Açık Artırmanın ve Şartnamenin Yasal Dayanağı
Madde 1- (1) Açık artırma suretiyle satış için düzenlenmiş bu şartnamenin dayanağı Tasfiye Yönetmeliği’dir.
Tanımlar
Madde 2- (1) Bu şartnamede geçen;
a) Alıcı: Tasfiyelik eşyayı alan kişiyi,
b) Bakanlık: Gümrük ve Ticaret Bakanlığını,
c) Bekletilmeyecek eşya: Çabuk bozulma, telef olma, ekonomik değerini kaybetme riski bulunan eşya ile saklanması masraflı, külfetli veya tehlikeli olan eşyayı,
ç) Bölge Müdürlüğü: Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünü
d) Eşya: Her türlü madde, ürün ve değerler ile taşıtları,
e) Genel Müdürlük: Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğünü,
f) İdare: Tasfiye İşletme Müdürlüğünü ve bağlı olduğu Bölge Müdürlüğünü,
g) İhale bedeli: Eşyanın ihalede bulduğu bedeli,
ğ) İhaleye esas bedel: Eşyanın satışa sunulduğu bedeli,
h) İstekli: İhaleye katılan gerçek veya tüzel kişi veya kişileri,
ı) İşletme Müdürlüğü: Tasfiye İşletme Müdürlüğünü,
i) Satış bedeli: İhale yoluyla satılan eşyanın ihale bedelinden, diğer yollarla yapılan tasfiyede ise tasfiye idaresince elde edilen bedelden, eşyanın yurtiçinde satışı veya tasfiyesi nedeniyle yürürlükteki mevzuat uyarınca ayrılması gereken vergiler ve mali yüklerin ayrılmasından sonra kalan tutarı
ifade eder.
Açık Artırma Yöntemi ile Satılacak Eşya ile Bulunduğu Yer ve Miktarı
Madde 3- (1) Açık artırmanın konusu, şartname eki listede bulunduğu yeri, miktarı ve özellikleri ayrıntılı olarak gösterilen eşyadır.
Açık Artırmanın Yapılacağı Yer, Tarih ve Saat
Madde 4- (1) Bu şartname ekinde yer alan eşya, ilanda belirtilen yer, tarih ve saatte satışa sunulacaktır.
(2) Eşya ve artırmayla ilgili bilgiler satış tarihinden en az beş gün öncesinden Resmi Gazetede ve/veya www.gtb.gov.tr internet adresinde yayımlanmıştır.
(3) Ayrıca, satış ilanları satış listeleriyle birlikte ilgili gümrük müdürlüğü ve satışı yapan idarenin ilan tahtasına herkesin görebileceği biçimde, satış tarihinden en az beş gün önce asılmıştır.
(4) Çabuk bozulma ve telef olma tehlikesi taşıyan bekletilmeyecek eşya ile Bakanlıkça belirlenen eşya ve parasal limitleri aşmayan değerdeki eşyanın satış ilanı Resmi Gazete’de yayımlanmaz. İkinci ve üçüncü fıkradaki süreler bir güne kadar indirilebilir.
Açık Artırma Usulü ile Yapılacak Satışa Katılabilme Şartları
Madde 5- (1) Açık artırma usulü ile yapılacak satışa katılacaklardan aşağıdaki bilgi ve belgeler istenir:
a) Kimliklerini belirlemeye yarayan belge,
b) Gerçek kişiler için ikametgâh belgesi veya adres beyanı ile Türk uyruklu ise T.C. kimlik
numarası, yabancı uyruklu ise pasaport numarası,
c) Tüzel kişilerin vergi kimlik numarası ve işyeri merkezi belgesi veya adres beyanı,
ç) Teminatın yatırıldığına ilişkin belge,
d) Vekil olarak katılanlar için vekâletname aslı veya noter onaylı örneği,
e) Tüzel kişiler adına katılacaklardan, yetki belgesinin aslı veya noter onaylı örneği,
f) Elektronik posta adresi
Açık Artırmaya Katılamayacaklar ile İş ve İşlem Yaptıramayacak Olanlar
Madde 6- (1) Aşağıda belirtilenler, istekli veya vekil sıfatıyla idarece yapılacak ihalelere katılamazlar:
a) Genel Müdürlükçe ihalelere katılmaktan yasaklananlarla Tasfiye Yönetmeliği hükümleri uyarınca ihalelere alınmayacaklar,
b) Genel Müdürlük personeli, işletme müdürlüklerinde görevli olanlar ve bölge müdürlüklerinde tasfiye işlemleri ile görevli olanlarla, bunların eşleri ve birinci dereceye kadar (birinci derece dahil) kan ve sıhri hısımları,
c) Yukarıda sayılan şahısların sermayesinin çoğunluğuna sahip bulunduğu veya yönetim kurulunda görev aldığı tüzel kişiler.
