Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

Basel Sözleşmesinde yapılan Değişiklik ile ilgili 2003-5909 sayılı BKK

Tehlikeli Atıkların Sınırötesi Taşınımının ve Bertaraf Edilmesinin Kontrolüne İlişkin Basel Sözleşmesine Getirilen Değişikliğin Onaylanması Hakkında Karar 2003-5909

Bakanlar Kurulundan: 28.07.2003 tarihli, 25182 sayılı R.G.

22 Eylül 1995 tarihinde Cenevre'de kabul edilen ve 17/6/2003 tarihli ve 4899 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan ekli "Tehlikeli Atıkların Sınırötesi Taşınımının ve Bertaraf Edilmesinin Kontrolüne İlişkin Basel Sözleşmesine Getirilen Değişiklik"in onaylanması; Dışişleri Bakanlığı'nın 26/6/2003 tarihli ve ESGY/262439 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 11/7/2003 tarihinde kararlaştırılmıştır.

BASEL SÖZLEŞMESİNE GETİRİLEN DEĞİŞİKLİK

(18-22 Eylül 1995, Cenevre, Basel sözleşmesine Taraflar Konferansı Üçüncü Toplantısının III/1 sayılı Kararıyla kabul edilmiş)

Yazmanlığın saklayıcıdan 2 Şubat 1996 tarihli bildirimle almış olduğu onaylanmış aslına sadık örnek: C.N.456.1995.ANDLAŞMALAR-1 (Ek)

22 Eylül 1995'de Cenevre'de Taraflar Konferansı

Üçüncü Toplantısı'nda Kabul Edilmiş Olan Tehlikeli Atıkların

Sınırötesi Taşınımının ve Bertaraf Edilmesinin Kontrolüne

İlişkin Basel Sözleşmesine Getirilen Değişiklik

Yeni Giriş paragrafı 7 bis:

"Tehlikeli atıkların, özellikle gelişmekte olan ülkelere sınırötesi taşınımının, işbu Sözleşme'de belirtildiği gibi çevre ile uyumlu yönetimin sağlanması bakımından büyük bir risk oluşturduğunu kabul ederek,"

Yeni 4A Maddesi:

"1. Ek VII'de listelenen her Taraf tehlikeli atıkların Ek IVA'da sayılan bertaraf işlemleri için, Ek VII'de sayılmayan Devletlere tüm sınırötesi taşınımlarını yasaklayacaktır.

2. Ek VII'de listelenen her Taraf 31 Aralık 1997'den itibaren işbu Sözleşme Madde 1 (i) (a) gereğince tehlikeli atıkların Ek IV/B'de sayılan bertaraf etme işlemleri için Ek VII'de sayılmayan Devletlere tüm sınırötesi taşınımlarını yasaklayacaklardır. Böyle bir taşınım işbu Sözleşme uyarınca atıklar, tehlikeli olarak nitelendirilmedikçe yasaklanmayacaktır."

"Ek VII

Taraflar ve OECD, AB üyesi diğer Devletler ve Liechtenstein"

C.N.77.1998.ANDLAŞMALAR-2 (Ek)

IV/9. Sözleşme Eklerinde Yapılan Değişiklik ve Eklerin Kabulü

"Konferans,

Teknik Çalışma Grubu'nun Dördüncü Taraflar Konferansı'nda onaylanmak üzere sunması için, diğer çalışmalar arasından, tehlike özelliklerinin ve atık listelerinin geliştirilmesi konusundaki çalışmaların tamamlanmasına tam öncelik verilmesine ilişkin, Teknik Çalışma Grubunu görevlendiren, Taraflar Konferansı Karar III/1 hatırlanarak.

İşbu Sözleşme kapsamında yer almayan atıkların daha gelişmiş listeleri gibi, diğer çalışmalar arasından, tehlikeli atıkların listelerinin ve Teknik Çalışma Grubunun çalışmalarının sonucuna dayalı bu listelerin yeniden incelenmesi için uygun prosedürün geliştirilmesi yollarının ele alınmasına ilişkin, Teknik Çalışma Grubunu görevlendiren, Taraflar Konferansı Karar III/12 hatırlanarak.

Atık listelerinin yeniden incelenmesi ve düzenlenmesi için bir prosedürün ve listelerde atıkların yerleştirilmesi veya çıkartılması için gerekli başvuru formunun geliştirilmesi gibi, Teknik Çalışma Grubu tarafından yürütülen, genel olarak, işbu Sözleşmenin Madde 1, Paragraf 1 (a)'sı gereğince, tehlikeli olarak nitelendirilen atıkların listesinin, (atıkların birleştirilmiş listelerine ve bunların yeniden incelenmesi ve düzenlenmesinde uygun prosedürlere ilişkin notta bulunan liste A (UNEP/CHW.4/3), ve işbu Sözleşmenin Madde 1, Paragraf 1 (a)'sı kapsamına girmeyen atıkların listelerinin, (atıkların birleştirilmiş listelerine ve bunların yeniden incelenmesi ve düzenlenmesi için uygun prosedürlere ilişkin notta bulunan liste B), geliştirilmesi çalışmasını not ederek.

