11 SERİ NO'LU SM, SMM VE YMM KANUNU GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No 21790 Resmi Gazete Tarihi 16/12/1993
SM-MM ve YMM Kanunu Genel Tebliği 44 atıf yapılmıştır
Kapsam
3568 sayılı Kanunun 12. maddesi hükmüne dayanılarak hazırlanan ve 2/1/1990 gün ve 20390 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Yeminli Mali Müşavirlerin Tasdik Edecekleri Belgeler, Tasdik Konuları, Tasdike İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in 10. maddesinde; yeminli mali müşavirlere ilgililerce yaptırılacak tasdik hizmetinin tasdik sözleşmesine bağlanması ve sözleşme tarihinden itibaren 15 gün içinde bir örneğinin yeminli mali müşavirlerce Bakanlığımıza gönderilmesi zorunluluğu getirilmiş ve tasdik sözleşmesinde hangi hususların yer alacağı belirtilmiştir.
Ancak, Bakanlığımıza gönderilen tasdik sözleşmelerinin incelenmesinden, sözleşmelerde bulunması gereken bilgilerin bir kısmına yer verilmediği veya eksik bilgiler içerdiği, şekil yönünden farklılıklar taşıdığı veya aranılan bilgilerin açık ve anlaşılır olmadığı tespit edilmiştir.
Bu itibarla, 1/1/1994 tarihinden itibaren yeminli mali müşavirlerce yapılacak tasdik hizmetlerine ilişkin yeminli mali müşavirlik tasdik sözleşmelerinin düzenlenmesi ve Bakanlığımıza gönderilmesinde aşağıdaki hususlar gözönünde bulundurulacaktır.
1 - Mükellefin ilgili dönem hesapları vergi incelemesi tamamlanmadan, inceleme dönemi ve inceleme kapsamındaki konularla ilgili olarak yeminli mali müşavirlik tasdik sözleşmesi ve tasdik raporu düzenlenmeyecektir.
2 - İptal edilen sözleşmeler iptal tarihinden en geç 15 gün içinde iptal gerekçesi ile birlikte Bakanlığa bildirilecektir.
3 - Tasdik sözleşmelerinin bir örneği yeminli mali müşavirlik tasdik raporuna eklenecektir.
4 - Bu Tebliğ'in ekine uygun olarak düzenlenecek "Tasdik Sözleşmesi"nin I. Bölümünde yeralan "Tasdik Konusu" başlıklı sütun aşağıdaki şekilde kodlanacaktır.
01 — İhracatta KDV İadesi
02 — Yeniden Değerleme
03 — Değer Artış Fonunun Sermayeye Eklenmesi
04 — Vakıf Muafiyeti
05 — Kurumlar Vergisi İstisnsı
06 — Uluslararası Taşımacılık KDV İadesi
07 — Yatırım İndirimi
08 — Araçlara İlişkin KDV İstisnası
09 — Temel Gıda Maddelerinde KDV İadesi
5 - Şirket olarak faaliyet gösteren yeminli mali müşavirlerin düzenleyecekleri sözleşmelerde, tasdik sözleşmesinin II. Bölümünde yer alan "Adı-Soyadı (Ünvanı)" sütununa yeminli mali müşavirlik şirketinin ünvanı yazılacaktır.
6 - Tasdik hizmetlerinde, müteselsil seri ve sıra numarası bulunan ve Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği tarafından bastırılan sözleşmeler kullanılacaktır.
Tebliğ olunur.
EK : TASDİK SÖZLEŞMESİ
* Vergi Dairesi Kodu'na ilişkin sütun boş bırakılacaktır.
IV. BÖLÜM
1. AMAÇ : 3568 Sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ve ilgili Yönetmelikler gereği meslek mensubu ile müşteri arasındaki ilişkileri düzenlemektir.
2. ÜCRETİN TUTARI VE ÖDEME ŞEKLİ
a) Meslek mensubu için sözleşme belirtilen işlerden dolayı kararlaştırılan ücret ............................ (Yalnız .............................) TL olup, ............................. şeklinde ödenecektir.
b) Sözleşmeye ilişkin Damga Vergisi.................................... şeklinde ödenecektir.
c) Ücrete KDV dahil değildir.
d) İş için yapılacak bütün giderler iş sahibince karşılanacaktır.
e) Ücret, sözleşmede belirtilen şekilde ödenmediği takdirde meslek mensubu işi bırakır. Alacakları için kanuni takibe geçer, ayırca kayıtlı olduğu Odaya bildirerek başka meslek mensubunun iş almaması konusunda tavsiyede bulunur.