(2) İşletme müdürlüklerinde görevli iken bu görevlerinden ayrılmış olanlar görevlerinden ayrıldıkları tarihten itibaren en son çalıştıkları işletme müdürlüğünce yapılacak ihalelere bir yıl süreyle giremezler.
(3) Birinci ve ikinci fıkrada belirtilenlerden ihaleye katıldıkları tespit edilenler hakkında, Türk Ceza Kanununa göre işlem yapılmak üzere Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur.
(4) Birinci ve ikinci fıkrada belirtilenler idarece yapılan ihalelere ilişkin, eşyanın görülmesi de dahil hiç bir işlem yapamaz ve eylemde bulunamazlar.
Teminat Tutarı ile Yatırılacağı Yer ve Zamanı
Madde 7- (1) İhale yoluyla yapılacak satışlara katılacaklardan, satış ilanı ve şartnamede belirtilen yer ve süre şartı dâhilinde yatırılmak kaydıyla, eşyanın ihaleye esas bedelinin en az yüzde onu oranında teminat alınır. İhaleye esas bedeli 1.000.000 TL’yi geçecek eşyada 100.000 TL teminat bedeli alınır ve arttırmaya söz konusu teminat bedeli yeterli olanlar katılabilir.
(2) Teminatın yatırılacağı yer, zaman ve tutarı şartname eki listede gösterilmiştir.
(3) Yatırılan teminat, adlarına teminat belgesi düzenlenen kişiler için hüküm ifade eder ve açık artırmalı ihalelerde teminat miktarını karşıladığı tüm eşya için geçerlidir. Teminat bedelinin geri alınmaması halinde teminat alındı belgesi başka ihalelerde de kullanılabilir.
Teminatın İadesi
Madde 8- (1) Nakit olarak yatırılan teminat tutarı, alıcının isteği üzerine ihale bedelinden mahsup edilir veya şartname hükümlerine uygun olarak ihale bedelinin tamamının ödenmesi şartıyla geri verilir. Satış bedelinin takside bağlandığı durumda iade veya borcuna mahsup işleminin yapılması taksit tutarlarıyla faizlerin toplamı kadar teminat gösterilmesine bağlıdır.
(2) Teminatın alıcıya iade edilmesi gereken durumlarda, teminat alındı belgesi aslının arka sayfasına "Teminatın İade Edilmesinde Sakınca Yoktur" ibaresi yazılarak ihale komisyonu başkanı, işletme müdürü veya görevlendireceği personel tarafından imzalanarak teminat alındı belgesi alıcıya geri verilir. Teminat bedelinin nakit olarak yatırılması halinde iadesi alıcının banka hesabına da yapılabilir.
(3) Bu madde kapsamındaki uygulamalar elektronik ortamda gerçekleştirildiği takdirde ikinci fıkra hükümleri uygulanmaz ve teminat bedeli, en yakın tasfiye işletme müdürlüğünden veya ilgili saymanlık müdürlüğünden iade alınabilir.
Eşyanın Görülmesi
Madde 9- (1) İhale yoluyla yapılacak satışlara katılacak olanlar, ilgili işletme müdürlüğü veya gümrük müdürlüğünden alacakları izin belgesini göstererek, ihale ilanında belirtilen gün ve saatlerde eşyayı bulunduğu yerde görebilirler. İşletme müdürlüğünce eşyanın niteliğinde, miktarında ve değerinde önemli bir değişikliğe neden olmayacak şekilde bedeli karşılığında eşyadan örnek verilebilir. Ancak 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında davası devam eden eşyadan numune verilmez.
İhale Salonuna Giriş-Çıkış İşlemleri
Madde 10- (1) İhale salonuna, 5 inci maddeye göre ihaleye katılabilme şartlarını haiz olanlarla görevliler girebilir.
(2) İstekliler satış yerine girerken teminat alındı belgesini, kimliklerini, vekaleten katılımın olması halinde kimlik belgesi ile birlikte vekâletname veya yetki belgesi veya vekaletname kartını görevli personele vererek imza karşılığı “Giriş Kartı”nı alır ve içeriye bu kartla girebilir.
