Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

30.10.2018 38375645 Gümrüklü yer ve sahalarda kaçakçılıkla mücadele operasyonel yetkinin Gümrükte olduğunun 37861426 yazı ile içişleri bak.bilgi

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü

Sayı :87375112-330

Konu :Gümrüklü Yer ve Sahalarda

Kaçakçılıkla Mücadele

30.10.2018 / 38375645

DAĞITIM YERLERİNE

Gümrüklü yer ve sahalarda kaçakçılıkla mücadele konulu İçişleri Bakanlığına muhatap 11.10.2018 tarihli ve 37861426 sayılı yazı ilişikte gönderilmektedir.

Bilgilerine arz/rica ederim.

Adnan AKGÖZ

Bakan a.

Daire Başkan V.

EK: Yazı Örneği (2 Sayfa)

Dağıtım:

Gereği: Bilgi:

Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine Gümrükler Genel Müdürlüğüne

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü

Sayı :87375112-330

Konu :Gümrüklü Yer ve Sahalarda

Kaçakçılıkla Mücadele

11.10.2018 / 37861426

İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA

İlgi: a) 09.02.2010 tarih ve 31708 sayılı yazınız. (Emniyet Genel Müdürlüğü)

b) 12.08.1996 tarih ve 1772 sayılı yazınız. (Hukuk Müşavirliği)

Bilindiği üzere, Bakanlığımız gümrüklü yer ve sahalarda kamu düzeninin bozulmasını önleyecek tedbirleri almak ve buraların takip ve muhafazasını sağlamakla mükelleftir. Gümrüklü yer ve sahalarda kaçakçılığı önlemek, izlemek ve soruşturmak ise münhasıran Bakanlığımızın görevidir.

Nitekim;

10 Temmuz 2018 tarihli ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Bakanlığımızın görev ve yetkilerine ilişkin 445/1 inci maddesi;

(a) bendinde; Gümrüklü yer ve sahalarda kamu düzeninin bozulmasını önleyecek tedbirleri almak, bunların takip ve muhafazasını sağlamak, gerektiğinde müdahalede bulunarak durumu adli mercilere intikal ettirmek,

(ç) bendinde; Gümrüklü yer ve sahalarda münhasıran, T.C. Gümrük Bölgesinde gerektiğinde ilgili kuruluşlarla iş birliği yapmak suretiyle kaçakçılığı önlemek, izlemek soruşturmak,

hükümleri yer almaktadır.

Aynı şekilde, 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun arama ve el koyma usul hükümlerinin yer aldığı 9 uncu maddesi 2 nci bendinde ‘‘Gümrük salonları ve gümrük kapılarında kaçak eşya sakladığından kuşkulanılan kişilerin üzeri, eşyası, yükleri ve araçları gümrük kontrolü amacıyla gümrük görevlilerince aranabilir. Yapılan arama sonucunda tespit edilen kaçak eşyaya derhal el konulur.’’ hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, Sivil Hava Meydanları, Limanlar ve Sınır Kapılarında Güvenliğin Sağlanması, Görev ve Hizmetlerin Yürütülmesi Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesinde ‘‘Mülki İdare Amiri, genel güvenlik ve kamu düzeni bakımından gerekli gördüğü hallerde; sivil hava meydanlarında, limanlarda ve sınır kapılarında, 5442 Sayılı Kanununun Ek 1’inci maddesi çerçevesinde binaları, uçakları, helikopterleri, gemileri ve her türlü deniz ve kara taşıtlarını, giren çıkan yolcular ile buralarda görevli kamu ve özel kuruluşların tüm personelinin üstlerini, araçlarını ve eşyalarına aratmaya yetkilidir. Bu aramada gümrük mevzuatı ile ilgili mühürlerin sökülmesi gerekiyorsa ilgili kuruluşların da katılımı sağlanır. Arama emri, aramanın kimler tarafından yapılacağı belirtilmek kaydıyla ve yazılı olarak verilir. Acil durumlarda sözlü olarak verilen emir derhal yerine getirilir. Ve bu emir en kısa zamanda yazı ile teyit edilir. Aramalar gümrüklü alanlarda gümrük ve gümrük muhafaza diğer sahalarda ise kolluk görevlileri tarafından yapılır.’’ hükmü yer almaktadır.

Bakanlığınız birimlerinden Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ilgi (a)’da kayıtlı yazısında, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı Merkez ve İl Teşkilatı Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nde belirtilen ‘‘Büro Amirliklerinin, gümrük sahası olarak tanımlanmış alanlarda kurulmasının yasaya uygun olarak değerlendirilmediği belirtilerek, KOM Birimlerinin hudut kapılarında, gümrüklü sahalar dışında görevlerini sürdürmelerini, gümrüklü sahalarda yapacakları çalışmaları ise Gümrük Birimlerinin koordinesinde yürütmeleri’’ bildirilmektedir.

Son olarak, bir dava konusu ile ilgili olarak yine Bakanlığınız birimlerinden Hukuk Müşavirliğinin ilgi (b)’de kayıtlı yazısında, (mülga) 485 sayılı K.H.K.'nın 2 nci maddesi gereğince Gümrüklü sahaların güvenliğinin Gümrük Müsteşarlığının özel zabıta gücü olarak Gümrük Muhafaza teşkilatı tarafından sağlanacağı, gümrüklü sahalarda ise kontrol ve denetimlerden Gümrük Müsteşarlığının görevli, yetkili ve sorumlu olduğu, Bakanlıkları ve Emniyet Güçlerinin bu saha ile ilgili güvenlik ve asayiş görev ve sorumluluğunun bulunmadığı, sahada yalnız pasaport kontrolü için güvenlik elemanı bulundurulduğu belirtilmektedir.

Ancak, yukarıdaki mezkur mevzuat hükümlerine rağmen, başta havalimanları olmak üzere deniz limanları ile kara hudut kapılarında, özellikle narkotik konulu olaylarda yürütülen kaçakçılıkla mücadeleye yönelik iş ve işlemlere yine aynı sahada görev yapan Emniyet Genel Müdürlüğü görevlilerince müdahil olunması veya söz konusu görevlilerin münferiden bu türden iş ve işlemleri yürütmek istemesi Bakanlığımız birimlerinin görevlerini yaparken mevzuatın kendilerine verdiği yetkileri kullanmalarında sıkıntı yaşamalarına yol açabilmektedir.

Bu itibarla, kamu görevlilerinin ve kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılmasının yanında kurumlararası işbirliğinden azami faydanın sağlanabilmesi amacıyla, yukarıda belirtilen mevzuatla açıkça sınırları tanımlanan görev ve yetki alanları konusunda ilgili birimlerinizin talimatlandırılmasının Bakanlıklarımızın suçla mücadelede etkinliğini artıracağı değerlendirilmektedir.

Bilgi ve gereğini arz ederim.

Gonca YILMAZ BATUR

Bakan a.

Bakan Yardımcısı

Songül