İşbu Sözleşmenin amacı gereği atıkları tehlikeli olarak nitelendiren Ek I ve Ek III'deki faktörlerin aynen kalması, Madde 4A dahil, işbu Sözleşmenin Madde 1, paragraf 1 (a)'sı kapsamında yer alan veya yer almayan atıkları belirleyerek, bu Sözleşmenin uygulanmasını kolaylaştırmak için Teknik Çalışma Grubu tarafından gelitirilen A ve B listelerinin kullanılmasının sağlanması, ve bu listelerin eşit statüye sahip olması hususlarını göz önüne alarak,

A ve B listelerinde yer alan atıkların, Ek I ve III'ü referans alarak, işbu Sözleşmenin Madde 1, paragraf 1 (a)'sında yer alan koşullara açıklık ve ayrıntı getirdiğini not ederek.

Liste A ve Liste B'nin ayrıntılı olmasının planlanmadığını göz önüne alarak.

Open-ended Ad Hoc Komitesinin, üçüncü toplantısında kararlaştırdığı, atık listelerinin yeniden incelenmesi ve düzenlenmesine yönelik gerekli prosedürün sorumluluğunu almak için Teknik Çalışma Grubunun isteği doğrultusunda Taraflar Konferansının uzatılması önerisini ve bu amaçla Taraflar Konferansının, atıkların birleştirilmiş listelerinin ve bunların yeniden incelenmesi ve düzenlenmesi için uygun prosedürlerin içinde yer aldığı notta belirtildiği gibi, başvuru formunu kabul etmesini not ederek,

Karar IV/6 gereğince, atık listelerinin inceleme altında bulundurulması ve revizyonlar veya düzenlemeler için Taraflar Konferansına tavsiyelerde bulunulmasına ilişkin Teknik Çalışma Grubunun görevlendirilmesini not ederek.

Ayrıca, Karar IV/6 gereğince, yeniden incelemek için prosedürü gözden geçirmeyi, atıkların birleştirilmiş listeleri ile bu listelerin yeniden incelenmesi ve düzenlenmesini içeren notta belirtilen başvuru formu dahil olmak üzere, atıkların listelerinin uygun hale getirilmesini ve beşinci Taraflar Konferansında onaylanmak üzere bir önerinin sunulmasını göz önünde bulundurarak.

İşbu Sözleşmede aşağıda verilen değişiklik ve eklerin kabul edilmesini kararlaştırarak.

1. Ek I'in sonuna aşağıdaki paragraflar eklenecektir.

(a) İşbu Sözleşmenin uygulanmasını kolaylaştırmak için, ve paragraf (b), (c) ve (d)'ye bağlı olarak, Sözleşmenin Madde 1, paragraf 1 (a)'sı gereğince Ek VIII'de listelenen atıklar tehlikeli olarak nitelendirilirler ve Ek IX'da listelenen atıklar işbu Sözleşmenin Madde 1, paragraf 1 (a)'sı kapsamında yer almayan atıklardır.

(b) Bir atığın Ek VIII'de yeralması, özel bir durumda, işbu Sözleşmenin Madde 1, paragraf 1 (a)'sı gereğince bir atığın tehlikeli olmadığının gösterilmesi için Ek III'ün kullanılmasına engel teşkil etmez.

(c) Bir atığın Ek IX'da yer alması, özel bir durumda, işbu Sözleşmenin Madde 1, paragraf 1 (a)'sı gereğince, bu atığın Ek III'de belirtilen özellikleri göstermesine sebep olan, Ek I'de verilen maddelerden birini içermesi durumunda bu atıkların niteliğinin tehlikeli olarak belirlenmesine engel teşkil etmez.

(d) Atıkların nitelendirilmesi amacı doğrultusunda, Ek VIII ve Ek IX, işbu Sözleşmenin Madde 1, paragraf 1 (a)'sının uygulanmasını etkilemez.

2. Aşağıda verilen iki yeni ek, Ek VIII ve Ek IX olarak işbu Sözleşmeye eklenecektir."

Ek VIII

LİSTE A

Bu Ekte yer alan atıklar, bu Sözleşmenin 1. Maddesinin 1 (a) paragrafı çerçevesinde tehlikeli atık olarak tanımlanmıştır ve bu atıkların bu Ek'te tehlikeli atık olarak belirtilmeleri, Ek III'ün bir atığın tehlikeli olmadığının gösterilmesi için kullanılmasına engel teşkil etmez.

A1 Metal ve metal taşıyan atıklar

A1010 Metal atıklar ve aşağıdakilerden herhangi birinin

alaşımlarından oluşan atık:

. Antimon

. Arsenik

. Berilyum

. Kadmiyum

. Kurşun

. Civa

. Selenyum

. Tellür

. Talyum

ancak B listesinde verilen atıklar hariç.