(3) İhale salonunda, şartnamenin 17 nci maddesinde belirtilen yasak fiil ve davranışlarda bulunulması, alıcının satış kağıdını imzalamaması, teminat bedelini tamamlamaması veya teminat bedelini tamamlama hakkına sahip olmayacak şekilde teminatı yeterli olmadığı halde pey sürmesi nedenleriyle teminatının iadesi uygun görülmeyen isteklilere ait girişte alınan belgeleri, haklarında işlem yapıldıktan sonra iade edilir.
(4) İhale salonundan çıkışta, “Giriş Kartı” istekliden geri alınarak ikinci fıkradaki belgeleri iade edilir.
Açık Artırmada Uyulacak Kurallar
Madde 11- (1) İhale Komisyonu tarafından isteklilere satışa ilişkin gerekli açıklamalar yapılarak, 5 inci maddede belirtilen belgelere ilişkin işlemlerin tamamlanmasından ve satış düzeninin sağlandığı anlaşıldıktan sonra satış listesinin birinci sırasından eşya satışına başlanır.
(2) Satışı, ihale komisyonu yürütür. Satışlarda tellal görevlendirilebilir.
(3) İhale komisyonu gerekçesini belirtmek suretiyle satışı yapıp yapmamakta serbesttir. İhale komisyonunun kararı kesindir.
(4) İstekliler “Giriş Kartı”nı ihale komisyonunun ve görevlendirilen tellalın görebileceği şekilde kaldırarak pey sürerler. Bu kurala uymayanlar pey sürmüş sayılmazlar.
(5) Artırma sırasında varsa satıştan en son çekilenin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası beyanı ve tebligat için beyan ettiği ve imzaladığı belgedeki adresi, elektronik posta adresi ile sürdüğü pey satış kâğıdına yazılır ve kendisine imzalatılır.
(6) Satışta, damga vergisi satış anında alıcı tarafından ödenir. Ödenmemesi veya alıcının teminat bedelini tamamlamaması veya teminat bedelini tamamlama hakkına sahip olmayacak şekilde teminatı yeterli olmadığı halde teklif vermesi halinde, teminat bedeli döner sermayeye gelir kaydedilir. Varsa son çekilenin verdiği teklif üzerinden satışa devam edilir. Artırma olmaması halinde son çekilene satış yapılır. Son çekilenin de yukarıda belirtilen kapsama girmesi halinde, teminatı gelir kaydedilerek satış iptal edilir.
(7) Satışlarda eşyanın ihaleye esas bedeli kadar teklif gelmemesi halinde, ihaleye esas bedelin altında teklif veren olup olmadığı sorulur. Teklif verilirse, bu tekliften artırmaya devam olunur. Verilen en yüksek teklifin ihaleye esas bedelin en az yüzde yetmiş beşini bulması halinde satış yapılır. Bulmaması halinde teklif edilen bedel satış kağıdına yazılarak alıcının imzası alınır. Verilen teklif idare tarafından değerlendirmeye tabi tutularak, satış tarihini takip eden en geç sekiz iş günü içinde “kabul” veya “ret” yönünde karar verilir. Bu süre içerisinde karar verilmemesi halinde teklif reddedilmiş sayılır. Teklif sonucu teklif sahibinin tebligat adresine iadeli taahhütlü posta ile bildirilir. Bu tür eşya idarece teklif edilen bedel üzerinden alınabilir veya kamu kurum ve kuruluşları ile özel kanunla kurulmuş vakıf ve derneklere de verilebilir.
(8) Tebligat evrakının postaya veriliş tarihini takip eden yedinci gün, kararın alıcıya tebliğ tarihi sayılır ve bu tarihten itibaren ihale bedelinin yedi gün bekletilmeyecek eşyada iki iş günü içinde yatırılması gerekir. İhale bedeli bu süre içinde yatırılmadığı veya beyan ettiği adrese tebligat yapılamadığı takdirde eşyaya ait yatırmış olduğu teminatı döner sermayeye gelir yazılır.
(9) Satış esnasında bu maddenin altıncı fıkrasına göre işlem yapılanlar ile şartnamenin 17 nci maddesinde belirtilen yasaklara uymadıkları belirlenenler ihale komisyonu kararı ile ihale salonundan derhal çıkarılır.
(10) İhale salonunda eşya en yüksek bedeli veren istekliye satılır. Bu husus ihale komisyonunca duyurulur. Alıcı, sözleşme yerine geçen bu şartnameyi ve idarece hazırlanmış “Satış Kağıdı”nı satış yerinde imzalar.
(11) Satışın iptal edilmesi veya teklif edilen bedelin reddi halinde alıcı veya istekli hiçbir hak talebinde bulunamaz.
