T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Sayı :27895559-010.05
Konu :Tahsilat Genel Tebliği (Seri: A Sıra No: 1)
28.08.2018 / 36779650 yazıda istisna yayımlanmıştır
28.12.2017 / 3076792
DAĞITIM YERLERİNE
İlgi :25.12.2017 tarihli ve 156549 sayılı yazı.
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ilgide kayıtlı yazıda; 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 7’nci maddesi ile değişen ve 01/01/2018 tarihinde yürürlüğe girecek olan 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 22/A maddesinden bahisle, (Seri: A Sıra No:1) Tahsilat Genel Tebliği’nde, (Seri:A Sıra No:9) Tebliğ ile değişiklik yapıldığı bildirilmiştir.
Söz konusu değişikliklerde, hak sahiplerine/ilgililere yapılacak olan 2.000,00 TL üzerinde olan, anılan Tebliğ’de belirtilen ödemeler sırasında, hak sahiplerinin/ilgililerin Bakanlıklarına bağlı tahsil dairelerine vadesi geçmiş borçlarının bulunmadığına dair vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belgenin aranılması ve yapılacak ödemelerden hak sahiplerinin/ilgililerin amme borçlarının kesilerek ilgili tahsil dairesine aktarılması zorunluluğu getirilmiştir.
Bununla birlikte, anılan yazıda, vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belgenin aranılmadan ödemenin gerçekleştirilmesi durumunda, her bir ödeme için ayrı ayrı olmak üzere 4.000,00 TL tutarında idari para cezasının tatbik edileceği de belirtilmektedir.
Bu kapsamda, yapılacak olan işlemlerde ekte gönderilen Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının 25/12/2017 tarihli ve 156549 sayılı yazısında belirtilen açıklamaların dikkate alınması hususunda,
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.
e-imzalıdır
Fatih İslam KARAOĞLU
Bakan a.
Strateji Geliştirme Başkanı
Ek: 25/12/2017 tarihli ve 156549 sayılı yazı. (3 sayfa)
Dağıtım:
81 İl Valiliği (Ticaret İl Müdürlüğü)
Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri
SEVİL
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
Sayı :21002710-010.05[37-2]-E.156549 25.12.2017
Konu :Tahsilat Genel Tebliği (Seri: A Sıra No:
l)'nde Değişiklik Yapılmasına Dair
Tebliğ (Seri: A Sıra No: 9)
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINA
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 28/11/2017 tarihli ve 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 7 nci maddesiyle değişen ve 1/1/2018 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren 22/A maddesinde "Maliye Bakanı, aşağıdaki ödeme ve işlemlerde, Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine vadesi geçmiş borcun bulunmadığına ilişkin belge aranılması ve yapılacak ödemelerden istihkak sahiplerinin amme borçlarının kesilerek ilgili tahsil dairesine aktarılması zorunluluğu ile kesintilere asgari tutar ve oran getirmeye, kapsama girecek amme alacaklarını tür, tutar, ödeme ve işlemler itibarıyla topluca veya ayrı ayrı tespit etmeye, zorunluluk getirilen ödeme ve işlemlerde hangi hallerde bu zorunluluğun aranılmayacağını ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.
1. 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa tabi kamu idareleri ile bu idarelere bağlı döner sermaye işletmelerinin yapacağı her türlü ödemelerde,
2. 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamına giren kurumlar ile kamu tüzel kişiliğini haiz kurum ve kuruluşların (mesleki kuruluşlar ve vakıf yüksek öğretim kurumları hariç) mal veya hizmet alımları ile yapım işleri nedeniyle hak sahiplerine yapacakları ödemelerde,
3. Kanun, kararname ve diğer mevzuatla nakdi olarak sağlanan Devlet yardımları, teşvikler ve destekler nedeniyle yapılacak ödemelerde,
4. 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli tarifelerde yer alan ticaret sicil harçlarından kayıt ve tescil harçları, noter harçlarından senet, mukavelename ve kâğıtlardan alınan harçlar, tapu ve kadastro harçlarından tapu işlemlerine ilişkin alınan harçlar, gemi ve liman harçları ile (8) sayılı tarifeye konu harçlar (diploma harçları hariç) ve trafik harçlarına mevzu işlemlerde,
5. 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda yer alan bina inşaat harcı ve yapı kullanma izin harcına mevzu işlemlerde.
Bu madde kapsamında zorunluluk getirilen ödemelere ilişkin olarak işçi ücreti alacakları hariç olmak üzere, yapılacak her türlü devir, temlik ve el değiştirme, Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine vadesi geçmiş borcu karşılayacak kısım ayrıldıktan sonra kalan kısım üzerinde hüküm ifade eder. Şu kadar ki bu hükmün uygulanmasında diğer kamu idarelerinin alacaklarına karşılık kesinti yapılması gereken hallerde kesinti tutarı garameten taksim olunur.
