçlar tasfiyeye tabi hale geldikten sonra, yine bu kuruluşlarca satılmaktadır.

Söz konusu araçlara gümrük trafik şahadetnameleri düzenlenirken, motor ve şasi numaralarının bir çok defa, orijinal veya sonradan vurma olduğu sağlıklı bir şekilde belirlenememektedir.

Bu durumda, tescil işlemleri esnasında ilgili kuruluşlar arasında yazışma yapılmasına ve dolayısıyla araç sahiplerinin zaman kayıp etmelerine ve mağduriyetlerine sebep olmaktadır.

Vatandaşların mağduriyetlerini önlemek ve işlerinin basitleştirilmesini sağlamak amacıyla, Maliye ve Gümrük Bakanlığı ile işbirliği yapılmış ve gümrük idarelerindeki araçların satışından evvel motor ve şasi numaralarının mühürlenmesi uygun görülmüştür.

Satışı yapılacak araçların motor ve şasi numaralarının mühürlenmesi işlemleri aşağıdaki şekilde yapılacaktır.

  1. Gümrük İdareleri tarafından satışı yapılacak araçların listeleri ve mühürleme işleminin yapılacağı tarih en az 15 gün öncesinden o yerin Trafik Tescil ve Denetleme Kuruluşuna bildirilecektir.
  2. Gümrük idarelerince satışı yapılacak araçlar düzenli bir şekilde sıraya konulacak ve motor-şasi numaralarının bulunduğu yerler temizlenecektir.
  3. Gümrük idarelerince bildirildiğinde personel görevlendirilecek, araçların motor ve şasi numaralarının mühürlenmesi Trafik Tescil ve Denetleme Kuruluşlarınca yapılacaktır.
  4. Mühürleme, Trafik Tescil ve Denetleme Kuruluşlarında kullanılmakta olan çelik mühürle yapılacaktır.
  5. Mühürler, motor ve şasi numaralarının (başlangıç ve bitiş noktalarına) her iki yanına vurulacaktır.
  6. Motor ve şasi numaraları mühürlerinin okunaklı olması için gerekli titizlik gösterilecektir.
  7. Mühürlenen araçlar hakkında, mühürleme işlemini yapan görevliler ile gümrük görevlileri müştereken bir tutanak tanzim edeceklerdir. Bu tutanaklar bir dosyada muhafaza edilecektir.
  8. Satışı yapılan bu araçlar için, gümrük idarelerince tanzim edilecek gümrük şahadetnamelerine motor ve şasi numaralarının mühürlendiğine dair şerh verilecektir.

ÖRNEK: (Aracın motor ve şasi numaraları ............ İl’i/İlçesi Trafik Tescil ve Denetleme Şubesine/Bürosuna ait çelik mühürle mühürlenmiştir.)

  1. Bu araçların muayeneleri ve tescili esnasında mühürlenmiş motor ve şasi numaraları göz önüne alınarak işlem yapılacaktır.

Bilgi ve gereğini önemle arz ve rica ederim.

DAĞITIM

Bilgi ve Gereği için:

Maliye ve Gümrük Bakanlığına

Karayolları Genel Müdürlüğüne

Tüm İl Valiliklerine.