Satışın Tamamlanması
Madde 12- (1) En yüksek teklifin ihaleye esas bedelin yüzde yetmiş beş ve üzerinde olması durumunda, bu şartnamenin ve idarece hazırlanmış “Satış Kağıdı”nın satış yerinde alıcı tarafından imzalanmasıyla,
(2) En yüksek teklifin ihaleye esas bedelin yüzde yetmiş beşinin altında olması durumunda teklife ait onayın alıcıya tebliği ile,
(3) Bu şartnamenin 11 inci maddesinin altıncı fıkrası ile 13 ve 14 üncü maddelerinde belirtilen durumlarda, satıştan son çekilenin satış kağıdını ve şartnameyi imzalamasıyla satış tamamlanır.
Uyulması Gereken Diğer Kurallar
Madde 13- (1) Alıcı, satışın tamamlanması ve satış kağıdının imzalanmasından sonra satışın iptalini isteyemez.
(2) Eşya mevcut durumu ile satışa sunulmakta olup, şartname eki listelerde yer alan hasar oranlarına ilişkin hususlar yalnızca “bilgi” mahiyetindedir. Alıcının eşyayı yerinde bizzat görerek satışa katıldığı kabul edildiğinden, hasar oranları gösterilmiş olsun veya olmasın belirtilen hususlara hiçbir şekilde itiraz edilemez. Bu konuda yapılan itirazlar idarece reddedilir.
(3) Alıcının satışın tamamlanmasını izleyen yedi gün içinde bekletilmeyecek eşyada ise iki iş günü içinde ihale bedelini ödemesi zorunludur. Bu süre içinde ihale bedelini ödememesi halinde satış bozularak teminatı döner sermayeye gelir kaydedilir. İhaleden son çekilenin verdiği teklif eşyanın ihaleye esas bedelinin;
halinde son çekilene ihalede verdiği teklif üzerinden eşyayı satın alabileceği iadeli-taahhütlü posta ile veya isteklinin imzası alınmak suretiyle elden yazılı tebligat yapılarak bildirilir. Bekletilmeyecek eşyada bildirim elektronik yolla, son çekilen tarafından beyan edilen elektronik posta adresine yapılır. Bildirimin tebliğinden itibaren yedi gün, bekletilmeyecek eşyada ise elektronik yolla yapılan bildirimi takip eden iki gün içinde isteklinin eşyayı almayı kabul etmesi halinde, teminat alınmak, satış kâğıdı ve şartname imzalattırılmak suretiyle eşya, satıştan son çekilene satılır. Son çekilenin kabul etmemesi veya son çekilenin olmaması durumunda ise eşya yeniden satışa çıkarılır.
(4) Daha önce tebligat yapıldığı durumlar hariç üçüncü fıkra uyarınca yapılacak tebligatlarda evrakın postaya verildiği tarihi takip eden yedinci gün, bekletilmeyecek eşyada ise elektronik yolla yapılan bildirimin tarihi tebliğ tarihi sayılır.
(5) 16 ncı maddenin birinci fıkrasına göre satışın iptalinin talep edilmesi ancak bu talebin uygun bulunmaması durumunda, bedel yatırma zorunluluğu, İdarece yapılan değerlendirme sonucunun alıcıya tebliğinden itibaren kaldığı yerden devam eder. Bedel yatırma süresinin bitiminden sonra yapılan müracaatlarda ise ihale bedeli, bedel yatırma süresinin bittiği günü takip eden günden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre hesaplanacak tecil faizi ile birlikte alıcıya yapılan tebliği takip eden üç gün içerisinde ödenir.
(6) Bildirimler, alıcının ikametgah veya iş yeri olarak beyanda bulunduğu tebligat adresi ile elektronik posta adresine de gönderilir. Vekille yürütülen işlemlerde ise bildirimler vekile yapılır.
(7) Sayı, ağırlık, uzunluk ve hacim esası üzerinden yapılan satışlarda eşyanın tesliminde eksiklik veya fazlalık görülürse;
a) Fazla çıkan eşya, talep edilmesi halinde, ihalede oluşan birim fiyat üzerinden yapılacak hesaplama ile alıcıya satılabilir. Alıcının bu yönde bir talebi olmaması durumunda teslimat ihale edilen miktar üzerinden yapılır.
b) Eksik çıkan eşyada, teslimat mevcut miktar kadar yapılarak eksikliklerin bedeli geri verilir. Ancak, eksiklik oranının ihale edilen miktarın en az yüzde otuzu olması halinde, alıcının talebine göre, teslimat mevcut miktar kadar yapılarak eksikliklerin bedeli geri verilir veya ihale iptal edilerek satış bedeli iade edilir.
c) Tahsil edilmiş olan vergilerin red ve iadesi ise ilgili mevzuat çerçevesinde yapılır.