A1020 Som halindeki metal atık hariç, bileşen veya kontaminant

olarak aşağıdakilerden herhangi birini içeren atık:

. Antimon; antimon bileşikleri

. Berilyum; berilyum bileşikleri

. Kadmiyum; kadmiyum bileşikleri

. Kurşun; kurşun bileşikleri

. Selenyum; selenyum bileşikleri

. Tellür; tellür bileşikleri

A1030 Bileşen veya kontaminant olarak aşağıdakilerden herhangi

birini içeren atıklar:

. Arsenik; arsenik bileşikleri

. Civa; civa bileşikleri

. Talyum; talyum bileşikleri

A1040 Bileşeni olarak aşağıdakilerden herhangi birini içeren

atıklar:

. Metal karboniller

. Altı değerli krom bileşikleri

A1050 Galvanik çamurlar

A1060 Metallerde kullanılan asit banyosunun atık sıvıları

A1070 Çinkonun işlenmesi sırasında oluşan sızıntı artıkları,

jarosit, hematit gibi tozlar ve çamurlar

A1080 B listesine dahil edilmeyen, Ek III özelliklerini

sergilemeye yetecek kadar kurşun ve kadmiyum

konsantrasyonları içeren atık çinko artıkları

A1090 Yalıtımlı bakır telin yakılmasıyla oluşan küller

A1100 Bakır arıtıcılarının gaz temizleme sisteminden oluşan

tozlar ve artıklar

A1110 Bakır elektro-arıtma ve elektro-kazanma işlemlerinden çıkan

kullanılmış elektrolit çözeltileri

A1120 Bakır elektro-arıtma ve elektro-kazanma işlemlerinde

kullanılan elektrolit saflatırma sistemlerinden oluşan

atık çamurlar (anod çamurları hariç)

A1130 Çözünmüş bakır içeren kullanılmış aşındırma çözeltileri

A1140 Atık bakır klorür ve bakır siyanür katalistleri

A1150 B listesinde yer almayan baskılı devre tablolarının

yakılmasından oluşan değerli metal külü(1/)

A1160 Atık kurşun-asitli piller, tam veya ezilmiş

A1170 Yalnızca B listesindeki pillerin karışımları hariç, tasnif

edilmemiş atık piller B listesinde belirtilmeyen, Ek I'deki

bileşenlerden tehlike oluşturacak miktarlarda içeren atık

piller

----------------------------------------------------------------------

(1/) B listesinde B 1160'da istisnaların yer almadığına dikkat ediniz.

A1180 A listesinde yer alan akümülatörler ve diğer piller gibi

parçalar, civalı komütatörler, katod ışınlı tüplerin

camları ve diğer aktive edilmiş camlar ve PCB kapasitörleri

içeren veya Ek III'de belirtilen özelliklerden herhangi

birini gösterecek derecede Ek I bileşenleriyle (ör;

kadmiyum, civa, kurşun, poliklorlu bifenil)3/(B

listesinde B 1100'e bakınız) kirlenmiş atık elektrikli

veya elektronik donanımlar veya hurdalar(2/) A2

Metaller ve organik maddeler ihtiva edebilen özde inorganik

bileşenler içeren atıklar

------------------------------------------------------------

A2010 Katod ışın tüplerinden ve diğer aktive edilmiş camlardan

oluşan cam atıklar

A2020 Sıvı veya çamur halindeki atık inorganik flor

bileşikleri; ancak B listesinde belirtilen atıklar hariç

A2030 Atık katalizörler, ancak B listesinde belirtilen atıklar

hariç

A2040 Kimyasal endüstri proseslerinden oluşan ve Ek I'de yer alan

bileşenleri ihtiva ettiklerinde Ek III'de belirtilen bir

tehlikeli özelliği sergileyen atık cips (B listesinde

B2080'e bakınız)

A2050 Atık asbest (tozlar ve lifler)

A2060 Ek III'ün özelliklerini sergilemeye yetecek

konsantrasyonlarda Ek I maddeleri içeren kömür yakıtlı

enerji santrali uçucu külü (B listesinde B2050'e bakınız)

A3 Metaller ve inorganik maddeler ihtiva edebilen özde organik

bileşenler içeren atıklar

------------------------------------------------------------

A3010 Bitümenin ve petrol kokunun üretiminden veya işlenmesinden

oluşan atık

A3020 Başlangıçta amaçlanan kullanımına uygun olmayan atık madeni

yağlar

A3030 Kurşunlu vuruntu önleyen bileşenli çamurlar ihtiva eden,

bunlardan oluşan veya bunların bulaştığı atıklar

A3040 Atık termik (ısı nakli) sıvılar

A3050 Reçinelerin, lateksin, plastikleştiricilerin,

tutkalların/yapıştırıcıların üretiminden, formülasyonundan

ve kullanımından oluşan atıklar; B listesinde belirtilen

atıklar hariç (B listesinde B4020'e bakınız)

A3060 Atık nitroselüloz

A3070 Sıvı veya çamur halindeki atık fenoller, klorofenol içeren

fenol bileşikleri

A3080 B listesinde belirtilenleri kapsamayan atık eterler

A3090 Altı değerli krom bileşikleri veya biyosidler içeren atık

deri tozu, külü, çamurları ve unları (B listesinde B3100'e

bakınız)

A3100 Altı değerli krom bileşikleri veya biyosidler içeren deri

eşyaların üretimine uygun olmayan atık soyuntu ve diğer

deri veya deri bileşenlerinin atıkları (B listesi B3090'a

bakınız)

A3110 Altı değerli krom bileşikleri veya biyosidler veya bulaşıcı

maddeler içeren tabaklama atıkları (B listesinde B3110'a

bakınız)

A3120 Parçalama işleminden oluşan tüy gibi hafif parçalar

A3130 Atık organik fosfor bileşikleri

A3140 Atık halojenleştirilmemiş organik solventler; ancak B

listesinde belirtilen atıklar hariç

A3150 Atık halojenleştirilmiş organik solventler

A3160 Organik solvent geri kazanma işlemlerinden oluşan atık

halojenleştirilmiş veya halojenleştirilmemiş susuz

distilasyon artıkları

------------------------------------------------------------------------------

(2/) Bu madde, elektrik enerjisi üretiminden oluşan hurda donanımları kapsamaz.