3. SÖZLEŞMENİN SÜRESİ, TARİHİ VE SÖZLEŞME YERİ
İşbu sözleme anılan işlerle sınırlı olmak üzere ..................................... dönemini kapsar. İş bu sözleşme ........./....../...... günü ................................................ adresinizde 2 nüsha olarak düzenlenmiş olup, birer nüsha taraflara verilmiştir. Doğabilecek anlaşmazlıklarda............................ Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.
4. TARAFLARIN KARŞILIKLI SORUMLULUK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
a ) Meslek mensubu Sözleşmede anılan işleri mevzuat ve meslek ahlak kuralları ile genel kabul görmüş muhasebe prensipleri uyarınca yerine getirecektir. Bu işi kendisi yapabileceği gibi gözetimi altında başka meslektaşlarla işbirliği yaparakda yerine getirilebilir. Ancak bu durumda müşteriden ek ücret istemiyecektir. Müşteri meslek mensubunun yazılı Olurunu almadan bu işi başkasına yaptıramayacaktır. Tersine davranması halinde meslek mensubuna ücretin tamamını ödeyecektir.
b) Müşteri yukarıda gösterilen adresi kanuni adres olarak kabul etmiştir. Meslek mensubunun müşteriye yapacağı her türlü bildirim bu adrese yapılacaktır. Müşteri adres değişikliklerini 3 gün içinde meslek mensubuna bildirmekle yükümlü olup, adres değişikliği dolayısıyla müşteriye ulaşmayan bildirimlerde meslek mensubuna sorumluluk yüklenemez.
c) Müşteri; Meslek mensubu tarafından, sözleşmede anılan işlerle ilgili olarak mevzuat uyarınca yapılması zorunlu işler nedeniyle yapılacak her uyarıyı ve öneriyi anında yerine getirmekle yükümlüdür. Müşterinin aksine davranışı nedeniyle getirilemeyen yükümlülüklerden meslek mensubu sorumlu tutulamaz.
d) Sözleşme konusu işlerle ilgili olarak meslek mensubuna sunulan bilgi ve belgelerin doğruluğundan ve meslek mensubunun belirttiği tarihe kadar meslek mensubuna teslim edilmemesinden doğacak risklerden, müşteri sorumludur. Bilgi ve belgelerin teslim tarihi ve şekli taraflar arasında yapılacak eş protokolle belirlenebilir.
e) Taraflar haklı nedenlerle veya karşılıklı rızaları ile aralarındaki sözleşmeyi her zaman fesh edebilirler. Bu takdirde alınmış olan defter ve belgeler müşteriye geri verilir. Tarafların tazminat hakkı genel hukuk kurallarına tabidir. Üzerine aldığı işin haklı bir sebep olmaksızın bırakan meslek mensubu iş için almış olduğu ücreti, alınan avanslar dahil geri vermek zorundadır. Müşteri adına zorunlu olarak yapılan giderleri geri ödemez. Sözleşmenin müşteri tarafından feshi halinde meslek mensubunun ücretinin tamamı müşterice ödenir. Şu kadar ki; Meslek mensubunun bu duruma kendi kusur ve ihmali ile yol açmış olmasının yetkili adli mercilerce tespit edilmiş olması kaydıyla ücret geri ödenir.
Bu sözleşmeye göre peşin verilmesi gereken ücret yada avans ödenmezse meslek mensubu işe başlamak zorunda değildir.
5. ÖZEL HÜKÜMLER
............................................................................................................................................................ |
............................................................................................................................................................ |
............................................................................................................................................................ |
............................................................................................................................................................ |
NOT: 1 - Tarafların Sözleşmede yazılı bulunan meslek yasasından ve yönetmeliklerden doğan karşılıklı sorumluluk ve yükümlülükleri ile ortaya koydukları özel hükümleri bu sözleşmenin kapsamı dahilindedir.
2. İş bu Sözleşme daktilo ile doldurulacaktır.
Müşteri |
| |
|
|
|