(8) Yüzde yetmiş ve daha fazla hasarlı durumda olan araçlar için trafik şahadetnamesi düzenlenmez.
(9) Araçların satışından sonra, trafik tescil işlemleri alıcı tarafından yerine getirilir.
Eşyanın Teslimine İlişkin Şartlar
Madde 14- (1) Eşyanın tesliminde aşağıdaki şartlara uyulur:
a) Alıcı satışı yapılan eşyayı, bulunduğu yerdeki mevcut durumu ile herhangi bir ayırma, ayıklama ve benzeri işleme tabi tutulmaksızın teslim almak zorundadır.
b) İhale bedelinin ödenmesini izleyen on gün bekletilmeyecek eşyada ise üç gün içinde alıcı tarafından eşyanın bulunduğu yerden teslim alınarak götürülmesi zorunludur. Bu süre, yeniden ihraç amacıyla satılacak eşyada otuz gün olarak uygulanır. İhale bedelinin ödenmesine rağmen bu sürelerde teslim alınmayan eşya için varsa satıştan son çekilene yazılı tebligat yapılarak alıcının ihalede verdiği teklif üzerinden eşyayı satın alabileceği bildirilir. Bildirimin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün, bekletilmeyecek eşyada ise elektronik yolla yapılan bildirimi takip eden iki gün içinde kabul etmesi halinde teminat alınmak, satış kâğıdı ve şartname imzalattırılmak suretiyle eşya, son çekilene satılır. Son çekilenin olmaması veya eşyayı almayı kabul etmemesi veya süresi içerisinde ihale bedelini ödememesi durumunda ise eşya pazarlık usulü ile satılır. İhale komisyonu tarafından bir veya daha fazla istekliden yazılı teklif alınır. Alınan en yüksek teklif bedeli üzerinden bölge müdürünün onayı ile satılır. Bu satışların bedelinden idarece yapılan giderler düşüldükten sonra artan tutar ilk alıcısı adına emanete alınır. Ancak, emanete alınacak tutar, ilk alıcının ödediği satış bedeli tutarını geçemez. Geçen miktar ile emanete alındığı tarihten itibaren bir yıl içinde alıcısı tarafından alınmayan tutar döner sermayeye gelir kaydedilir.
c) Daha önce tebligat yapılan durumlar hariç, “b” bendi uyarınca yapılacak tebliğatlarda evrakın postaya verildiği tarihi takip eden yedinci gün, bekletilmeyecek eşyada ise elektronik yolla yapılan bildirimin tarihi tebliğ tarihidir.
ç) Satışı gerçekleştirilen eşya, idare ambarındaysa idarece görevlendirilecek personel tarafından kontrol edilerek, diğer kişi veya kurumların ambarlarındaysa idarenin yazısına dayanılarak teslim eden ve teslim alan alıcının imzaları alınmak suretiyle düzenlenen tutanakla (cins, miktar, model, marka gibi) teslim edilir. Alıcı tarafından teslim alınan eşya ile ilgili olarak daha sonra itirazda bulunulamaz. Teslim sırasında, satış listelerinde belirtilen niteliğe uygun olmadıkları anlaşılan ve durumu tutanakla tespit edilen eşya teslim edilmeyerek, Genel Müdürlükten alınacak cevaba göre işlem yapılır.
d) İdare, eşya ile ilgili olarak ortaya çıkacak ihbar, şikayet veya resen belirlenen haller nedeniyle 30 gün içerisinde yaptırılacak inceleme veya soruşturma sonuna kadar eşya teslimini durdurabilir.
Eşyanın Satış Dışı Bırakılması veya Satışın Yapılmaması
Madde 15- (1) Satışa sunulan eşyadan gerek görülenler, en geç ihale saatine kadar idare tarafından satış dışı bırakılabilir. Bu eşya, komisyon başkanınca satışa başlanılmadan önce duyurulur.
(2) Satış saatinden sonra ortaya çıkacak durumlar sebebiyle, ihale komisyonu gerekçesini belirtmek suretiyle eşyanın satışını yapmayabilir. Bu suretle satış dışı bırakılan eşya ihale komisyonu başkanınca ihale yerinde duyurulur.