(3/) PCB'lerin konsantrasyon seviyesi 50mg/kg veya daha fazladır.

A3170 Alifatik halojenleştirilmiş hidrokarbonların (klorometan,

dikloroetan, vinil klorür, viniliden klorür, allil klorür

ve epiklorhidrin gibi) üretiminden oluşan atıklar

A3180 Poliklorlu bifenil (PCB), poliklorlu terfenil (PCT),

poliklorlu naftalin (PCN) veya polibromlu bifenil (PBB)

veya bu maddelerin diğer polibromlu benzerlerini

50 mg/kg veya daha yüksek bir konsantrasyonda(4/) içeren,

bunlardan oluşan veya bunların bulaştığı atıklar, maddeler

ve nesneler

A3190 Organik malzemelerin arıtılmasından, damıtılmasından ve

pirolitik bir işleme tabi tutulmasından kaynaklanan atık

katranlı artıkları (asfalt çimentoları hariç)

A4 İnorganik veya organik bileşenler ihtiva edebilen atıklar

------------------------------------------------------------

A4010 Farmasotik ürünlerin üretiminden, hazırlanmasından ve

kullanılmasından kaynaklanan atıklar, ancak B listesinde

belirtilen atıklar hariç

A4020 Klinik ve ilgili atıklar yani tıbbi, dişçilik, veterinerlik

ve hasta bakım gibi uygulamalardan kaynaklanan atıklar ve

hastaların muayenesi veya tedavisi sırasında veya araştırma

projeleri sırasında hastanelerden veya diğer tesislerden

çıkan atıklar

A4030 Biyosidlerin ve fitofarmasotiklerin üretiminden,

formülasyonundan ve kullanımından kaynaklanan atıklar;

standart dışı olan zamanı geçmiş(5/) veya başlangıçta

amaçlanan kullanımlarına uygun olmayan atık pestisidler ve

herbisidler dahil

A4040 Ahşap koruyucu kimyasalların üretimi, formülasyonu ve

kullanımından kaynaklanan atıklar(6/)

A4050 Aşağıdakilerden herhangi birini içeren, bundan oluşan veya

bunun bulaştığı atıklar:

İnorganik siyanürler; eser miktarda inorganik siyanürler

içeren katı haldeki değerli metal içeren artıklar

Organik siyanürler

A4060 Atık yağ/su, hidrokarbonlar/su karışımları, emülsiyonları

A4070 Mürekkeplerin, boyar maddelerin, pigmentlerin, boyaların,

lakların, verniklerin üretiminden, formülasyonundan ve

kullanımından oluşan atıklar; B listesinde belirtilen

herhangi bir atık hariç (B listesinde B4010'a bakınız)

A4080 Patlayıcı nitelikli atıklar (B listesinde belirtilen

atıklar hariç)

A4090 B listesinin ilgili maddesinde belirtilenler dışındaki atık

asidik veya bazik çözeltiler (B listesinde B2120'ye

bakınız)

A4100 Sanayi gazlarının temizlenmesinde kullanılan sanayi

kirliliğini kontrol cihazlarından çıkan atıklar (B

listesinde belirtilen atıklar hariç)

A4110 Aşağıdakilerden birini içeren, bundan oluşan veya bunun

bulaştığı atıklar . Poliklorlu dibenzofuran'ın herhangi bir

türü . Poliklorlu dibenzo-dioksin'in herhangi bir türü

A4120 Peroksidler içeren, bunlardan oluşan veya bunların

bulaştığı atıklar

A4130 Ek III'ün tehlikeli özelliklerini sergilemeye yetecek

konsantrasyonlarda Ek I maddeleri içeren atık ambalajlar ve

kaplar

------------------------------------------------------------------------------

(4/) 50 mg/kg'lık seviyenin bütün atıklar için uluslararası düzeyde pratik olan bir seviye olduğu düşünülmektedir. Ancak pek çok ülke belirli atıklar için daha düşük düzenleme seviyeleri (örneğin 20 mg/kg) kabul etmiştir.

(5/) "Zamanı geçmiş" ifadesi, üreticinin önerdiği süre içinde kullanılmamış anlamına gelir.

(6/) Bu madde ahşap koruyucu kimyasalların kullanıldığı ahşabı kapsamaz.

