Mevzuatım
logo
Giriş Yapınız

MEVZUATİM

BİDB 2017-01 Bakanlık Bilişim Hizmetlerinde Talep Yönetim Sistemi (TYS) üzerinden yapılması (20.9.2017 28020352)

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı

Sayı :63499644-010.06.01

Konu :Bakanlık Bilişim Hizmetleri

20.9.2017 / 28020352

GENELGE

(2017/1)

640 sayılı Bakanlığımızın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca; Bakanlığımızca yürütülen projelerin bilişim alt yapımıza uygun olarak tasarlanmasının ve uygulanmasının sağlanması, teknolojik gelişmelerin takip edilmesi ve otomasyon stratejilerinin belirlenmesi, bilgi güvenliği ve güvenilirliği konusunun gerektirdiği önlemlerin, politikaların ve ilkelerin belirlenmesi ve kamu bilişim standartlarına uygun çözümlerin üretilmesi, bu ve benzer konularda uygulama birliğinin sağlanması ve tereddütlerin giderilmesi amacıyla, Bakanlığımız merkez ve taşra birimlerince aşağıda belirtilen hususlara riayet edilmesi gerekmektedir.

1- Merkez birimleri tarafından, uygulama yazılımlarına ilişkin taleplerin gerekli koordinasyonun sağlanabilmesi, talep durumlarının ve versiyon takiplerinin yapılabilmesi ve tek bir merkezden yönetilebilmesi amacıyla Talep Yönetim Sistemi (TYS) üzerinden yapılması ve takip edilmesi gerekmektedir. TYS kullanımına ilişkin detaylı bilgiler Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı (Başkanlık) tarafından hazırlanacak yönerge ile duyurulacaktır.

2- Merkez ve taşra birimlerince ihtiyaç duyulan bilgisayar, yazıcı, tarayıcı, internet, iletişim cihazları ve sair donanım ve hizmet talepleri Başkanlığa EBYS üzerinden iletilecektir.

3- Merkez birimleri tarafından talep edilen yazılımların ve donanımların Başkanlık tarafından karşılanması esastır. Ancak, iş yoğunluğu, zaman darlığı gibi acil nedenlerle birimlerin ihtiyaçlarının Başkanlıkça karşılanamaması durumunda, Başkanlığın olumlu görüşü üzerine ilgili birim tarafından satın alma yoluyla da yazılım ve donanım ürünleri tedarik edilebilecektir.

Satın alma yolu ile temin edilecek uygulamalarda ve donanım ürünlerinde Başkanlığın belirlediği standartların sağlanması şarttır. Bu nedenle satın alma süreci Başkanlık ile birlikte koordineli olarak yürütülecektir.

4- Yazılım uygulamalarında yenileme ve güncelleme talepleri uygulama sahibi birim tarafından Başkanlığa iletilecektir. Söz konusu talepler Başkanlıkça incelenecek ve olumsuzluk görülmemesi halinde karşılanacaktır.

Ancak, Başkanlık tarafından olumsuzluk görülen yenileme ve güncelleme taleplerinde ısrar edilmesi halinde; söz konusu taleplerin karşılanıp karşılanmayacağı hususunda karar verilmek üzere konu Başkanlıkça Yazılım Projesi Planlanma Komisyonuna (Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının bağlı olduğu Müsteşar Yardımcısı koordinasyonunda ilgili taraflardan oluşturulur) intikal ettirilecektir.

5- Merkez birimleri tarafından Başkanlığa iletilen her türlü yazılım, yenileme, güncelleme ve sair talepler çerçevesinde uygulamanın devreye alınacağı tarih; teknik uygulanabilirlik ve yazılım geliştirme süreçleri göz önüne alınarak ilgili birim ve Başkanlık tarafından müştereken belirlenir. Bu tarihin belirlenmesi, hangi projeye veya uygulamaya öncelik verilmesi gerektiği ve sair hususlarda birimler arasında görüş birliğine varılamaması halinde konu Başkanlıkça Yazılım Projesi Planlanma Komisyonuna intikal ettirilecektir.

6- ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi çerçevesinde, Bakanlığımız bilişim hizmetlerinin uygulama birliği sağlanarak yeknesak bir yapıda yürütülmesi ve gerekli koordinasyonun sağlanabilmesi amacıyla, bilişim hizmetlerinde görev alan personel Başkanlık bünyesi dışında çalıştırılmayacaktır.

7- Dış paydaşlardan (Bakanlığımız bilişim sistemlerinden etkilenen veya bilişim sistemlerini etkileyen Bakanlığımız dışındaki kişi, grup veya kurumlar) gelen ve yazılım uygulamalarına (BİLGE, MERSİS.. vb. ) ilişkin idari konuları içeren bilgi talepleri çağrı merkezi aracılığı ile ilgili merkez birimine yönlendirilecektir. Mevzuattan kaynaklanan bilgilendirme talepleri ilgili merkez birimince, teknik konular Başkanlıkça karşılanacaktır.

8- Merkez ve taşra birimleri tarafından talep edilen haberleşme hizmetleri içerisinde yer alan telsiz-role istasyonları, telefon santrali ve sair sistemlerin temin, kurulum, terkin ve bakım hizmetlerinin Başkanlıkça tedarik edilmesi esastır. Ancak, iş yoğunluğu, zaman darlığı gibi acil nedenlerle birimlerin ihtiyaçlarının Başkanlıkça karşılanamaması durumunda, Başkanlığın olumlu görüşü üzerine ilgili birim tarafından satın alma yoluyla da tedarik yapılabilecektir.

9- Merkez ve taşra birimlerinin taşınma işlemlerinde bilişim altyapı kurulumundan kaynaklanabilecek bir aksaklık yaşanmaması amacıyla, taşınma talepleri hizmet süreleri de dikkate alınarak Başkanlığa gecikmeksizin bildirilecektir.

10- Kamu Bilgi Güvenliğinin sürdürülebilmesi, uygulamaların birlikte çalışabilirliğinin sağlanabilmesi gibi amaçlarla yukarıda sayılan iş bu genelge hükümleri doğrultusunda işlem tesis edilmesi; haberleşme, yazılım, donanım ve bilişim hizmet alımlarının Başkanlık onayı ve\veya koordinasyonu ile gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir.

11- Bu Genelge'nin yürürlüğe girmesiyle 2012/1 ve 2012/2 sayılı Genelgeler yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Bülent TÜFENKÇİ

Bakan

Dağıtım:

Tüm Merkez ve Taşra Birimlerine