(3) Yukarıdaki birinci ve ikinci fıkra hükümlerine göre satış dışı bırakılan veya satışı yapılmayan eşya için teminat yatıran istekliler; masraf yaptıkları iddiası ile hiçbir talepte bulunamazlar. Ancak söz konusu satışta aynı miktarda teminatı karşılayacak başka eşya satışına katılabilirler.
Satışın İptali ve Sözleşmenin Feshi
Madde 16- (1) Alıcı, satıştan sonra satışın bozulmasını isteyemez. Ancak, alıcının kusurundan kaynaklanmayan ve ihalede/ilanda/şartname eki listede duyurusu yapılmamış bir hukuki ihtilaf nedeniyle veya eşyanın tescile/kayda tabi olmasına rağmen tescilin/kaydın yapılamaması veya eşyanın ilanda ve şartname eki listede belirtilen niteliklere uygun olmaması hallerinde; ihale bedeli ödenme şartı olmaksızın alıcı tarafından eşya teslim alınmadan önce ve en geç şartnamenin 14 üncü maddesinde belirtilen süreler içinde yazılı olarak ilgili idareye bildirilmesi ve idarece kabul edilmesi halinde satış iptal edilebilir. İptal talebinin kabulü halinde eşyanın teslim süreci talep tarihi itibariyle durmuş sayılır.
(2) Yukarıda (1) numaralı fıkrada sayılan hallerle, eşyanın tasfiye edilebilir hale gelmemesine rağmen yanlışlıkla ihaleye çıkarılması hali ile bu sözleşme hükümleri çerçevesinde idare gerekçesini belirtmek suretiyle eşyanın teslimi öncesinde veya sonrasında her zaman satışı iptal edebilir.
(3) Satışın iptali veya sözleşmenin feshi halinde yatırılmış olan satış bedeli iade edilir. Tahsil edilmiş olan vergilerin red ve iadesi ilgili mevzuat çerçevesinde yapılır. Ayrıca, eşyanın tesliminden sonra satışın ve sözleşmenin iptal edilmesi halinde, ihale edilen eşya idareye teslim edilir ve alıcının eşyanın tesliminden sonra eşya için doğrudan gerçekleştirdiği masraflarını fatura ile belgelendirmesi şartıyla alıcıya ödenir. Ancak, idare tarafından masraflar fazla bulunursa mahkemeye yaptırılacak tespit çerçevesinde ödeme yapılır.
(4) Teslim işleminden sonra satışı ve sözleşmesi feshedilen eşyanın idarece belirlenecek sürede ve aynen iade edilmemesi halinde, ihale bedelinin yüzde 20’si oranında bir tutar idareye ödenir.
Yasak Fiil ve Davranışlar ile Bunlara Uymamanın Cezası
Madde 17- (1) İhalelerde hile, desise, vaat, tehdit, nüfuz kullanma ve çıkar sağlama suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştıranlar veya buna teşebbüs edenler, isteklileri tereddüde düşürecek veya rağbeti kıracak söz söyleyenler ve istekliler arasında anlaşmaya çağrıyı ima edecek, rekabeti ya da ihale kararını etkileyecek işaret ve davranışlarda bulunanlar veya ihalenin doğruluğunu bozacak biçimde görüşme ve tartışma yapanlar, sahte belge ve sahte teminat kullananlar veya kullanmaya teşebbüs edenler, taahhüdünü kötü niyetle yerine getirmeyenler, taahhüdünü yerine getirirken idareye zarar verecek işler yapanlar, artırma üzerinde kaldığı halde ihale kâğıdını imzalamayanlar komisyon kararıyla ihale yerinden derhal uzaklaştırılır ve teminatı döner sermayeye gelir kaydedilir.
(2) Birinci fıkrada belirtilen fiilleri bizzat veya bilvekale işleyenlerle bu işteki vekil veya müvekkilleri hakkında fiilin özelliğine göre Genel Müdürlük tarafından bir yıla kadar işletme müdürlüklerinin ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı verilir. Bunların sermayesinin çoğunluğuna sahip bulunduğu veya yönetim kurulunda görev aldığı tespit edilen tüzel kişiler için de yasaklama kararı alınır.