A4140 Ek I kategorilerine tekabül eden ve Ek III'ün tehlikeli

özelliklerini sergileyen kimyasallardan oluşan veya

standart dışı veya zamanı geçmiş(7/) kimyasallar içeren atık

A4150 Araştırma ve geliştirme veya eğitim faaliyetlerinden

oluşan, tanımlanmamış olan ve/veya yeni olan ve insan

sağlığı ve çevre üzerindeki etkileri bilinmeyen atık

kimyasal maddeler

A4160 B listesinde yer almayan kullanılmış aktive edilmiş karbon

(B listesinde B2060'a bakınız.)

Ek IX

-----

LİSTE B

Bu Ekte yer alan atıklar, Ek III'de belirtilen bir özelliği sergilemesine yetecek miktarda Ek I maddesi içermedikçe bu Sözleşmenin 1 inci Maddesinin 1(a) paragrafı kapsamına giren atıklar olmayacaklardır.

B1 Metal ve metal taşıyan atıklar

---------------------------------

B1010 Metalik, dağılabilir formda olmayan metal ve metal alaşımlı

atıklar:

. Değerli metaller (altın, gümüş, platin grubu, ancak civa

hariç)

. Demir ve çelik hurda

. Bakır hurda

. Nikel hurda

. Alüminyum hurda

. Çinko hurda

. Kalay hurda

. Tungsten hurda

. Molibden hurda

. Tantal hurda

. Magnezyum hurda

. Kobalt hurda

. Bizmut hurda

. Titanyum hurda

. Zirkonyum hurda

. Manganez hurda

. Germanyum hurda

. Vanadyum hurda

. Hafniyum, indiyum, niobyum, renyum ve galyum hurda

. Toryum hurda

. Nadir toprak hurdası

B1020 Dökme mamül formda (sac, levha, kirişler, çubuklar v.b.)

alaşımlar dahil, temiz, bulaşmamış metal hurda:

. Antimon hurd

. Berilyum hurda

. Kadmiyum hurda

. Kurşun hurda (Kurşun asitli piller hariç)

------------------------------------------------------------------------------

(7/) "Zamanı geçmiş" ifadesi, üretici tarafından önerilen süre içinde kullanılmamış anlamına gelir.

. Selenyum hurda

. Tellür hurda

B1030 Artıklar içeren refraktör metalleri

B1040 Elektrik enerjisi üretimi sırasında oluşan, tehlikeli atık

hale gelecek şekilde yağlama yağı ile, PCB ile veya PCT ile

bulaşmamış hurda donanımlar

B1050 Ek III'ün özelliklerini sergilemeye yetecek

konsantrasyonlarda Ek I malzemeleri içermeyen karışık

demirsiz metal, ağır parça hurda 8/

B1060 Toz hali de dahil metal element formundaki atık selenyum ve

tellür

B1070 Ek III'de belirtilen özellikleri sergileyecek miktarda Ek

I'deki bileşenleri içermemeleri şartıyla bakır ve

dağılabilir formdaki bakır alaşımları atığı

B1080 Dağılabilir formdaki çinko alaşım artıkları dahil Ek

III'deki özellikleri sergileyecek H4.3 9/ veya tehlikeli

özelliği sergileyen konsantrasyonlarda Ek I bileşenleri

içermedikçe, çinko külü ve artıkları

B1090 Bir standarda uygun olarak atık piller (Kurşunla,

kadmiyumla veya civa ile yapılanlar hariç)

B1100 Metallerin eritilmesinden, yumuşatılmasından ve

arıtılmasından oluşan metal içeren atıklar

. Sert çinko lehimi

. Çinko içeren talaşlar

- Galvanizleme levhası çinkolu üst talaşı (> %90 Zn)

- Galvanizleme levhası çinkolu alt talaşı (> %92 Zn)

- Çinko kalıp döküm talaşı (> %85 Zn)

- Sıcak daldırmalı galvanizleyiciler levha çinkolu talaş

(baç) (> %92 Zn)

- Çinko traşları

. Alüminyum traşları (tuz cürufu hariç)

. Bakırın tekrar işlenmek veya arıtılmak üzere işlenmesinden

oluşan ve Ek III'ün tehlikeli özelliklerini sergileyecek

miktarda arsenik, kurşun veya kadmiyum içermeyen cüruflar

. Bakır eritme işlemi sırasında oluşan, potalarda dahil,

refraktör kuşaklarının atıkları

. Arıtılmak üzere işlenen değerli metallerden oluşan cüruflar

. %0.5'den az kalay içeren tantal taşıyan kalay cürufları

B1110 Elektrikli ve elektronik donanımlar:

. Yalnızca metallerden veya alaşımlardan oluşan elektronik

donanımlar

. A listesinde yer alan akümülatörler ve diğer piller gibi

parçaları, civalı komütatörler, katod ışınlı tüplerin

camları ve diğer aktive edilmiş camlar ve PCB kapasitörleri

içermeyen veya Ek III'de belirtilen özelliklerden herhangi

birini göstermeyecek derecede Ek I bileşenleri ile (ör;

kadmiyum, civa, kurşun, poliklorlu bifenil) kirlenmemiş

veya bu özellikleri giderilmiş atık elektrikli ve

elektronik donanımlar veya hurdalar 10/ (baskılı devre

kartları dahil) (A listesinde A 1180'de bakınız)

------------------------------------------------------------------------------

8/ Ek I malzemeleriyle başlangıçta düşük seviyede buluşma olsa bile, takip eden proseslerde (geri dönüşüm prosesleri dahil) Ek I malzemelerinin önemli oranda arımış konsantrasyonlarını içeren ayrı parçalar oluşabilir.