Takibata selahiyetli tahsil dairesince, bu madde kapsamında getirilen zorunluluğa rağmen borcun olmadığına dair belgeyi aramaksızın ödeme yapanlara ve işlem tesis eden kurum ve kuruluşlara dört bin Türk lirası idari para cezası verilir. İdari para cezası, ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenir. İdari para cezasına karşı tebliğ tarihini takip eden otuz gün içinde idare mahkemesinde dava açılabilir." hükmü yer almaktadır.
Madde hükmü ile bazı ödeme ve işlemler sırasında Bakanlığımıza bağlı tahsil dairelerine vadesi geçmiş borcun bulunmadığına ilişkin belge aranılması ve yapılacak ödemelerden istihkak sahiplerinin amme borçlarının kesilerek ilgili tahsil dairesine aktarılması zorunluluğu ile kesintilere asgari tutar ve oran getirme, kapsama girecek amme alacaklarını tür, tutar, ödeme ve işlemler itibarıyla topluca veya ayrı ayrı tespit etme, zorunluluk getirilen ödeme ve işlemlerde hangi hallerde bu zorunluluğun aranılmayacağını ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleme hususlarında Maliye Bakanına yetki verilmiştir.
Söz konusu yetkiye istinaden 23/12/2017 tarihli ve 30279 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Seri: A Sıra No: 9 Tahsilat Genel Tebliği ile Seri: A Sıra No: 1 Tahsilat Genel Tebliğinde değişiklik yapılmış ve 1/1/2018 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, 5018 sayılı Kanuna tabi kamu idareleri ile bu idarelere bağlı döner sermaye işletmelerinin, 4734 sayılı Kanun kapsamına giren kurumların, 5018 sayılı Kanuna tabi olmayan ve 4734 sayılı Kanun kapsamında bulunmayan kamu tüzel kişiliğini haiz kurum ve kuruluşların (meslekî kuruluşlar ve vakıf yükseköğretim kurumları hariç) hak sahiplerine/ilgililere yapacakları anılan Tebliğde belirtilen ödemeler (2.000,- liranın üzerindeki) sırasında hak sahiplerinin/ilgililerin, Bakanlığımıza bağlı tahsil dairelerine vadesi geçmiş borçlarının bulunmadığına ilişkin vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge aranılması ve yapılacak ödemelerden hak sahiplerinin/ilgililerin amme borçlarının kesilerek ilgili tahsil dairesine aktarılması zorunluluğu getirilmiştir.
Anılan madde ile getirilen zorunluluğa rağmen vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belgeyi aramadan ödeme yapan kurum ve kuruluşlara, her bir ödeme için ayrı ayrı olmak üzere 4.000,- Türk lirası idari para cezası tatbik edilecek olup, söz konusu idari para cezası her yıl 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesine göre belirlenen yeniden değerleme oranına göre arttırılacaktır.
Diğer taraftan, Seri: A Sıra No: 1 Tahsilat Genel Tebliğinin Birinci Kısmının İkinci Bölümünün "V. Amme Alacağı Ödenmeden Yapılmayacak İşlemler ile İşlem Yapanların Sorumlulukları" alt başlıklı kısmında konuya ilişkin ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir.
Bu itibarla, Bakanlığınız birimleri ile Bakanlığınıza bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlarca 1/1/2018 tarihinden itibaren 6183 sayılı Kanunun 22/A maddesi kapsamında yapılacak ödemeler sırasında, anılan Tebliğde yer verilen açıklamalar çerçevesinde işlem tesis edilmesini teminen Bakanlığınızca ilgili birimlere gerekli duyurunun yapılması uygun olacaktır.
Bilgi edinilmesini ve gereğini arz ederim.
Ayşe DİLBAY
Bakan a.
Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı
Dağıtım:
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına
Orman ve Su İşleri Bakanlığına
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına
Avrupa Birliği Bakanlığına
Kültür ve Turizm Bakanlığına
Gençlik ve Spor Bakanlığına
Sağlık Bakanlığına
Kalkınma Bakanlığına
Ekonomi Bakanlığına
Gümrük ve Ticaret Bakanlığına
Adalet Bakanlığına
Milli Savunma Bakanlığına
İçişleri Bakanlığına
Dışişleri Bakanlığına
Milli Eğitim Bakanlığına
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına
Çevre ve Şehircilik Bakanlığına