(3) İdarece yapılan ihalelerde bir yıl içinde iki defa teminat bedelini tamamlamayanlar veya teminat bedelini tamamlama hakkına sahip olmayacak şekilde teminatı yeterli olmadığı halde pey sürenler veya ihale bedelini ödemeyenler ile vekilleri üç ay süresince işletme müdürlüklerince yapılan ihalelere alınmazlar. Tekrarı halinde Genel Müdürlük tarafından bir yıla kadar işletme müdürlüklerinin ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı verilir
(4) İhaleyi yapan işletme müdürlüğünce, ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilmesi gerekenlere, ihale bedelini ödemeyenlere ve teminat bedeli yeterli olmadığı halde pey sürenlere ilişkin bilgiler, elektronik ortamda duyurusu yapılmak üzere Genel Müdürlüğe gönderilir.
(5) İkinci ve üçüncü fıkralarda belirtilen fiil ve davranışların tespit edildiği tarihi izleyen on iş günü içinde yasaklama kararı alınarak elektronik ortamda duyurulur.
(6) Haklarında ihaleye katılmaktan yasaklama kararı bulunanlar, yasaklama kararının sona erdiği tarihe kadar eşyanın görülmesi de dahil hiç bir işlem yapamaz ve eylemde bulunamazlar ve işletme müdürlüklerince yapılacak ihalelere iştirak ettirilmezler. Bu konuda gerekli tedbirler işletme müdürlüklerince alınır.
(7) İhale işlemlerinde sahte belge veya sahte teminat kullanan veya kullanmaya teşebbüs eden, taahhüdünü kötü niyetle yerine getirmeyen, taahhüdünü yerine getirirken idareye zarar verecek işler yapan, ihale işlemlerine fesat karıştıran veya teşebbüs edenler ile o işteki ortak veya vekilleri hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur.
Vergi, Resim, Harç ile Diğer Mali Yükümlülükler
Madde 18- (1) İdare ve alıcı arasında imzalanan “Satış Kağıdı” ve “Sözleşme” nedeniyle Damga Vergisi Kanununa göre alınması gereken vergi, alıcı tarafından ihale salonunda peşin olarak ödenir.
(2) İhale bedelinden ayrıca alınacağı şartname eki listenin özel hükümler bölümünde belirtilen eşyada, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi veya kanunen alınması gereken diğer vergiler, ihale bedelinden ayrı olarak ihale bedeliyle birlikte ödenir.
Satış Bedelinin Taksitlendirilmesi ve Şartları
Madde 19- (1) 5607 sayılı Kanun kapsamında tasfiyelik hale gelen eşya hariç, satış bedelinin 10.000 TL’den az olmaması şartıyla ve satış şartnamesinde belirtilen değerin üzerinde olması halinde taksitlendirme yapılabilir. Taksitlendirilme yapılıp yapılmayacağı ve yapılabilecek değeri şartname eki listenin özel hükümler bölümünde belirtilir.
(2) Şartname eki listenin özel hükümler bölümünde belirtilen tutarı aşan eşya için alıcıların talepleri üzerine satış bedelinde aşağıdaki şartlarla taksitlendirme yapılabilir:
a) Alıcının taksitlendirme talebini, ihale bedelini yatırma süresi içinde kalmak kaydıyla satışı yapan idareye yazılı olarak yapması ve örneğine uygun taksitlendirme sözleşmesini imzalaması gerekir.
b) Satış bedeli on iki ayı geçmemek üzere talep edilen süre kadar eşit taksitlere bölünür ve vadesi gelince tahsil edilir.
c) Takside bağlanması talep edilen miktar ile bunun için hesaplanan faiz tutarını karşılayacak miktarda Tasfiye Yönetmeliğinin 35 inci maddesinde belirtilen değerler teminat olarak alınır.
ç) Takside bağlanan satış bedeline, ödeme tarihine kadar olan süreler için 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre Maliye Bakanlığınca belirlenen ve ihale tarihinde geçerli olan oranda faiz uygulanır. İhalenin tamamlanmasından sonra faiz oranlarındaki değişiklikler dikkate alınmaz. Bu ihale için geçerli olan faiz oranı şartname eki listede gösterilmiştir.
d) Taksitlere uygulanacak faiz için katma değer vergisi hesaplanır ve peşin olarak tahsil edilir.
e) Taksit şartlarına riayet edilmemesi ve değerini kaybeden teminatın yerine başkasının gösterilmemesi hallerinde, alacağın tamamı muaccel hale gelir. Muaccel hale gelen alacağın aslı ve faiz tutarı teminat çözülmek suretiyle tahsil edilir. İlgilinin talebi halinde muaccel hale gelen borcun tamamının nakden ödenmesi ve bu suretle teminatın iadesi mümkündür.
f) Takside bağlanan satış bedelinin yüzde ellisinin idarece belirlenen takvime uygun olarak ödenmesi şartıyla, ödenen bölüme isabet eden teminat, kalan borç ve faizleri karşılayacak yeni bir teminat mektubu alınmak veya ilgili bankaya talimat verilmek suretiyle çözülebilir.