9/ Çinko külünün durumu şu anda incelenmektedir ve Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansının (UNCTAD) çinko küllerinin tehlikeli maddeler olarak görülmemesi gerektiğine dair bir tavsiyesi vardır. 10/ Bu maddeye elektrik enerjisi üretimi sırasında oluşan hurdalar dahil değildir.

Doğrudan yeniden kullanıma uygun olan 11/ ve geri

dönüştürülmeyecek veya nihai olarak bertaraf edilmeyecek

12/ elektrikli ve elektronik donanımlar.

B1120 Katalizör olarak kullanılan sıvılar hariç, aşağıdakilerden

herhangi birini içeren kullanılmış katalizörler: Geçici

metaller; A listesindeki atık Skandiyum Titanyum

katalizör (kullanılmış katalizörler, Vanadyum Krom

sıva kullanılmış katalizörler veya Manganez Demir

diğer katalizörler) hariç: Kobalt Nikel

Bakır Çinko

İtriyum Zirkonyum

Niobyum Molibden

Hafniyum Tantal

Tungsten Renyum

Lantanitler Lantan Seryum

(nadir toprak metalleri): Praseodyum Neodi

Samaryum Evropiyum

Gadolinyum Terbiyum

Disprosyum Holmiyum

Erbiyum Tulyum

İtalbiyum Lütesyum

B1130 Temizlenmiş kullanılmış değerli metal taşıyan katalizörler

B1140 Eser miktarda inorganik siyanür içeren değerli metal

taşıyan katı formdaki atıklar

B1150 Uygun paketlenmiş ve etiketlenmiş, dağılabilir, sıvı halde

olmayan değerli metaller ve alaşım atıkları (altın, gümüş,

platin grubu, ancak civa hariç)

B1160 Baskılı devre tablolarının yakılmasıyla oluşan değerli

metal külü (A listesinde A 1150'ye bakınız)

B1170 Fotoğraf filminin yakılması ile oluşan değerli metal külü

B1180 Gümüş halojenler ve metalik gümüş içeren atık fotoğraf

filmi

B1190 Gümüş halojenler ve metalik gümüş içeren atık fotoğraf

kağıdı

B1200 Demir ve çelik üretimi ile oluşan granül haldeki cüruf

B1210 TiO2'nin ve vanadyumun kaynağı olan cüruflar da dahil demir

ve çelik üretiminden oluşan cüruf

B1220 Sanayi standartlarına göre (örneğin DIN 4301) ve esas

itibariyle inşaat işleri için işlenen, yüksek demir

içerikli (%20'den fazla), kimyasal olarak kararlı çinko

üretiminden oluşan cüruf

B1230 Demir ve çeliğin üretiminden oluşan haddehane pulları

B1240 Bakır oksitli haddehane pulları

B2 Metaller ve organik metaller içerebilen özde inorganik

bileşenler içeren atıklar

------------------------------------------------------------

B2010 Maden faaliyetlerinden oluşan, dağılabilir formda olmayan

atıklar:

. Doğal grafit atığı

. Testereyle veya başka bir araçla traşlanmış veya sadece

kesilmiş olsun ya da olmasın arduvaz atığı

------------------------------------------------------------------------------

11/ Yeniden kullanım ifadesine onarım, yenileme veya yükseltme dahildir, ancak büyük çapta yeniden montaj dahil değildir.

12/ Bazı ülkelerde, doğrudan yeniden kullanım amaçlı bu malzemeler atık sayılmaz.


. Mika atığı

. Lösit, nefelin ve nefelin siyenit atığı

. Feldspar atığı

. Flourspar atığı

. Katı haldeki silika atıkları; döküm işlerinde

kullanılanlar hariç

B2020 Dağılabilir formda olmayan cam atığı:

. Tekrar eritilebilen cam parçaları ve diğer cam atıkları

ve hurdaları, katod ışınlı tüplerin camları ve diğer aktive

edilmiş camlar hariç

B2030 Dağılabilir formda olmayan seramik atıkları:

. Sermet atıkları ve hurdası (metal seramik bileşikleri)

. Başka yerde belirtilmeyen seramik bazı lifler

B2040 Esas itibariyle inorganik bileşenler içeren atıklar:

. Baca gazı desülfürizasyon (FGD) işleminden oluşan kısmen

rafine edilmiş kalsiyum sülfat

. Binaların yıkılmasıyla oluşan atık duvar veya sıva

alçıpanları

. Sanayi standartlarına göre (örneğin DIN 4301 ve DIN 8201)

ve esas itibariyle inşaat işleri ve aşındırıcı uygulamalar

için işlenen, yüksek demir içerikli (%20'den

fazla), kimyasal olarak kararlı bakır üretiminden oluşan

cüruf . Katı haldeki kükürt

. Kalsiyum siyanamid üretiminden oluşan (PH değeri 9'dan

küçük) kireç taşı

. Sodyum, potasyum, kalsiyum klorürler

. Karborundum (silikon karbid)