Ek Süre
Madde 20- (1) Bu şartnamenin 13 üncü maddesinde belirtilen bedel yatırma süresi içerisinde olmak kaydıyla aşağıdaki durumlarda alıcıya ilgili maddelerinde belirlenmiş süreler kadar bedel yatırma ek süresi verilebilir.
a) Alıcıların, işlemleri bizzat yerine getirmelerine veya vekaletname vermelerine engel olacak derecede;
1) Sağlık kuruluşlarında yatmak suretiyle tedavi edildiğini belirtir raporla tevsik edilen kaza ve ağır hastalık halinin bulunması,
2) Gözaltı veya tutukluluk durumunda bu halin resmi belge ile tevsik edilmesi,
3) Deprem, yangın ve sel gibi tabii afetler ile harp ve göç gibi olağanüstü hallerin mevcut olması ve gerektiğinde bunların tevsiki.
b) Alıcının (a) bendi kapsamı dışında idarece kabul edilen diğer haller nedeniyle talepte bulunması.
(2) Alıcının 14 üncü maddede belirtilen eşya çekme süresi ile ilgili olarak birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerine göre ilk verilen süre kadar ek süre verilebilir.
(3) Ek süre taleplerinin birinci fıkranın (a) bendinde belirtilen mücbir sebeplerin sona erdiği tarihten itibaren üç iş günü içerisinde yapılması gerekir.
(4) Birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerine göre verilen ek sürelerde, ihale bedeli üzerinden 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre Maliye Bakanlığınca belirlenen ve ihale tarihinde geçerli olan oranda faiz uygulanır. İkinci fıkraya göre verilen ek sürede, verilen ek süre için ilgili tarife uyarınca ardiye ve diğer hizmetler karşılığı ücret alıcıdan ayrıca alınır.
(5) İhale bedelinin yatırılmaması veya eşyanın çekilmemesi dolayısıyla eşyanın idare tarafından tasfiye edilmesinden sonra vaki ek süre talepleri dikkate alınmaz.
(6) Bekletilmeyecek eşya kapsamında olan ve şartname eki listenin özel hükümler bölümünde gösterilen eşya için ek süre verilmez.
(7) Şartnamenin 19 uncu maddesi hükümleri çerçevesinde borçları taksitlendirilen alıcıların, birinci fıkranın (a) bendinin (1), (2) ve (3) alt bentlerinde belirtilen mücbir sebeplere maruz kaldıklarını tevsik etmeleri durumunda, üçüncü fıkrada belirtilen sürede başvurmaları halinde şartnamenin 19 uncu maddesinde öngörülen faiz uygulanarak ilk verilen süre kadar ek süre verilir.
Şartnamede Hüküm Bulunmayan Hallerde Uygulanacak Esaslar
Madde 21- (1) Bu şartnamede ve ihale sonrası düzenlenecek satış kağıdında hüküm bulunmayan hallerde Tasfiye Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
İhtilafların Çözüm Şekli
Madde 22-(1) Bu ihale dolayısıyla istekliler ve/veya alıcı ile idare arasında vuku bulacak ihtilafların halli için ihaleyi yapan idarenin bulunduğu mahal mahkemeleri yetkili olup, mahkemelerce ihtilafın hallinde şartnamedeki hükümlerle, Tasfiye Yönetmeliği hükümleri esas alınır.
Diğer Hususlar
Madde 23- (1) Satışa katılan istekliler ve alıcı bu şartname ve şartname eki liste hükümlerini aynen kabul etmiş sayılır. Teminat bedelinin yatırılmasıyla ihale şartnamesinde ve şartname eki listede yer alan koşullar kabul edilmiş sayılır.
(2) Şartname eki liste şartname kapsamında olup, bu şartname imzalanmak suretiyle sözleşme yerine geçer ve istekliler ve alıcı satış kağıdındaki hükümlerle birlikte bu şartname ve eklerindeki tüm hükümlere uymak zorundadır.
(3) Sözleşme yerine geçen ve sekiz sayfadan oluşan bu şartname ile….sayfa şartname ekini ve belgelerin tamamını okudum, belirtilen tüm şartları aynen kabul ediyorum.
İHALE KOMİSYONU: ALICI:
Adı ve Soyadı :
T.C Kimlik No :
BAŞKAN ÜYE ÜYE Tebligat Adresi :
İmzası :