. Kırma beton

. Lityum-tantal ve lityum-niobyum içeren cam hurdalar

B2050 Kömür yakıtlı enerji santrallerinin A listesine dahil

edilmeyen uçucu külü (A listesinde A2060'a bakınız)

B2060 İçme suyu arıtımından, gıda endüstrisi işlemlerinden ve

vitamin üretiminden oluşan kullanılmış aktive edilmiş

karbon (A listesinde A4160'a bakınız)

B2070 Kalsiyum florür çamuru

B2080 A listesine dahil edilmeyen kimyasal işlemlerden oluşan

atık cips (A listesinde A2040'a bakınız)

B2090 Çelik ve alüminyum üretimi ile oluşan petrol kokundan veya

bitümenden yapılmış ve normal sanayi standartlarına göre

temizlenmiş anod uçları (klor alkali elektrolizlerinden ve

metalurjik endüstriden oluşan atık anod uçları hariç)

B2100 Alüminyum üretiminden oluşan atık alüminyum hidratları ve

atık alüminyum ve artıkları; gaz temizleme, floklama veya

filtrasyon işlemlerinde kullanılan malzemeler hariç

B2110 Boksit artıkları ("kırmızı çamur") (pH değeri 11.5'den daha

düşük olmalıdır)

B2120 pH değeri 2'den daha büyük ve 11.5'den daha düşük olan,

korozif veya tehlikeli olmayan atık asidik veya bazik

solüsyonlar (A listesinde A4090'a bakınız)

B3 Metaller ve inorganik maddeler içerebilen özde organik

bileşenler içeren atıklar

------------------------------------------------------------

B3010 Katı plastik atıklar:

Diğer atıklarla karıştırılmamaları ve bir standarda göre

hazırlanmamaları şartı ile aşağıdaki plastik veya karışık

plastik malzemeler

Sınırlayıcı olmamak kaydıyla aşağıdakiler dahil,

halojenleştirilmemiş polimerlerin ve kopolimerlerin hurda

plastiği(13/:)

- etilen

- stiren

- polipropilen

- polietilen terftalat

- akrilonitril

- bütadien

- poliasetatlar

- poliamidler

- polibütilen tereftalat

- polikarbonatlar

- polieterler

- polifenil sülfidler

- akrilik polimerler

- alkanlar C10-C13 (plastikleştiriciler)

- poliüretan (CFC'ler içermeyen)

- polisiloksanlar

- polimetil metakrilat

- polivinil alkol

- polivinil bütiral

- polivinil asetat

Aşağıdakiler dahil, kürlenmiş atık reçineler veya

yoğunlaştırma ürünleri:

- üre formaldehit reçineler

- fenol formaldehit reçineler

- melamin formaldehit reçineler

- epoksi reçineler

- alkid reçineler

- poliamidler

Aşağıdaki florlanmış polimer atıklar(14/)

- perfloroetilen/propilen (FEP)

- perfloroalkoksi alkan (PFA)

- perfloroalkoksi alkan (MFA)

- polivinilklorür (PVF)

- polivinildenflorür (PVDF)

B3020 Kağıt, mukavva ve kağıt ürün atıkları

Tehlikeli atıklarla karıştırılmamaları şartıyla aşağıdaki

malzemeler: Aşağıdaki kağıt veya mukavvanın atığı ve

hurdası:

---------------------------------------------------------------------

(13/) Bu tür hurdaların tamamen polimerize oldukları anlaşılmaktadır.

(14/) - Tüketici sonrası atıklar bu maddeye dahil edilmemişlerdir.

- Atıklar karıştırılmayacaktır.

- Açıkta yakmanın getireceği problemler dikkate alınacaktır.


. Beyazlatılmamış kağıt veya mukavva veya oluklu kağıt veya

mukavva esas itibariyle

. Beyazlatılmış kimyasal kağıt hamurundan yapılmış ve kütle

olarak renklendirilmemiş

. Diğer kağıt veya mukavva

. Mekanik kağıt hamurundan (örneğin, gazete, dergi ve

benzeri matbu malzeme) yapılmış kağıt veya mukavva

. 1) Laminatlı mukavva, 2) Tasnif edilmemiş hurda dahil,

ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla diğerleri

B3030 Tekstil atıkları

Diğer atıklarla karıştırılmamalı ve bir standarda göre

hazırlanmaları şartıyla aşağıdaki malzemeler:

İpek atığı (makaraya sarmaya uygun olmayan kozalar, iplik

atığı ve grenadin stoğu dahil)

- -- karde edilmemiş veya taranmamış

- diğer

İplik atığı, ancak grenadin stoğu hariç, yün ya da ince

veya kalın hayvan kılı atığı

- yün veya ince hayvan kılından tarak döküntüsü

- diğer yün veya ince hayvan kılı atığı

- kalın hayvan kılı atığı

Pamuk atığı (iplik atığı ve grenadin stoğu dahil)

- iplik atığı (lif atıkları dahil)

- grenadin

- diğer

. Keten üstüpü ve atığı

. Hakiki kenevir (Cannabis sativa L.) üstüpüsü ve atığı

(iplik atığı ve grenadin stoğu dahil)

. Jüt ve diğer tekstil elyaflarının (keten, hakiki kenevir

ve rami hariç) üstüpüsü ve atığı (iplik atığı ve grenadin

dahil)

. Genus Agave'nin sisalinin ve diğer tekstil liflerinin

üstüpüsü ve atığı (iplik atığı ve grenadin dahil)

. Hindistan cevizinin üstüpüsü, tarak artıkları ve atığı

(iplik atığı ve grenadin dahil)

. Abakanın (Manila keneviri veya Musa textilis Nee)

üstüpüsü, tarak artıkları ve atığı (iplik atığı ve grenadin

dahil)

. Raminin ve başka bir yerde belirtilmeyen diğer bitkisel

tekstil liflerinin üstüpüsü, tarak artıkları ve atığı)

. Aşağıdakilerin insan yapımı elyaflarının atığı (tarak

artıkları, iplik atığı ve grenadin dahil)

- Sentetik elyaflar

- Suni elyaflar

. Eskimiş giyecekler ve diğer eskimiş tekstil eşyaları

. Kullanılmış kilimler, hurda kınnap, kordonlar, ipler,

halatlar ve kablolar ile tekstil malzemelerinin eskimiş

kınnap, kordon, halat veya kablo malzemeleri

- Tasnif edilmiş

- Diğer

B3040 Kauçuk atıklar

Diğer atıklarla karıştırılmamaları şartıyla aşağıdaki

malzemeler:

. Sert kauçuk atığı ve hurdası (örneğin ebonit)

. Diğer kauçuk atıklar (başka bir yerde belirtilen atıklar

hariç)

B3050 İşlenmemiş mantar ve ahşap atığı:

. Tomruk, briket, pelet veya benzeri formlarda biraraya

getirilmiş olsun veya ol masın, ahşap atığı ve hurda

. Mantar atığı; ezilmiş, granül hale getirilmiş veya

öğütülmüş mantar

B3060 Bulaşıcı olmaması şartıyla, tarımsal gıda endüstrisinin

atıkları:

. Şarap tortuları

. Pelet formunda olsun veya olmasın, hayvan yemi olarak

kullanılan, başka bir yerde belirtilmemiş kurutulmuş ve

sterilize edilmiş bitki atıkları, artıkları ve yan ürünleri

. Yağlı maddelerin veya hayvan ya da bitki mumlarının

işlenmesinden oluşan artıklar

. İşlenmemiş yağı alınmış, basit bir şekilde hazırlanmış

(ancak kesilerek şekillendirilmemiş), asitle işlenmiş veya

jelatini alınmış kemik veya boynuz özütü atığı

. Balık atığı

. Kakao kabukları, yaprağı, derisi ve diğer kakao atığı

. İnsan ve hayvan tüketimi ile ilgili ulusal ve

uluslararası gereklilikleri ve standartları karşılayan yan

ürünleri hariç, tarımsal gıda sektörünün diğer atıkları

B3070 Aşağıdaki atıklar:

. İnsan saçı atığı

. Atık saman

. Penisilin üretiminden oluşan ve hayvan yemi olarak

kullanılacak deaktivite edilmiş mantar, miselyum (fungus

mycelium)

B3080 Atık kırpıntılar ve hurda kauçuk

B3090 Deri üretimine uygun olmayan deri kırpıntıları ve diğer

deri atıklar; altı değerli krom bileşikleri ve biyosidler

içermeyen deri çamurları hariç (A listesinde A3100'ne

bakınız)

B3100 Altı değerli krom bileşikleri ve biyosidler içeren deri

tozu, külü, çamuru (A listesinde A3090'a bakınız)

B3110 Altı değerli krom bileşikleri veya biyosidler ya da

bulaşıcı maddeler içermeyen tabaklama atıkları (A

listesinde A3110'a bakınız)

B3120 Gıda boyalarından oluşan atıklar

B3130 Atık polimer eterler ve peroksidler oluşturamayan

tehlikesiz atık monomer eterler

B3140 Atık kullanılmış lastikler, ancak Ek IV A'da belirtilen

işlemlerde kullanılanlar hariç

B4 İnorganik veya organik bileşenler ihtiva edebilen atıklar

------------------------------------------------------------

B4010 Tehlike oluşturabilecek miktarda organik solventler, ağır

metaller ve biyosidler içermeyen su bazlı/lateks

boyalardan, mürekkeplerden ve sertleştirilmiş verniklerden

oluşan atıklar (A listesinde A4070'e bakınız)

B4020 Reçinelerin, lateksin, plastikleştiricilerin,

tutkalların/yapıştırıcıların vb. üretiminden,

formülasyonundan ve kullanımından oluşan, A listesinde yer

almayan, Ek III'de belirtilen özellikleri sergilemeyecek

şekilde solventler ve diğer kirleticiler içermeyen, örneğin

su bazlı, ya da kazein nişastasına, dekstrine, selüloz

eterlere, polivinil alkole dayalı tutkallar gibi ürünlerin

atıkları (A listesinde A3050'e bakınız).

B4030 Pilleri A listesinde yer almayan kullanılmış, tek

kullanımlı kameralar.